Planiranje zabave 101: Kako postaviti bežičnu mrežu za goste

'Ovo je vrijeme kada posjetitelji usporavaju vašu Wi-Fi mrežu. Pozvati prijatelje i obitelj da ostanu s vama za praznike znači podijeliti svoj dragocjeni internet s njima. To također znači dugotrajna usporavanja, potencijalne sigurnosne rupe i dijeljenje lozinki za Wi-Fi.

Kako biste izbjegli najgore dijelove dijeljenja bežične mreže s drugima, evo nekoliko savjeta kako sve pripremiti za goste. Na taj način možete se manje fokusirati na rješavanje problema, a više na zabavu.

Índice
 1. Poboljšajte svoju Wi-Fi pokrivenost
  1. Najbolje ocijenjeni Wi-Fi mesh sustavi koje smo testirali
 2. Omogućite mrežu za goste
 3. Jednostavno podijelite svoju lozinku
 4. Ažurirajte firmver svog usmjerivača
 5. Zaštitite mrežne resurse lozinkama
 6. Skenirajte zlonamjerni softver
 7. Omogućite QoS na vašem ruteru
 8. Izbacite neželjene korisnike
 9. Omogući roditeljski nadzor

Poboljšajte svoju Wi-Fi pokrivenost

Router na stolu u dnevnoj sobi

(Zasluge: Casezy ideja / Shutterstock)

Ako je vaša kuća puna mrtvih zona i usporavanja, vaši će se gosti loše provesti. Ako ste ignorirali tu nejasnu Wi-Fi pokrivenost jer je utjecala samo na gostinjsku sobu, nema boljeg trenutka da to popravite sada.

Možda ćete moći jednostavno premjestiti usmjerivač na novo mjesto radi bolje pokrivenosti. Pokušajte ga držati visoko na polici bez knjiga i drugih predmeta koji blokiraju signal. Ako možete, poželjet ćete ga i u prostoriji koja je u središtu kuće, tako da lako može doći do svih soba.

Ako to ne uspijete, možda ćete morati uložiti u dobar Wi-Fi ekstender ili mesh sustav, koji će reemitirati signal vašeg usmjerivača do najudaljenijih kutova, osiguravajući da uvijek dobijete pune trake. Pogledajte naš vodič za pojačavanje Wi-Fi signala za više savjeta i trikova u ovom području.

Najbolje ocijenjeni Wi-Fi mesh sustavi koje smo testirali

Omogućite mrežu za goste

Snimka zaslona postavki izbornika gostujućih mreža

Mnogi usmjerivači podržavaju značajku koja se zove umrežavanje za goste, koja stvara zasebnu Wi-Fi mrežu za prijatelje i obitelj koju koriste kada ih posjete. S mreže za goste mogu pristupiti internetu, ali ne mogu pristupiti mrežnim resursima kao što su dijeljene mape, pisači ili NAS uređaji. To znači da možete nastaviti koristiti svoju "Smith" mrežu dok svi ostali koriste ograničeniju "Smith_Guest" mrežu (ili kako god je želite nazvati).

Kako biste omogućili gostujuće umrežavanje, morat ćete se spojiti na upravljačko sučelje vašeg usmjerivača. Iako neki usmjerivači imaju vlastitu aplikaciju, to se obično radi iz web preglednika. Unesite IP adresu vašeg usmjerivača u polje za adresu, obično nešto poput 192.168.1.1. (Ako niste sigurni koja je IP adresa vašeg usmjerivača, naš vodič za upravljanje postavkama vašeg usmjerivača može vam pomoći da je pronađete.)

Vaš usmjerivač će od vas tražiti korisničko ime i lozinku za pristup administrativnim alatima. Ako niste sigurni o čemu se radi, provjerite korisnički priručnik ili web-mjesto podrške proizvođača. Često se te informacije mogu pronaći na bazi samog rutera. Vjerojatno biste trebali promijeniti ove zadane vjerodajnice nakon prijave, tako da likovi također ne pokušavaju pristupiti vašem usmjerivaču.

