Nemojte ostati bez prostora: Kako premjestiti PC igre na drugi tvrdi disk

SSD-ovi su postali veći, kao i igre – Call of Duty: Modern Warfare imao je više od 200 GB pri lansiranju, što ne ostavlja mjesta za puno više na disku skromne veličine. Ako ste voljni odreći se nekih od tih superbrzih vremena učitavanja, možete premjestiti neke od svojih igara na sekundarni tvrdi disk s više prostora bez ponovnog preuzimanja.

Neki klijenti za igre, kao što je Steam, imaju ugrađene značajke koje vam omogućuju premještanje igara s jedne lokacije na drugu. Drugi, poput Epic Games Storea, zahtijevaju malo finoće za premještanje datoteka igre. Evo kako to učiniti na najpopularnijim pokretačima.

Índice
 1. Steam: Dodajte novu mapu knjižnice
 2. GOG Galaxy: premjestite mapu i ponovno instalirajte
 3. EA: Premjestite mapu i ponovno instalirajte
 4. Epic Games: Prevarite trgovinu da nastavi dovršeno preuzimanje
 5. Blizzard Battle.net: Premjestite datoteke i zatim preusmjerite pokretač
 6. Ubisoft Connect: premjestite datoteke i zatim preusmjerite pokretač
  1. Preporuka naših urednika
 7. Aplikacija Xbox: Recite pokretaču da premjesti igru
 8. Microsoft Store: premjestite igre iz Windows postavki
 9. Nema drugih opcija? Napravite simboličku vezu

Steam: Dodajte novu mapu knjižnice

Upravitelj parnog skladišta

Postoji velika vjerojatnost da je većina vaše digitalne kolekcije na Steamu, što srećom olakšava premještanje igara. Iz glavnog prozora idite na Steam > Postavke u gornjem lijevom kutu i idite na Preuzimanja karticu na bočnoj traci. Odaberite Steam knjižnice mape na vrhu novog prozora da otvorite Storage Manager.

Kliknite na + ikonu pored trenutnog pogona i odaberite svoju sekundarnu instalacijsku lokaciju. Pogoditi Dodati, i nova mapa će se pojaviti pored vašeg prvog diska. Sada, kada krenete instalirati novu igru, imat ćete izbor unaprijed odabranih mapa biblioteke. Igre koje trenutno igram stavljam na svoj SSD, a igrice koje povremeno posjećujem na svoj sporiji tvrdi disk.

Za premještanje igre koju trenutno imate instaliranu, vratite se na Storage Manager i odaberite Games. Klik Pokretzatim odaberite ispravnu Steam mapu i kliknite Pokret opet. Ovo može potrajati neko vrijeme ako datoteke igre zauzimaju puno prostora. Nakon završetka, Steam će normalno pokrenuti igru ​​bez ikakvih problema.

Imajte na umu da ćete možda trebati malo više raditi ako imate instalirane prilagođene modifikacije, ali za većinu naslova to je tako jednostavno. Za više pogledajte naš popis najboljih Steam savjeta.

GOG Galaxy: premjestite mapu i ponovno instalirajte

gog pokretač igrica

GOG Galaxy ima za cilj biti sve vaše biblioteke igara na jednom mjestu, ali vam također omogućuje preuzimanje i instaliranje igara s GOG.com. Možete promijeniti gdje su igre instalirane, ali ne postoji ugrađeni gumb za premještanje preuzetih igara u novu mapu.

Kliknite na ikonu zupčanika u gornjem lijevom kutu i otvorite Postavke > Instaliraj, Ažuriraj i odaberite Instalacijska mapa igre. Odaberite željenu lokaciju i buduće igre bit će spremljene ovdje. Također možemo manipulirati ovom značajkom za premještanje preuzetih igara na novu lokaciju.

Za premještanje igre, otvorite File Explorer i idite do GOG Galaxy instalacijske mape, zadana postavka je C:\Program Files (x86)\GOG Galaxy\Games. Desnom tipkom miša kliknite mapu koja sadrži predmetnu igru, zatim izrežite i zalijepite mapu na novu lokaciju—recimo, D:\Games\GOG—i pričekajte da se datoteke kopiraju.

Kada to učinite, otvorite GOG Galaxy, desnom tipkom miša kliknite igru ​​i odaberite Upravljanje instalacijom > Deinstaliraj. Dobit ćete pogrešku koja vam govori da ne možete deinstalirati igru, ali to je u redu.

