Novi ste u online igranju? Kako optimizirati svoju konzolu za sesije s više igrača

Zanima vas pretvaranje igranja u grupnu aktivnost? Prije nego što se upustite u online igre za više igrača, morat ćete provjeriti je li vaša konzola optimizirana za to. Uostalom, nema ništa gore od problema s vezom usred igre.

Ako tek počinjete, morat ćete otkriti koji je plan pretplate za online igranje najbolji za vas i koje postavke prilagoditi kada počnete. Bez obzira koristite li PlayStation, Switch ili Xbox, evo što trebate znati.

Índice
 1. 1. Planovi pretplate za PlayStation, Switch i Xbox
 2. PS Plus: Kako igrati online s PlayStationom
 3. Nintendo Switch Online: Kako igrati online sa Switchom
 4. Xbox Live ili Game Pass: Kako igrati online s Xboxom
 5. 2. Spojite Ethernet kabel
 6. 3. Podesite svoje DNS postavke
 7. 4. Prilagodite svoje postavke privatnosti
 8. 5. Napravite sigurnosnu kopiju podataka spremljenih u oblaku
 9. 6. Pokušajte s Wi-Fi vezom od 5 GHz

1. Planovi pretplate za PlayStation, Switch i Xbox

Da biste igrali online, morate se pretplatiti na online uslugu svoje konzole. To će vam omogućiti povezivanje s poslužiteljima za igre poput Call of Duty: Warzone, Fortnite, GTA Online i Splatoon 3. Ako posjedujete PlayStation 4 ili 5, trebat će vam PlayStation Plus. Za Switch bi to bio Nintendo Switch Online. Igrači Xbox One i Xbox Series X/S trebaju se pretplatiti na Xbox Live.

PS Plus: Kako igrati online s PlayStationom

ps plus logo

(Zasluge: Sony)

Kako biste igrali PlayStation igre online, morate se pretplatiti na PlayStation Plus online uslugu. Sonyjev novi PlayStation Plus kombinira besplatne igre i značajke za više igrača originalnog PS Plusa sa streamingom igara koje je prethodno nudio PlayStation Now. Postoje tri različita plaćena nivoa za odabir, ali samo je najjeftiniji potreban ako želite igrati online:

 • PlayStation Plus Essential košta 10 dolara mjesečno, 25 dolara za tri mjeseca ili 60 dolara godišnje. Nudi online multiplayer, besplatne mjesečne igre i kolekciju PS4 naslova za vlasnike PS5.

 • PlayStation Plus Extra košta 15 dolara mjesečno, 40 dolara za tri mjeseca ili 100 dolara godišnje. Uz sve osnovne pogodnosti, ova vam razina daje pristup Katalogu igara (Otvara se u novom prozoru), koji ima stotine igara za PS4 i PS5 koje možete igrati i dodati u svoju biblioteku.

 • PlayStation Plus Premium košta 18 dolara mjesečno, 50 dolara po kvartalu ili 120 dolara godišnje. Ovaj vam plan daje pristup svemu u prethodnim razinama, plus dodatnim klasičnim igrama, probnim igrama i značajkama PC igara.

Nintendo Switch Online: Kako igrati online sa Switchom

nintendo switch online igre

(Zasluge: PCMag)

Usluga Nintendo Switch Online fokusirana je na retro igranje i online igranje, omogućujući vam da igrate klasike kao što su Super Mario World i Earthbound na istoj konzoli kao i najbolje Switch igre. Postoje dva plana za odabir, ali samo je osnovna verzija potrebna za igranje na mreži:

 • Nintendo Switch online članstvo je standardni plan koji vam omogućuje igranje modernih igara online, igranje kataloga NES i SNES igara, od kojih neke imaju dodatne online značajke, i pristup DLC-u za odabrane Nintendo igre. Košta 3,99 USD mjesečno, 7,99 USD za 3 mjeseca, 19,99 USD godišnje ili 34,99 USD godišnje za obiteljsko članstvo do osam računa.

 • Nintendo Switch Online + članstvo u paketu proširenja je nadograđena razina koja nudi iste pogodnosti kao standardni plan, plus pristup katalogu Nintendo 64 i Sega Genesis igara. Košta 49,99 USD godišnje ili 79,99 USD za obiteljsko članstvo.

Xbox Live ili Game Pass: Kako igrati online s Xboxom

game pass za aplikaciju xbox

(Zasluge: PCMag)

Godinama je Xbox Live usluga koju želite koristiti ako želite igrati Xbox igre online. Ali sada vam više ne treba za igranje besplatnih igrica za više igrača (kao što je Overwatch 2), a usluga je uključena u Xbox Game Pass. Za sada imate tri opcije:

 • Xbox Live Gold je standardni plan. Daje vam pristup igranju Xbox igara na mreži, plus nekoliko besplatnih igara koje možete zadržati svaki mjesec. Ovaj plan košta 9,99 USD mjesečno ili 59,99 USD godišnje.