Odatle potražite opcije koje kontroliraju vašu mrežu za goste. Ove se postavke mogu razlikovati ovisno o lokaciji od usmjerivača do usmjerivača, ali obično ih možete pronaći u postavkama bežične mreže ili u namjenskom odjeljku mreže za goste.

Dajte svojoj mreži naziv, provjerite je li pristup vašoj lokalnoj mreži isključen (ako imate opciju) i dodajte WPA2/WPA3 lozinku mreži. U idealnom slučaju, želite snažnu zaporku, ali je dobra ideja olakšati pamćenje - ne želite tražiti naljepnicu s Wi-Fi zaporkom svaki put kad gost dođe.

Jednostavno podijelite svoju lozinku

Snimka zaslona pojedinosti o mreži

Davanje zaporke koja se lako pamti vašim gostima funkcionira dovoljno dobro, ali za dodatne bodove možete dijeliti Wi-Fi na jednostavniji način. Na primjer, volim generirati QR kod za svoju mrežu koristeći QiFi (Otvara se u novom prozoru)—tako da kad moji prijatelji dođu, mogu samo skenirati kod na hladnjaku kamerom svog telefona umjesto da ga moraju zapamtiti i upisati u zaporci.

Ako imate Android 10 ili noviji, to zapravo možete učiniti izravno sa svog telefona. Otvorite izbornik Postavke na svom telefonu, pronađite mrežu i kliknite gumb Dijeli za generiranje QR koda.

Oni s Apple uređajima mogu dijeliti spremljene Wi-Fi mreže tako što će se pridružiti mreži i stajati u blizini kada se pokušaju povezati. Ako su na vašem popisu kontakata i imaju uključen Bluetooth, vaš iPhone ili Mac će vas pitati želite li s njima podijeliti svoju Wi-Fi mrežu.

Ažurirajte firmver svog usmjerivača

Snimka zaslona ažuriranja firmvera usmjerivača

U iščekivanju dodatnih uređaja i korisnika na vašoj kućnoj mreži, bilo bi dobro provjeriti je li firmware vašeg usmjerivača ažuran, sa svim najnovijim sigurnosnim zakrpama. Neki usmjerivači to čine automatski kad god se objavi novo ažuriranje. Za druge ćete ovu opciju pronaći u web sučelju uređaja ili mobilnoj aplikaciji.

Možda ćete također morati otići izravno na web-mjesto dobavljača, preuzeti datoteku firmware-a, a zatim je učitati putem web-konzole kako biste primijenili ažuriranje. Srećom, ovaj je postupak zastario i nije potreban s mnogim usmjerivačima proizvedenim u posljednjih nekoliko godina.

Dok razmišljate o ažuriranjima, dobro je provjeriti kod svog ISP-a imate li najnoviji firmware za svoj kabelski, DSL ili optički modem. ISP-ovi obično automatski objavljuju ta ažuriranja, ali nikada ne škodi dva puta provjeriti.

Zaštitite mrežne resurse lozinkama

Postavke snimke zaslona sustava Windows za dijeljenje mrežne lozinke

Ako nemate mogućnost umrežavanja za goste ili ste već dali svoju normalnu mrežu nekim članovima obitelji u prošlosti, bilo bi dobro zaštititi lozinkom sve dijeljene mape, pisače ili poslužitelje na mreži.

U sustavu Windows možete dodati lozinku dijeljenoj mapi tako da otvorite izbornik Start, potražite "dijeljenje" i odaberete Upravljanje naprednim postavkama dijeljenja opcija. Proširiti Sva mreža opciju i omogućite je Uključite dijeljenje zaštićeno lozinkom.

Uključivanje ove opcije znači da će svima bez korisničkog imena i lozinke za pristup datotekama i mapama biti zabranjen pristup. (Ovo je omogućeno prema zadanim postavkama na mom računalu, ali ipak je dobra ideja još jednom provjeriti.)

Skenirajte zlonamjerni softver

Slično lozinkama za dijeljene resurse, ovaj korak ne bi trebao biti strogo potreban sve dok su svi na mreži za goste—ali stvari ne funkcioniraju uvijek na taj način. Prije nego što bilo koga pustite u svoju kućnu mrežu, trebali biste se također uvjeriti da ih možda ne zarazite zlonamjernim softverom.

