Nemojte ostati bez snage: Kako uštedjeti bateriju na vašem iPhoneu

U današnje vrijeme teško je postojati bez pametnog telefona. Toliko je naših života sadržano u ovim sićušnim uređajima da ne želimo da ostanu bez snage u neprikladnom trenutku. Ali zahvaljujući Appleovoj predanosti vlastitom Lightning kabelu (za sada), kompatibilni punjač nije uvijek spreman.

U našim testovima, iPhone 14 Pro Max nudio je 19 sati trajanja baterije, ali što ako imate stariji model koji teško može izdržati cijeli dan? Normalno trošenje i habanje (i naše vlastite loše navike) s vremenom će degradirati vašu bateriju. Apple je također poznat po smanjenju performansi baterije.

Appleov program zamjene baterija od 29 USD odavno je nestao, ali Self-Service Repair Shop (Otvara se u novom prozoru) prodaje zamjenske baterije koje možete sami instalirati za oko 70 USD. Ako biste radije proživjeli još nekoliko mjeseci bez plaćanja nove baterije (ili iPhonea), evo nekoliko stvari koje možete isprobati.

Naši najbolje ocijenjeni iPhone odabiri

Índice
 1. Naši najbolje ocijenjeni iPhone odabiri
 • 1. Kako prikazati postotak baterije na iPhoneu
 • 2. Aktivirajte način rada niske potrošnje
 • 3. Podesite svjetlinu zaslona
 • 4. Upravljajte svojim zaključanim zaslonom
 • 5. Isključite usluge lokacije
 • 6. Isključite pozadinsko osvježavanje i ažuriranja aplikacija
  1. Preporuka naših urednika
 • 7. Smanjite broj obavijesti
 • 8. Isključite bežične usluge
 • 9. Ubijte aktivno slušanje
 • 10. Kupite kutiju za baterije
 • 1. Kako prikazati postotak baterije na iPhoneu

  postavke postotka baterije

  Prije nego što počnete pratiti trajanje baterije, morate točno znati što gledate. Ikona baterije iPhonea u gornjem desnom kutu zaslona predstavlja koliko je energije preostalo na uređaju, ali to nije baš točno mjerenje trajanja baterije.

  Možete vidjeti točan postotak preostale baterije otvaranjem Kontrolnog centra, ali ako želite te informacije na prvi pogled u gornjem desnom kutu vašeg telefona, morate uključiti tu značajku. Ići Postavke > Baterija i omogućiti Postotak baterije. Ikona baterije tada će prikazati broj, što olakšava praćenje trajanja baterije.

  (Imajte na umu da će iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 mini i iPhone 13 trebati iOS 16.1 za opciju prikaza postotka baterije.)

  2. Aktivirajte način rada niske potrošnje

  postavke načina rada male snage

  Jedno od vaših najjačih oružja protiv pražnjenja baterije je Low Power Mode (Otvara se u novom prozoru). Kada je omogućeno, vaš telefon obavlja samo najvažnije zadatke, tako da su pozadinske aktivnosti poput preuzimanja i dohvaćanja pošte onemogućene. Način rada niske potrošnje automatski će se uključiti kada baterija padne ispod 20%, ali ga možete aktivirati i ručno kako bi telefon duže radio.

  Ići Postavke > Baterija > Način rada niske potrošnje i uključite ga. Također možete dodati način rada niske potrošnje u Kontrolnom centru pod Postavke > Kontrolni centar. Kada se aktivira, ikona baterije u gornjem desnom kutu postat će žuta. Imajte na umu da će ovaj način rada raditi samo ako je baterija vašeg telefona ispod 80%.

  3. Podesite svjetlinu zaslona

  Postavke svjetline zaslona iPhonea

  Najveća prepreka u vašoj borbi za više vremena rada je zaslon vašeg telefona. Zasloni pametnih telefona veći su i svjetliji nego ikad, ali utječu i na trajanje baterije. Ne možete zaobići ovu činjenicu, ali možete smanjiti svjetlinu.

  Ručno prilagodite razine svjetline Postavke > Zaslon i svjetlina pomoću klizača. Klizaču se također može pristupiti putem Kontrolnog centra; dodirnite ikonu svjetline i pomaknite klizač prema dolje.

  Isključite automatsku svjetlinu kako biste osigurali da će se promjene zadržati. Idite do Postavke > Pristupačnost > Veličina zaslona i teksta > Automatska svjetlina i ugasi ga. Vaš telefon više neće pokušavati prilagoditi svjetlinu na temelju vaše trenutne situacije osvjetljenja, čime ćete izbjeći situacije u kojima zaslon postaje svjetliji nego što stvarno treba.

