Plaćajte svojim iPhoneom: Kako postaviti i koristiti Apple Pay

Bez obzira kupujete li u svojoj omiljenoj internetskoj trgovini ili preuzimate artikle kod prodavača kao što su Target ili McDonald's, plaćanje telefonom često je lakše i brže od traženja kreditne kartice ili gotovine. Zbog toga su aplikacije za mobilno plaćanje postale sve popularnije među potrošačima.

Apple Pay je zadana metoda plaćanja za vlasnike iPhonea, iPada, Apple Watcha i Maca. Povezivanjem kreditne ili debitne kartice putem aplikacije, vaš iPhone ili Apple Watch mogu se koristiti za plaćanje artikala u fizičkim trgovinama i online trgovcima. Također možete koristiti svoj iPad ili Mac za kupnju artikala na podržanim web stranicama. Potvrdite svoju kupnju pomoću Face ID-a, Touch ID-a ili PIN-a, a sredstva će biti skinuta s vašeg računa.

Za korištenje Apple Paya trebat će vam kompatibilan uređaj (Otvara se u novom prozoru) i verzija operativnog sustava. Na primjer, potreban vam je samo iOS 8.1 za korištenje aplikacije, ali ako također želite da Apple Cash šalje i prima novac od ljudi, potreban vam je iOS 15.5 ili noviji. Evo kako postaviti Apple Pay na svim svojim uređajima.

Índice
 1. Kako postaviti Apple Pay na iPhone ili iPad
 2. Dodajte Apple Pay karticu
 3. Kako postaviti Apple Pay na Apple Watch
 4. Kako postaviti Apple Pay na Macu
 5. Prilagodite postavke Apple Paya
 6. Kako promijeniti zadanu karticu
 7. Kako koristiti Apple Pay

Kako postaviti Apple Pay na iPhone ili iPad

Dodajte debitnu ili kreditnu karticu

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Na iPhoneu otvorite aplikaciju Novčanik i dodirnite plus (+) prijavite se u gornjem desnom kutu, a zatim odaberite Debitna ili kreditna kartica i dodirnite Nastaviti. Sada možete dodati svoju kreditnu ili debitnu karticu na jedan od dva načina. Svoj telefon možete skenirati kamerom kako biste snimili svoje ime, broj i datum isteka.

Postavite debitnu ili kreditnu karticu

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Alternativno, dodirnite Unesite podatke o kartici ručno za unos broja i datuma isteka. Kod bilo koje metode morate ručno unijeti sigurnosni kod na poleđini kartice. Dodir Sljedećizatim unesite datum isteka i prihvatite odredbe i uvjete.

Potvrda kartice

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Zatim morate potvrditi svoju karticu putem e-pošte, SMS-a ili telefonskog poziva banci. Nakon što unesete kod, vaša će kartica biti autorizirana i dodana u aplikaciju Wallet za kasniju upotrebu s Apple Payom.

Postavite Apple Pay na iPad

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Ako želite postaviti Apple Pay na svoj iPad za kupnju artikala na mreži (ili u fizičkim trgovinama), vidjet ćete da ne postoji aplikacija Novčanik. Umjesto toga, morate dodati karticu ispod Postavke > Novčanik i Apple Payzatim dodirnite Dodaj karticu.

Dodajte debitnu ili kreditnu karticu

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Odaberite Debitna ili kreditna kartica za dodavanje nove kartice, zatim unesite podatke o kartici kao što biste to učinili na iPhoneu. Dodir Prethodne karte za dodavanje opcije plaćanja koju ste prethodno dodali na svoj iPhone. Vidjet ćete popis kartica koje ste dodali na svoj iPhone.

Pogledajte prethodne kartice

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Poništite odabir onih koje ne želite dodati na iPad, zatim dodirnite Nastaviti. Zatim ćete morati potvrditi karticu putem SMS-a, e-pošte ili telefonskog poziva izdavatelju kartice.

Dodajte Apple Pay karticu

Dodajte Apple karticu

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Apple Card, vlastita kreditna kartica tvrtke, također se može dodati u Apple Pay i podijeliti s vašom grupom Family Sharing. U aplikaciji Novčanik dodirnite plus (+), zatim odaberite Prijavite se za Apple Card i dodirnite Nastaviti. Potvrdite svoje ime i broj telefona, zatim unesite datum rođenja i potvrdite svoju adresu.

Postavite Apple Card

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Zatim morate potvrditi svoj identitet unosom posljednje četiri znamenke svog broja socijalnog osiguranja. Dodir Sljedeći, zatim unesite svoj godišnji prihod. Dodir Sljedećipregledajte odredbe i uvjete Apple Card i dodirnite slažem se.

potvrdi svoj identitet

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Ako ste odobreni, trebali biste vidjeti zaslon s vašim kreditnim ograničenjem, APR-om i naknadama. Da biste dobili karticu, dodirnite Prihvatite Apple Card. Ako želite postaviti Apple Card kao zadanu opciju plaćanja za vaš Wallet, Apple Watch, Safari, Apple ID i Apple Pay, dodirnite Postavite karticu po želji.

Postavite zadanu karticu

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Također imate mogućnost nabave fizičke Apple Titanium kartice za korištenje kod trgovaca koji ne prihvaćaju Apple Pay. Dodirnite Nastavi da biste dobili karticu, zatim pregledajte svoju adresu i dodirnite Potvrdi.

Nabavite fizičku Apple karticu

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Tada biste trebali vidjeti zaslon aktivnosti za svoju Apple karticu, koji će se popuniti vašim stanjem i aktivnostima nakon što počnete koristiti karticu.