Neki usmjerivači dolaze s alatima za zaštitu od zlonamjernog softvera koji će automatski skenirati nove uređaje kada se prvi put prijave i obavljaju redovito planirano skeniranje cijele mreže. Ako vašem usmjerivaču nedostaju ovi alati, zgrabite jedan od naših omiljenih alata za zaštitu od zlonamjernog softvera i pokrenite skeniranje svih svojih računala kako biste bili sigurni—i svakako ažurirajte i svoj softver.

Omogućite QoS na vašem ruteru

QoS postavke na snimci zaslona rutera

Kvaliteta usluge (QoS) značajka je mnogih usmjerivača koja vam omogućuje određivanje prioriteta različitim vrstama prometa. Na taj način, online igre vaše djece ne smetaju vašim gostima da gledaju Netflix s vama u dnevnoj sobi. Za pristup ovoj značajci, posjetite web sučelje svog usmjerivača kao što je gore opisano i potražite QoS ili postavke prioriteta propusnosti.

Mnogi moderni usmjerivači to olakšavaju davanjem popisa unaprijed konfiguriranih usluga i aplikacija kojima možete dati visoki, srednji ili niski prioritet prometa. Na primjer, moj Asus usmjerivač omogućuje mi da odredim prioritet video i audio streaminga, igranja, surfanja webom, prijenosa datoteka i poruka.

Drugi usmjerivači vam omogućuju da postavite ograničenja propusnosti i ručno kreirate QoS pravila za svaki port po port. Provjerite u priručniku za usmjerivač ili kod proizvođača.

Izbacite neželjene korisnike

Tko je na snimci zaslona My Wi-Fi?

Recimo da ste svoju Wi-Fi lozinku dali svom susjedu kad su ga posljednji put posjetili, prije nego što ste naučili najbolje prakse u ovom vodiču. Recimo sada da susjed koristi vaš Wi-Fi za gledanje vlastitih Netflixovih streamova – namjerno ili ne. Ne želite da kradu propusnost od vaših stvarnih gostiju.

Kako biste bili sigurni, možete vidjeti tko je na vašoj mreži. Administrativno sučelje vašeg usmjerivača može ponuditi popis svih uređaja na vašoj mreži, ali ako ne, Wireless Network Watcher (Otvara se u novom prozoru) (Windows) i Who Is On My WiFi (Otvara se u novom prozoru) (Mac) izvrsni alati koji obavljaju istu funkciju.

Ako vidite nešto što ne izgleda kako treba—na primjer, prijenosno računalo ili uređaj za strujanje koji ne prepoznajete—možda je vrijeme da promijenite lozinku za Wi-Fi ili upotrijebite značajku MAC filtriranja usmjerivača kako biste ih isključili s mreže.

Ako imate isprepleteni Wi-Fi sustav, velike su šanse da svojim telefonom možete blokirati bilo kojeg korisnika pritiskom na gumb.

Omogući roditeljski nadzor

Roditeljska kontrola u web aplikaciji TP-Link

Mnogi moderni usmjerivači integriraju softver za roditeljsku kontrolu ili usluge u oblaku u sučelje za upravljanje. Ako očekujete male dječake i djevojčice kao goste, možda bi bilo dobro prošvrljati po postavkama vašeg routera da vidite ima li ugrađen roditeljski nadzor.

Ove postavke obično vam omogućuju blokiranje internetskog sadržaja prema kategoriji (kao što su stranice za odrasle ili stranice za kockanje), zabranu određenih URL-ova ili ograničavanje pristupa internetu u određeno doba dana. Možda nisu tako napredni kao namjenski softver za roditeljsku kontrolu, ali nadamo se da postoji nešto korisno u njima.

Kada pokušavate zabaviti prijatelje i obitelj u svom domu, jedna od zadnjih stvari o kojoj biste razmišljali trebala bi biti pomoći im da se povežu na vašu Wi-Fi mrežu. Uz ove savjete vaša će mreža biti sigurnija i spremnija za veze gostiju. To vam ostavlja dovoljno vremena da se usredotočite na važnije stvari, poput onoga što poslužiti za večeru.

(Napomena urednika: John Delaney također je doprinio ovom članku.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up