Kako osloboditi prostor na svom iPhoneu ili iPadu

Možda nećete shvatiti koliko vam je prostora ostalo na vašem iOS uređaju dok ne udarite u zid kada pokušate ažurirati OS ili preuzeti nove aplikacije. Odjednom se sve na vašem telefonu čini dragocjenim i pitate se koliko bi koštalo kupiti telefon s više memorije.

Prije nego što to učinite, imamo nekoliko savjeta o najboljem načinu premještanja datoteka koje želite zadržati da biste oslobodili prostor i kako možete donijeti pametne odluke o tome što zadržati, a što izbrisati.

Slijedite ovih nekoliko jednostavnih koraka i bit ćete na putu prema manje pretrpanom, bolje organiziranom iPhoneu ili iPadu.

Índice
 1. Provjerite svoju ukupnu upotrebu
 2. Pronađite aplikacije koje zauzimaju najviše prostora
 3. Ciljajte aplikacije koje ne koristite
  1. Izbriši ih
  2. Oslobodite ih
 4. Provjerite svoju upotrebu fotografija i videozapisa
 5. Wade Out of the Stream
 6. Uklonite neželjenu glazbu
  1. Iz postavki
  2. Preporuka naših urednika
  3. Iz aplikacije Apple Music
  4. Razmislite o strujanju
 7. Dobijte (riješite se) poruka
 8. Očistite predmemoriju preglednika
 9. Napomena o 'Ostalo'

Provjerite svoju ukupnu upotrebu

Prvo procijenite koliko prostora imate. Ići Postavke > Općenito > (uređaj) Pohrana. Na vrhu ćete vidjeti trakasti grafikon u boji koji pokazuje koliko prostora određene kategorije aplikacija zauzimaju na vašem uređaju.

Zaslon za pohranu iPhonea u postavkama

(Zasluge: Apple/PCMag)

Ne morate duboko razumjeti ove brojke. Za ažuriranje iOS-a trebat će vam do 6 GB slobodnog prostora. Ako jednostavno želite imati dovoljno slobodnog prostora kako biste mogli snimati nove fotografije i instalirati nove aplikacije bez brige da ćete naići na usko grlo, dajte si najmanje 2 GB slobodnog prostora.

Imajte na umu da kada zbrojite raspoloživi prostor i iskorišteni prostor, oni se neće dodati ukupnoj veličini pohrane vašeg telefona jer to nije faktor u prostoru koji koristi operativni sustav.

Pronađite aplikacije koje zauzimaju najviše prostora

Ako se nastavite pomicati prema dolje Skladištenjevidjet ćete popis svih svojih aplikacija, prema tome koliko prostora zauzimaju.

Odaberite bilo koju aplikaciju i nova stranica prikazuje upotrebu u dva dijela: količinu prostora koju koristi sama aplikacija (u svijetlosivoj boji na vrhu) i prostor koji koriste podaci i dokumenti aplikacije. Na primjer, sve te Spotify playliste i podcasti koje sam skinuo na telefon pojedu 1,59 GB, dok moje poruke trenutno zauzimaju 4,3 GB.

Zaslon postavki iPhonea s veličinom aplikacije

(Zasluge: Apple/PCMag)

Ponekad vam ove informacije pomažu vidjeti da aplikacija ne zauzima prostor, već ono što u njoj pohranjujete. U ovom slučaju možete vidjeti da fotografije i poruke zauzimaju najviše prostora.

Ciljajte aplikacije koje ne koristite

Tri zaslona za brisanje aplikacije Layout

Izbriši ih

Na toj stranici za pohranu uređaja potražite aplikacije koje ne koristite. Dodirnite ih i odaberite Izbriši aplikaciju. Bilo koja kupljena aplikacija uvijek je dostupna za ponovno preuzimanje bez dodatnih troškova iz App Storea.

Za brisanje aplikacija s početnog zaslona, ​​stavite prst na aplikaciju koju želite izbrisati i držite. Aplikacija će iskočiti i dati vam opciju da je uklonite ili podijelite ili uredite početni zaslon. Dodir Uklonite aplikaciju.

