Organizirajte se: Kako zaštititi svoj iPhone ili iPad od djece

Kada dopustite svojoj djeci da se igraju s vašim iPhoneom ili iPadom, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste bili sigurni da će to biti sigurno iskustvo za oboje. Djeca bi trebala moći igrati igrice i gledati videozapise, ali ne smiju slučajno izbrisati sve vaše e-poruke, doći na stranicu sa sadržajem za odrasle ili teretiti vašu kreditnu karticu za kupnju u App Storeu. Također želite zaštititi sam telefon ili tablet od slučajnih udaraca, ogrebotina i pukotina.

Organizirajte se Bug Art

Kada svoj iPhone ili iPad zaštitite od djece, svi mogu imati malo više mira u pogledu iskustva. Međutim, postavke i opcije nisu na najlogičnijim mjestima u iOS-u, pa će vam svakako trebati pomoć da ih pronađete. Naši savjeti i trikovi kako učiniti vaš iPhone ili iPad sigurnijim za djecu mogu pomoći.

Índice
  1. Kako koristiti vođeni pristup za zaključavanje značajki i navigacije za djecu na iPadu i iPhoneu
  2. Kako blokirati kupnju u App Storeu i sadržaj za odrasle
  3. Preporučene futrole i zaštitne folije

Kako koristiti vođeni pristup za zaključavanje značajki i navigacije za djecu na iPadu i iPhoneu

Moja omiljena značajka iOS-a za roditelje zove se Vođeni pristup. To nije baš postavljanje jednim dodirom, ali je najtemeljitija opcija za zaključavanje većine vašeg telefona dok još uvijek dopuštate nekome pristup onome što je na ekranu.

Vođeni pristup iOS izborniku

Kada koristite Vođeni pristup, onemogućujete dijelove telefona i dijelove zaslona. Na primjer, ako želite da vaša djeca mogu gledati videozapis, ali ne želite da mogu tražiti nove videozapise, možete blokirati pristup dijelu zaslona pomoću trake za pretraživanje.

Evo kako ga postaviti i koristiti.

1. Idite na Postavke > Općenito > Pristupačnost > Vođeni pristup. Nalazi se na dnu pod naslovom Učenje.

2. Dodirnite za ulazak u postavke vođenog pristupa. Uključite vođeni pristup.

3. Zatim dodirnite Postavke zaporke. Stvorite lozinku ili omogućite Touch ID. Na podržanim uređajima također može postojati opcija Face ID. Ova lozinka ili zaključavanje otiskom prsta osigurava da samo vi možete uključiti i isključiti vođeni pristup.

4. Sada se vratite jedan zaslon unatrag i uključite Accessibility Shortcut, koji vam omogućuje da uđete u način vođenog pristupa tako da triput dodirnete gumb za početak.

Sada ste spremni za korištenje vođenog pristupa.

5. Otvorite aplikaciju koju želite da vaše dijete koristi.

6. Triput dodirnite početni gumb za pokretanje zaslona koji vam omogućuje prilagodbu vođenog pristupa za određenu aplikaciju ili zaslon koji ste otvorili.

iOS vođeni pristup

7. Upute vam govore da zaokružite područja zaslona koja želite onemogućiti. Prstom nacrtajte krugove ili pravokutnike oko gumba na zaslonu koje želite sakriti. Na primjer, na YouTubeu možete onemogućiti gumbe za pretraživanje i dijeljenje, mogućnost preskakanja na sljedeći videozapis i povezane videozapise na dnu zaslona. Dok crtate krugove i pravokutnike oko tih područja, ona postaju siva. (Snimke zaslona su onemogućene u ovom načinu rada, zbog čega sam morao upotrijebiti gornju snimku zaslona.)

8. Pritisnite Opcije u donjem lijevom kutu. Sada možete onemogućiti fizičke gumbe, poput gumba za glasnoću i spavanje/buđenje. Također možete postaviti vremensko ograničenje. Uz postavljeno vremensko ograničenje, uređaj se potpuno zaključava kada vrijeme istekne. Natrag u glavnim postavkama vođenog pristupa (Postavke > Općenito > Pristupačnost > Vođeni pristup), možete omogućiti zvučnu obavijest koja će vas upozoriti oko 30 sekundi prije nego što se telefon zaključa. Zaključava se na zaslonu na kojem piše Vrijeme je isteklo.

