Računalo ne reagira? Kako prisilno zatvoriti aplikacije na Macu

Što učiniti kada vam računalo prestane raditi? Ako je samo jedna aplikacija uzrok problema, oni s Windows strojevima mogu upotrijebiti uvijek popularnu naredbu Control-Alt-Delete za isključivanje valjanih programa. Ali ako koristite Mac, koje su vam mogućnosti? Korisnici Maca mogu zatvoriti aplikaciju iz Docka, otvoriti prozor Force Quit Applications ili otvoriti Activity Monitor, Appleovu verziju Windows Task Managera. Evo kako izvesti sve tri metode.

Índice
  1. 1. Zatvorite aplikaciju s docka
  2. 2. Prisilno zatvorite aplikacije
  3. 3. Otvorite upravitelj zadataka svog Mac računala
    1. Preporuka naših urednika

1. Zatvorite aplikaciju s docka

kontrola kliknite na ikonu doka

(Zasluge: PCMag/Jason Cohen)

Ako program koji koristite jednostavno visi kada ga pokušate zatvoriti ili komunicirati s njim, možete ga odbaciti iz Docka. Pritisnite Control i pritisnite ikonu programa da biste otvorili izbornik, a zatim odaberite Prestani. Čak i ako potraje nekoliko sekundi, dotična bi se aplikacija trebala zatvoriti kao i obično. Ako ne, možda ćete morati poduzeti drastičnije mjere.

2. Prisilno zatvorite aplikacije

prisilno zatvoriti prozor aplikacije

(Zasluge: PCMag/Jason Cohen)

Oni koji vole koristiti Mac tipkovničke prečace znat će da macOS ima svoju verziju Control-Alt-Delete nazvao Option + Command + Esc. Upotrijebite ovu naredbu za otvaranje prozora Force Close Applications u kojem će biti navedeni svi vaši otvoreni programi.

Za računala s Touch Barom tipka Esc nalazi se lijevo od Touch Bara. Možete i kliknuti Jabuka > Prisilni izlaz dođi ovamo. Zatim odaberite aplikaciju koja ima problem i odaberite Prisilni izlaz da ga ugasim. Ako imate problema s Finderom, odaberite ga u prozoru Prisilno zatvaranje aplikacija i kliknite Ponovno pokretanje gumb za resetiranje prozora.

3. Otvorite upravitelj zadataka svog Mac računala

monitor aktivnosti

(Zasluge: PCMag/Jason Cohen)

Ako ste se nadali nečemu potpunijem poput Task Managera u sustavu Windows, macOS Activity Monitor nudi preglede statusa procesora, potrošnje energije i više.

Preporuka naših urednika

Otvori Launchpadići ostalo mapu i odaberite Monitor aktivnosti. Nema izravne tipkovničke prečice, ali možete pritisnuti Command + Shift + U za otvaranje mape Utility i odabir Monitor aktivnosti odatle. Dok je Monitor aktivnosti otvoren, odaberite program koji se loše ponaša i kliknite Stop gumb na vrhu prozora koji izgleda kao znak stop. Tada možete odabrati da Prestani ili Prisilni izlaz primjena.

PCMag logotip Jedna cool stvar: Apple MacBook Air (2022, M2)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up