Popravite web: kako isprati DNS predmemoriju

Kada upišete web mjesto u svoju adresnu traku - poput PCMag.com - vaše računalo ne zna kamo ići. Umjesto toga, traži tu adresu na poslužitelju Domain Name System (DNS), koji je uspoređuje s IP adresom koju vaše računalo može posjetiti. To je kao da vam prijatelj kaže "nađemo se u Tom's Bistro"—ako ne znate gdje je Tom's Bistro, možete potražiti adresu u telefonskom imeniku i odvesti se tamo.

Međutim, skeniranje telefonskog imenika može potrajati dugo prije nego što pronađete pravu adresu. Da biste ubrzali ovaj proces, vaše računalo sprema neke od ovih unosa za lakši pristup kasnije. Da nastavim s prethodnom metaforom, to je kao da pišete "Tom's Bistro - 123 Main Street" na ceduljici. Ovo vašem računalu omogućuje navigaciju do web stranica koje ste već posjetili bez postavljanja pitanja DNS poslužitelju svaki put.

Nažalost, u rijetkim slučajevima ova predmemorija može uzrokovati probleme. Možda je web stranica koju posjećujete promijenila poslužitelje i više nije na predmemoriranoj adresi ili imate zlonamjerni softver koji pokušava preusmjeriti normalne stranice na zlonamjerne stranice. (Ako mislite da bi problem mogao biti zlonamjerni softver, možda biste trebali pokrenuti skeniranje s jednim od ovih alata.) U svakom slučaju, možete "isprati" svoju DNS predmemoriju da počnete ispočetka, tako da vaše računalo traži web adrese na DNS poslužitelju opet.

Ovaj se postupak, naravno, razlikuje od brisanja web predmemorije iz web preglednika. Ako brisanje predmemorije preglednika nije riješilo problem, sljedeći korak može biti brisanje predmemorije DNS-a. Također se razlikuje od mijenjanja vašeg DNS poslužitelja s jednog odredišta na drugo, što može pomoći ako postoji problem sa samim poslužiteljem.

Evo kako isprati svoj DNS poslužitelj iz sustava Windows i macOS pomoću naredbenog retka. (Ako koristite Linux, morat ćete potražiti upute za svoju distribuciju.)

Índice
  1. Isprazni DNS predmemoriju u sustavu Windows
  2. Isprazni DNS predmemoriju na Macu
    1. Preporuka naših urednika

Isprazni DNS predmemoriju u sustavu Windows

naredbeni redak

Ako ste na Windows računalu—bilo kojem Windows računalu, čak i ako se vratite na XP i ranije—ispiranje DNS-a zahtijeva samo jednostavnu naredbu. Kliknite na izbornik Start i upišite "cmd". Desni klik na Naredbeni redak opciju i odaberite je Pokreni kao administrator. U prozoru naredbenog retka koji se pojavi unesite sljedeću naredbu:

ipconfig /flushdns

Ako bude uspješno, naredbeni redak će od vas obavijestiti "Successfully flushed DNS resolver cache." Pokušajte ponovno posjetiti dotično web mjesto i provjerite rješava li to problem. Ako nije, stranica možda ne radi, možda imate problema s Wi-Fi mrežom ili možda imate nedostižan problem s mrežom koji morate pronaći. Ako je ovo tuđe računalo, uvijek možete pokušati riješiti problem na daljinu.

Isprazni DNS predmemoriju na Macu

mac terminal

Korisnici Maca moraju pokrenuti brzu naredbu terminala za ispiranje DNS predmemorije, ali naredba se razlikuje ovisno o vašoj verziji macOS-a. Pritisnite prvi Command + Space da otvorite Spotlight i potražite "Terminal". Pritisnite Enter za otvaranje programa.

Preporuka naših urednika

Od macOS Catalina, možete koristiti sljedeću naredbu. Upišite ga u terminal i pritisnite Enter:

sudo dscacheutil -flushcache;sudo killall -HUP mDNSResponder

Ako slučajno koristite stariju verziju macOS-a, morat ćete koristiti drugi kod naredbenog retka, koji se može vidjeti ovdje (Otvara se u novom prozoru). Provjerite koju verziju operativnog sustava koristite kako biste bili sigurni da imate ispravan kod. Možete kliknuti ikonu Apple i odabrati O ovom Macu da vidite naziv i broj verzije.

Nećete vidjeti poruku o uspješnosti nakon unosa naredbe, ali možete provjeriti problematično web mjesto i vidjeti je li riješilo problem. Ako ne, morat ćete pokušati s drugim koracima za rješavanje problema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up