  4. Upravljajte svojim zaključanim zaslonom

  postavke automatskog zaključavanja

  Budući da je zaslon neprijatelj vaše baterije, trebali biste također razmisliti o upravljanju kada se zaslon telefona automatski isključuje. Za ovo se možete pobrinuti u nastavku Zaslon i svjetlina > Automatsko zaključavanje. Ako imate tendenciju da vam telefon ispadne bez zaključavanja, postavite ovo malo niže kako biste ispraznili bateriju.

  U iOS-u 16 predstavljena je mogućnost uređivanja zaključanog zaslona vašeg iPhonea. Koliko god lijepo izgledali, widgeti su velika moć, jer ih je potrebno stalno ažurirati kako bi pružili korisne informacije. Ovdje preporučujemo da se klonite kompliciranih pozadina i widgeta kako biste izbjegli preopterećenje baterije.

  Novost na iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max je Always-On zaslon, koji će prikazivati ​​vrijeme, widgete i pozadinu dok je telefon zaključan. Iako je Apple poduzeo korake (Otvara se u novom prozoru) kako bi osigurao da ne troši previše energije, možete ga isključiti i iz Postavke > Zaslon i svjetlina i onemogućiti Uvijek uključeno.

  5. Isključite usluge lokacije

  Lokacija iPhone postavki

  Usluge lokacije korisne su za aplikacije poput Google Maps ili Yelp, ali ti GPS pingovi koji se događaju u pozadini mogu brzo isprazniti vašu bateriju. Usluge lokacije možete u potpunosti isključiti putem Postavke > Privatnost i sigurnost > Usluge lokacije i vaš će telefon prestati slati podatke o lokaciji tim uslugama.

  Međutim, to će uzrokovati prestanak rada mnogih korisnih aplikacija. Vaša aplikacija za vremensku prognozu neće znati gdje ste za najnoviju prognozu i nećete moći tražiti upute od Googlea na temelju vaše trenutne lokacije. Ako ne želite ići u krajnost, Apple vam umjesto toga omogućuje ograničavanje pojedinačnih aplikacija.

  Na zaslonu postavki usluga lokacije možete prilagoditi način na koji većina aplikacija koristi podatke o lokaciji: nikada, pitaj sljedeći put ili kada dijelim, dok koristim aplikaciju ili uvijek. Preporučujemo da Google karte postavite na Tijekom korištenja aplikacijena primjer, tako da će aplikacija pingati vašu lokaciju samo kada vam je stvarno potrebna.

  Ako vam treba dulje trajanje baterije, također preporučujemo da isključite aplikaciju Find My ako svoju lokaciju dijelite s prijateljima i obitelji. To možete učiniti tako da odaberete svoje ime pod postavkama, a zatim odaberete Find My > Find My iPhonezatim isključite prekidač pokraj njega Pronađi moj iPhone.

  6. Isključite pozadinsko osvježavanje i ažuriranja aplikacija

  Osvježavanje aplikacije iPhone Settings

  Kada zatvorite iOS aplikaciju, ona će nastaviti raditi neko vrijeme dok ne uđe u obustavljeno stanje. Međutim, te aplikacije i dalje mogu s vremena na vrijeme provjeravati ima li ažuriranja i novog sadržaja—proces koji može trošiti bateriju. Možete onemogućiti pozadinsko osvježavanje aplikacija u potpunosti ili samo za određene aplikacije.

  Idite do Postavke > Općenito > Osvježavanje aplikacije u pozadini. Ovdje možete onemogućiti aplikaciju po aplikaciju ako želite isključiti samo aplikacije koje se često osvježavaju, kao što su e-pošta ili platforme društvenih medija. U suprotnom odaberite Background App Refresh na vrhu zaslona i postavite ga na Isključeno (ili Wi-Fi ako želite ograničiti ali ne potpuno onemogućiti).

  Onemogućavanje pozadinskog osvježavanja aplikacije ne bi trebalo utjecati na rad aplikacije, ali može proći trenutak dulje dok se nove informacije ne pojave kada joj se vratite.

  Slično tome, kada se vaše aplikacije automatski ažuriraju s vremena na vrijeme, taj proces može potrošiti dragocjeno trajanje baterije. Općenito je dobra ideja ostaviti ovu značajku uključenom jer ažuriranja mogu pomoći aplikacijama da rade brže i glatko, smanjujući procesorsku snagu potrebnu za njihovo pokretanje.