Ponovno kliknite igru ​​da biste je instalirali, a kada vas pita gdje je želite instalirati, odaberite mapu u koju ste kopirali datoteke igre (u našem primjeru, D:\Games\GOG). Počet će instalirati igru, shvatit će da su datoteke već tamo i instalacija će završiti vrlo brzo, bez ponovnog preuzimanja datoteka po drugi put.

EA: Premjestite mapu i ponovno instalirajte

Beta verzija aplikacije EA

EA je postupno ukinuo Origin Launcher u korist svoje nove EA aplikacije. Dok nova usluga obećava veće brzine preuzimanja, ažuriranja i mogućnost komunikacije s prijateljima na različitim platformama, EA-u nedostaje Origin-ova izuzetno korisna opcija Move Games koja vam omogućuje prijenos datoteka igrica unutar klijenta.

Da biste premjestili unaprijed instalirane igre, morat ćete premjestiti datoteke igara na isti način kao što smo to učinili s GOG Galaxy. Idite na mjesto instalacije EA (C:\Program Files\EA Games\ prema zadanim postavkama) te izrežite i zalijepite potrebne datoteke na novo mjesto.

Nakon što to učinite, morat ćete otvoriti Postavke > Preuzmi u aplikaciji EA i promijenite instalacijski direktorij u postavkama. Klik Uredi pored Instaliraj mjesto i odaberite novo odredište. Kada preuzmete igru, od vas će se tražiti da pronađete datoteke igre i kažete klijentu novo odredište karte.

Epic Games: Prevarite trgovinu da nastavi dovršeno preuzimanje

pokretač epskih igara

Epic Games Launcher jedna je od dosadnijih trgovina za premještanje igara. Ako želite premjestiti instalacijski direktorij, jedini službeni način da napravite promjenu bio bi deinstalirati pokretač i ponovno ga instalirati na novo odredište. Epic također neće instalirati igru ​​u postojeću mapu, tako da za premještanje igara koje su već instalirane na vašem računalu, budite spremni na kompliciran proces.

Morat ćete pronaći mapu u kojoj je trenutno instalirana igra po vašem izboru (kao što je C:\Program Files\Epic Games\Fortnite) i ručno kopirati datoteke. Stavite ih na drugo mjesto radi sigurnog čuvanja, a zatim se vratite u Epic Games pokretač i pronađite igru ​​u svojoj knjižnici.

Pritisnite tri točkice pored igre i odaberite Deinstaliraj za uklanjanje izvorne datoteke igre. Vratite se na igru ​​u svojoj knjižnici i ponovno je instalirajte, odabirući željeno odredište. Dopustite da preuzimanje počne i zatim otkažite instalaciju.

Dođite do željene lokacije (kao što je D:\Games\Epic\Fortnite) i premjestite kopirane datoteke u ovu mapu. Vratite se na Epic launcher i kliknite dotičnu igru ​​za nastavak preuzimanja. Trebalo bi vidjeti vaše datoteke na disku, provjeriti jesu li sve tamo i završiti instalaciju igre bez preuzimanja bilo čega.

Blizzard Battle.net: Premjestite datoteke i zatim preusmjerite pokretač

Pokretač igrica Battle.net

Za igre koje koriste Blizzardov pokretač Battle.net, kao što je Diablo Immortal, morat ćete sami premjestiti datoteke i zatim usmjeriti Battle.net na novu lokaciju. Stoga idite u svoj Battle.net direktorij igre—C:\Program Files (x86) prema zadanim postavkama—i izrežite i zalijepite mapu igre na željeno mjesto na novom pogonu.

Sada otvorite Battle.net i kliknite Postavke > Postavke igrezatim odaberite igru ​​koju želite premjestiti i kliknite Koristite drugu mapu. Dođite do mjesta na koje ste premjestili datoteke na novi pogon i trebali biste biti spremni. Battle.net će provjeriti integritet datoteka i moći ćete igrati igru ​​s nove lokacije bez ponovnog preuzimanja.

Možete promijeniti odredište za sve buduće igre Postavke > Preuzimanja. Kliknite na Promijeniti pokraj zadanog instalacijskog direktorija i odaberite željenu lokaciju.

Ubisoft Connect: premjestite datoteke i zatim preusmjerite pokretač

mjesto instalacije ubisoft connect

Ubisoft Connect sličan je Battle.netu: da biste premjestili igru, morate premjestiti stvarne datoteke pomoću File Explorera. Dakle, pronađite dotični direktorij igre (prema zadanim postavkama bit će pod C:\Program Files (x86)\Ubisoft\Ubisoft Game Launcher\games) i kopirajte ga na svoj novi pogon. Izbrišite mapu sa stare lokacije.