 • Xbox Game Pass daje vam pristup katalogu od preko 300 Xbox igara, plus sve značajke Xbox Live Gold kako biste mogli igrati online. Košta 9,99 dolara mjesečno.

 • Xbox Game Pass Ultimate daje vam sve značajke Xbox Game Pass i Xbox Live Gold. Osim toga, nudi značajke kao što su igranje u oblaku i članstvo u EA Playu. Košta 14,99 dolara mjesečno.

Nakon što ste odabrali i spojili se na mrežu, postoje postavke za konfiguriranje i problemi za rješavanje. Evo kako možete najbolje iskoristiti iskustvo.

2. Spojite Ethernet kabel

Ako vaša Wi-Fi veza nije dorasla zadatku online igre za više igrača, svoju konzolu možete povezati izravno s usmjerivačem pomoću Ethernet kabela. Međutim, nije uvijek tako jednostavno kao uključivanje kabela u pravi utikač. Ako krenete ovim putem, morat ćete prilagoditi neke postavke.

postavke ps5 lan kabela

(Zasluge: Clay Halton)

Vaš PlayStation 5 ima Ethernet priključak koji se nalazi na stražnjoj strani konzole. Nakon povezivanja otvorite Postavke > Mreža i onda Postavke > Postavljanje internetske veze. Odaberite Postavite ručnozatim Koristite LAN kabel. Odavde također možete prilagoditi svoje DNS postavke. Kada završite, kliknite Gotovo.

Proces je malo kompliciraniji ovisno o modelu Switcha koji posjedujete. Izvorni prekidač nije dolazio s LAN priključkom, pa će vam trebati žičani internetski LAN adapter (otvara se u novom prozoru). Međutim, noviji Switch OLED model ima Ethernet priključak na baznoj stanici.

promijenite postavke žične veze

(Zasluge: Clay Halton)

Nakon što spojite kabel na priključnu stanicu, otvorite Postavke sustava > Internetzatim odaberite Žičana veza kada se pojavi opcija. Odaberite Spojite se na internet putem žične veze a konzola će testirati vezu.

Ako spojite Ethernet kabel na svoj Xbox, trebao bi se automatski povezati s vašim usmjerivačem bez potrebe za podešavanjem postavki. Ako postoje problemi s vezom, Microsoft nudi nekoliko prijedloga kako riješiti problem (Otvara se u novom prozoru).

3. Podesite svoje DNS postavke

Ako želite podići svoje igranje na višu razinu i optimizirati svoju konzolu da radi što je brže moguće dok igrate online, pokušajte promijeniti poslužitelj koji koristite za povezivanje s internetom. To možete učiniti podešavanjem DNS postavki u svojoj konzoli i unosom nove adrese poslužitelja.

Postoji mnogo DNS poslužitelja koje možete isprobati; potražite na internetu neke prijedloge. Ako želite koristiti Googleove javne DNS postavke, na primjer, one su 8.8.8.8 za primarni i 8.8.4.4 za sekundarni. Također možete koristiti Cloudflareove 1.1.1.1 i 1.0.0.1.

ps5 dns postavke

(Zasluge: Clay Halton)

Za PlayStation, otvorite Postavke > Mreža i odaberite postavke opcija. Odaberite Postavite internetsku vezu i odaberite svoju bežičnu mrežu. Sad ga otvori Napredne postavke > DNS postavke i promijenite ga u Priručnik. Zatim možete unijeti primarnu i sekundarnu DNS adresu.

prebacite postavke DNS-a

(Zasluge: Clay Halton)

Na prekidaču, otvorite ga Postavke sustava > Internet > Internetske postavke, zatim odaberite svoju Wi-Fi mrežu. Odaberite Promjena postavki > DNS postavkea zatim pokušajte promijeniti DNS postavku na Priručnik i prilagođavanje primarnog i sekundarnog DNS broja da vidimo hoće li to napraviti razliku.

Ako imate Xbox, pritisnite gumb Xbox i idite na Profil i sustav > Postavke > Općenito > Mrežne postavkea zatim otvoriti Napredne postavke i izabrati DNS postavke > Ručno. Zatim možete unijeti željeni primarni DNS.

4. Prilagodite svoje postavke privatnosti

Kada igrate online i kada ste povezani s prijateljima, konzole imaju ugrađene automatske značajke koje čine stvari društvenijima. Ako želite prilagoditi koliko će vaši podaci o igri biti javni, prilagodite postavke privatnosti svoje konzole.

Postavke privatnosti za PS5

(Zasluge: Clay Halton)

Na PlayStationu idite na Postavke > Korisnici i računi > Privatnost > Pregledajte i prilagodite svoje postavke privatnosti. Tada možete odabrati tko može vidjeti vaše pravo ime, profilnu sliku i popis prijatelja.

