Prečaci, prečaci, makronaredbe, Bože: Kako promijeniti tipkovnicu

Standardni raspored Windows tipkovnice nije se puno promijenio tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, ali postoji mogućnost da ne koristite svaku tipku na tipkovnici. Ako mislite da bi tipka Caps Lock radila bolje kao nešto drugo ili želite otvoriti Windowsov Task Manager jednim pritiskom umjesto trima tipkama, postoji nekoliko načina za ponovno mapiranje tih naredbi.

Zahvaljujući raznim opcijama besplatnog softvera, možete dodijeliti pojedinačne gumbe novim funkcijama ili preslikati složene kombinacije gumba u pojednostavljene pritiske jednog gumba. Opcija koju odaberete svodi se na vašu razinu udobnosti u radu sa softverom trećih strana i koliko složeno vaše rješenje treba biti.

Índice
  1. Ponovno mapirajte tipke i prečace s PowerToys
  2. Zamijenite pojedinačne tipke sa SharpKeys
  3. Prilagodite prečace pomoću softvera tipkovnice
  4. Stvorite složene skripte s AutoHotkeyjem
  5. Ponovno dodijelite jednostavne Mac tipkovničke prečace

Ponovno mapirajte tipke i prečace s PowerToys

powertoys remap

Ne vjerujete razvojnom programeru treće strane? Najlakši način za ponovno mapiranje tipkovnice je putem Microsoft PowerToys, skupa uslužnih programa (uključujući prilagodbu tipkovnice) dizajniranih za napredne korisnike. Instalirajte program s njegove GitHub stranice (otvara se u novom prozoru) i otvorite stranicu s postavkama Power Toys iz programske trake sustava Windows.

Klik Upravitelj tipkovnicezatim odaberite Ponovno mapirajte ključ za ponovno dodjeljivanje pojedinačnih tipki ili Ponovno mapirajte prečac za dodjelu kombinacija prečaca jednoj tipki. Kliknite na + gumb, zatim postavite ključ i mapirajte ga na određenu radnju. Dakle, umjesto da pritisnete Ctrl + C za kopiranje, možete dodijeliti taj prečac lijevom Altu gumb na vašoj tipkovnici.

Dodajte onoliko remapiranih tipki ili prečaca koliko vam je potrebno, a zatim kliknite u redu na vrhu stranice da biste spremili promjene. Ako ikada poželite ukloniti neki, samo kliknite ikonu kante za smeće pored unosa i izbrišite ga.

Zamijenite pojedinačne tipke sa SharpKeys

oštri ključevi

SharpKeys

Ako samo želite preslikati jednu tipku na drugu, SharpKeys (otvara se u novom prozoru) je jednostavan program otvorenog koda koji koristi Windows registar. To ga čini najboljom opcijom za ove vrste preslikavanja tipki jedan na jedan. Ne morate se oslanjati na drugi softver kao posrednika i naići ćete na najmanje problema s kompatibilnošću budući da Windows sam tumači pritiske tipki.

Preuzmite program iz Microsoftove trgovine (otvara se u novom prozoru) i pokrenite ga. Za ponovno mapiranje ključa kliknite na Dodati i odaberite svoje ključeve iz dva stupca. Lijevi stupac označava tipku koju ćete pritisnuti (na primjer, tipku Caps Lock), a desni stupac označava radnju koju će tipka poduzeti (na primjer, da djeluje kao Windows tipka).

Također možete pritisnuti Unesite ključ i pritisnite tipku na tipkovnici ako imate problema s pronalaženjem na popisu. Kada završite, kliknite u redu. Ponovite ovaj postupak za sva ostala mapiranja, a zatim kliknite na Pišite u registar dugme. Kao primjer, koristim SharpKeys kako bi se moja tipka Alt ponašala kao tipka Ctrl, a Caps Lock kao tipka Windows.

Zatvorite program, ponovno pokrenite računalo i trebali biste vidjeti da su vaši ključevi preuzeli svoje nove uloge. Možete čak i izbrisati SharpKeys kada završite; program je samo korisničko sučelje za Windows registar, tako da nakon što su promjene napravljene, više vam ne treba.

Prilagodite prečace pomoću softvera tipkovnice

logitech softver za igre

Logitech softver za igrice

Ako vaša tipkovnica dolazi s naprednim softverom, kao što je Logitechov Gaming Software (otvara se u novom prozoru), Corsairov iCUE (otvara se u novom prozoru) ili Razer Synapse (otvara se u novom prozoru), možda već imate neke značajke za - preslikavanje ključeva prisutno na vašem sustavu.

Ne samo da možete ponovno mapirati tipke, već vam mnogi od ovih programa omogućuju stvaranje prečaca s više tipki, umetanje blokova teksta ili stvaranje različitih profila za svaku od vaših igara. Neki će vam čak omogućiti snimanje makronaredbi, omogućujući vam stvaranje složenih prečaca samo snimanjem vaših radnji i dodjeljivanjem prečaca.

Svaki od ovih programa malo je drugačiji, pa ih ne možemo ovdje sve opisati, ali bit bi trebala biti ista kod svih proizvođača: preuzmite softver, odaberite svoju tipkovnicu i potražite opciju za stvaranje novih prečaca, makronaredbi ili akcije. Ako ste u nedoumici, provjerite stranicu podrške za svoju određenu tipkovnicu za upute kako to učiniti.

