Početak: Kako prilagoditi izbornik Start u sustavu Windows

Čini se da Microsoft ponovno promišlja izbornik Start sa svakom novom verzijom Windowsa. Prelazak sa Windows 10 na Windows 11 može vam zavrtjeti u glavi sa svim novim alatima i trikovima koje morate naučiti prije nego što se možete u potpunosti kretati izbornikom. Čak i nakon što se naviknete na promjene, uvijek postoje skrivene značajke za koje možda niste znali da postoje. Bez obzira koju verziju sustava Windows koristite, evo kratkog pregleda načina na koji možete najučinkovitije koristiti izbornik Start.

Pogledajte izbornik Start

Kliknite na Početak gumb u sustavu Windows 10 i sve vaše instalirane aplikacije navedene su abecednim redom kao prečaci. Većina ih se pojavljuje pojedinačno, ali neki (kao što su Windows dodaci) nalaze se u mapama koje morate kliknuti da biste ih otvorili.

Índice
 1. 1. Upravljajte prečacima mape
 2. 2. Upravljajte svojim popisom aplikacija
 3. 4. Stvorite aplikacijske mape
 4. 5. Dobijte preporuke za aplikacije
 5. 6. Omogućite početni zaslon
 6. 7. Prikaži nedavne datoteke
 7. 2. Dodajte prečace mape
 8. 3. Upravljajte svojim aplikacijama
 9. 4. Stvorite aplikacijske mape
 10. 5. Prikaži sve aplikacije
 11. 6. Kontrolirajte preporuke aplikacija
 12. 7. Pomaknite gumb Start

1. Upravljajte prečacima mape

Proširite izbornik Start

Na lijevoj strani popisa aplikacija nalaze se ikone koje omogućuju pristup dokumentima, slikama, postavkama i snazi. Možete zaviriti u nazive ikona bez potrebe da zadržite pokazivač iznad svake klikom na izbornik hamburgera u gornjem lijevom kutu izbornika Start. Ponovno kliknite na ikonu i okno se vraća na prikaz sažetka.

Prečaci za slike i dokumente otvaraju se u odgovarajuću mapu na vašem računalu. Postavke će otvoriti izbornik postavki sustava Windows 10, dok će vam Power omogućiti da isključite, ponovno pokrenete ili (ako imate prijenosno računalo) stavite računalo u stanje mirovanja.

Zaključajte ili se odjavite iz Windowsa

Kliknite naziv svog računa za pristup dodatnim opcijama. Odaberite Promijenite postavke računa za prikaz zaslona vašeg računa u postavkama. Klik Zaključaji vratit ćete se na zaključani zaslon sustava Windows 10. Odaberite Odjaviti se da se odjavite iz Windowsa i dopustite drugoj osobi da se prijavi.

Odaberite koje će se mape pojaviti na izborniku Start

Ne sviđaju vam se zadane mape? Možete ih promijeniti ako otvorite Postavke > Personalizacija > Start i kliknite na Odaberite koje će se mape pojaviti na Startu vezu na dnu ekrana. Dodatne opcije uključuju File Explorer, Downloads, Music, Videos, Network i Personal Folder.

2. Upravljajte svojim popisom aplikacija

Desnom tipkom miša kliknite prečac

Aplikacijama možete upravljati izravno s popisa aplikacija u izborniku Start. Desnom tipkom miša kliknite aplikaciju da biste vidjeli skočni izbornik s nekoliko različitih opcija. Klik Prikvači na početak a prečac za aplikaciju sprema se u pločice u izborniku Start. Odaberite Deinstaliraj ako želite ukloniti aplikaciju iz sustava Windows.

Pristupite izborniku Više

Iz Više podizbornika, možda ćete moći prikvačiti prečac na programsku traku, pregledati postavke aplikacije, ocijeniti i recenzirati aplikaciju u Microsoft Storeu ili podijeliti vezu na stranicu aplikacije Microsoft Storea s nekim drugim. Ovdje ne nude sve aplikacije iste opcije.

Također se možete pozvati na Postavke > Personalizacija > Start i omogućiti ili onemogućiti Prikažite popis aplikacija u izborniku Start da odredite hoće li popis aplikacija biti vidljiv kada kliknete gumb Start.

Promijenite veličinu pločice

Možete povući i ispustiti prečace s popisa aplikacija na pločicu izbornika Start, što vam daje još nekoliko opcija. Desnom tipkom miša kliknite na popločanu aplikaciju da biste vidjeli drugi skočni izbornik. Ovisno o aplikaciji, možda ćete je moći poništiti, promijeniti veličinu pločice, deinstalirati je i još mnogo toga.

