Oči na cesti: 7 Android Auto savjeta potrebnih svakom vozaču

Navigacija bez ruku neophodna je za vozače. Srećom, pametni telefoni olakšavaju s aplikacijama koje preslikavaju operativni sustav vašeg telefona na zaslon vašeg automobila. Apple ima CarPlay, dok Google ima Android Auto koji vam pomaže da ne skidate pogled s ceste.

Za one koji imaju Android uređaj, Android Auto vam može pomoći s uputama, glazbom, telefonskim pozivima i više. Na CES-u 2023. doživio je reviziju kako bi opcije navigacije, komunikacije i zabave postale dostupnije.

Índice
 1. Android Auto naspram Google Driving Mode
 2. 1. Pustite glazbu i podcaste
 3. 3. Recite načinu vožnje kada da se aktivira
 4. 4. Nazovite ili pošaljite poruke
  1. Preporuka naših urednika
 5. 5. Koristite glasovne naredbe za vožnju
 6. 6. Vratite se kući ili izađite iz načina vožnje jednim dodirom
 7. 7. Nema zaslona? Umjesto toga koristite bežični adapter

Android Auto naspram Google Driving Mode

Google ima više od jedne značajke asistenta za vožnju. Android Auto (Otvara se u novom prozoru) je samostalna aplikacija i Googleov pomoćnik za GPS navigaciju za uređaje sa sustavom Android 6-11. Možete se povezati sa svojim vozilom putem USB-a ili Bluetootha da biste koristili Android Auto, ali verzija zaslona telefona više ne radi.

Počevši od Androida 12, oni koji nemaju Android Auto ugrađen u svoj automobil umjesto toga će biti usmjereni na način vožnje unutar aplikacije Google Maps kada pokušaju koristiti Android Auto na zaslonu svog telefona (budući da je verzija Google Assistant također ukinuta ).

Budući da su Google karte unaprijed instalirane na Android uređajima, ne morate preuzimati samostalnu aplikaciju ili koristiti više aplikacija za navigaciju. Možete konfigurirati način vožnje da se pokrene svaki put kada povežete svoj pametni telefon s Bluetooth sustavom vašeg automobila ili ga koristite dodirom na Start u Google kartama kad god dobijete upute.

Niste sigurni je li vaš automobil kompatibilan? Google ima praktičan pregled (otvara se u novom prozoru).

1. Pustite glazbu i podcaste

spotify u načinu vožnje

(Zasluge: John Bogna)

Ako vam se tijekom vožnje sviđaju neke melodije ili podcast, možete pozvati aplikacije kao što je Spotify kada koristite način rada Android Auto ili Google Drive. S otvorenim načinom vožnje, početni zaslon prikazat će vašu posljednju korištenu medijsku aplikaciju zajedno s nekim jednostavnim kontrolama. Ovisno o vrsti sustava na koji je vaš telefon povezan, način vožnje može se integrirati sa značajkama kao što su audio kontrole na upravljaču. Ili recite "Hej Google, pusti najnoviju epizodu (naziv podcasta)."

Za otvaranje dodatnih aplikacija i postavki dodirnite ikonu pokretača aplikacija koja izgleda kao četiri okvira u donjem desnom kutu zaslona. Pokrenut će izbornik koji sadrži nekoliko ikona za različite aplikacije i funkcije. Dodirnite ikonu s automobilom i zupčanikom na njemu za ulazak u postavke. Odavde možete konfigurirati opcije načina vožnje, kao što je prihvaćanje poziva i poruka dok ste na cesti. Također možete uključiti i isključiti poruke koje su prikladne za vožnju. Da biste tamo došli bez dodirivanja zaslona, ​​samo recite: "Hej Google, otvori postavke Asistenta."

3. Recite načinu vožnje kada da se aktivira

Nakon početnog postavljanja, vaš bi se telefon trebao povezati i automatski pokrenuti Android Auto putem Bluetootha ili žične veze. Međutim, možda nećete željeti tu automatsku vezu, na primjer ako putnik pokušava pustiti glazbu.

Za konfiguraciju kada točno počinje način vožnje, otvorite postavke pomoćnika, zatim dodirnite Prijevoz > Način vožnje i postavite kada želite da se način vožnje aktivira. Možete konfigurirati način vožnje da se otvori u jednoj od sljedećih okolnosti:

 • Kada svoj pametni telefon povežete s Bluetoothom u automobilu

 • Kada otvorite aplikaciju Android Auto

 • Kada vaš telefon detektira vožnju (njegovi senzori detektiraju da se krećete vrlo brzo)

Bilo da odaberete žično ili bežično postavljanje aplikacije, Google preporučuje da Wi-Fi, Bluetooth i postavke lokacije ostanu uključeni (Otvara se u novom prozoru) za najtočnije rezultate.

4. Nazovite ili pošaljite poruke

telefonski poziv s google asistentom

(Zasluge: John Bogna)

Na početnom zaslonu načina vožnje vidjet ćete velike gumbe za Pošalji poruku i Poziv pored kontrola vaše medijske aplikacije. Dodirnite bilo koji gumb za korištenje glasovnih naredbi ili samo dodirnite ikonu mikrofona. Također možete reći "Hey Google" ili upotrijebiti namjenski gumb za glasovne naredbe na upravljaču, ako ga imate.

Preporuka naših urednika

Uobičajene glasovne naredbe uključuju "nazovi (ime iz kontakata)," "pošalji poruku (kontaktu)" ili samo "pošalji poruku". Tekstovi se čitaju naglas, a kada primite telefonski poziv, Googleov glasovni asistent govori tko zove i pita želite li prihvatiti ili odbiti.

Android Auto je kompatibilan s aplikacijama za razmjenu poruka osim Messengera, kao što su WhatsApp i Skype, tako da se te poruke mogu čitati i naglas.

5. Koristite glasovne naredbe za vožnju

Slično kao Android Auto, Googleov Driving Mode mijenja sučelje vašeg pametnog telefona za manje pomicanja i stoga manje ometanja. Uobičajeni zaslon zamijenjen je velikim karticama koje je lako dodirnuti i koje otvaraju aplikacije, omogućuju Googleu da sluša glasovne naredbe i još mnogo toga. Možete pokrenuti način vožnje bez dodirivanja telefona tako što ćete reći "Hej Google, idemo voziti" ili "Hej Google, navigiraj do (odredišta)". Više o osnovnim glasovnim naredbama potražite u Googleovom vodiču (Otvara se u novom prozoru) za način vožnje.

6. Vratite se kući ili izađite iz načina vožnje jednim dodirom

Kada ste u izborniku za pokretanje aplikacija, drugom izborniku kao što su Postavke ili tražite popis za reprodukciju u Spotifyju, samo dodirnite ikonu automobila u donjem središtu zaslona za povratak na početni zaslon načina vožnje. Da biste potpuno izašli iz načina vožnje, dodirnite ikonu automobila s linijom kroz nju u gornjem desnom kutu zaslona.

7. Nema zaslona? Umjesto toga koristite bežični adapter

bežični adapteri za automobile

(Zasluge: Eric Griffith)

Android Auto radi bez obzira koristite li ga na telefonu ili Bluetooth sustavu. Ako je vaš automobil stariji model koji nema Bluetooth, postoje bežični adapteri koji nude Bluetooth vezu ili uređaji slični tabletima (Otvara se u novom prozoru) koji rade kao ugrađeni infotainment sustav. Najlakši i najjeftiniji način u ovoj situaciji bio bi samo nabaviti auto nosač za vaš pametni telefon i koristiti aplikaciju na taj način.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up