Roblox 101: Kako stvoriti prilagođene mreže

Moderne videoigre postale su sve složenije u smislu grafike i mehaničkog dizajna, sa svojim realističnim teksturama i impresivnim okruženjima. Nažalost, Robloxova zadana, blokovita okruženja sprječavaju programere da usklade te robusne svjetove. Pa, programeri sada mogu odbaciti ta ograničenja. Roblox sada ima mogućnost uvoza prilagođenih mrežastih objekata, tako da kreatori igara više ne moraju trpjeti blokove i osnovne svjetove. Ako se želite okušati u stvaranju prekrasnih Roblox igara, slijedite ove korake za izradu prilagođenih mreža. Ali prvo, malo pozadine.

Índice
 1. Što je BasePart?
 2. Što je mreža?
 3. Predstavljamo Blender 3D
 4. Kako stvoriti mrežu
 5. Uvoz mreže
  1. Preporuka naših urednika
 6. Podizanje prilagođenih mreža na višu razinu

Što je BasePart?

Kao što vjerojatno znate, Roblox vam omogućuje izradu igara. Osnovni dijelovi (jednostavno poznati kao "dijelovi") su ono što koristite za izgradnju objekata u igri, kao što su automobil, ruksak ili ptica. Alat za kreiranje Roblox Studio uključuje osnovne dijelove. Oni su:

 • Blokovi

 • Klinovi

 • Cilindri

 • Sfere

 • Možete promijeniti njihove veličine, boje, teksture i druga svojstva, ali ne i njihov oblik. Ako ste kreativni, možete izraditi druge oblike zavarivanjem postojećih dijelova.

  Također možete rezati oblike u druge oblike koristeći njihova negativna svojstva (Otvara se u novom prozoru). Međutim, bez obzira na to kako ga narežete, ovi oblici ostaju osnovni i čine da vaša igra također izgleda jednostavno. Srećom, prilagođeni mrežasti dijelovi poboljšavaju stvari.

  Roblox prilagođena mreža

  Što je mreža?

  Kao i druge 3D igre, Robloxove mreže predstavljaju objekt unutar igre. To znači da mogu biti bilo što. Jednostavno rečeno, mreže su iste kao BaseParts, ali imaju MeshID i TextureID koji vam omogućuju učitavanje vlastitih oblika i tekstura. Ova značajka Roblox Studio doslovno je promijenila igru ​​za sve programere Robloxa, budući da otvara beskrajne grafičke mogućnosti. Ne možete kreirati mreže unutar Roblox Studija, ali ih možete kreirati unutar Blender 3D (i izvesti ih u svoj projekt).

  Predstavljamo Blender 3D

  Blender 3D je besplatan program pod GNU javnom licencom. Drugim riječima, besplatno ga je preuzeti, instalirati i koristiti za osobnu ili komercijalnu upotrebu. Aplikacija dolazi s brojnim alatima, ali glavna joj je svrha 3D umjetnost (modeliranje, teksturiranje, uređivanje filmskih isječaka i animacija). Blender 3D ima čak i vlastiti pogon za igre i ugrađene alate za skriptiranje. Sada, svladavanje Blender 3D-a daleko je izvan opsega ovog članka; program je zvijer. Međutim, provest ćemo vas kroz osnovni način izrade prilagođene mreže.

  Roblox prilagođena mreža

  Kako stvoriti mrežu

 • Nakon što instalirate Blender 3D, pokrenite ga i otvorite Scenes. Trebali biste vidjeti jednostavnu kutiju, kameru i jedan izvor svjetla.

 • S kursorom iznad okvira pritisnite tipku Tab dok ne dođete do okvira za modeliranje. Ovo je kocka s narančastim obrisom i nekoliko točkica na uglovima.

 • Pritisnite tipku A dok točkice ne pocrne. Ovo znači da ste poništili odabir svih vrhova (male točke u kutovima). Nakon toga pritisnite B kako biste upotrijebili alat za odabir rubova i povucite ga preko vrha okvira tako da budu odabrani samo gornji vrhovi.

 • Dok je odabran samo vrh, pritisnite E da istisnete oblik iz tih točaka. Kliknite lijevom tipkom nakon stvaranja oblika koji želite završiti. Napomena: ovo možete učiniti sa svim vrhovima.

 • Možete izvršiti sljedeće naredbe s tipkovnice s bilo kojim skupom odabranih vrhova:

 • Pritisnite tipku G da uhvatite vrhove i pomaknete ih.

 • Pritisnite tipku R za rotiranje vrhova.

 • Pritisnite tipku S za skaliranje vrhova.

 • Također možete zaključati ove naredbe na os X, Y ili Z. Na primjer, pritiskom na GY uzrokuje da Blender 3D pričvrsti vrhove na globalnu os Y. Pritiskom na tipku za kotiranje po drugi put će se zaključati na os.

 • Nakon što imate oblik/model kakav želite, pritisnite Tab za prebacivanje u način rada Objekt. Odavde ćete izvesti model. Učiniti tako:

 • Kliknite Datoteka i zadržite pokazivač iznad Izvoz.

 • Pojavit će se novi izbornik. Kliknite na Wavefront (.obj) ili FBX (.fbx). Oba će uspjeti.

 • Imenujte datoteku i zapamtite mapu u koju ste je spremili.

 • Roblox prilagođena mreža

  Uvoz mreže

  Sada kada imate svoju mrežnu datoteku, vrijeme je da je uvezete u Roblox Studio. Evo kako:

 • Unutar Roblox Studija, postavite novi MeshPart u svijet klikom na simbol Plus pored Radnog prostora.

 • Upišite "mreža" u polje za pretraživanje. Trebali biste vidjeti MeshPart na popisu dostupnih objekata. Odaberite ga.

 • Idite na Part Properties i potražite MeshID. Kliknite na malu mapu pored nje.

 • Dođite do mape u koju ste smjestili svoju .FBX ili .OBJ datoteku i odaberite je za uvoz. Vjerojatno ćete dobiti upozorenje da je "prevelik" i Roblox će vas pitati želite li mu promijeniti veličinu. Odaberite Da.

 • Čestitamo! Stvorili ste prilagođenu Roblox mrežu!

  Preporuka naših urednika

  PCMag logotip Što je Roblox? Izrada igara, zarađivanje novca i još mnogo toga

  Podizanje prilagođenih mreža na višu razinu

  Sada neka vas ne obeshrabri jednostavan oblik koji smo stvorili; možete napraviti sve što vam padne na pamet. Trebate samo malo vježbe s Blenderom 3D. Ako želite dodati teksture svojim mrežama, pogledajte savjete tvrtke Roblox Corporation (Otvara se u novom prozoru).

  Osim toga, postoji mnogo besplatnih, unaprijed napravljenih modela ako ne želite uložiti toliko posla. Preporučujem da posjetite trgovinu Unity 3D Asset, Unreal Engine Marketplace i Sketchfab kako biste pronašli cool artikle. Obavezno pročitajte licencu za svaki alat kako biste vidjeli postoje li ograničenja korištenja. Na primjer, možete uvesti sportski automobil (Otvara se u novom prozoru) u Roblox Studio bez trošenja centa.

  Za više savjeta o Robloxu pogledajte Robloxove vlastite vodiče (Otvara se u novom prozoru) i moje knjige o tome kako skriptirati igre (Otvara se u novom prozoru).

  PCMag logotip Što je Roblox? Izrada igara, zarađivanje novca i još mnogo toga

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up