Vaša kilometraža može varirati ovisno o njima, jer sam u prošlosti otkrio da su neki programi manje vrijedni od drugih. Ali ako ga već imate na svom sustavu, možda bi mogao raditi upravo ono što želite bez instaliranja bilo kakvog drugog softvera, stoga ga pokušajte.

Stvorite složene skripte s AutoHotkeyjem

autohotkey

AutoHotkey

Ako nijedna od gore navedenih opcija ne odgovara vašim potrebama, možete stvoriti snažne prečace pomoću AutoHotkey (Otvara se u novom prozoru), besplatnog programa koji dolazi sa svojim malim skriptnim jezikom za opisivanje radnji koje želite da poduzimaju prečaci. Malo ga je teže koristiti od softvera koji dobivate s tipkovnicama za igranje, ali ako vaša tipkovnica nema vlastiti program za ponovno mapiranje, to je vaša sljedeća najbolja oklada.

Nakon što instalirate AutoHotkey, stvorite prečace desnim klikom bilo gdje u File Exploreru za odabir Novo > AutoHotkey skripta. Desnom tipkom miša kliknite rezultirajuću datoteku i otvorite je u Notepadu. Stvorite osnovne prečace dodavanjem retka poput ovog:

Capslock::LWin

Ovo preslikava Caps Lock na desnu Windows tipku. Možete dodati komentar iznad njega koristeći točku i zarez (;) da vas podsjeti što prečac radi ili zašto.

SharpKeys je bolji izbor za ovako jednostavno ponovno mapiranje, ali recimo da želite učiniti nešto malo kompliciranije, poput ponovnog mapiranja Ctrl + Shift + Esc u Caps Lock tako da možete vidjeti Upravitelj zadataka jednim pritiskom na tipku. Napravite redak u svojoj skripti ovako:

Capslock::^+Escape

Gdje ^ odgovara Ctrl, a + Shift, kao što je ovdje opisano (Otvara se u novom prozoru).

Ovdje AutoHotkey postaje moćniji. Možete stvoriti prečace za unos određenih redaka teksta (otvara se u novom prozoru), pokretanje programa ili skupne datoteke (otvara se u novom prozoru) ili stvarati prečace za određene programe (otvara se u novom prozoru). Možete čak imati da jedan prečac izvodi više radnji u nizu, dajući vam snažnu kontrolu nad prečacima.

Kada završite s dodavanjem prečaca u skriptu, spremite datoteku i dvaput je kliknite. Ovo će pokrenuti AutoHotkey u programskoj traci i on će raditi u pozadini tumačeći vaše prečace za vas. Jednostavno zatvorite program u bilo kojem trenutku kako biste vratili svoje ključeve na njihove zadane radnje.

(Preporučam da svoju .ahk skriptu dodate u mapu za pokretanje sustava Windows, koja se nalazi na %APPDATA%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup, tako da će se automatski pokrenuti svaki put kada uključite svoje računalo.)

AutoHotkey ima više nego što bismo mogli stati u jedan mali članak, stoga pogledajte dokumentaciju o AutoHotkey (otvara se u novom prozoru) i forume (otvara se u novom prozoru) za naprednije upute i ideje. Ako možete zamisliti, gotovo sigurno postoji način da natjerate AutoHotkey da to učini.

Ponovno dodijelite jednostavne Mac tipkovničke prečace

postavke tipkovnice za mac

Ako želite prilagoditi postojeće tipkovničke prečace na vašem Macu, otvorite Postavke sustava > Tipkovnica > Prečaci. Zatim možete pregledavati postojeće prečace za snimanje zaslona, ​​prikazivanje radne površine, korištenje opcija pristupačnosti i više. Da biste izvršili promjenu, dvaput pritisnite trenutne tipke za određenu radnju, zatim pritisnite novu konfiguraciju tipkovnice.

Vaša nova radnja mora koristiti tipku Control, Option ili Command. Tako, na primjer, ako želite promijeniti način na koji otvarate izbornik snimke zaslona, ​​odaberite Snimke zaslona i dvaput kliknite na tipkovni prečac pored njega Mogućnosti snimanja zaslona i snimanja. Zatim možete promijeniti prečac Shift + Command + 5 u nešto jednostavnije poput Option + Z.

Za prečace s jednim gumbom, okrenite funkcijsku tipku. Označite okvir pored Koristite tipke F1, F2 itd. kao standardne funkcijske tipke na stranici postavki tipkovnice, a zatim otvorite Prečaci karticu i postavite funkcijsku tipku za izvođenje određene radnje jednim gumbom. Umjesto korištenja funkcije + F1, sada možete jednostavno pritisnuti F1 za snimanje zaslona.

Ako se vaš novi prečac koristi za drugu radnju, macOS će vas upozoriti na problem. Također možete onemogućiti radnje poništavanjem okvira pokraj njih. Nažalost, nećete moći pretvoriti jednu tipku u drugu ili stvoriti prilagođene prečace kao što možete s nekim Windows programima. Za snažnije opcije možete pogledati besplatne programe Karabiner-Elements(Otvara se u novom prozoru) i FunctionFlip(Otvara se u novom prozoru).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up