Oslobodite ih

Ako želite privremeno onemogućiti aplikaciju bez brisanja njezinih postavki, primjerice kada trebate osloboditi prostor za instaliranje ažuriranja za iOS, Apple vam dopušta da ih uklonite. Ostat će na vašem početnom zaslonu, ali ćete morati dodirnuti za ponovno učitavanje da biste se vratili. Pronađite aplikaciju na popisu za pohranu, dodirnite je i odaberite Isključi aplikaciju.

Također možete postaviti automatsko uklanjanje aplikacija koje ne koristite često. Ići Postavke > App Store > Promjena nekorištenih aplikacija i uključite ga.

Provjerite svoju upotrebu fotografija i videozapisa

Aplikacija Photos često zauzima puno više prostora nego što ljudi misle, pa se pozabavimo tom aplikacijom direktno. Ispod Postavke > Općenito > (uređaj) Pohrana, pronađite Fotografije da vidite koliko prostora za pohranu koristi. Ako ovdje imate više od 1 GB, razmislite o kopiranju svojih fotografija i videozapisa u uslugu pohrane u oblaku kako biste ih mogli izbrisati sa svog uređaja.

Ako imate Google račun, evo jednostavne opcije Google Photos. Preuzmite aplikaciju, prijavite se i dodirnite ikonu svog računa u gornjem desnom kutu. Odaberite Postavke Google fotografija > Sigurnosno kopiranje i sinkronizacija i uključite ga. Provjerite imaju li Google fotografije pristup fotografijama (Postavke > Google fotografije > Fotografije > Sve fotografije), a zatim će se svaka fotografija koju snimite svojim uređajem automatski sigurnosno kopirati u Google fotografije kada ste na mreži i dostupna na svim vašim uređajima i na webu.

Zaslon za sigurnosno kopiranje i sinkronizaciju

Google je prije nudio neograničenu pohranu fotografija putem Google fotografija, ali taj dogovor je mrtav, pa planirajte u skladu s tim jer se prijenosi fotografija i videozapisa ubrajaju u pohranu vašeg Google računa (Otvara se u novom prozoru). Ako ste član Prime, Amazon Photos i dalje nudi neograničeno učitavanje; evo nekih drugih alternativa.

Nakon što se fotografije s vašeg iPhonea učitaju na odabranu uslugu u oblaku, dvaput ili triput provjerite jesu li tamo, a zatim ih izbrišite iz aplikacije Fotografije. Google Photos čak će ih izbrisati umjesto vas nakon što se učitaju, ako vjerujete toj opciji. Zatim idite na Albumi > Nedavno izbrisani. Dodirnite Odaberi, zatim dodirnite na dnu Izbrisati sve. Ako preskočite posljednji korak, nećete osloboditi prostor za mjesec dana, jer vaš iOS uređaj stoji na izbrisanim fotografijama 30 dana, za slučaj da se predomislite.

Također možete odlučiti zadržati fotografije niže razlučivosti na svom telefonu, a dopustiti da fotografije pune rezolucije ostanu u iCloudu. Ići Postavke > Fotografije > Optimiziraj iPhone pohranu i provjerite ima li pored njega kvačicu. (iCloud fotografije moraju biti omogućene.)

Wade Out of the Stream

Photo Stream je besprijekoran način dijeljenja fotografija na svim iOS uređajima. Aktivirajte ga na svojim Apple uređajima i kad god su na istoj Wi-Fi mreži, fotografije snimljene na jednom uređaju, poput vašeg iPhonea, pojavit će se na drugim uređajima, poput vašeg iPada.

Prenesi na moj zaslon foto streama

Moj Photo Stream sadrži do 1000 fotografija (Otvara se u novom prozoru). Ako vam je dovoljno pohraniti fotografije na jedan uređaj, isključite Photo Stream tako da odete na Postavke > Fotografije i uključite My Photo Stream isključeno.

Uklonite neželjenu glazbu

Multimedija, poput audiozapisa i videa, zauzima puno prostora. Postoje dva načina za brisanje audio datoteka i videozapisa u Appleovoj vlastitoj aplikaciji/usluzi Glazba.

Iz postavki

Zaslon za pohranu glazbe

Ići Postavke > Općenito > (uređaj) Pohrana > Glazba. Na dnu će se nalaziti sažetak sve glazbe pohranjene na vašem telefonu. Izbrišite albume ili pjesme koje ne slušate povlačenjem ulijevo. Također možete koristiti gumb Uredi za brisanje više pjesama i albuma u jednoj snimci.