Za neke aplikacije možete odabrati čak četiri veličine: mala, srednja, široka i velika. Pod Više postoje opcije za isključivanje žive pločice za podržane aplikacije, prikvačivanje ili otkvačivanje aplikacije sa programske trake i otvaranje postavki aplikacije, između ostalog.

Napravite grupu

Možete povući aplikacije u popločanom području oko zaslona. Također možete smjestiti povezane aplikacije u njihove vlastite grupe, a zatim grupi dati naziv. Osim toga, možete otvoriti Postavke > Personalizacija > Start i omogućiti Prikaži više pločica na Startu da biste dodali dodatni prostor popločanom području kako biste mogli ugurati više aplikacija.

4. Stvorite aplikacijske mape

Stvorite mapu

Aplikacije možete staviti u njihove vlastite mape kako biste ih organizirali i oslobodili prostor na izborniku Start. Da biste to učinili, potražite dvije povezane aplikacije i postavite jednu pločicu na drugu. Zatim možete stvoriti naziv za tu mapu. Više aplikacija može se dodati ispuštanjem njihovih pločica na vrh mape.

5. Dobijte preporuke za aplikacije

preporuke za primjenu

Ako želite da Windows daje preporuke za aplikacije, idite na Postavke > Personalizacija > Start i pobrinite se da bilo koji od Prikaži nedavno dodane aplikacije, Prikaži najčešće korištene aplikacijeili Povremeno prikaži prijedloge u Startu su omogućeni. Prijedlozi će biti prikazani na vrhu izbornika Start.

6. Omogućite početni zaslon

Početni zaslon sustava Windows

Za bilo koji uređaj kojim upravljate mišem i tipkovnicom, izbornik Start bi trebao raditi savršeno. Međutim, ako imate uređaj sa zaslonom osjetljivim na dodir kao što je tablet ili hibrid, možda će vam biti lakše raditi na početnom zaslonu. Ovu značajku možete omogućiti ako odete na Postavke > Personalizacija > Start i uključuje se Koristite Start na cijelom zaslonu. Sada, kada kliknete gumb Start, vidjet ćete početni zaslon umjesto zadanog izbornika Start.

7. Prikaži nedavne datoteke

nedavne datoteke

Možete postaviti određene aplikacije, kao što su Adobe Acrobat ili Photoshop, da prikazuju nedavne datoteke kada desnom tipkom miša kliknete njihov prečac na izborniku Start. Otvori Postavke > Personalizacija > Start i omogućiti Prikaži nedavno otvorene stavke na popisima za skok na Start ili programskoj traci i u brzom pristupu File Exploreru.

Desnom tipkom miša kliknite gumb Start

Za posljednji savjet, desnom tipkom miša kliknite gumb Start za pristup tajnom izborniku koji vam omogućuje pokretanje naredbi za opcije napajanja, mrežne veze, Windows PowerShell, upravitelja zadataka, preglednik datoteka, pretraživanje, pokretanje i više. Postoje i načini da ovaj izbornik prilagodite svojim željama.

Pogledajte izbornik Start

Za Windows 11, Microsoft je napravio neke drastične promjene u izborniku Start. Traka za pretraživanje na vrhu izbornika omogućuje vam pretraživanje aplikacija, datoteka i postavki prema nazivu. Odjeljak Prikvačeno prikazuje sve aplikacije koje ste vi i Microsoft prikvačili. Odjeljak Preporučeno prikazuje nedavno dodane i nedavno otvorene aplikacije i datoteke.

Međutim, nisu nam se svidjele sve promjene. Umjesto da se drži uobičajenog popisa i pločica na zaslonu, izbornik je sveden na jedan kvadrat s vidljivim samo određenim aplikacijama. Sada je potreban dodatni korak za pristup svim instaliranim aplikacijama.

Dobra vijest je da čak i ako vam se ne sviđa novi izbornik Start, postoje načini da ga promijenite ili zamijenite. Microsoft je također napravio neka poboljšanja s ažuriranjem Windows 11 22H2 objavljenim u listopadu 2022.

Odaberite izgled izbornika Start

S ažuriranjem za Windows 11 22H2 možete odlučiti koliko ćete prostora dati zakačenim aplikacijama i preporučenim aplikacijama. Ići Postavke > Personalizacija > Start da biste vidjeli tri moguća izgleda.

