Sakrijte svoje poruke kako biste ih više zaštitili od sočnih tračeva

Većina pametnih telefona prema zadanim postavkama prikazuje prvih nekoliko riječi dolaznih tekstualnih poruka na zaključanom zaslonu vašeg telefona. Trebali biste apsolutno, 100% promijeniti tu zadanu postavku. Omogućavanje čitanja dolaznih tekstova na zaključanom zaslonu predstavlja sigurnosnu rupu.

Jedan od razloga, osim što njuškanje može čitati vaše poruke, jest to što vaši tekstovi mogu sadržavati kodove za višestruku provjeru autentičnosti (MFA). Ti su kodovi obično šesteroznamenkasti brojevi koje vam tvrtka šalje kada se pokušate prijaviti na svoj račun na mreži.

Índice
 1. Zašto biste trebali zaštititi svoj zaključani zaslon?
 2. Kako sakriti tekstualne poruke i e-poštu sa zaključanog zaslona
  1. iPhone
  2. Android
 3. Promijenite svoju MFA metodu
  1. Aplikacije za autentifikaciju
  2. Fizički sigurnosni ključevi
 4. Bolje je brinuti se za svoju privatnost nego kasnije čistiti nered

Zašto biste trebali zaštititi svoj zaključani zaslon?

Zamislite da se netko dokopao ne samo vašeg telefona, već i jedne od vaših kombinacija korisničkog imena i lozinke (nevjerojatno su jeftini za kupnju na dark webu). Ako dopustite pregled teksta na zaključanom zaslonu, taj lopov sada ima pristup MFA kodovima poslanim SMS-om ili e-poštom, što znači da ima pristup vašem računu.

Čak i ako daljinski zaključate telefon, što biste učinili da je izgubljen ili ukraden, sve što haker treba učiniti je ukloniti SIM karticu (pod pretpostavkom da imate fizičku, a ne eSIM) i umetnuti je u novi telefon. Zatim ponovno imaju pristup dolaznim tekstovima.

Evo što trebate učiniti: Promijenite zadanu postavku na svom telefonu da biste sakrili preglede dolaznih tekstova i e-pošte. Drugo, razmislite o promjeni metode koju koristite za MFA na nešto drugo osim OTP-ova poslanih SMS-om.

Tri slike zaslona za zaključavanje iPhonea: prva prikazuje obavijest e-poštom s (lažnim) sigurnosnim kodom; drugi prikazuje dolaznu tekstualnu poruku sa skrivenim sadržajem poruke; treći prikazuje dolaznu tekstualnu poruku s prikazanim sadržajem poruke

Slika u sredini prikazuje obavijest o dolaznoj tekstualnoj poruci sa skrivenim sadržajem. Slika lijevo i desno prikazuje slične obavijesti s Gmaila i Poruka s vidljivim pregledom poruke. (Zasluge: PCMag)

Kako sakriti tekstualne poruke i e-poštu sa zaključanog zaslona

iPhone

Na svom iPhoneu idite na Postavke > Poruke > Obavijesti. Potražite odjeljak pod nazivom Izgled zaključanog zaslona. Dodirnite Prikaži preglede i odaberite Nikad. Isto je i za e-poštu: idite na Postavke i zatim odaberite aplikaciju za e-poštu; zatim odaberite Obavijesti i isključite Prikaži preglede.

Ili, ako želite sakriti sve aplikacije da ne prikazuju sadržaj na zaključanom zaslonu, idite na Obavijesti > Prikaži preglede > Nikad. Ako odaberete ovu opciju, nećete vidjeti mnogo detalja ni u jednoj aplikaciji kada dobijete obavijesti. Vidjet ćete samo naziv aplikacije, ikonu, vrijeme prijema i naznaku da imate obavijest. Tako, na primjer, ako želite da vam aplikacija za pozivanje vožnje sa zaključanog zaslona kaže broj registarske pločice automobila koji će vas pokupiti, nemojte koristiti ovu metodu potpunog skrivanja prikaza obavijesti.

iPhone postavke; tri snimke zaslona koje pokazuju kako sakriti sadržaj tekstualnih poruka sa zaključanog zaslona

(Zasluge: PCMag)

Android

Svaki Android telefon malo je drugačiji, pa se točni koraci za skrivanje poruka na zaključanom telefonu ili aplikaciji za razmjenu poruka mogu razlikovati.

