Očistite svoju radnu površinu: Kako raditi više zadataka na iPadu i Macu uz Stage Manager

Appleova značajka Stage Manager dizajnirana je za rješavanje izazova multitaskinga na iPadu ili Macu. Može organizirati otvorene aplikacije tako da se jedna pojavljuje u središtu zaslona dok druge postaju minijature sa strane, a zatim se možete jednostavno prebacivati ​​između aplikacija.

Osim toga, ako se vaš iPad može povezati s vanjskim zaslonom, možete koristiti Stage Manager na oba zaslona. Na ovaj način možete povući i ispustiti aplikacije i prozore između iPada i drugog monitora. Evo kako koristiti značajku s iPada i Maca.

Índice
  1. Kako koristiti Stage Manager na iPadu
  2. Korištenje Stage Managera na Macu
    1. Preporuka naših urednika

Kako koristiti Stage Manager na iPadu

Ažurirajte iPadOS

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Stage Manager je podržan samo na određenim iPad modelima: iPad Pro 12,9 inča (3. generacija i noviji), iPad Pro 11 inča (1. generacija i noviji) i iPad Air (5. generacija). Kako biste vidjeli koji model iPada imate, provjerite broj modela u postavkama ili na stražnjoj strani uređaja.

Za korištenje Stage Managera na podržanom iPadu trebat će vam iPadOS 16 ili noviji. Da biste koristili Stage Manager s vanjskim zaslonom, trebat će vam iPad s M1 ili M2 procesorom—što uključuje iPad Pro 12,9 inča (5. Gen+), iPad Pro 11 inča (3. Gen+) ili iPad Air ( 5th Gen) —i iPadOS 16.2 ili noviji.

Da biste ažurirali svoj uređaj, idite na Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera. Reći će vam da je vaš OS ažuran ili će vas zatražiti da preuzmete i instalirate najnovije ažuriranje.

Uključite prekidač za Use Stage Manager na iPadu

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Stage Manager tada mora biti omogućen prije nego što ga možete koristiti. Otvori Postavke > Početni zaslon i višezadaćnost i uključite prekidač za Koristite Stage Manager na iPadu.

Nakon što omogućite Stage Manager, odaberite Nedavne aplikacije za pristup otvorenim aplikacijama na lijevoj strani zaslona i dodirnite Pristanište ako želite vidjeti aplikacije u Docku dok koristite Stage Manager.

Dodajte Stage Manager u Control Center

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Onda možete nastaviti Postavke > Kontrolni centar i dodajte Stage Manager u Control Center kako biste mogli brže aktivirati značajku. Ako je Stage Manager unutra Više kontrola dodirnite njegovu ikonu plus da biste ga dodali na popis pod Uključene kontrole.

Uključite ili isključite Stage Manager iz Kontrolnog centra

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Da biste uključili Stage Manager, prijeđite prstom od gornjeg desnog kuta zaslona kako biste pokrenuli Control Center, a zatim dodirnite Scenski menadžer ikonu (izgledat će kao velika kutija s tri manje kutije pokraj nje). Tada možete otvoriti svoju prvu aplikaciju.

dodajte još jedan prozor

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Potražite malu zakrivljenu liniju u donjem desnom kutu otvorenog prozora. Možete povući s ove ikone kako biste smanjili prozor dok ne dobije željenu veličinu. Za dodavanje druge aplikacije ili prozora u vaš Stage Manager izgled, dodirnite ikonu elipse na vrhu otvorenog prozora i odaberite Dodajte još jedan prozor iz izbornika.

Dva otvorena prozora tada se pojavljuju jedan pored drugog

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Zatim možete otvoriti drugi prozor s početnog zaslona ili Docka. Dva otvorena prozora tada se pojavljuju jedan pored drugog. Svakom se prozoru zatim po potrebi može promijeniti veličina pomoću zakrivljene linije u otvorenom prozoru. Otvorite više aplikacija povlačenjem njihovih ikona s Docka na zaslon.

Promijenite veličinu oba prozora

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

U nekom trenutku zaslon će postati previše zatrpan aplikacijama čak i ako svakoj promijenite veličinu u uski stupac. Za promjenu otvorene aplikacije u minijaturu, povucite njenu naslovnu traku ulijevo dok se ne smanji. Možete nastaviti otvarati aplikacije i pomicati ih u stranu ovako.

otvoriti više aplikacija

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Za pomicanje jedne od aplikacija sa strane prema sredini zaslona, ​​jednostavno je dodirnite. Bilo koja aplikacija ili grupa aplikacija koja je prethodno bila u sredini zatim se pomiče sa strane kao minijature. Za dodavanje druge aplikacije sa strane na sredinu zaslona, ​​samo je povucite za naslovnu traku.