Na prekidaču idite na svoj profil u gornjem lijevom kutu početnog zaslona i kliknite Korisničke postavke > Postavke aktivnosti reprodukcije. Možete odabrati tko će gledati ono što igrate uživo ili ono što ste igrali u prošlosti.

promijeniti postavke aktivnosti igre

(Zasluge: Clay Halton)

Za Xbox igrače, kliknite gumb Xbox na svom kontroleru, a zatim odaberite Profil i sustav > Postavke > Račun > Privatnost i sigurnost na mreži > Xbox privatnost. Možete odabrati jednu od zadanih postavki ili kliknuti Pogledajte detalje i prilagodite i promijenite svoje postavke privatnosti kako želite.

5. Napravite sigurnosnu kopiju podataka spremljenih u oblaku

Dok igrate online, možda ćete htjeti napraviti sigurnosnu kopiju svojih spremljenih podataka kako biste osigurali da napredak koji postignete ostane, čak i ako se nešto dogodi vašoj konzoli. Da biste napravili sigurnosnu kopiju svojih spremljenih podataka u oblaku, morate biti prijavljeni na PS Plus ili Nintendo Switch Online. Xbox korisnici trebaju samo internetsku vezu za sinkronizaciju svojih spremljenih igara na Xbox mrežu.

Vaša konzola vjerojatno već ima ovu značajku uključenu prema zadanim postavkama, ali ne škodi provjeriti. Također je dobro znati kako pristupiti podacima pohranjenim u oblaku, ako ih uopće trebate vratiti.

postavke spremanja ps5

(Zasluge: Clay Halton)

Za korištenje spremanja u oblak na PlayStationu morate imati omogućeno automatsko ažuriranje. To možete učiniti u nastavku Postavke > Sustav > Ušteda energije > Značajke dostupne u načinu mirovanjazatim odaberite Ostanite povezani s internetom.

Zatim možete uključiti spremanje podataka u oblak odlaskom na Postavke > Spremljeni podaci i Postavke igre/aplikacije > Spremljeni podaci > Sinkronizacija spremljenih podataka i uključuje se Automatska sinkronizacija spremljenih podataka.

prebacite postavke uštede podataka

(Zasluge: Clay Halton)

Spremanja u oblak Nintendo Switcha mogu se kontrolirati pod Postavke sustava > Upravljanje podacima > Spremi podatke u oblak. Ova je značajka omogućena prema zadanim postavkama, ali možete otići na postavke i uvjerite se sami Automatsko sigurnosno kopiranje podataka je omogućeno. Također možete promijeniti postavke spremanja za pojedinačne igre ili napraviti sigurnosnu kopiju i ručno preuzeti svoje podatke o spremanju.

Za Xbox, sve se radi automatski, tako da zapravo ne morate ništa učiniti. Možete upravljati podacima o spremanju za pojedinačne naslove tako da označite igru ​​i pritisnete Meni gumb na vašem kontroleru. Odaberite Upravljajte svojom igrom i dodacimazatim odaberite Spremljeni podaci i odlučite što želite izbrisati.

6. Pokušajte s Wi-Fi vezom od 5 GHz

postavke dometa usmjerivača

Postavke vašeg usmjerivača će se razlikovati, ali trebali biste vidjeti nešto slično. (Zasluge: Whitson Gordon)

Još jedna taktika za borbu protiv problema s internetskom vezom je prebacivanje Wi-Fi frekvencije sa standardnog pojasa od 2,4 GHz na 5 GHz. To je nešto što preporučujemo da promijenite na vašem usmjerivaču kako biste pojačali svoj Wi-Fi signal, jer može pomoći u smanjenju zagušenja i poboljšanju brzine veze.

Uređaji se obično povezuju na pojas s najjačom vezom, ali ako je to standardni pojas od 2,4 GHz, možda propuštate brži Wi-Fi. Umjesto toga, možda ćete moći odabrati željeni bend. Imajte na umu da se ovo isplati učiniti samo ako ste relativno blizu usmjerivača (jer frekvencija od 5 GHz ima slab domet kroz zidove).

Na PlayStationu se možete prebaciti ako otvorite Postavke > Mreža i otvorena mreža postavke. Odaberite Postavite internetsku vezuzatim pritisnite Mogućnosti gumb na upravljaču i odaberite 5GHz Wi-Fi frekvencijski raspon. Tada ćete se morati ponovno spojiti na svoju mrežu.

Nintendo ne nudi opciju za ručno podešavanje frekvencije na Switchu, pa ćete umjesto toga morati promijeniti postavke usmjerivača. U međuvremenu, igrači Xboxa mogu se spojiti na pojas od 5 GHz samo ako je to prethodno omogućeno na vašem usmjerivaču.

Nakon postavljanja, možete kliknuti gumb Xbox, a zatim otići na Postavke > Općenito > Mrežne postavke i odaberite Postavite bežičnu mrežu. Povežite se na svoju Wi-Fi mrežu, ali svakako kliknite onu pored 5G.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up