Početi ispočetka? Kako prenijeti podatke na novi Mac s pomoćnikom za migraciju

Prije nego što prijeđete na novi Mac, trebali biste prenijeti svoje aplikacije, dokumente, korisničke račune i postavke sa starog računala na novo. Kako bi vam pomogao u tome, Apple nudi alat pod nazivom Migration Assistant.

Ova se metoda može koristiti za premještanje sadržaja s jednog Maca na drugi, iz sigurnosne kopije Time Machinea na Mac ili čak s Windows PC-a na Mac. Možete pokrenuti Migration Assistant kada prvi put postavljate svoj novi Mac ili nakon završetka postavljanja.

Prema zadanim postavkama, Migration Assistant koristi Wi-Fi za povezivanje dva uređaja. Međutim, potrebnu vezu možete uspostaviti i putem Ethernet ili USB-C kabela. Zatim birate koje mape, datoteke i sadržaj želite prenijeti kako biste bili sigurni da imate sve što vam je potrebno na novom računalu. Evo kako to radi.

Índice
  1. Migrirajte s jednog Maca na drugi Mac
  2. Prijeđite na Mac pomoću Time Machinea
    1. Preporuka naših urednika
  3. Migracija s Windows računala na Mac

Migrirajte s jednog Maca na drugi Mac

mapa mac utilities

(Zasluge: PCMag/Apple)

Prije nego što pokrenete Migration Assistant, provjerite rade li oba Mac računala s istom verzijom macOS-a. Također biste trebali odvojiti trenutak da ažurirate macOS na oba računala. Ako se planirate povezati putem Wi-Fi-ja, provjerite je li Wi-Fi omogućen i jesu li oba Maca blizu jedno drugom. Možda ćete također morati privremeno onemogućiti antivirusni program ili vatrozid.

Nakon ažuriranja i prijave na svoj novi Mac, otvorite Idite na > Uslužni programia zatim dvaput kliknite na Asistent za migracije ikona. Nakon što se otvori pomoćnik za migraciju, kliknite Nastaviti. Unesite lozinku za Mac i kliknite u redu. Zatim ćete morati odabrati kako želite izvršiti prijenos.

Odaberite S Maca, sigurnosne kopije Time Machinea ili diska za podizanje sustava i kliknite Nastaviti. Na starom Macu slijedite iste korake za otvaranje Migration Assistant i odaberite Na drugi Mac. Klik Nastaviti.

Odaberite prvu opciju za S Mac, sigurnosnu kopiju Time Machine ili disk za pokretanje

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Vaš bi novi Mac tada trebao prikazati naziv vašeg starog Maca. Pritisnite ikonu za svoj stari Mac, a zatim kliknite Nastaviti.

Nastavite sa starim strojem

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Klikom potvrdite da je isti šesteroznamenkasti kod prikazan na oba Maca Nastaviti na vašem starom stroju.

Pritisnite ikonu za vaš stari Mac

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Vaš stari Mac će tada tražiti aplikacije i dokumente za prijenos na novi stroj. Novi Mac će prikazati popis aplikacija, dokumenata i naloga za prijenos. Poništite odabir svih stavki na popisu koje ne želite kopirati. U suprotnom, ostavite ih sve označene i kliknite Nastaviti.

Pritisnite Nastavi

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Od vas se može tražiti da postavite lozinku za svoj račun na novom Macu. Klik Postavite lozinku učini tako. Ako prenosite dodatne račune na novi stroj, imate opciju pretvoriti ih u administratorske račune. Kada završite, kliknite Nastaviti.

Postavite lozinku

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Također ćete dobiti privremene lozinke za sve račune osim vašeg. Ako vaš račun već postoji na oba računala, bit ćete upitani želite li izbrisati postojeći račun i zamijeniti ga onim sa starog računala ili zadržati oba računa. Dodir Nastaviti.

Provjerite zaslon statusa

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Vaši se podaci zatim prenose s vašeg starog Maca na novi. Zaslon statusa će vam reći koliko je datoteka preneseno i koliko je vremena preostalo za migraciju. Nakon završetka procesa, vaš stari Mac prikazuje da je migracija dovršena, dok vas novi Mac vodi na zaslon za prijavu.

macos podaci

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Nakon što se prijavite na svoj novi Mac, od vas se također može tražiti da se prijavite na iCloud sa svojim Apple računom i postavite Touch ID. Zatim možete pretražiti svoj Mac kako biste potvrdili da su dokumenti, računi i drugi sadržaj migrirani s vašeg starog stroja.