  Ali možete otvoriti Postavke > App Store i onemogućiti Ažuriranja aplikacije ako se svaka sekunda treba računati. Dok je ova značajka isključena, morat ćete ručno ažurirati svoje aplikacije u App Storeu.

  Preporuka naših urednika

  7. Smanjite broj obavijesti

  Obavijesti o postavkama iPhonea

  Ako vaš zaslon osvijetli s pregledom svake obavijesti koju primite, troši energiju sa svakim tekstom, upozorenjem o izvanrednoj vijesti ili praćenjem na Twitteru. Smanjenje tih prekida može uštedjeti vašu bateriju i zdrav razum. Otvori Postavke > Obavijesti i odaberite kojim određenim aplikacijama treba dopustiti slanje obavijesti na vaš telefon.

  Da biste privremeno onemogućili ove pingove, upotrijebite značajku Fokus u nastavku Postavke > Fokus za postavljanje ograničenja kada je dopušteno slanje obavijesti. Odaberite Status fokusa i omogućiti Ne smetaj.

  Druga mogućnost je postavljanje specifikacija iz jedne obavijesti. Ako vidite upozorenje koje više ne želite vidjeti, prijeđite prstom ulijevo po njemu i dodirnite Mogućnosti da kažete da sljedeći put obavijest bude tiho isporučena. To znači da će ići u vaš centar za obavijesti bez pojavljivanja na vašem zaključanom zaslonu, reprodukcije zvuka ili ikone natpisa ili značke. Također možete potpuno isključiti obavijesti za ovu aplikaciju.

  8. Isključite bežične usluge

  Postavke za iPhone način rada u zrakoplovu

  Od Wi-Fi, Bluetooth i mobilnih podataka, vaš telefon ima mnoge bežične značajke koje rade u pozadini. Ako vam je jako malo energije, možete neke od njih isključiti kako biste iscijedili još malo energije prije nego što se baterija isprazni. Najbrže rješenje je otvoriti Kontrolni centar i pritisnuti opcije izbornika u gornjem lijevom kutu kako biste promijenili ove značajke.

  Dodirnite ikonu zrakoplova kako biste svoj uređaj postavili u način rada u zrakoplovu, koji isključuje sve mobilne funkcije vašeg telefona. Pozivi i poruke neće biti dostupni, ali se i dalje možete povezati na Wi-Fi ako je potrebno za iMessages i druge zadatke. Ovo također možete omogućiti u Postavkama; samo ga uključi. Znat ćete da je aktiviran po ikoni aviona u gornjem desnom kutu.

  Wi-Fi ne čini čuda za vašu bateriju ako ga trenutno ne koristite. Vaš telefon neprestano traži Wi-Fi mreže u blizini, tako da se popis dostupnih mreža stalno mijenja dok ste vani. Dodirnite gumb Wi-Fi da biste ga isključili ili ga isključili Postavke > Wi-Fi.

  Slično, Bluetooth i AirDrop stalno traže vezu, ali nema razloga da budu stalno aktivni. Isključite te značajke u Kontrolnom centru ili ih otvorite Postavke > Bluetooth i Postavke > Općenito > AirDrop > Prijem je isključen, odnosno isključiti ih. Samo ne zaboravite ponovo uključiti ove usluge kada su vam stvarno potrebne.

  9. Ubijte aktivno slušanje

  iPhone postavke aktivnog slušanja

  Vaš iPhone ili iPad podržava hands-free Siri, što znači da možete reći "Hey Siri" i postaviti pitanje bez potrebe da dodirnete svoj iPhone. Ali to znači da uređaj uvijek sluša, čeka vašu naredbu (dok koristi dragocjene resurse). Ako Siri ne koristite toliko često, isključivanje aktivnog slušanja moglo bi pomoći pri pražnjenju baterije.

  Idite do Postavke > Siri i pretraživanjegdje možete onemogućiti Poslušajte "Hey Siri" unos. Možeš otići Pritisnite bočnu tipku za Siri omogućeno, ako želite mogućnost pozivanja Appleovog pomoćnika pritiskom na gumb. Inače, ovu opciju također možete onemogućiti ako želite izbjeći slučajno pozivanje Siri.

  10. Kupite kutiju za baterije

  mophie 401002830 Juice Pack Access - Ultratanko bežično kućište za baterije -

  Slika: mophie

  Ako i dalje ne možete proći dan bez punjenja, razmislite o kutiji za baterije. Oni mogu zaštititi vaš telefon dok pružaju dodatnu snagu. Dostupne su mnoge opcije (Otvara se u novom prozoru) za moderne modele iPhonea i starije uređaje.

  PCMag logotip Kako uštedjeti bateriju na vašem iPhoneu

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up