Ohladite i nastavite dalje: Kako pratiti temperaturu procesora

Kao što ne želite da vam se telefon pregrijava, tako ni pregrijavanje računala nije šala. Ako vaš CPU prijeđe određenu temperaturu, počet će prigušivati ​​performanse u nastojanju da smanji višak topline. Međutim, ako se vaše unutarnje komponente predugo zagrijavaju, to može skratiti vijek vašeg računala, a da ne spominjemo opekotine na bedrima ako prijenosno računalo koristite bosi.

Nažalost, većina računala nema ugrađene alate za praćenje temperature, tako da ne možete jednostavno provjeriti koliko se vaše računalo zagrijava u bilo kojem trenutku. Ako želite vidjeti koliko vaše računalo radi, morat ćete preuzeti dodatni softver. Evo što vam je potrebno za provjeru unutarnje temperature vašeg uređaja.

Índice
  1. Windows: Pratite temperaturu CPU-a pomoću Core Temp
  2. MacOS: Pratite temperaturu procesora s Fanny
  3. Koliko je vruće prevruće?
    1. Preporuka naših urednika
  4. Kako smanjiti temperaturu procesora

Windows: Pratite temperaturu CPU-a pomoću Core Temp

core temp program na računalu

Core Temp pruža onoliko informacija koliko vam je potrebno (Zasluge: Core Temp / ALCPU)

Postoje deseci programa za praćenje temperature, ali većini korisnika preporučujem Core Temp (otvara se u novom prozoru). Pruža mnoštvo informacija, a da nije preopterećen poput detaljnijih pomoćnih programa, a dolazi kao instalacijski program iu samostalnom EXE formatu. Osim toga, omogućuje vam praćenje temperature s programske trake sustava Windows, što je sjajno ako je želite držati na oku tijekom vremena.

Preuzmite Core Temp, instalirajte ga (obavezno poništite oznaku "Goodgame Empire" bloatware) i pokrenite program. Na vrhu prozora navodi se CPU koji imate u svom sustavu, njegovo trenutno opterećenje i nekoliko drugih tehničkih sitnica. Pravo meso nalazi se na dnu prozora, gdje piše Očitavanje temperature.

U lijevom stupcu vidjet ćete trenutnu temperaturu, zajedno s najnižom i najvišom temperaturom koju je program zabilježio otkad ste ga zadnji put pokrenuli. Ako koristite AMD CPU, vjerojatno ćete ovdje imati samo jednu vrijednost, dok će Intel CPU vjerojatno imati jedno očitavanje temperature po jezgri CPU-a – samo pazite na najtopliju jezgru kako biste pojednostavili stvari.

Toplo preporučam odlazak Opcije > Postavke i igranje s opcijama dostupnim ovdje, posebno onima na kartici Područje obavijesti, koje će vam omogućiti da vidite temperaturu procesora na programskoj traci. Osobno preporučam izbor Najviša temperatura ovdje—a zatim kliknite strelicu na traci sustava i povucite ikonu Core Temp na programsku traku tako da bude vidljiva u svakom trenutku.

MacOS: Pratite temperaturu procesora s Fanny

fanny program na Macu

Fanny uključuje opcije jednostavne za korištenje (Zasluge: Fanny Widget / Daniel Storm)

Ako koristite Mac, iStat Menus (Otvara se u novom prozoru) naširoko se smatra najboljom aplikacijom za nadzor sustava, a ako ste iskusan korisnik koji želi držati na oku unutrašnjost svog Maca, dobro je vrijedno truda. 12 dolara. Međutim, za većinu ljudi Fanny (Otvara se u novom prozoru) mnogo je jednostavniji izbor—i besplatan je.

Preuzmite Fanny, raspakirajte aplikaciju i povucite je u mapu Aplikacije. Kada ga pokrenete, trebali biste vidjeti ikonu koja se pojavljuje na traci izbornika. Fanny se naplaćuje kao widget Centra za obavijesti, ali to zahtijeva da ga izvadite svaki put kada želite provjeriti svoju temperaturu – što nije idealno.

Umjesto toga, preporučujem promjenu ikone Fanny za prikaz temperature. Pritisnite Fannynu ikonu na traci izbornika i odaberite Postavke za podešavanje postavki aplikacije. Promijenite postavku trake izbornika na CPU temperaturai trebali biste vidjeti kako se ikona mijenja u vrijednost u Celzijevim stupnjevima, što je idealno za praćenje temperature procesora dok radite.

Koliko je vruće prevruće?

državni jelovnici

iStats izbornici mogu pratiti skokove temperature (Zasluge: iStat izbornici)

Ako se vaš CPU previše zagrije, smanjit će performanse kako bi pokušao smanjiti temperaturu - što znači da će sve što radite u to vrijeme vjerojatno raditi sporije. Također će omogućiti vašim ventilatorima da se vrte velikom brzinom, što znači puno buke. Osim toga, visoke temperature tijekom dugih vremenskih razdoblja mogu skratiti životni vijek vašeg CPU-a, a da ne spominjemo druge komponente poput ventilatora i baterije.

Međutim, "normalne" temperature mogu uvelike varirati ovisno o CPU-u u vašem računalu i vrsti računala. Tanko i lagano ultraprijenosno prijenosno računalo koje snažnu centralnu procesorsku jedinicu gura u mali prostor s malim protokom zraka, na primjer, vjerojatno će raditi toplije od stolnog računala s procesorom male snage, čak i kada obavlja iste zadatke. A CPU koji radi na 70 stupnjeva vjerojatno će biti jednako učinkovit kao CPU koji radi na 40 stupnjeva u bilo kojem trenutku.

Preporuka naših urednika

Osim toga, vaš CPU ima maksimalni prag — određenu temperaturu koju će pokušati izbjeći prekoračenje. Ovo je poznato kao spoj maksimalne temperature ili TJ Max. Razlikuje se od procesora do procesora, ali za većinu čipova je negdje između 95°C i 105°C. Dakle, ako vaše računalo redovito dostiže tu temperaturu, vjerojatno se samo isključuje (i, ako ne može sniziti temperaturu, može se čak i isključiti da spriječi pregrijavanje.)

Kako smanjiti temperaturu procesora

MSI Afterburner

Možete kontrolirati brzinu ventilatora iz programa MSI Afterburner (Zasluge: MSI)

Ako redovito vidite takvu vrstu vrućine, imate nekoliko mogućnosti. Prvo otvorite svoje računalo—bilo uklanjanjem bočne ploče na radnoj površini ili odvrtanjem donjeg kućišta prijenosnog računala—i otpuhnite sve čestice prašine pomoću ventilatora (Otvara se u novom prozoru). To bi trebalo poboljšati protok zraka i smanjiti temperature. Također možete prilagoditi ponašanje ventilatora vašeg CPU-a, dopuštajući mu da češće radi na većim brzinama.

Ako imate stolno računalo, možda ćete čak htjeti ponovno namjestiti CPU hladnjak kako biste bili sigurni da ima dobar kontakt s CPU-om, a ako je vaše računalo prilično staro, neka nova termalna pasta bi također mogla pomoći u održavanju niske temperature.

Međutim, ako imate tanko i lagano prijenosno računalo koje je poznato po pregrijavanju, ovi vam savjeti mogu pomoći samo tako daleko - a vi ćete se jednostavno morati nositi s viškom topline. Sljedeći put kada budete kupovali prijenosno računalo, svakako pročitajte detaljne recenzije koje uključuju toplinu i buku ventilatora prije nego što se obvežete.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up