Kako postaviti Apple Pay na Apple Watch

Postavite Apple Pay na Apple Watch

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Možete dodati Apple Pay karticu na svoj Apple Watch. Pred kraj postupka postavljanja kada dodate karticu na svoj iPhone, bit ćete upitani želite li je dodati na svoj Apple Watch. Da biste to učinili, dodirnite Dodajte sada i unesite sigurnosni kod. Kartica je tada dostupna s vašeg sata.

Dodajte karticu

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Međutim, ako to niste učinili tijekom početnog postavljanja, možete ručno dodati karticu iz aplikacije Watch na vašem iPhoneu. Otvori Novčanik i Apple Pay i dodirnite Dodaj karticu za dodavanje nove kartice. Za karticu koju ste već dodali na svoj iPhone, pomaknite se prema dolje do odjeljka pod nazivom Ostale karte Na telefonu i kliknite Dodati pored bilo koje kartice koju želite koristiti na satu.

Pogledajte karte

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Da biste vidjeli svoje kartice na Apple Watchu, otvorite aplikaciju Wallet na svom satu. Prijeđite prstom prema dolje da vidite kartice koje su dodane. Također možete dodati karticu sa samog sata tako da prijeđete prstom do dna zaslona i dodirnete Dodaj karticu. Zatim možete dodati novu karticu ili karticu sa svog iPhonea.

Kako postaviti Apple Pay na Macu

Postavite Apple Pay na Macu

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Za pristup karticama s Maca idite na Postavke sustava > Novčanik i Apple Pay i kliknite na Dodaj karticu dugme. Sljedeći zaslon prikazuje kartice koje su već dodane u Apple Pay.

Dodajte karticu

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Poništite odabir onih koje ne želite dodati i kliknite Sljedeći. Zatim morate unijeti sigurnosni kod da bi bilo koja kartica bila dostupna na vašem Macu. Možete dodati novu karticu klikom Dodajte drugu kreditnu ili debitnu karticu.

Unesite podatke o kartici

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Kartica se može unijeti skeniranjem ili ručnim unosom podataka. Prihvatite uvjete i odredbe, zatim potvrdite karticu e-poštom, SMS-om ili telefonskim pozivom izdavatelju.

Prilagodite postavke Apple Paya

Pregledajte postavke

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Nakon dodavanja više kartica u Apple Pay, postoji nekoliko postavki koje možete prilagoditi kako biste poboljšali svoje iskustvo s aplikacijom. Na iPhoneu ili iPadu idite na Postavke > Novčanik i Apple Pay ili idi na Postavke sustava > Novčanik i Apple Pay s Maca.

Sa svog iPhonea možete promijeniti sljedeće:

 • Omogućite ili onemogućite potrebu za dvostrukim pritiskom na bočni gumb za pregled vaših kartica.

 • Omogućite ili onemogućite mogućnost korištenja Apple Paya u Safari AutoFill na kompatibilnim web stranicama.

 • Dopustite svom telefonu da potvrdi plaćanje na obližnjem Macu.

 • Dodajte narudžbe izravno u aplikaciju Novčanik.

Kako promijeniti zadanu karticu

Promijenite zadanu karticu na svom iPhoneu ili iPadu

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Možete promijeniti zadanu karticu na svom iPhoneu, iPadu i Macu. Ovo je kartica koja se automatski pojavljuje kada platite neki artikl. Da biste to učinili, otvorite Novčanik i Apple Pay zaslon postavki i dodirnite Zadana kartica u odjeljku Zadane postavke transakcije. Provjerite karticu koju želite koristiti.

Promijenite zadanu karticu na svom Macu

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Na Mac računalu kliknite Zadana kartica padajućeg izbornika na dnu prozora i promijenite ga u željenu karticu.

Kako koristiti Apple Pay

Plaćajte u fizičkoj trgovini svojim iPhoneom ili iPadom

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Sada kada je Apple Pay postavljen na svim vašim uređajima, vrijeme je da koristite aplikaciju. Ako želite platiti artikl kod fizičke trgovine pomoću svog iPhonea (ili iPada), postavite svoj uređaj blizu terminala ili čitača plaćanja. Nakon postavljanja Apple Pay trebao bi se pojaviti s vidljivom zadanom karticom.

Možete se prebaciti na drugu karticu povlačenjem prema gore na popisu kartica. Dodirnite onaj koji želite upotrijebiti. Kada ste spremni platiti, dvaput dodirnite, a zatim kliknite bočni gumb na svom uređaju i potvrdite kupnju pomoću Face ID-a, Touch ID-a ili PIN-a.

Plaćajte putem interneta svojim iPhoneom ili iPadom

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Za plaćanje artikla putem interneta sa svojim iPhoneom ili iPadom, započnite kupnju, zatim dvaput dodirnite bočni gumb kada se to od vas zatraži. Zatim morate potvrditi plaćanje koristeći Face ID, Touch ID ili PIN.

Plaćajte Apple Watchom

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Za plaćanje artikla u fizičkoj trgovini ili na web-mjestu svojim Apple Watchom, dvaput dodirnite bočnu tipku na satu za prikaz vaših debitnih i kreditnih kartica. Dodirnite karticu koju želite upotrijebiti, zatim dvaput dodirnite gumb sa strane za kupnju artikla.

plati na mac

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Za plaćanje artikla na mreži sa svojim Mac računalom, idite na web mjesto ili aplikaciju koja prihvaća Apple Pay. Pritisnite gumb cijene ili kupi za artikl koji želite kupiti, a zatim potvrdite transakciju pomoću Touch ID-a. Stavka se zatim kupuje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up