9. Za prekid vođenog pristupa, triput dodirnite početni gumb i unesite šifru ili upotrijebite Touch/Face ID. U gornjem lijevom kutu dodirnite Gotovo.

Kako blokirati kupnju u App Storeu i sadržaj za odrasle

Zatim možete razmotriti ograničavanje kupnji i vrsta sadržaja, kao što su web stranice za odrasle i filmovi s ocjenom R. Evo gdje možete pronaći te opcije.

1. Idite na Postavke > Vrijeme upotrebe > Ograničenja sadržaja i privatnosti. Ima li smisla da ove opcije žive pod Screen Time? Ne, ali su tu.

2. Dodirnite Omogući ograničenja. Na sljedeća tri unosa trebate obratiti pažnju:

  • Kupnje u iTunes & App Storeu
  • Dopuštene aplikacije
  • Ograničenja sadržaja

Svaka opcija je sama po sebi razumljiva dok prolazite kroz njih. Prvi vam omogućuje da onemogućite mogućnost instaliranja aplikacija, brisanja aplikacija i kupnje unutar aplikacije. Također uključuje opciju traženja lozinke prije kupnje ili preuzimanja nečega.

Drugi odjeljak, nazvan Dopuštene aplikacije, omogućuje vam da potpuno onemogućite neke aplikacije, kao što su Wallet, Airdrop, FaceTime i druge.

Konačno, u Ograničenjima sadržaja dobivate većinu opcija za ograničavanje sadržaja za odrasle. Ovdje treba proći mnogo informacija, uključujući filtre internetskog sadržaja; ograničenja na TV, filmove i knjige; ograničenja primjene; i ograničenja igranja kao što je blokiranje djece da dodaju prijatelje i igraju igrice za više igrača.

S jedne strane, Apple vam daje finu razinu detalja za sve te kontrole, što je korisno kada se daju dopuštenja, posebno starijoj djeci. S druge strane, bilo bi korisno imati opciju jednim dodirom kako biste smanjili sve odluke koje morate donijeti. Odaberite ono što odgovara vama i vašem djetetu.

iOS ograničenja

Ako vam je potrebna još veća kontrola, razmislite o instaliranju aplikacije za roditeljski nadzor na svoj uređaj. Međutim, imajte na umu da, kao što je uobičajeno s mnogim takvim uslužnim aplikacijama, aplikacije za roditeljski nadzor daju manje izravne kontrole na iOS-u nego što biste dobili na Androidu. To je samo dio kompromisa koji napravite kada odlučite živjeti u Appleovom ograđenom vrtu, koji je obično malo sigurniji.

Preporučene futrole i zaštitne folije

Imati dobru masku i zaštitu za ekran nije samo vrijedno kada dopustite djeci da rukuju vašim telefonom; to je uvijek dobra ideja. PCMag ima članke koji preporučuju najbolje futrole za različite iPhone i iPad modele. Možete potražiti točan model ili jednostavno pregledati naše popise najboljih futrola za iPhone 8 i najboljih futrola za iPhone X. Ako imate stariji telefon, većina proizvođača u ovim recenzijama vjerojatno proizvodi maske i za vaš model.

Također možete provjeriti PCMagove omiljene futrole za iPad s istim savjetom na umu.

Na kraju, nemojte zanemariti zaštitu zaslona. Sprječavaju ogrebotine i pukotine na dodirnom zaslonu, produžuju vijek trajanja vašeg iPhonea ili iPada i održavaju visoku vrijednost zamjene kada ste spremni za nadogradnju. Postoji nekoliko škola mišljenja o tome koja je vrsta zaštite zaslona najbolja, bilo da se radi o PET, TPU ili kaljenom staklu. Odaberite onaj koji odgovara vama i vašem uređaju.

Ako slijedite sve ove savjete, trebali biste moći dati svoj telefon svakom malom djetetu ili tinejdžeru bez previše brige.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up