Programska traka sustava Windows 11 postavlja ikone aplikacija ispred iu sredinu: evo kako to prilagoditi

Programska traka sustava Windows dom je izbornika Start i može se konfigurirati s aplikacijama koje najčešće koristite. U prelasku na Windows 11, postoji nekoliko značajnih promjena na programskoj traci. Ikone vaših aplikacija prema zadanim su postavkama centrirane, ikone su manje, a dodana je ploča za brze postavke.

U međuvremenu, neke od vaših omiljenih postavki iz Windowsa 10 nisu ušle u Microsoftov novi OS. Više ne možete prilagođavati veličinu ikona, pomicati programsku traku ili mijenjati veličinu programske trake. Unatoč ovom gubitku kontrole, još uvijek postoji mnogo načina da programsku traku prilagodite svojim željama.

Índice
  1. Prikvači na programsku traku
  2. Uklonite Windows 11 aplikacije
  3. Pomaknite gumb Start
    1. Pribor za Windows 11 preporučuje PCMag
  4. Sakrij programsku traku
  5. Prikaži radnu površinu
  6. Kontrolne obavijesti
  7. Podesite kut programske trake
  8. Prilagodite brze postavke

Prikvači na programsku traku

prikvači programsku traku

Programska traka dolazi s nekoliko aplikacija koje su već prikvačene na programsku traku, ali možete dodati još. Otvorite program i desnom tipkom miša kliknite ikonu, a zatim odaberite Prikvači na programsku traku. Ako se predomislite, samo kliknite desnom tipkom miša i odaberite Sakrij sa programske trake.

Uklonite Windows 11 aplikacije

ukloniti aplikacije

Windows 11 dodaje tri nove ikone na programsku traku. Pretraživanje zamjenjuje traku za pretraživanje u sustavu Windows 10, Desktops je novi prikaz zadataka, a Widgeti upravljaju novom pločom widgeta. Ako ne želite da te ikone zauzimaju prostor na programskoj traci, otvorite Postavke > Personalizacija > Programska traka i kliknite Stavke programske trake. Isključite prekidač pokraj ikone koju želite ukloniti. Možete ih ukloniti i tako da desnom tipkom miša kliknete ikonu programske trake i odaberete Sakrij sa programske trake.

Pomaknite gumb Start

poravnanje programske trake

Možda je najveća promjena u sustavu Windows 11 činjenica da su sve vaše ikone—uključujući gumb Start—centrirane na programskoj traci prema zadanim postavkama. Možda će trebati neko vrijeme da se naviknete ili ćete jednostavno odlučiti promijeniti ovaj raspored.

programska traka poravnata ulijevo

Otvori Postavke > Personalizacija > Programska traka i otvoriti Ponašanje programske trake Jelovnik. Promijenite opciju poravnanja programske trake iz Centar da nalijevo i sve vaše ikone, uključujući Start, bit će premještene na lijevu stranu programske trake.

Pribor za Windows 11 preporučuje PCMag

Sakrij programsku traku

sakriti programsku traku

Windows 11 zaključava programsku traku prema zadanim postavkama, ali ako želite da nestane kada nije u upotrebi, desnom tipkom miša kliknite programsku traku i odaberite Postavke programske trake. Klik Ponašanje programske trake i potvrdite okvir pored Automatski sakrij programsku traku.

Prikaži radnu površinu

prikaži radnu površinu

Mali gumb Prikaži radnu površinu u krajnjem desnom kutu programske trake još uvijek postoji u sustavu Windows 11, ali opcija lebdenja nije dostupna. Potpuno ga isključite u postavkama programske trake, gdje ćete poništiti okvir koji kaže Odaberite krajnji kut programske trake za prikaz radne površine.

Kontrolne obavijesti

značke obavijesti

Značke obavijesti o aplikacijama automatski su uključene u Windows 11 tako da možete bolje vidjeti koji programi zahtijevaju vašu pozornost. Međutim, to možete isključiti u nastavku Postavke > Personalizacija > Programska traka > Ponašanje programske trake i poništite potvrdni okvir pokraj njega Prikaži značke.

obavijesti aplikacije

Da biste isključili obavijesti za određene aplikacije, idite na Postavke > Sustav > Obavijesti. Onemogućite prekidač pored unosa po vašem izboru da utišate aplikaciju.

Podesite kut programske trake

ikonu u kutu programske trake

Windows 11 daje vam potpunu kontrolu nad kutom programske trake—dijelom programske trake koji uključuje skrivene ikone upravljanja za razne aplikacije na vašem računalu. Kliknite ikonu strelice prema gore i možda ćete pronaći ikone za OneDrive, Sigurnost sustava Windows i sve druge aplikacije koje ste preuzeli.

kut programske trake

Neke od ovih ikona možete prikvačiti na programsku traku u postavkama programske trake. Klik Prelivanje kuta programske trake i pomaknite prekidač za bilo koju ikonu koju želite zaključati desno od ikone strelice prema gore na programskoj traci. Postoje dodatne stavke koje možete dodati u odjeljak s ikonama u kutu programske trake, uključujući ikonu izbornika olovke i ikonu dodirne tipkovnice za dodavanje kontrola olovke i tipkovnice.

Prilagodite brze postavke

brze postavke

Ploča Brze postavke premještena je iz Akcijskog centra i kombinira Wi-Fi, postavke baterije i zvučnika u jednu tipku, slično Appleovom Kontrolnom centru.

Pritisnite odjeljak Brze postavke da biste otvorili izbornik koji uključuje Wi-Fi, Bluetooth, Airplane Mode, Battery Saver, Focus Assist i Accessibility postavke, kao i kontrole svjetline i glasnoće. Za uređivanje ove ploče kliknite ikonu olovke.

uredi brze postavke

Zatim možete promijeniti redoslijed ili ukloniti brze postavke. Kliknite na Dodati gumb za omogućavanje drugih gumba za postavke za upravljanje prebacivanjem zaslona, ​​jezikom tipkovnice, vrućim točkama, dijeljenjem u blizini, načinom noćnog svjetla i opcijama dvostrukog monitora.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up