Pogrešan računalni hardver? Kako ažurirati upravljačke programe u sustavu Windows

Upravljački program mali je softver koji pomaže vašem računalu da komunicira s određenim dijelom hardvera, poput miša, tipkovnice ili pisača. Međutim, s vremena na vrijeme, ovi upravljački programi mogu zahtijevati ažuriranja za rješavanje određenih problema, uvođenje novih značajki ili poboljšanje performansi.

Općenito, ne biste trebali često ažurirati upravljačke programe. Ako vaš hardver radi kako treba, najbolje je da ga pustite jer novi upravljački programi mogu uzrokovati probleme, ali i popraviti ih. Međutim, ako imate problema s određenim dijelom hardvera — ili znate da jedan od vaših upravljačkih programa ima sigurnosni propust koji treba popraviti — možda bi bilo dobro ažurirati ga.

Postoji jedna velika iznimka od pravila "ako nije pokvaren, nemoj ga popravljati": upravljački programi za grafiku. Ako ste igrač i imate namjensku grafičku karticu tvrtke Nvidia ili AMD, stalno izlaze novi upravljački programi s poboljšanjima performansi za najnovije igre. Ako igra koju igrate dobije poboljšanje performansi od najnovijeg upravljačkog programa, isplati se ažurirati kako biste iskoristili prednosti.

U većini slučajeva ažuriranje upravljačkih programa vrlo je jednostavno. Ne preporučam korištenje zasebnih uslužnih programa za "ažuriranje upravljačkih programa"; umjesto toga, možete to učiniti sami u samo nekoliko klikova.

Índice
  1. Ažurirajte upravljačke programe koristeći Windows Update
  2. Preuzmite upravljačke programe od proizvođača
    1. Preporuka naših urednika

Ažurirajte upravljačke programe koristeći Windows Update

Windows ažuriranja

Daleko najlakši način ažuriranja upravljačkih programa je kroz sam Windows. Ako proizvođač uređaja pošalje ažuriranje upravljačkog programa, trebali biste ga nabaviti putem službenog Windows Updatea. Korisnici sustava Windows 10 mogu otvoriti Postavke > Ažuriranje i sigurnosta zatim kliknite na veliku Provjerite ima li ažuriranja dugme. Udari Sada instalirati gumb za preuzimanje svih dostupnih ažuriranja.

win 11 ažuriranje

Za one koji su nadogradili na Windows 11, idite na Postavke > Windows Update. Klik Provjerite ima li ažuriranjazatim odaberite Preuzmite i instalirajte uz sva dostupna ažuriranja. Zaslon također može automatski provjeriti ima li ažuriranja ili već ima ažuriranje koje je spremno i čeka.

Preuzmite upravljačke programe od proizvođača

 stranica za preuzimanje za Logitechov StreamCam

Stranica za preuzimanje za Logitech StreamCam (Zasluge: Logitech)

U velikoj većini slučajeva ovo bi trebalo biti sve što vam treba. Međutim, tim upravljačkim programima često može trebati dugo vremena da dođu do Windows Updatea. Ponekad će Windows distribuirati samo "generičku" verziju od Microsofta koja izbjegava dodatne značajke.

Na primjer, generički upravljački programi za miš omogućit će vam korištenje miša, ali vam možda neće dopustiti da prilagodite njegove DPI postavke ili prilagodite gumbe na tako fini način kao softver tvrtke Logitech. (Međutim, Microsoftovi generički upravljački programi obično su vrlo pouzdani, pa osim ako ne trebate te dodatne značajke, nema štete ako zadržite ono što vam Microsoft daje.)

Za preuzimanje upravljačkog programa izravno od proizvođača idite na stranicu proizvoda za dotični uređaj. Većina web-mjesta će imati stranicu za podršku ili preuzimanje na kojoj možete preuzeti odgovarajući upravljački program. Na primjer, ovdje je stranica za preuzimanje (otvara se u novom prozoru) za Logitechov StreamCam. Preuzmite instalacijski program i instalirajte ga kao i svaki drugi program.

drajveri za lenovo

Web stranica za podršku tvrtke Lenovo (Zasluge: Lenovo)

Ako imate prijenosno računalo, upravljačke programe često možete nabaviti s web-mjesta proizvođača prijenosnog računala - jamči se da će raditi s vašim hardverom, iako mogu biti zastarjeli u usporedbi s upravljačkim programima proizvođača komponente.

Preporuka naših urednika

Ako već imate instaliran upravljački program proizvođača, možda ćete moći ažurirati upravljačke programe iz sustava Windows. Otvorite sistemsku traku u desnom kutu programske trake sustava Windows, desnom tipkom miša kliknite ikonu dotičnog softvera i otvorite glavni prozor postavki.

Na primjer, da ažuriram upravljačke programe za svoju AMD Radeon grafičku karticu, desnom tipkom miša kliknuo bih ikonu Radeon Settings i odabrao Open Radeon Settings. Unutar aplikacije postoji kartica Ažuriranja koja može provjeriti i instalirati nova ažuriranja.

U vrlo rijetkim slučajevima, upravljački program neće doći kao instalater na web mjesto proizvođača. Umjesto toga, doći će kao jedna datoteka koju morate ručno instalirati putem Windows upravitelja uređaja. Da biste to učinili, otvorite izbornik Start, upišite "Upravitelj uređaja" i pritisnite Enter. Pronađite svoj hardver na popisu, desnom tipkom miša kliknite na njega i odaberite Ažuriraj upravljački program. Zatim kliknite Potražite upravljački program na mom računalui dođite do datoteke koju ste preuzeli da biste je instalirali.

Nakon što je upravljački program uspješno instaliran, trebali biste imati sve najnovije značajke i ispravke grešaka. Ako su vaši upravljački programi došli s dodatnim softverom, možete mu pristupiti iz programske trake ili izbornika Start, baš kao i svakom drugom programu.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up