Objašnjenje Wi-Fi 7: Sve što trebate znati o najbržim bežičnim specifikacijama budućnosti

Baš kao što konačno vidimo veliki broj Wi-Fi 6 i Wi-Fi 6E uređaja koji ulaze u domove i urede, pojavljuje se novi okus Wi-Fi-ja. Obećava da će poboljšati trenutni standard donoseći brže brzine prijenosa podataka, nižu latenciju, mogućnost rukovanja s više povezanih uređaja i više.

Znamo, znamo — sve ste to već čuli. Ali ovaj put, sljedeći korak Wi-Fi-ja je stvarno veliki korak naprijed, barem što se tiče brzine. Novi bežični standard zove se Wi-Fi 7, ili, ako više volite klasični Wi-Fi tehnobrbljavi naziv, "802.11be." Razvoj je još uvijek u tijeku, ali sigurno će iznjedriti mnoštvo novih usmjerivača, mesh sustava i klijentskih uređaja kada se lansira.

Ta prva pojavljivanja bit će početkom 2023.; u trenutku pisanja ovog teksta, proizvođač usmjerivača TP-Link upravo je najavio set vrhunskih Archer usmjerivača i Deco mesh Wi-Fi 7 opreme koji će debitirati u prvom kvartalu. Sigurno će uslijediti još mnogo toga. Stoga bi Wi-Fi 7 trebao biti na vašem radaru ako razmišljate o ažuriranju mreže u bliskoj budućnosti. Evo što trebate znati o nadolazećem nasljedniku Wi-Fi 6.

Índice
  1. Što je Wi-Fi 7? (I nije li Wi-Fi 6 još uvijek najmoderniji?)
    1. Testirano: Najbolji bežični usmjerivači koje trenutno možete kupiti
  2. Objašnjene su osnove Wi-Fi 7 tehnologije
  3. Na kojim frekvencijama će Wi-Fi 7 raditi?
  4. Koliko će biti brz Wi-Fi 7?
    1. Preporuka naših urednika
  5. Kada će Wi-Fi 7 biti dostupan?

Što je Wi-Fi 7? (I nije li Wi-Fi 6 još uvijek najmoderniji?)

Dok Wi-Fi 6 nudi samo inkrementalna povećanja brzine u odnosu na Wi-Fi 5, Wi-Fi 7 je sve o munjevito brzim vezama. Iz tog se razloga industrijski žargon zaustavio na "802.11be EHT", za iznimno visoku propusnost. Evo zašto: iako se tehničke specifikacije još uvijek razrađuju, novi bi standard mogao isporučiti nominalne vršne brzine prijenosa podataka veće od 40 Gbps (Otvara se u novom prozoru). To je zapanjujuće. Da to stavimo u perspektivu, Wi-Fi 7 će biti više od četiri puta brži od Wi-Fi 6 i Wi-Fi 6E, koji mogu postići maksimalnu brzinu prijenosa podataka od 9,6 Gbps, i gotovo šest puta brži od Wi-Fi 5, koji postiže maksimalnu brzinu od 6,9 Gbps.

Testirano: Najbolji bežični usmjerivači koje trenutno možete kupiti

Osim što nudi dosad nedostižne brzine prijenosa podataka, Wi-Fi 7 će koristiti nove tehnologije za smanjenje latencije, povećanje kapaciteta mreže i povećanje učinkovitosti. Ovo su tvrdnje i riječi koje su vam vjerojatno poznate od uvođenja Wi-Fi 6 uređaja počevši od 2019. godine.

Naravno, novi standard bit će kompatibilan s Wi-Fi 6 uređajima, kao i starijim Wi-Fi 5 (802.11ac) i Wi-Fi 4 (802.11n). No, kao i s prethodnim verzijama Wi-Fi-ja, vaši će klijentski uređaji trebati podršku za specifikaciju (ovdje, 802.11be) u svom krugu kako bi otključali puni potencijal Wi-Fi-ja 7.

Objašnjene su osnove Wi-Fi 7 tehnologije

Kada je Wi-Fi 6 službeno predstavljen prije dvije godine, uveo je nekoliko novih bežičnih tehnologija dizajniranih za poboljšanje ukupne izvedbe, uključujući višestruki pristup s ortogonalnom frekvencijskom podjelom (OFDMA); Višekorisnički, višestruki ulaz, višestruki izlaz (MU-MIMO); i ciljano vrijeme buđenja (TWT). Oni će i dalje biti prisutni u Wi-Fi 7 uz neke manje izmjene, stoga je vrijedno objasniti kako rade u trenutnom Wi-Fi 6 standardu.

Ukratko, OFDMA dijeli kanale u jedinice resursa (RU), dopuštajući manjim paketima podataka da se prenose više korisnika istovremeno. To pomaže smanjiti kašnjenje i omogućuje učinkovitiju upotrebu mrežnih resursa.