Opcija More Pins posvećuje dodatni prostor prikvačenim aplikacijama. Prema zadanim postavkama, uspostavlja ravnotežu između prikvačenih aplikacija i preporučenih aplikacija. Više preporuka daje više prostora za preporučene aplikacije i smanjuje količinu prikvačenih aplikacija.

2. Dodajte prečace mape

Pritisnite gumb za napajanje

Ispod odjeljka Preporučeno na izborniku Start nalazi se ikona vašeg profila koju možete kliknuti da biste promijenili postavke računa, zaključali računalo ili se odjavili. Također možete kliknuti gumb za napajanje s desne strane kako biste stavili Windows u stanje mirovanja, isključili računalo ili ga ponovno pokrenuli.

Dodajte mape u izbornik Start

Možete dodati više mapa na dno izbornika Start ako otvorite Postavke > Personalizacija > Start i kliknite mape. Možete dodati ikone za Postavke, File Explorer, Dokumente, Preuzimanja, Glazbu, Slike, Video zapise, Mrežu ili Osobnu mapu kako biste lako pristupili ovim lokacijama.

3. Upravljajte svojim aplikacijama

Desni klik na bilo koju ikonu

Ako želite upravljati svojim aplikacijama, desnom tipkom miša kliknite ikonu da biste vidjeli skočni izbornik s nekoliko opcija. Ovisno o aplikaciji, možda ćete moći pomaknuti položaj aplikacije u izborniku Start, otkvačiti je s izbornika Start, pokrenuti aplikaciju kao administrator, prikvačiti je na programsku traku, otvoriti postavke aplikacije ili je izravno deinstalirati.

Također možete promijeniti redoslijed ikona tako da ih povučete i ispustite. Na primjer, možda biste željeli povući aplikacije koje najčešće koristite na vrh prikvačenog odjeljka, a one koje koristite rjeđe na dno.

4. Stvorite aplikacijske mape

Stvorite mapu izbornika Start

Početna verzija sustava Windows 11 nije pružala način za stvaranje mapa za ikone izbornika Start. S ažuriranjem 22H2 sada možete povlačiti jednu aplikaciju na drugu kako biste stvorili početnu mapu. Otvorite mapu, a zatim odaberite Uredi ime polje za promjenu naziva mape. Za dodavanje više aplikacija jednostavno povucite njihove ikone na vrh mape.

5. Prikaži sve aplikacije

Prikaži sve aplikacije

Da biste zapravo vidjeli sve svoje instalirane aplikacije, morate kliknuti na Sve aplikacije gumb u gornjem desnom kutu izbornika Start. Ovo će prikazati cijeli popis aplikacija u izborniku Start.

Desnom tipkom miša kliknite aplikaciju na popisu Sve aplikacije i možete je prikvačiti ili otkvačiti na izbornik Start, prikvačiti je na programsku traku, pregledati njezine postavke, ocijeniti je i recenzirati u Microsoft Storeu te podijeliti vezu na njezinu trgovinu s nekim drugim. Ovdje također možete deinstalirati određene aplikacije.

6. Kontrolirajte preporuke aplikacija

Personalizirajte izbornik Start

Windows 11 ima puno dosadnih oglasa. Za postavljanje preporuka aplikacija idite na Postavke > Personalizacija > Start. Ovdje možete kontrolirati broj preporučenih aplikacija prikazanih u izborniku Start tako da ih omogućite ili onemogućite Prikaži nedavno dodane aplikacije i Prikaži najčešće korištene aplikacije. Ako isključite obje opcije, odjeljak Preporučeno u izborniku Start i dalje će se pojavljivati, ali će ostati prazan.

7. Pomaknite gumb Start

Pomaknite programsku traku ulijevo

Prema zadanim postavkama, gumb Start u središtu je programske trake u sustavu Windows 11, što je razlika u odnosu na prethodne verzije sustava Windows. Ako vam se više sviđa način na koji je uvijek bila postavljena, možete pomaknuti cijelu programsku traku. Ići Postavke > Personalizacija > Programska traka i izabrati Ponašanje programske trake. Kliknite padajući okvir za Usklađivanje programske trake i promijeniti položaj u nalijevo.

Desnom tipkom miša kliknite gumb Start

Za posljednji trik, možete pristupiti tajnom izborniku za napredne korisnike, baš kao u sustavu Windows 10. Desnom tipkom miša kliknite gumb Start za prikaz kontekstnog izbornika ispunjenog opcijama za otvaranje Upravitelja uređaja, Upravitelja zadataka, Terminala i više.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up