Retro to Go: Kako instalirati emulator na Steam Deck

Steam Deck vjerojatno je najprilagodljiviji ručni uređaj za igranje otvorenog koda na današnjem tržištu. Omogućuje vam izvorno pokretanje igara kroz vašu Steam biblioteku, strujanje igara na njega s vašeg računala i pokretanje Xbox Game Passa na njemu. Budući da radi na operativnom sustavu ProtonOS temeljenom na Linuxu, također možete učitati aplikacije i emulatore koji nisu igre.

S pravim emulatorom možete igrati retro igre sa starijih konzola izravno na svom Steam Decku. Programeri su čak napravili softver samo za Deck, što ga čini jednom od najboljih retro konzola na tržištu. Dakle, ako ste novi u emulaciji ili se želite okušati u tome na mobilnom uređaju za igranje, ovo je jednostavan način za početak.

Índice
  1. Emulacija 101: Što trebate znati
  2. Odabir emulatora
  3. Kako instalirati EmuDeck
    1. Preporuka naših urednika
  4. Kako instalirati BIOS i ROM-ove u EmuDeck
  5. Podesite postavke kako biste to ispravili

Emulacija 101: Što trebate znati

Ako imate iskustva s petljanjem s računalom, vjerojatno imate barem osnovno razumijevanje kako emulacija funkcionira. Međutim, nešto od toga može biti zbunjujuće za pridošlice. Prije nego što počnemo s postavljanjem emulatora na Steam Decku, evo kratkog pregleda onoga što prvo morate znati.

An emulator je sustav (može biti hardver ili softver) koji omogućuje jednom programu da oponaša drugi. U slučaju emulacije igre, tražimo softver koji korisnicima omogućuje igranje igara na nepovezanim platformama. Na primjer, ovi vam programi omogućuju igranje starih SNES igara na vašem mobilnom uređaju ili Atari igara na vašem računalu.

Za emulaciju igara s određenih konzola, možda ćete morati pronaći i instalirati a BIOS datoteka. Ovo je softver koji emulira konzolu za igru ​​koju želite igrati. Bez ove datoteke neki emulatori neće moći pokrenuti vašu igru. Zbog potencijalne zakonske odgovornosti, ne možemo vam reći gdje možete pronaći te datoteke, ali pretraživanje interneta trebalo bi pomoći.

U kontekstu videoigara, a ROM datoteka je kopija igre i svih njezinih postavki. Zamislite ROM-ove kao igru ​​koju trebate učitati u emulator. Kao i s BIOS-om, ne možemo vam reći gdje ih možete pronaći, ali pretraživanje weba može vas uputiti u pravom smjeru.

Odabir emulatora

Steam Deck otkrijte trgovinu

(Zasluge: Carli Velocci)

Postoji mnogo emulatora dostupnih putem Steam Deck Discover alata (kliknite na Otkrijte > Igre > Emulatori) i putem web preglednika. Prije nego bilo što instalirate, razmislite o tome koje igre želite igrati. Neki su isključivo emulatori koji podržavaju samo određene platforme, dok drugi softver može djelovati kao središte za različite sustave i emulatore.

Budući da ćemo koristiti Steam Deck za igranje ROM-ova, ovo vam prilično sužava opseg. Preporučujemo da instalirate softver koji će vam omogućiti da igrate najveći broj igrica i da ih sve držite na jednom mjestu. U tu svrhu preporučujemo korištenje onoga što se zove sučelje.

Ovi programi, kao što je OpenEmu za Mac, obavljaju velik dio teškog posla umjesto vas. Oba su prilagođena početnicima i podržavaju širok raspon retro konzola i platformi. Svatko tko je duboko u scenu emulatora zna za RetroArch (Otvara se u novom prozoru). Radi kao sučelje za sve vaše jezgre i postavke emulatora.

retroarh

(Zasluge: RetroArch)

Vrhunac korištenja RetroArcha je to što je višeplatformski. Radit će besprijekorno na vašem Steam Decku (zapravo, dostupan je izravno putem Steam Storea), računalu, mobilnom uređaju ili Xboxu. To znači da možete prenijeti igre i postavke na više uređaja. Ako planirate igrati ROM-ove na više platformi, ovo je najbolja opcija.

Međutim, može biti komplicirano za postavljanje i korištenje jer morate instalirati zasebni sustav za upravljanje knjižnicom kao što je Steam ROM Manager (otvara se u novom prozoru) ili Emulation Station DE (otvara se u novom prozoru). Međutim, budući da je RetroArch open source, korišten je za razvoj drugih programa, poput EmuDecka.

Ovo je naše omiljeno sve-u-jednom rješenje za emulaciju Steam Decka. Instalacija je brza i jednostavna, ali i prilagodljiva, ako znate što trebate. Omogućuje pristup velikom broju emulatora na hrpi retro konzola, tako da ćete uvijek moći pronaći nešto za igrati.

Također ima čisto sučelje koje vam pomaže prilagoditi postavke za svaki emulator, uključujući omjere slike i shadere. Također možete raditi sa Steam ROM Managerom za upravljanje svojom bibliotekom. Ovo se na prvi pogled može činiti kompliciranim, ali odlično održava sve u vašoj Steam knjižnici ažurnim.

Naša jedina zamjerka s EmuDeckom je da prvo morate instalirati preglednik na svoj Steam Deck da biste ga instalirali.

