Nemojte ostati nasukani: Kako paziti i izbjeći kašnjenja letova

Prije nego što ste mogli uživati ​​u uzvišenom iskustvu letenja iznad oblaka u posjet prijateljima i obitelji, prije putovanja zrakoplovom bila je potrebna fleksibilnost u suočavanju s poteškoćama u planiranju. Ali ovo ljeto često više liči na igru ​​u kojoj su svi kodovi za varanje prestali raditi.

Do svibnja, posljednjeg dostupnog razdoblja, Ured za prometnu statistiku Ministarstva prometa (BTS) (Otvara se u novom prozoru) izvijestio je da je gotovo 23% letova kasnilo (definirano kao dolazak na izlaz s najmanje 15 minuta kašnjenja), dobro više od brojke iz svibnja 2021. od oko 14%. Otkazano je gotovo 2% letova, četiri puta više nego prije godinu dana.

Dakle, ako planirate putovati, ažuriranje statusa kojeg se najviše pribojavate možda neće biti politički napad vašeg rođaka na Facebooku, već obavijest vaše zrakoplovne kompanije da je vaš let crven na ploči za odlazak. Ne možete učiniti mnogo da spriječite smetnje u letovima, ali možete se pripremiti za njih—i pripremiti se da ih zaobiđete.

Índice
  1. Zašto letovi kasne i otkazuju se?
  2. Dobijte rano upozorenje o problemima leta
  3. Što učiniti ako je vaš let otkazan
    1. Preporuka naših urednika

Zašto letovi kasne i otkazuju se?

grafikon koji pokriva razloge kašnjenja letova

(Zasluge: Zavod za prometnu statistiku)

Podaci BTS-a pokazuju da je u svibnju 2022. "kašnjenje zrakoplova" činilo 7,81% odgođenih letova, a slijedi ga "kašnjenje leta" sa 6,93% (s većinom kasnih dolazaka (Otvara se u novom prozoru) zbog "prijevoznika koji kašni u zračnom prometu") , nakon čega slijedi "Kašnjenje nacionalnog zračnog sustava" (problemi s kontrolom zračnog prometa uzrokovani lošim vremenom gotovo polovicu vremena (Otvara se u novom prozoru)) (Otvara se u novom prozoru), na 5,09%.

Što je sa zrakoplovnim kompanijama? Otpustili su zaposlenike (Otvara se u novom prozoru) na početku pandemije očekujući da će se potražnja vratiti sporije nego što se to dogodilo, a zatim su se suočili s istom oštrom konkurencijom za radnu snagu i izostancima s posla zbog COVID-a kao i drugi veliki poslodavci.

"Zrakoplovne tvrtke su promijenile raspored i preprodale letove za ovo ljeto u odnosu na stvarni operativni kapacitet", poslala je e-poštom Tiffany Funk, izvršna direktorica bloga o putovanjima One Mile At A Time (Otvara se u novom prozoru) i suosnivačica Point Searcha Usluge. Moje nagradno putovanje.

I ni jedno ni drugo neće biti bolje, čak ni nakon što zrakoplovne kompanije smanje raspored (Otvara se u novom prozoru) i ukinu sve usluge prema nekim manjim odredištima (Otvara se u novom prozoru).

"Svakako bih rekao da će kašnjenja zračnih linija i kašnjenja vremenskih uvjeta (koja se također mogu smatrati kašnjenjima NAS-a (National Aviation System)) vjerojatno i dalje biti dva najveća razloga za kašnjenja u budućnosti", poslao je e-poštom Brett Snyder, predsjednik i "Chief Airline Dork " na blogu Cranky Flyer (Otvara se u novom prozoru) i usluzi Cranky Concierge (Otvara se u novom prozoru).

Ipak je ponudio neku nadu za naredne mjesece: "Putovanja prirodno opadaju počevši od kraja kolovoza, a vrijeme se također popravlja tijekom jeseni."

Dobijte rano upozorenje o problemima leta

praćenje leta

(Zasluge: FlightAware)

Aplikacija ili web-mjesto vašeg zračnog prijevoznika trebali bi biti najizravniji izvor mogućih kašnjenja, ali njezino očitavanje statusa leta umjesto toga često je trijumf nade nad iskustvom. Još gore, mnoga ažuriranja statusa zračnih prijevoznika ne uključuju ETA za dolazni zrakoplov koji će služiti vašem letu. Ali resursi trećih strana mogu popuniti tu prazninu.

na internetu, FlightAware.com (Otvara se u novom prozoru) čini ovo jednostavnim: Unesite broj leta, a zatim odaberite Pratite nadolazeći avion da vidite kada dotični zrakoplov stiže u vašu zračnu luku. Početna stranica FlightAware također nudi pregled na visokoj razini o tome tko ima loš dan: odaberite Praćenje leta > Otkazivanje da biste vidjeli postotke kašnjenja i otkazivanja zrakoplova.