Prijeđite na Mac pomoću Time Machinea

vratiti datoteke iz vremenskog stroja

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Druga opcija za prijenos podataka s jednog Maca na drugi je korištenje Time Machinea. Ovo je posebno zgodno ako vaš stari Mac nije dostupan, ali još uvijek imate nedavnu sigurnosnu kopiju. Da biste krenuli ovim putem, provjerite je li sigurnosna kopija vašeg Time Machinea dostupna putem vanjskog pogona ili drugog izvora.

Otvorite pomoćnika za migraciju i odaberite S Maca, sigurnosne kopije Time Machinea ili diska za podizanje sustava opcija. Odaberite pogon sigurnosne kopije Time Machinea i kliknite Nastaviti.

odaberite sigurnosnu kopiju vremenskog stroja

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Tada ćete morati potvrditi koju sigurnosnu kopiju Time Machinea želite koristiti. Ako imate više instanci sigurnosne kopije, provjerite jeste li odabrali točan unos, a zatim kliknite Nastaviti.

Potvrdite sigurnosnu kopiju koju želite koristiti iz Time Machinea

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Pregledajte sadržaj dostupan za prijenos iz sigurnosne kopije i poništite odabir svih stavki koje želite isključiti iz premještanja.

Pregledajte sadržaj dostupan za preuzimanje

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Zatim morate postaviti lozinku za administratorski račun i zabilježiti privremenu lozinku za sve dodatne račune. Nakon što autorizirate svoj račun, započet će prijenos podataka.

Preporuka naših urednika

Postavite lozinku

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Tijekom postupka moći ćete se prijaviti na svoj novi Mac kako biste dovršili proces migracije i postavljanja. Provjerite okruženje kako biste bili sigurni da su svi potrebni podaci preneseni.

Provjerite svoju okolinu

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Migracija s Windows računala na Mac

Windows pomoćnik za migraciju

(Zasluge: Apple)

Ako prelazite sa starog Windows računala na novi Mac, možete koristiti Migration Assistant za prijenos dokumenata, fotografija, kontakata, obveza u kalendaru, računa e-pošte i drugog sadržaja. Apple nudi Windows Migration Assistant za Windows računala, ali softver koji trebate ovisi o verziji macOS-a na novom uređaju:

Nakon što je odgovarajući softver instaliran na vaše Windows PC, otvorite Windows Migration Assistant i prođite kroz uvodne zaslone. Program će zatim tražiti vaš Mac. Otvorite sa svog novog Maca Idite na > Uslužni programia zatim dvaput kliknite na Asistent za migracije ikonu za pokretanje Pomoćnika za migraciju.

Na zaslonu koji vas pita kako želite prenijeti podatke odaberite S Windows računala opciju i kliknite Nastaviti.

Odaberite drugu opciju za S Windows računala

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Odaberite svoje Windows računalo s Maca, a zatim kliknite Nastaviti. Provjerite lozinku koja se pojavljuje na oba računala i kliknite Nastaviti na vašem Windows računalu.

Odaberite ikonu za svoje Windows računalo

Sljedeći zaslon na vašem Macu prikazuje sve moguće informacije koje je moguće prenijeti. Poništite odabir sadržaja koji ne želite kopirati. Kada ste spremni nastaviti, kliknite Nastaviti. Postavite lozinku za administratorski račun na vašem Macu i kliknite Nastaviti.

Poništite odabir sadržaja koji ne želite kopirati

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Tada ćete morati autorizirati svoj račun. Nakon što se to učini, podaci će se početi prenositi s vašeg Windows računala na novi Mac. Kada je migracija završena, kliknite na Ponovno pokreni sada gumb za ponovno pokretanje vašeg Maca.

Postavite lozinku

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Kada se računalo pokrene, zaslon će vam reći da je migracija dovršena. Zatim se možete prijaviti na macOS svojim korisničkim računom. Ako već imate račun na svom Macu s istim imenom kao vaš Windows račun, možda ćete vidjeti dva računa s tim imenom na ekranu za prijavu.

Pregledajte svoj Mac

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Odaberite bilo koji od njih za prijavu, zatim prođite kroz postavke na svom Macu. Zatim biste trebali provjeriti svoj Mac kako biste bili sigurni da su svi dokumenti, fotografije, kontakti i ostali sadržaji uspješno preneseni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up