Uz MU-MIMO, bežični usmjerivači koriste različite prostorne tokove kako bi omogućili istovremeni prijenos podataka, nudeći povećane performanse za aplikacije kao što su video streaming i online igranje. A TWT pomaže u očuvanju baterije u klijentskim uređajima dopuštajući im da ostanu u stanju mirovanja dok ne zatrebaju pristupiti mreži. Standard Wi-Fi 7 temeljit će se na ovim (i drugim) postojećim tehnologijama Wi-Fi 6 i Wi-Fi 6E, kao i uvesti nekoliko novih tehnologija.

Na kojim frekvencijama će Wi-Fi 7 raditi?

Kao i kod Wi-Fi 6E, Wi-Fi 7 usmjerivači i klijenti radit će na 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz radijskih pojaseva. Novi standard ponudit će poboljšane OFDMA operacije korištenjem višestrukih resursnih jedinica (MRU) dizajniranih za daljnje smanjenje kašnjenja i smetnji. Veliko poboljšanje je udvostručenje MU-MIMO streamova, na 16. To je ključni pokretač sposobnosti industrije da reklamira tako veliku ukupnu propusnost u usporedbi s Wi-Fi 6.

Osim toga, Wi-Fi 7 će uvesti Multi-Link Operation (MLO) tehnologiju, koja omogućuje uređajima da istovremeno šalju i primaju podatke preko više radiopojasa kako bi se stvorila jedna agregirana veza. To ne samo da će omogućiti brže strujanje, već će također pomoći u smanjenju kašnjenja i omogućiti protok podataka neometan mrežnim prometom ili smetnjama.

Ilustracija rada s više veza u Wi-Fi 7

Wi-Fi 7 uvest će tehnologiju Multi-Link Operation (MLO), koja omogućuje uređajima da istovremeno šalju i primaju podatke preko više radiopojasa. (Ilustracija: Qualcomm)

Također se očekuje da će Wi-Fi 7 ponuditi značajku Restricted Target Wake Time koja omogućuje ruteru da rezervira propusnost za određene vrste prijenosa podataka. Prednosti su u očuvanju trajanja baterije klijenta uz optimizaciju mrežnih resursa.

Koliko će biti brz Wi-Fi 7?

Postoji još jedan ključni korak u nastojanju Wi-Fi 7 za povećanje brzine prijenosa podataka: novi protokol će pružiti veću propusnost kanala nego ikad prije.

Preporuka naših urednika

U prošlosti je veliki napredak Wi-Fi-ja povećao broj pojaseva dostupnih za komunikaciju između usmjerivača i svih vaših uređaja. Je li izvorni pojas od 2,4 GHz pretrpan u vašoj kući? Možete se prebaciti na pojas od 5 GHz ili čak na pojas od 6 GHz ako imate uređaje koji podržavaju Wi-Fi 6E. Ali širina tih pojaseva također čini razliku u uklanjanju smetnji i povećanju brzina.

Pod jednakim uvjetima, širi kanali omogućuju brži protok uz manje smetnji. Koliko široko govorimo? Vidjeli smo da se širina kanala udvostručila s 80MHz u Wi-Fi 5 na 160MHz u Wi-Fi 6. Wi-Fi 7 će to ponovno udvostručiti i ponuditi širinu kanala od 320MHz u radiopojasima od 2,4GHz, 5GHz i 6GHz. Wi-Fi 7 također može uključivati ​​koncept koji se zove "probijanje", koji sprječava da smetnje na dijelu kanala učine ostatak kanala neupotrebljivim.

Ilustracija pucanja kanala u Wi-Fi 7

S "probojem", Wi-Fi 7 može spriječiti da smetnje na dijelu kanala blokiraju ostatak kanala. (Ilustracija: Qualcomm)

Štoviše, Wi-Fi 7 će podržavati 4096 kvadraturne amplitudne modulacije (QAM), u odnosu na 1024 QAM u Wi-Fi 6. Povećana modulacija signala može pružiti 20% povećanja propusnosti u usporedbi s Wi-Fi 6.

Kada će Wi-Fi 7 biti dostupan?

Kao što je ranije spomenuto, Wi-Fi 7 je još uvijek u razvoju. Ne očekuje se da će specifikacija biti finalizirana do negdje 2024. Međutim, kao što smo vidjeli s Wi-Fi 6, neki početni pre-certificirani usmjerivači i klijentski uređaji pojavit će se na policama ranije. U prvih nekoliko mjeseci 2023. trebale bi se pojaviti početna izdanja TP-Linka, a možda i drugih.

Imajte na umu da ovi proizvodi u ranom izdanju možda neće nuditi sve značajke koje ćete dobiti s potpuno certificiranim Wi-Fi 7 uređajima kada konačno stignu. Dok Wi-Fi 7 ne stupi na snagu, pogledajte naše savjete o najboljim Wi-Fi 6 usmjerivačima koje možete odmah kupiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up