Kako instalirati EmuDeck

stranica za preuzimanje emudecka

(Zasluge: Carli Velocci)

U svrhu ovog vodiča, proći ćemo kroz korake kako instalirati EmuDeck. Prva stvar koju trebate učiniti je instalirati web preglednik na vaš Steam Deck. Koristili smo Microsoft Edge koji smo pronašli ulaskom u radni mod (pritisnite gumb za uključivanje > Prijeđi na radnu površinu).

Zatim kliknite na Saznati ikonu u donjem lijevom kutu (izgleda kao vrećica za kupovinu) i potražite preglednik po svom izboru.

Nakon što instalirate preglednik, idite na emudeck.com (Otvara se u novom prozoru) i kliknite preuzmite instalacijski program na stranici. Umjesto da ga jednostavno instalirate odande, prvo morate premjestiti instalacijski program na radnu površinu. Samo ga kliknite i povucite iz mape za preuzimanje. Nakon što se premjesti, možete dvaput kliknuti ikonu za pokretanje. Pogoditi Nastaviti kada Steam Deck pita želite li ga pokrenuti i pokrenut će se putem konzole.

instalirajte emudeck

(Zasluge: Carli Velocci)

Kada završi, otvorit će se instalacijski program. EmuDeck ima dvije mogućnosti instalacije: Easy Mode i Custom Mode. Preporučujemo da idete sa Jednostavan način rada ako ti je prvi put, ali ako znaš što radiš, možeš birati Prilagođeni način rada.

Potonji će vam omogućiti da instalirate određene emulatore i konfigurirate njihove postavke, poput titranja zaslona ili omjera slike. Sve što sada trebate učiniti je štrajkati Nastaviti za instaliranje EmuDecka.

emudeck jednostavan način

(Zasluge: Carli Velocci)

Sada morate otvoriti Steam ROM Manager za prijenos emulatora u vašu Steam biblioteku. I srećom po nas, dolazi u paketu s EmuDeckom. To možete učiniti klikom na Pokrenite Steam ROM Manager gumb na dnu završnog instalacijskog zaslona ili ostanite u načinu rada i otvorite Steam.

pokrenite Steam rom manager

(Zasluge: Carli Velocci)

traži Steam ROM upravitelj i otvori ga. Dobit ćete skočni prozor s pitanjem želite li zatvoriti Steam da biste otvorili Steam ROM Manager. Klik Da. Steam ROM Manager se može činiti kompliciranim, ali za naše potrebe, to je samo nagađanje Pregled u gornjem lijevom kutu i kliknite Generirajte popis aplikacija.

Ovo će popuniti sve emulatore i igre koje ste instalirali, zajedno s njihovim naslovnicama. Kada završite, kliknite Spremi popis aplikacija.

Preporuka naših urednika

upravitelj steam rom-a

(Zasluge: Carli Velocci)

Imajte na umu da će otvaranje ovog programa promijeniti postavke vašeg kontrolera za način rada, riješiti se funkcionalnosti miša i premjestiti klikove na stražnje lopatice. Ovo je privremeno i vratit će se u normalu kada zatvorite i ponovno otvorite način rada nakon završetka cijelog ovog procesa.

U suprotnom, gotovi ste. Ako se vratite u Gaming Mode, trebali biste vidjeti svoje svježe instalirane emulatore na Steamu.

Kako instalirati BIOS i ROM-ove u EmuDeck

rom mape

(Zasluge: Carli Velocci)

Ali što je emulator bez igara za pokretanje? Ovdje ROM-ovi (a ponekad i BIOS) stupaju na scenu. Iako vam ne možemo reći gdje pronaći te datoteke, možemo vam reći kako ih instalirati putem EmuDecka.

Najprije pronađite i preuzmite odgovarajuće datoteke. To možete učiniti putem preglednika na svom Steam Decku ili sa svog računala i prenijeti ih putem programa kao što je Warpinator (Otvara se u novom prozoru).

Sada ih morate premjestiti u odgovarajuće EmuDeck mape. EmuDeck to olakšava dodavanjem praznih mapa nazvanih po svakoj podržanoj konzoli na vaš Steam Deck tijekom instalacije.

Ako ste instalirali EmuDeck na unutarnju pohranu, otvorite upravitelj datoteka i kliknite na Emulacija > romovi. Ovdje ćete vidjeti popis konzola i drugih platformi. Samo zgrabite ROM iz mape za preuzimanje i premjestite ga u ispravnu mapu.

Postupak instalacije BIOS-a je sličan. Mnogi emulatori već imaju instaliran BIOS, ali ako otvorite emulator i kaže da vam je potrebna određena datoteka, morat ćete poduzeti ovaj dodatni korak. Pronađite BIOS na mreži, prenesite datoteke na svoj Steam Deck, a zatim ih premjestite Emulacija > bios.

Podesite postavke kako biste to ispravili

kontrolni rasporedi

(Zasluge: Carli Velocci)

Koliko je igra jednostavna za igranje ovisi o emulatoru i samoj igri. Na primjer, neki naslovi koriste puno starije kontrolne sheme koje se ne prikazuju dobro na Steam Decku, dok će drugima trebati dotjerati razlučivost ili vizualne postavke.

Za kontrole možete priključiti zaseban kontroler ili postaviti određeni raspored. Svi emulatori koje sam provjerio dok sam pisao ovaj vodič imali su prilagođene maske zahvaljujući Steam zajednici i mogao sam se slobodno prebacivati ​​između njih dok nisam pronašao onaj koji mi se sviđa.

Što se tiče vizualnih prikaza, svaki emulator ima svoje specifične postavke koje mogu ili poboljšati grafičku vjernost ili dodati filtre koji čine da izgleda kao da igrate na starijem TV ekranu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up