Ako samo želite sakriti sadržaj tekstualnih poruka, otvorite aplikaciju za razmjenu poruka i idite na Postavke > Obavijesti > Postavke obavijesti unutar aplikacije. Potražite opciju Pogledaj nove poruke i isključite je.

Postoji još jedna opcija koja je još sigurnija. Možete sakriti sadržaj svih obavijesti, ne samo poruka. To će spriječiti ljude da vide isječke dolazne e-pošte i druge potencijalno osobne informacije. Idite na Postavke > Obavijesti i potražite Osjetljive obavijesti. Ugasi to. Sada se na zaključanom zaslonu pojavljuje samo naziv aplikacije i vrijeme dolaska novih poruka, a ne i sadržaj obavijesti.

PCMag logotip Što je autentifikacija u dva faktora?

Promijenite svoju MFA metodu

Sakrivanje sadržaja vaših dolaznih poruka jedan je od načina da zaštitite svoju privatnost i budete malo sigurniji na internetu. Još jedna opcija koju preporučujem osim skrivanja tekstualnih poruka je promjena načina autentifikacije. Dobivanje koda putem tekstualne poruke ili e-pošte nije jedini način da to učinite. S nekim računima možete odabrati vlastitu metodu. (Ipak, ne daje vam svaka tvrtka tu opciju. Neki će inzistirati na slanju kodova putem SMS-a ili e-pošte, zbog čega je toliko važno sakriti pregled pristigle pošte vašeg telefona.)

Svi stručnjaci za sigurnost u PCMagu svesrdno preporučuju korištenje višefaktorske provjere autentičnosti gdje je to moguće. Međutim, odabir kodova poslanih putem SMS-a nije najsigurnija opcija. Bolje je koristiti aplikaciju za autentifikaciju ili fizički sigurnosni ključ.

Aplikacije za autentifikaciju

Aplikacije za autentifikaciju generiraju kod, sličan kodu koji možete primiti SMS-om, ali se generira izravno na vašem telefonu, što ga čini sigurnijim od koda koji se bežično šalje na vašu SIM karticu. Kao što je spomenuto, bilo tko s vašom SIM karticom može dobiti te kodove ili bi kodovi mogli biti presretnuti tijekom prijenosa. To nije slučaj s aplikacijom za provjeru autentičnosti. Neki primjeri aplikacija za autentifikaciju su Google Authenticator, LastPass Authenticator i Twilio Authy. Svi su besplatni i među njima nema prevelike razlike.

Fizički sigurnosni ključevi

Fizički sigurnosni ključ jedna je od najsigurnijih metoda autentifikacije. Ovi ključevi su mali uređaji koje nosite sa sobom i koji potvrđuju vaš identitet. Samo ti držiš ključ. Dongle komunicira s vašim uređajima na različite načine, ovisno o vrsti ključa koji imate, kao što je povezivanje s USB-C ili drugim priključkom ili putem komunikacije kratkog polja.

Pametni telefon i prijenosno računalo s dva Yubico YubiKeya na pozadini nalik na palubu

(Zasluge: Yubico)

Vaš ključ je jedinstven za vas i ne zahtijeva baterije, internetsku vezu ili pokretne dijelove za rad. Naš omiljeni sigurnosni ključ u ovom trenutku je Yubico YubiKey 5C NFC jer može raditi s gotovo svim trenutnim uređajima i prodaje se po razumnoj cijeni (55 USD), iako postoje dobre opcije za više od 20 USD.

Bolje je brinuti se za svoju privatnost nego kasnije čistiti nered

Poduzimanje malih koraka za zaštitu vaše privatnosti i zaštite vaših internetskih računa nedvojbeno je bolje od čišćenja sigurnosne katastrofe nakon što se dogodi. Skrivanje tekstualnih poruka i korištenje sigurnih oblika MFA-a štite vas više nego što mislite. Na primjer, prije nekoliko godina Google je zahtijevao od zaposlenika da koriste fizičke ključeve za MFA, a preuzimanja računa pala su gotovo na nulu. Ne podcjenjujte ni trunku prevencije, posebno kada je u pitanju vaša online sigurnost.

Ako ste nedavno bili hakirani, pročitajte što sada učiniti (ili označite taj članak kada bi vama ili prijatelju mogao zatrebati).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up