Otvorite pokretač, zatim desnom tipkom miša kliknite predmetnu igru ​​i odaberite Deinstaliraj. Nakon što je igra označena kao deinstalirana, desnom tipkom miša kliknite igru ​​i odaberite Pogledajte detalje igre. Ispod gumba Preuzmi za reprodukciju kliknite Pronađite instaliranu igru i usmjerite pokretač na novu lokaciju vaše igre. Pokretač bi trebao otkriti sve datoteke igre i omogućiti vam da igrate bez ponovnog preuzimanja.

Preporuka naših urednika

Aplikacija Xbox: Recite pokretaču da premjesti igru

Disk s aplikacijom Xbox

Xbox PC aplikacija olakšava premještanje igara u novu mapu ili zaseban disk tako što u biti obavlja posao umjesto vas. Sve što trebate učiniti je reći kamo da preusmjeri vaše igre. Za sve igre idite na Postavke > Općenito i kliknite Promjena mape u odjeljku Opcije instalacije igre za odabir nove mape.

Aplikacija je selektivna u pogledu mapa koje će prihvatiti, pa sam morao upotrijebiti praznu mapu C:\New Folder da bi radila. Imajte na umu da će prethodno instalirane igre također biti premještene na novo odredište. Možda želite zadržati Pitajte me za opcije instalacije pri svakoj instalaciji označeno tako da možete promijeniti stvari prema potrebi.

Pojedinačne igre mogu se lako premjestiti na novi pogon. Pronađite naslov na bočnoj traci instalirane aplikacije, kliknite izbornik s tri točke i odaberite Datoteke tab. Odaberite Promjena diska i odaberite odredište, zatim kliknite Pokret finalizirati.

Za određene igre koje podržavaju mogućnost premještanja u zasebnu mapu na istom disku, trebali biste vidjeti Napredne funkcije upravljanja opcija iz Općenito tab. Klik Omogućitii moći ćete premjestiti igru ​​u drugu mapu.

Microsoft Store: premjestite igre iz Windows postavki

Microsoftova trgovina

Uz svu mržnju koju su Microsoftove univerzalne igre platforme Windows izazvale u prošlosti, vrlo ih je lako premjestiti na novi pogon ili mapu. Da biste to učinili, idite na Postavke > Aplikacije > Aplikacije i značajke u Windowsima i pronađite igru ​​na popisu. Odaberite unos (ili kliknite ikonu s tri točke u sustavu Windows 11) i kliknite na Pokret dugme.

To će vam omogućiti da premjestite igru ​​na bilo koji disk – ne u bilo koju mapu, imajte na umu – ali barem je možete skinuti sa svog SSD-a na drugi disk gdje prostor nije tako dragocjen.

Nema drugih opcija? Napravite simboličku vezu

datoteku simboličke veze u pregledniku datoteka

Većina pokretača trebala bi omogućiti postupak sličan gore navedenom ako želite premjestiti svoje igre. Ako ne, postoji još jedna opcija koju možete isprobati: simboličke veze. Simbolna veza je nešto poput prečaca, osim što će vaše računalo tretirati prečac kao da je stvarna mapa na koju pokazuje, tako da datoteke igre neće prepoznati razliku.

Još se nisam susreo s modernom igrom koja to zahtijeva, ali tako smo radili stvari prije nego što je Steam dodao mogućnost da imate više mapa biblioteke. Može biti od koristi u određenim situacijama.

Recimo da premjestimo igru ​​iz C:\Program Files\MyAwesomeGame u D:\Games\MyAwesomeGame. Samo premjestite mapu MyAwesomeGame, zatim desnom tipkom miša kliknite izbornik Start i odaberite Command Prompt (Admin). Pokrenite sljedeću naredbu:

mklink /D "C:\Programske datoteke\MyAwesomeGame" "D:\Games\MyAwesomeGame"

Vidjet ćete ikonu koja izgleda kao prečac koja se pojavljuje na izvornoj karti, pokazujući na novu lokaciju. Igra čak neće moći primijetiti razliku, što znači da bi se, nadamo se, trebala pokrenuti bez problema—i možete povratiti nešto prijeko potrebnog prostora na vašem SSD-u.

Francisco Lahoz pridonio je ovoj priči.

PCMag logotip Zašto biste trebali igrati na računalu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up