U međuvremenu, FlightRadar24 (Otvara se u novom prozoru) aplikacija nudi čišću prezentaciju. Unesite broj leta, dodirnite Podaci o zrakoplovui provjerite let naveden neposredno ispod onog na koji trebate letjeti.

Web-mjesto Savezne uprave za zrakoplovstvo također može unaprijed upozoriti na probleme u zračnoj luci Status nacionalnog sustava zračnog prostora (otvara se u novom prozoru) stranica. Odavde možete vidjeti sva kašnjenja, zaustavljanja i zatvaranja diljem SAD-a.

Što učiniti ako je vaš let otkazan

žena ispred zračnog terminala

(Zasluge: Martin-DM / Getty Images)

Ako se ispostavi da je vaš let otkazan – ili se kašnjenja povlače satima – počnite tražiti alternative u aplikaciji ili na web-mjestu zrakoplovne tvrtke. Ako prikazuje mjesta za prodaju na drugim letovima do vašeg odredišta u istoj klasi usluge, ta alternativna ruta vam je teoretski dostupna. Samoposlužna opcija ponovnog rezerviranja mogla bi vam pomoći da letite u tren oka.

Međutim, što učiniti ako je dostupna samo telefonska podrška, a linija nudi samo glazbu na čekanju? Za one koji posjeduju Google Pixel 3 ili noviji Pixel pametni telefon (Otvara se u novom prozoru), koristite njegovu značajku Hold For Me kako bi aplikacija Telefon zazvonila kada osoba s druge strane podigne slušalicu. To je jedna od najvećih inovacija u zračnom prometu od sjedala u poslovnoj klasi.

Preporuka naših urednika

Ne želite biti satima zaglavljeni na telefonu? Izravna razmjena poruka na Twitteru stekla je reputaciju alata za upravljanje odnosima s klijentima koji nudi gotovo trenutnu vezu s ovlaštenim agentima. Uvijek vrijedi brzo pratiti i poslati DM.

Neke zrakoplovne tvrtke također nude podršku putem chata na vlastitoj web stranici ili putem izbora platformi za chat. Unaprijed saznajte treba li vaša zrakoplovna tvrtka onu koju ne koristite. Na primjer, ljubitelji Facebooka koji lete Aer Lingusom trebali bi znati da irski prijevoznik razgovara samo putem Facebook Messengera (Otvara se u novom prozoru).

ryanair facebook stranica

Ako imate pristup salonima zrakoplovne tvrtke s kojom letite – obično ako imate premium kreditnu karticu ili kupite dnevnu kartu – a jedan je otvoren u vašoj trenutnoj zračnoj luci, idite tamo. Agenti u American Airlines Admirals Clubu, United Clubu ili Delta Sky Clubu trebali bi biti među korisnijim predstavnicima kupaca koje ćete pronaći.

Snyder savjetuje sveobuhvatan pristup. “Ako ste na aerodromu, stanite u red”, napisao je. “Istovremeno, nazovite rezervacije. Dok ste na čekanju, pošaljite tweet ili provjerite aplikaciju/web-stranicu zrakoplovne kompanije da vidite postoje li opcije samoposluživanja.”

Ako će vaše kašnjenje rezultirati dodatnom noćenjem, provjerite nudi li kreditna kartica koju ste upotrijebili za rezervaciju putovanja pokriće za kašnjenje putovanja – kao što to sada čini većina premium kartica. Ako Chase, American Express, Capital One ili kartica po vašem izboru nadoknađuju te dodatne troškove, to može umanjiti neugodnost putovanja koje ide ustranu (Otvara se u novom prozoru).

U svakom trenutku imajte na umu da imate posla s drugim ljudskim bićima. "Putovanje je trenutno stvarno stresno, ali svi trebaju zapamtiti da nije kriv agent na izlazu, stjuardesa ili bilo tko od radnika na prvoj liniji s kojima ljudi razgovaraju na putovanjima", rekao je Snyder. “Biti zao nikad neće pomoći.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up