Pristupačnost za sve: Kako koristiti Back Tap na svom iPhoneu

Tehnologija pristupačnosti u operativnim sustavima često može koristiti svima, a ne samo osobama s ograničenjima pristupačnosti. Appleov mobilni operativni sustav iOS ima nekoliko takvih značajki, a jedna vrijedna vaše pažnje je Back Tap.

Índice
 1. Što je Back Tap?
 2. Kako postaviti Back Tap na iOS-u
 3. Koliko dobro funkcionira Back Tap?
  1. Preporuka naših urednika
 4. Još savjeta za iOS

Što je Back Tap?

Back Tap vam omogućuje da dodirnete stražnju stranu svog iPhonea kako biste izvršili radnju. Predviđeni slučaj upotrebe je omogućiti drugu značajku pristupačnosti, kao što je VoiceOver, ili izvršiti radnju na kontroli hardverskog prekidača. Ali ova je značajka vrlo svestrana. Također ga možete postaviti da izvodi osnovne sistemske radnje, kao što je uključivanje i isključivanje svjetiljke, kao i pokretanje prilagođenih prečaca.

Kako postaviti Back Tap na iOS-u

Ova značajka radi na svim uređajima koji koriste iOS 14 ili noviji, počevši od iPhonea 8.

Evo koraka za postavljanje Back Tapa:

 • Otvorite glavnu aplikaciju Postavke na početnom zaslonu svog iPhonea i dodirnite Pristupačnost. U odjeljku Physical and Motor, dodirnite Touch. Pomaknite se skroz do dna i odaberite Back Tap.

 • Postavite Back Tap u iOS-u 14

  (Zasluge: Apple)

 • Zatim odaberite dvostruki ili trostruki dodir. Možete postaviti dvije akcije dodira na stražnju stranu: jednu koja se aktivira kada dvaput dodirnete stražnju stranu telefona, a drugu kada triput dodirnete stražnju stranu telefona. Dvostruki dodir čini se lakšim pa preporučujem da ga odaberete za radnju koju radite češće. (Isprva sam se pitao zašto ne postoji opcija jednim dodirom, ali to bi vjerojatno rezultiralo s previše neželjenih okidača.)

  Odaberite radnju za Back Tap u iOS-u 14

 • Dodijelite radnju dvostrukom, trostrukom dodiru ili oboje. Popis opcija radnji čeka vas na sljedećem ekranu. Prvi odjeljak uključuje radnje sustava, kao što su prebacivanje aplikacija, kamera, kontrolni centar, svjetiljka, dom, zaključavanje rotacije, zaključavanje zaslona i još nekoliko. Opcije pristupačnosti među ostalima uključuju VoiceOver, Assistive Touch, Povećalo, Screen to Speech. A pokreti pomicanja omogućuju vam da dodirnete stražnju stranu telefona kako biste se pomicali gore ili dolje po stranici.

  Također možete koristiti dodire za aktiviranje prečaca. Svi prečaci koje ste stvorili pojavljuju se na kraju popisa podržanih radnji. Morate instalirati aplikaciju Shortcuts koja ima cijelu galeriju unaprijed napravljenih prečaca. A možete izraditi prilagođene - recimo, da otvorite aplikaciju, pošaljete poruku određenom kontaktu, pustite podcast ili dobijete upute kući. Svaki prečac koji stvorite bit će dostupan za korištenje s Back Tap.

 • I to je to! Samo počnite dodirivati ​​kako biste pokrenuli radnju koju ste postavili.

  Koliko dobro funkcionira Back Tap?

  Zanimalo me hoće li Back Tap raditi s mojim iPhone kućištem, ali nažalost nije. Na stražnjoj strani kućišta imam metalnu pločicu za magnetni držač na ploči auta, pa je očito predebela. Kad sam uklonio kućište, značajka je radila kao što je reklamirano i nije čak zahtijevalo snažno kucanje.

  Preporuka naših urednika

  Testiranje korištenjem standardnije futrole za iPhone, uključujući robusnu futrolu Speck (bez metalne magnetske ploče), dobro je funkcioniralo. Kolega ga je testirao sa silikonskom futrolom i rekao je da je trebalo vrlo čvrsto kucnuti da bi radio.

  Još savjeta za iOS

  Za više informacija o iOS-u, saznajte koji skriveni iPhone savjeti i trikovi vas čine iOS Pro. Ovdje također možete pročitati svu našu pokrivenost iOS-om.

  PCMag logotip Praktično uz liniju Apple iPhone 14

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up