Minimizirajte aplikaciju u stranu

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Ako se na sredini zaslona pojavi više od jedne aplikacije, dodirnite njezinu ikonu s tri točke i odaberite Minimiziraj iz izbornika. To će ga vratiti na stranicu kao sličicu. Ako se na sredini zaslona pojavi samo jedna aplikacija, dodirnite njezinu ikonu s tri točke i odaberite Minimiziraj. Ovo će ga ukloniti iz rasporeda Stage Managera.

Prijeđite prstom od dna zaslona prema gore da biste vidjeli sve otvorene aplikacije

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Ne možete pronaći otvoreni prozor koji tražite? Prijeđite prstom od dna zaslona prema gore da biste vidjeli sve otvorene aplikacije. Tada možete samo dodirnuti prozor koji želite vidjeti u sredini. Ovaj se zaslon također može koristiti za odbacivanje aplikacija povlačenjem pojedinačnih prozora prema gore. Alternativno, isključite Stage Manager za prikaz samo aktivnog prozora.

Korištenje Stage Managera na Macu

Ažurirajte svoj Mac

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Da biste koristili Stage Manager na Macu, vaše računalo mora imati macOS Ventura ili noviji (pogledajte je li vaš uređaj kompatibilan (Otvara se u novom prozoru)). Ažurirajte svoj OS klikom na ikonu Apple i odabirom O ovom Macua zatim kliknite Ažuriranje softvera. Udari Nadograditi sada gumb za instaliranje ažuriranja.

Uključite Stage Manager

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Na vašem Macu možete prvo uključiti Stage Manager, a zatim otvoriti aplikacije koje želite koristiti ili otvoriti aplikacije, a zatim uključiti Stage Manager. U svakom slučaju, Stage Manager možete omogućiti klikom na Kontrolni centar ikonu na traci izbornika i odaberite Scenski menadžer.

Prvi put kad to učinite, pojavit će se prozor koji objašnjava Stage Manager. Kliknite na Uključite Stage Manager dugme. Ako već imate nekoliko otvorenih aplikacija, aktivna aplikacija zauzima središnje mjesto, dok se ostale aplikacije pojavljuju kao male sličice s lijeve strane.

Preporuka naših urednika

Aktivna aplikacija zauzima središnje mjesto

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Ako nijedna aplikacija nije otvorena, kliknite ikonu Dock ili Desktop za aplikacije koje želite pokrenuti. Prva aplikacija koju otvorite pojavljuje se u sredini. Svaka sljedeća aplikacija koju otvorite gura prethodnu aplikaciju sa strane kao minijaturu, dok se zadnja aplikacija koju pokrenete pojavljuje u sredini.

Kliknite bilo koju sličicu s lijeve strane da biste tu aplikaciju premjestili u središte. Ovisno o veličini i razlučivosti zaslona vašeg Maca, Stage Manager može prikazati do šest različitih aplikacija, s jednom u sredini i pet sa strane. Ako otvorite sedmu aplikaciju, jedna od aplikacija s lijeve strane nestaje sa zaslona, ​​iako je i dalje možete otvoriti iz Docka.

Pritisnite ikone na Docku ili na radnoj površini za aplikacije koje želite pokrenuti

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Možete grupirati više aplikacija zajedno u središtu. Samo povucite prozor sa sličicama s lijeve strane na sredinu zaslona. Ako zatim kliknete jednu od minijatura, grupirane aplikacije ostaju zajedno dok se pomiču na minijature s lijeve strane.

Grupirajte više aplikacija zajedno u sredini

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Ako povećate središnji prozor, aplikacije s lijeve strane bit će skrivene. Vratite središnji prozor na manju veličinu i aplikacije će ponovno postati vidljive. Ako središnji prozor pomaknete ulijevo, aplikacije u tom području guraju se u stranu izvan prikaza zaslona. Pomaknite središnji prozor natrag udesno i aplikacije će se ponovno pojaviti.

Kada ste spremni isključiti Stage Manager, otvorite Kontrolni centar ponovno i kliknite Scenski menadžer da onemogućite značajku.

Podesite određene postavke za Stage Manager

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Za podešavanje određenih postavki za Stage Manager na Macu otvorite Postavke sustava > Radna površina & Dockzatim dođite do odjeljka Stage Manager i kliknite Prilagodite. Možete ga isključiti Nedavne aplikacije da biste sakrili sličice s lijeve strane.

Ako onemogućite Stavke radne površine, sakrit će sve datoteke na radnoj površini. Klikom bilo gdje na radnoj površini prikazat će se minijature i stavke radne površine.

Pritisnite padajući izbornik za Prikaži prozore iz aplikacije

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Pritisnite padajući izbornik za Prikaži prozore iz aplikacije. Postavljanje ove opcije na Sve odjednom prikazuje sve otvorene prozore za vašu trenutnu aplikaciju u sredini. Postavljanje na Jedan po jedan prikazuje samo jedan od svojih prozora u isto vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up