Preporuka naših urednika

Iz aplikacije Apple Music

Iz aplikacije

Otvorite aplikaciju Glazba. Ići Knjižnica > Preuzeto, gdje ćete vidjeti glazbu koja je pohranjena lokalno i zauzima prostor. Za brisanje cijelog albuma, dugo ga pritisnite i skočni izbornik će sadržavati a Izbriši iz knjižnice opcija. Isto možete učiniti za određene pjesme unutar albuma; dodirnite izbornik s tri točke i odaberite Ukloni.

Ako želite vratiti glazbu na svoj uređaj, otvorite aplikaciju Glazba i dodirnite Knjižnica. Pronađite pjesmu ili album koji želite i ponovno ga preuzmite dodirom ikone strelice oblaka s desne strane.

Razmislite o strujanju

Ako želite imati na raspolaganju tisuće pjesama, koristite uslugu strujanja glazbe kao što je Spotify (Otvara se u novom prozoru). Međutim, ako ste pretplatnik na Spotify Premium, pazite koliko preuzimate za izvanmrežnu upotrebu. Pohranjivanje svih tih popisa pjesama na vašem uređaju također može zauzeti prostor.

Spotify
Apple Music

Dobijte (riješite se) poruka

Osim ako se ne volite zadržavati na razgovorima iz sentimentalnih (ili pravnih) razloga, izbrišite sve "kasnite" ili "što želite za večeru?" tekstove kako biste oslobodili prostor. Bit ćete još više oslobođeni ako želite slati video zapise, fotografije i audio datoteke putem poruka.

Ako volite živjeti opasno, postavite da se tekstovi automatski brišu. Ići Postavke > Poruke > Povijest poruka i odaberite spremanje poruka 30 dana ili jednu godinu.

Očistite predmemoriju preglednika

Još jedno smeće koje treba očistiti s vašeg iPhonea ili iPada je predmemorija za web preglednik Safari ili druge mobilne web preglednike koje koristite. Za Safari idite na Postavke > Safari. Dodir Izbriši povijest i podatke web stranice.

Za Chrome na iOS-u otvorite aplikaciju, dodirnite tri točkice u donjem desnom kutu i odaberite Povijest. Zatim dodirnite Obriši podatke pregledavanja za brisanje svih ili uređivanje za brisanje određenih web stranica. Također možete navigirati do Postavke > Privatnost > Obriši podatke o pregledavanju, koji će vam omogućiti da izbrišete svoju povijest pregledavanja, kolačiće i podatke o web-mjestu, predmemorirane slike i datoteke, spremljene lozinke i podatke za automatsko popunjavanje—ili sve odjednom. Za više pročitajte Kako očistiti predmemoriju u bilo kojem pregledniku.

Napomena o 'Ostalo'

Čak i nakon svega ovoga, možda se još uvijek borite pronaći prostor. Zatim primijetite da: ostalo. Kategorija se nalazi ispod postavki pohrane vašeg uređaja, svijetlosivi okvir. Što čini Drugog? Toliko stvari, ali uglavnom gotovina. Predmemorija tekstualnih slika i videa, strujanje glazbe i videa te aktivnost preglednika, između ostalog.

Ostalo u pohrani iPhonea

Iako ovo drugo ne možete eliminirati, možete ga smanjiti. Ići Postavke > Općenito i pregledajte svoje aplikacije koje imaju najviše podataka. Ako vam aplikacije za streaming ili druge aplikacije zauzimaju nekoliko koncerata, a nemate ništa preuzeto na tim uslugama, deinstalirajte aplikacije i ponovno ih instalirajte. Ovo će obrisati predmemoriju.

Možda ćete se moći izravno riješiti nekih predmemoriranih stavki ako naiđete na a Pogledajte preuzete videozapise odjeljak na ovoj stranici. Klikom na njega prikazat će vam se spremljeni videozapisi koje možete izbrisati jedan po jedan. Možda ćete vidjeti Pregledajte velike privitke koji će vam prikazati slike, videozapise, PDF-ove i druge stvari pohranjene u porukama po datotekama. Te se datoteke pojavljuju ovisno o tome koliko prostora zauzimaju i možete ih brisati jednu po jednu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up