Organizirajte se: Kako odabrati usluge sigurnosnog kopiranja i softver koji ćete doista koristiti

Postoji šala o tome da postoje dvije vrste ljudi: oni koji sigurnosno kopiraju svoje podatke i oni koji još nisu sve izgubili. To je bolno istinito. Gubitak vaših datoteka može biti srceparajući, uništiti karijeru i skup ako trebate angažirati stručnjaka koji će vam pomoći da ih vratite. Sigurnosno kopiranje podataka preventivna je mjera kojom se izbjegavaju svi ovi problemi. Sigurnosno kopiranje zvuči kao dosadan posao, ali ne mora biti. Postoji rezervno rješenje za svaku vrstu osobe - lijene, marljive i sve između.

Organizirajte se Bug Art

Moje mišljenje o backupu je da je bolje išta nego ništa. Moram priznati da je moj rezervni plan prilično neorganiziran. Kontakti su pohranjeni na Googleu, dakle u oblaku. Imam neke osobne datoteke na Dropboxu, neke na Evernoteu, neke na iCloudu. Međutim, ako se bilo koje od mojih računala ili telefona sruši, ukrade ili izgori u požaru, mogao bih ponovno sastaviti dijelove svog digitalnog života. Ne bi bilo zabavno ni lako, ali mogao bih. Nije idealan plan, ali je nešto.

Ako ste ambiciozniji (ili ste se u prošlosti opekli gubitkom podataka), vjerojatno ste spremni za detaljan plan koji vraća sve vaše podatke odjednom bez napora. Najtemeljitiji plan uključivao bi izradu najmanje dvije sigurnosne kopije, kao što je jedna online i jedna lokalna. Ovi planovi koštaju više za održavanje i zahtijevaju malo više vremena za postavljanje. Mnogi od nas radije bi zamijenili određeni rizik za jednostavnije rješenje.

To je u redu! Ne morate biti savršeni da biste bili bolji nego što jeste sada.

iCloud sigurnosna kopija

Índice
 1. Kako napraviti sigurnosnu kopiju podataka: plan lijenih osoba
 2. Kako napraviti sigurnosnu kopiju podataka: Plan Zlatokose
 3. Kako sigurnosno kopirati svoje podatke: plan perfekcionista
 4. Počnite sigurnosno kopirati svoje stvari danas

Kako napraviti sigurnosnu kopiju podataka: plan lijenih osoba

Možete li napraviti sigurnosnu kopiju svojih podataka uz minimalan napor i ne platiti ništa za to? Da, ali vaš će plan imati neke slabosti.

Ako ste malo lijeni i ne želite trošiti novac, razmislite o tome da prvo napravite sigurnosnu kopiju najvažnijih podataka. Što je najvažnije? To mogu biti vaše fotografije, glazba, kontakti ili skenirani dokumenti, poput starih poreznih dokumenata. Možda "sve je na mom telefonu, ali ne i na mom računalu." U svakom slučaju, identificirajte ga.

Dalje, postoji li usluga sinkronizacije datoteka ili mrežni plan sigurnosne kopije koji bi prirodno odgovarao? Na primjer, ako su vam najvažnije stvari na vašem iPhoneu, najjednostavnije rješenje je da jednostavno uključite iCloud za sigurnosno kopiranje vašeg telefona. Naravno, možda ćete morati platiti više za pohranu, ali nećete morati istraživati ​​različite pružatelje, odabrati pravi plan i prolaziti kroz proces njegovog postavljanja. Okrenite iCloud prekidač i gotovi ste. Možda ćete morati platiti nekoliko dolara ako vam treba malo više prostora za pohranu, ali to je jeftino i vrlo jednostavno za napraviti s vašeg iPhonea.

Ako se mnoge od vaših najvažnijih datoteka nalaze na računalima, usluga sinkronizacije datoteka s dobrom količinom besplatnog prostora za pohranu odlično je mjesto za početak. Aplikacije za sinkronizaciju datoteka koje PCMag preporučuje su Box, Dropbox, Google Drive, IDrive i OneDrive. Ispod je popis koliko besplatnog prostora za pohranu svaki nudi.

Ne morate odabrati samo jedno. Možete imati račune sa svim tim uslugama ako želite. Na taj način možete koristiti svaku uslugu za određenu vrstu datoteke i nadamo se da nećete dosegnuti ograničenje pohrane ni na jednoj usluzi. Na primjer, možete sigurnosno kopirati svoje fotografije na Google Drive, pohraniti svoje glazbene datoteke na Box i svoje dokumente na OneDrive. Raspoređivanjem podataka manja je vjerojatnost da ćete dosegnuti ograničenje pohrane.

Sve ove usluge izvrsne su za lijene ljude jer im je potrebno nekoliko minuta za postavljanje i praktički nema vremena za održavanje. Ovo su proizvodi koji se koriste za postavljanje i zaboravljanje. Instalirate dio softvera i odaberete datoteke ili mape koje želite sigurnosno kopirati. To je to.

Od tada će aplikacije raditi svoje u pozadini. Ako se vaš stroj sruši, bude ukraden ili potone na dno jezera, možete otići na web mjesto usluge koju koristite, prijaviti se i vratiti svoje datoteke.

