Postaviti i zaboraviti? 5 iPhone postavki koje biste trebali provjeriti odmah

Iz godine u godinu, Apple uvodi nove značajke i postavke na svoje iPhone uređaje, dodajući više mogućnosti prilagodbe koje mijenjaju način na koji koristimo svoje telefone.

Početak nove godine dobro je vrijeme za pregled tih postavki. Trebate li doista obavijesti iz te aplikacije? Želite li opozvati pristup lokaciji za određenu osobu? Odvojite nekoliko minuta da proučite ove postavke i uvjerite se da izvlačite maksimum iz svog iPhonea.

Índice
 1. 1. Ponovno postavite pojedinačne postavke
 2. 2. Omogućite sigurnosnu provjeru
 3. 3. Ispravite obavijesti
 4. 4. Promijenite načine fokusa
  1. Preporuka naših urednika
 5. 5. Provjerite opcije pristupačnosti

1. Ponovno postavite pojedinačne postavke

resetiraj postavke iphonea

(Zasluge: Tyler Hayes/Apple)

Jeste li spremni za početak? Ako je vraćanje na tvorničke postavke previše drastično, možete ručno odabrati postavke koje je potrebno osvježiti. Ići Postavke > Općenito > Prijenos ili resetiranje iPhonea > Reset. Dodir Resetirajte sve postavke za osvježavanje mrežnih postavki vašeg iPhonea, rječnika tipkovnice, postavki lokacije, postavki privatnosti i Apple Pay kartica, sve u jednom potezu, bez brisanja vaših fotografija, kontakata ili drugih podataka i medija. Ili ih ažurirajte jednog po jednog.

 • Imate problema s povezivanjem? Odaberite Ponovno postavljanje mrežnih postavki za uklanjanje prethodno korištenih mreža i VPN-ova (koji nisu instalirani pomoću konfiguracijskog profila).

 • Ako imate problema s izgledom telefona, pokušajte Resetirajte izgled početnog zaslona kako biste Appleove ugrađene aplikacije vratili na početni zaslon, kao da su na novom telefonu iz kutije.

 • Svaki put kada dodirnete riječ ili izgovor koji telefon ne poznaje, on to bilježi i sprema informacije u vaš rječnik. Ako nešto pođe po zlu, pokušajte Resetirajte rječnik tipkovnice kako biste izbrisali sve riječi koje ste dodali i poništili predložene riječi koje vidite dok upisujete.

 • Za opoziv pristupa lokaciji za osobe ili aplikacije, dodirnite Nadjačaj lokaciju i privatnost za vraćanje tih postavki na zadane vrijednosti. (Za ljude, ovime se također može upravljati iz aplikacije Find My.) Kada ponovno otvorite aplikacije koje su koristile vašu lokaciju, poput Ubera ili Google karata, vjerojatno će vas tražiti da ih ponovno autorizirate za pristup vašoj lokaciji.

2. Omogućite sigurnosnu provjeru

Kontrola sigurnosti

(Zasluge: Tyler Hayes/Apple)

U iOS-u 16, Apple je dodao Sigurnosnu provjeru kao način brzog prekida veze s ljudima i aplikacijama koje vas možda prate, sa ili bez vašeg znanja. U slučaju obiteljskog nasilja ili drugih štetnih situacija, ova značajka može pomoći vlasniku da povrati kontrolu nad iPhoneom.

Također može biti korisno ponovno pregledati sve postavke dijeljenja koje ste napravili u prošlosti i zaboraviti prekinuti vezu sa svima koji još uvijek imaju pristup vašem sadržaju, lokaciji ili postavkama.

Da biste vidjeli osobe i aplikacije s kojima dijelite informacije, idite na Postavke > Privatnost i sigurnost i pomaknite se prema dolje do Kontrola sigurnosti. Dodir Upravljanje dijeljenjem i pristupom da vidite svoje trenutne postavke i odlučite želite li nešto promijeniti ili ne.

3. Ispravite obavijesti

Snimke zaslona postavki obavijesti za iPhone

(Zasluge: PCMag/Apple)

Ako vas neke aplikacije ne obavještavaju kada mislite da bi trebale, ne postoji jedinstveno rješenje za popravak tih postavki. Umjesto toga, morat ćete ručno mijenjati stvari za pojedinačne aplikacije. Otvori Postavke > Obavijesti kako biste pronašli popis svih aplikacija na svom telefonu. Odaberite Planirani sažetak da vidite jesu li neke aplikacije postavljene za isporuku obavijesti u određeno vrijeme.

Također možete pregledati pojedinačnu prijavu. Obavijesti aplikacije mogu se omogućiti ili onemogućiti Dopusti obavijesti prekidač na vrhu ekrana. Također možete odlučiti hoće li vas aplikacija obavještavati na zaključanom zaslonu, centru za obavijesti i koristiti bannere.

Klizanjem do dna odjeljka Obavijesti možete uključiti ili isključiti AMBER upozorenja, hitna upozorenja i upozorenja za javnu sigurnost.

4. Promijenite načine fokusa

Snimke zaslona u načinu fokusiranja za iPhone s iOS-om 15

(Zasluge: PCMag/Apple)

Za one kojima je potrebna privremena odgoda od obavijesti, Apple je predstavio Focus Modes u iOS-u 15 i poboljšao ih u iOS-u 16 kako bi ograničio telefonske pozive, poruke ili druge smetnje.

Preporuka naših urednika

Ovdje je lako pretjerati. Nedostaju li vam poruke? Možda vaš iPhone kaže da je u načinu Ne uznemiravaj jer ste ga omogućili na svom iPadu? Provjerite koje ste fokuse postavili Postavke > Fokus. Provjerite želite li da se Focus sinkronizira na svim uređajima i imaju li određene aplikacije dopuštenje za dijeljenje ili su vaše obavijesti isključene.

5. Provjerite opcije pristupačnosti

postavke pristupačnosti na iPhoneu

(Zasluge: PCMag/Apple)

Neke od najzanimljivijih značajki na iPhoneu su njegove postavke pristupačnosti. Značajka Back Tap, na primjer, izvodi radnju kada dodirnete stražnju stranu uređaja.

Ako ste tijekom godina mijenjali neke od ovih značajki i zaboravili na njih, vaš se telefon može ponašati na neočekivane načine. Osobno sam mislio da je moj iPhone opsjednut jer sam ga postavio da otvara izmjenjivač aplikacija kada sam tri puta dodirnuo stražnju stranu i slučajno ga aktivirao.

Za pregled ovih postavki otvorite Postavke > Pristupačnost. Pomičite se kroz različite opcije da vidite jeste li nešto promijenili i trebate li resetirati. Neke od ovih opcija mogu biti zakopane; morate otvoriti Postavke > Pristupačnost > Dodirnite > Dodirnite natrag za promjenu postavki Back Tap, na primjer.

PCMag logotip Praktično uz Apple iPhone 14 Pro liniju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up