Poduzmite ovih 5 koraka kako biste odmah spriječili aplikacije da prikupljaju vaše podatke

Tvrtke očajnički žele vaše podatke. Kad god je to moguće, ne biste im ga trebali dati jer ga mogu izgubiti kriminalci u slučaju povrede podataka ili ga prodati onome tko ponudi najviše.

Trebalo bi biti lako odrediti koje vrste informacija tvrtke prikupljaju čitanjem pravila o privatnosti aplikacije. Nažalost, stvarnost nije tako jasna. "Jako oklijevam reći potrošačima da pročitaju pravila o privatnosti", istaknula je Jen Caltrider, voditeljica projekta za Mozillin tim Privacy Not Included (Otvara se u novom prozoru). “Zarađujem za život od čitanja pravila o privatnosti; onesposobljavaju um. Ljudi koji ih ne čitaju nemaju nikakve šanse." Ovdje možete pogledati naš razgovor o očuvanju privatnosti tijekom korištenja mobilnih aplikacija (Otvara se u novom prozoru).

Caltrider i njezin tim nedavno su objavili izvješće o provjeri činjenica (Otvara se u novom prozoru) koje pomno ispituje oznake privatnosti podataka koje je Google propisao (Otvara se u novom prozoru) na 20 najpopularnijih besplatnih i plaćenih Android aplikacija. Kao što je Rob Pegoraro iz PCMaga primijetio u svom članku o izvješću, 10 od 20 najpopularnijih aplikacija koje se plaćaju ocijenjeno je Loše, što znači da su Mozillini istraživači pronašli značajne razlike između praksi prikupljanja podataka koje je sama prijavila sigurnosna oznaka i praksi prikupljanja podataka programera navedenih u politici privatnosti.

To znači da informacije o sigurnosnoj oznaci podataka prijavljene Googleu možda neće odgovarati informacijama u pravilima o privatnosti. Kako možete vjerovati da je bilo koja od ovih izjava o prikupljanju podataka istinita? Ne možeš. Umjesto toga, na vama je, potrošaču, da se zaštitite tako što ćete pregledati dopuštenja za prikupljanje podataka koje aplikacija traži od vašeg uređaja i utvrditi želite li isključiti te informacije.

Índice
 1. Kako izbjeći prikupljanje podataka
  1. Preporuka naših urednika
 2. Zaustavite prikupljanje podataka na izvoru

Kako izbjeći prikupljanje podataka

Zamolio sam Caltridera da mi kaže kako prepoznati aplikacije koje najviše traže podatke. Organizirao sam njezine metode u popis stvari koje treba učiniti prije nego što preuzmete bilo koju novu aplikaciju.

Ovaj popis se može činiti neodoljivim, a i jest! Ovo ne biste trebali činiti kako biste spriječili tvrtke da uzmu vaše osobne podatke i prodaju ih ili koriste u vlastite svrhe. Bilo kroz učinkovit savezni zakon ili neovisni nadzor, tvrtke bi trebale biti odgovorne za neuspjeh u točnom otkrivanju svojih praksi prikupljanja podataka. Dok se to ne dogodi, evo metoda Jen Caltrider za izbjegavanje nastojanja aplikacije da prikuplja podatke:

Preporuka naših urednika

 • Pročitajte politiku prikupljanja podataka. Svaka politika privatnosti ima odjeljak koji detaljno opisuje koje vrste podataka aplikacija prikuplja. Većina pravila o privatnosti također uključuje pojedinosti o politici tvrtke u vezi s dijeljenjem podataka s trećim stranama. Potražite aplikacije koje prikupljaju mnogo vaših osobnih podataka i nejasno im je kako upotrebljavaju vaše podatke. Izbjegavajte aplikacije koje vam ne dopuštaju isključivanje dijeljenja podataka s trećim stranama.

 • Tražite ključne riječi. Otvorite dokument o politici privatnosti u pregledniku i upotrijebite Ctrl-F za otvaranje prozora za pretraživanje. Skenirajte dokument za ključne riječi koje se odnose na način na koji se prikupljaju i koriste vaši podaci. Predlažem da svoju pretragu započnete s riječima "rasprodaja", "rasprodaja" i "prikupljanje".

 • Provjerite pojedinosti o privatnosti prije preuzimanja novih aplikacija. Korisnici Androida trebali bi otvoriti stranicu aplikacije u trgovini Google Play i proširiti odjeljak pod nazivom O ovoj aplikaciji. Dodirnite vezu Dopuštenja aplikacije za detaljan prikaz metoda prikupljanja podataka aplikacije.

  Snimke zaslona dopuštenja trgovine Google Play

  Za korisnike iOS-a, možete provjeriti koje podatke aplikacija prikuplja prije nego što dođu do vašeg uređaja. Kada pregledavate stranicu aplikacije u App Storeu, pomaknite se prema dolje do odjeljka Privatnost aplikacije i dodirnite odjeljke s oznakom Podaci povezani s vama i Podaci koji nisu povezani s vama.

  Snimke zaslona dozvola App Storea

 • Provjerite dopuštenja svog telefona za instalirane aplikacije. Svaki mjesec provjerite dopuštenja za aplikacije na telefonu kako biste vidjeli prikupljaju li neke aplikacije previše podataka. Korisnici Androida trebaju pristupiti upravitelju dozvola na svom uređaju. Posjetite izbornik Postavke, pomaknite se prema dolje do Sigurnost i privatnost, dodirnite traku privatnosti, zatim dodirnite vezu s oznakom Upravitelj dozvola. Korisnici iOS-a mogu pristupiti izvješćima o privatnosti aplikacije svog telefona tako da posjete odjeljak Privatnost i sigurnost u postavkama.

 • Izbrišite nekorištene aplikacije sa svog uređaja. „Kupili ste vlastitu kuću? Izbriši tu prijavu za nekretnine. Tražite ljubav svog života? Imali ste svoje aplikacije za upoznavanje, pronašli ste ih. Super, izbriši te aplikacije. Skinite ih s telefona što je brže moguće”, rekao je Caltrider. Nadalje je spomenula da korištenje verzije preglednika umjesto aplikacije društvenih medija pruža slično iskustvo, ali uz dodatnu privatnost.

 • Zaustavite prikupljanje podataka na izvoru

  Sljedeći put kada preuzmete aplikaciju s App Storea ili Google Playa, sjetite se ovog popisa i razmislite o vremenu koje je potrebno za dovršetak. Opet, ne vjerujem da bi trebalo biti potrebno pristupiti većini mobilnih aplikacija bez odricanja vrijednih osobnih podataka, ali to je naša trenutna stvarnost.

  Natjerajte tehnološke tvrtke da prestanu prikupljati vaše podatke isključivanjem izvora informacija. Deinstalirajte te invazivne aplikacije. Koristite web verziju popularnih aplikacija ili ih nemojte koristiti. Imate moć pokrenuti promjenu, čak i ako je mala. Također zaslužujete pravo na privatnost - vratite nešto od toga.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up