Naravno, ako raširite svoje datoteke na nekoliko različitih servisa, bit će potrebno više vremena za njihovo vraćanje nego da imate sigurnosnu kopiju svih podataka na jednom mjestu. Kao što sam rekao, ovaj plan ima rupa. Ali to mogu biti rupe koje ste voljni tolerirati.

Acronis True Image

Kako napraviti sigurnosnu kopiju podataka: Plan Zlatokose

Ako ste voljni učiniti samo malo više posla ili platiti malo više novca, možete dobiti puno više vrijednosti od svog rezervnog plana. Dobar plan sigurnosne kopije srednje razine bio bi platiti više prostora za pohranu putem usluge sinkronizacije ili online alata za sigurnosno kopiranje. Na taj način možete objediniti sve svoje podatke na jednom mjestu.

Imati sve svoje datoteke zajedno znači da ih možete vratiti ili premjestiti na novi uređaj u jednom potezu. Ne morate tražiti različite usluge da biste sve dobili natrag, kao što bi to učinio jeftini kupac koji koristi samo besplatne usluge.

Za ovu vrstu sigurnosne kopije vjerojatno ćete na kraju platiti barem malo novca da dobijete dovoljno prostora za pohranu. Gruba procjena je 50-75 dolara godišnje.

Na temelju praktičnog testiranja, PCMagova dva najbolja odabira u ovoj kategoriji su Acronis True Image i IDrive.

Obje su usluge mrežnog sigurnosnog kopiranja koje se malo razlikuju od aplikacija za sinkronizaciju datoteka. Razlika je u tome što mrežni alati za sigurnosno kopiranje naglašavaju sigurnosno kopiranje i vraćanje, dok se aplikacije za sinkronizaciju fokusiraju na sinkronizaciju kao svoj primarni posao. Usluge sinkronizacije datoteka drže najnoviju verziju vaših datoteka dostupnom na više uređaja i osiguravaju sigurnosnu kopiju prema zadanim postavkama. Međutim, oni vam ne daju snažne alate za oporavak datoteka u slučaju gubitka podataka. Usluge mrežnog sigurnosnog kopiranja rade. Oni vam također pomažu odabrati koje datoteke sigurnosno kopirati i koliko često.

Jedina slabost ovog plana je što svoje datoteke povjeravate jednoj tvrtki. Ako tvrtka koja hostira vaše datoteke ne radi, što ćete učiniti? U najboljem slučaju, tvrtka vam daje puno preklapajućih upozorenja unaprijed kako biste mogli preuzeti i premjestiti svoje datoteke. U stvarnosti, ponekad tvrtke propadnu preko noći bez upozorenja. Kako stvoriti zastoj za taj problem? Jednostavno: zauzmite perfekcionistički pristup. Sigurnosno kopirajte sve svoje datoteke na više od jednog mjesta.

CalDigit Tuff

Kako sigurnosno kopirati svoje podatke: plan perfekcionista

Perfekcionisti će vam reći da postoje tri pravila za backup: redundantnost, redundantnost, redundantnost. Dakle, razgovarajmo o izradi tri kopije vaših datoteka.

 • Prva kopija je izvorna datoteka na vašem uređaju.
 • Drugu kopiju izradila je mrežna usluga sigurnosne kopije ili usluga sinkronizacije datoteka.
 • Treća kopija je ona koja ima sigurnosnu kopiju na sekundarnom lokalnom tvrdom disku.
 • Nekoliko mrežnih pružatelja sigurnosnih kopija također nudi softver koji sprema vaše podatke u lokalnu pohranu za ovu vrstu redundantnosti. Ali pravi perfekcionist također će htjeti imati lokalnu kopiju svojih podataka.

  Zašto? Osim stvaranja treće kopije vaših datoteka, tvrdi disk također olakšava i ubrzava vraćanje datoteka. Ne morate se oslanjati na internetsku vezu i ne morate čekati satima da se datoteke preuzmu iz oblaka na vaše računalo.

  Koristite lokalni softver za izradu sigurnosnih kopija za izradu lokalne kopije. Trenutačni izbori urednika u ovom polju su Acronis True Image (koji sam ranije spomenuo) i StorageCraft ShadowProtect 5 Desktop.

  Koliko košta ovaj plan? Planirajte platiti oko 100 USD godišnje za online usluge, 50 do 100 USD za softver za sigurnosno kopiranje i jednokratnu uplatu od 100 do 200 USD za kvalitetan tvrdi disk (lako možete potrošiti tisuće dolara na nešto puno veće). Pogledajte neke usporedbe preporučenih vanjskih tvrdih diskova da biste dobili ideju o tome što dobivate za svoj novac.

  Zvuči li vam sve ovo kao previše posla i troška? To je u redu. Ova razina zaštite nije za svakoga.

  Počnite sigurnosno kopirati svoje stvari danas

  Važno je ne imati savršen rezervni plan; ima li on uopće rezervni plan. Naravno, pomaže imati pravi pričuvni plan za vaš proračun, vašu spremnost da stvarno provedete plan i vašu toleranciju na rizik. Nije sramota koristiti minimalnu opciju za brzo i prljavo, jer u slučaju gubitka podataka bolje je imati nešto nego ništa. Jedini stvarno loš plan je odgoditi početak jer na kraju svi dožive pad, krađu ili katastrofu. Samo je pitanje vremena.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up