PC na Fritzu? Kako vratiti Windows 10 ili Windows 11 PC na tvorničke postavke

Ako vaš Windows uređaj radi dobro, pokretanje Microsoftovog Windows alata za osvježavanje ili deinstalacija najnovijeg ažuriranja može pomoći. Možete čak pokrenuti vlastite dijagnostičke testove kako biste provjerili je li vaš tvrdi disk ispravan. Ali ako vaše računalo ne radi dobro ili se planirate riješiti trenutnog stroja, možda je vrijeme da vratite računalo na tvorničke postavke.

Bez obzira koristite li još uvijek Windows 10 ili ste nadogradili na Windows 11, koraci u nastavku uglavnom su isti. Ovaj postupak može izbrisati vaše datoteke i trenutne postavke, ovisno o opcijama koje odaberete, stoga prvo provjerite jeste li sigurnosno kopirali svoje datoteke.

Pribor za Windows preporučuje PCMag

Índice
 1. Pribor za Windows preporučuje PCMag
 • Resetirajte Windows 10
 • Resetirajte Windows 11
 • Odaberite Što želite izbrisati
 • Ponovno instaliranje opcija
 • Podesite dodatne postavke
  1. Preporuka naših urednika
 • Resetirajte svoje računalo
 • Resetirajte Windows 10

  osvojite 10 postavki oporavka

  U sustavu Windows 10 kliknite izbornik Start i odaberite ikonu zupčanika u donjem lijevom kutu kako biste otvorili prozor postavki. Također možete odabrati aplikaciju Postavke s popisa aplikacija. U odjeljku Postavke kliknite Ažuriranje i sigurnost > Oporavakzatim odaberite Započnite pod Reset this PC.

  Resetirajte Windows 11

  win 11 oporavak

  U sustavu Windows 11 otvorite Postavke > Sustav > Oporavak (ili Postavke > Windows ažuriranja > Napredne opcije > Oporavak). Klik Resetirajte svoje računalo pored Reset this PC.

  Odaberite Što želite izbrisati

  reset izbornik

  Na bilo kojem OS-u koji možete odabrati Zadrži moje datoteke za uklanjanje samo preuzetih aplikacija i postavki. Ovo će spremiti vaše osobne datoteke i preporučuje se ako pokušavate vratiti problem.

  Ako se vaš pogon ne može spremiti ili se planirate riješiti računala, odaberite Ukloniti svekoji briše pogon uklanjanjem preuzetih aplikacija, postavki i osobnih datoteka.

  Ponovno instaliranje opcija

  ponovno instaliranje izbornika

  Prije nego što pritisnete gumb za resetiranje, morate odrediti kako ponovno instalirati Windows. Odaberite Lokalna ponovna instalacija ako više volite praktičniji pristup instaliranju sustava Windows iz lokalne pohrane.

  Za lakši put kliknite Preuzimanje iz oblaka za preuzimanje datoteka izravno s Microsoftovih poslužitelja. Ova opcija zahtijeva preko 4 GB dostupnog prostora za pohranu, ali je namijenjena kao brža i pouzdanija alternativa dizanju s USB memorije.

  Podesite dodatne postavke

  Zadrži moje opcije datoteka

  Nakon što odaberete, postoji nekoliko dodatnih postavki koje možete prilagoditi, ovisno o tome što ste odabrali. Klik Promijenite postavke na zaslonu Dodatne postavke da vidite svoje izbore:

  Preporuka naših urednika

  • Ako ste odabrali Zadrži moje datoteke, aplikacije i postavke bit će zadane na ono što su bile kad je računalo bilo potpuno novo. To možete promijeniti isključivanjem Vratite prethodno instalirane aplikacije.

  • Ako ste odabrali Ukloniti sve, Windows će izbrisati sve vaše datoteke. Ovo je najbrži način za uklanjanje osobnih datoteka, ali je manje siguran jer se te datoteke mogu vratiti pomoću odgovarajućeg softvera. Ako namjeravate prodati stroj, trebali biste ga omogućiti Čisti podaci kako biste osigurali da će vaši podaci biti prebrisani, a ne samo uklonjeni. Ovo će trajati duže, ali isplati se čekati.

  poništite postavke

  Već ste odabrali kako želite ponovno instalirati Windows, ali taj odgovor možete promijeniti iz ovog izbornika. Omogući ili onemogući Preuzeti Windows? opcija. Označavanjem odabira kao Dabit ćete preusmjereni na udaljeno preuzimanje operativnog sustava.

  Ako imate instalirano više pogona, također će postojati opcija za kontrolu trebaju li se i oni obrisati. Druga opcija za brisanje resursa radnog mjesta može biti prisutna ako su određene konfiguracije postavljene putem vašeg radnog mjesta. Provjerite s IT odjelom svoje tvrtke prije nego što to promijenite.

  Resetirajte svoje računalo

  spreman za resetiranje

  Nakon što donesete sve svoje odluke, kliknite Sljedeći, a Windows će generirati zaslon sa sažetkom onoga što će se dogoditi kada prođete s resetiranjem. Ako ste odabrali Zadrži moje datoteke, možete vidjeti popis aplikacija koje će biti uklonjene resetiranjem. Kada ste spremni za obvezu, kliknite Resetiraj. Vaše će se računalo ponovno pokrenuti i ponovno pokrenuti nakon nekog vremena.

  Ako se riješite računala, vaš je posao gotov. U suprotnom se ponovno prijavite u Windows i provjerite je li ono što ste odlučili ukloniti izbrisano s uređaja. Ako ste napravili sigurnosnu kopiju svojih datoteka pomoću internetske usluge sigurnosne kopije ili diska za oporavak, sada se mogu vratiti na uređaj.

  PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up