Nemojte izgubiti svoje slike: Kako napraviti sigurnosnu kopiju i sinkronizirati svoje iPhone fotografije s iCloudom

Ako ste korisnik iPhonea i snimate puno fotografija i videozapisa, potreban vam je način za njihovo sigurnosno kopiranje u slučaju da se vaš telefon ikada izgubi ili ošteti. Možete koristiti iCloud Photos za sigurnosno kopiranje i sinkronizaciju kako bi im se moglo pristupiti na više uređaja.

Apple nudi 5 GB besplatnog iCloud prostora za pohranu, ali budući da je besplatna neograničena pohrana ovih dana uglavnom mrtva, uskoro ćete morati platiti. Međutim, iCloud vam daje mogućnost pregledavanja fotografija i videozapisa na mreži i jednostavnog pristupa njima s vašeg iPhone, iPad, Mac ili Windows računala (putem besplatne aplikacije iCloud).

Índice
  1. iCloud planovi za pohranu: Koliko prostora trebam?
  2. Omogućite iCloud fotografije na iPhoneu
  3. Omogućite iCloud fotografije na iPadu, Macu i Apple TV-u
  4. Omogućite iCloud fotografije na svom Windows računalu
    1. Preporuka naših urednika
  5. Pogledajte fotografije na iCloud.com

iCloud planovi za pohranu: Koliko prostora trebam?

Vidjet ćete da će sigurnosno kopiranje svih vaših fotografija na iCloud brzo pojesti slobodan prostor koji vam je Apple dao. Ako 5 GB nije dovoljno da pohranite svoje godine fotografija i videa, možda ćete morati uložiti u iCloud+, Appleovu ponudu temeljenu na pretplati. Usluga nudi 50 GB za 99 centi mjesečno, 200 GB za 2,99 dolara mjesečno i 2 TB za 9,99 dolara mjesečno.

Pogledajte iCloud pohranu

Možete procijeniti koliko vam je prostora potrebno za pohranjivanje vaših fotografija i videozapisa u iCloud. Na svom iPhoneu idite na Postavke > Općenito > iPhone pohranazatim prijeđite prstom prema dolje po zaslonu do unosa za fotografije kako biste vidjeli koliko prostora za pohranu trenutno koristi ova vrsta sadržaja.

Pregledajte i izbrišite fotografije

Zatim otvorite aplikaciju Photos na svom iPhoneu da pogledate fotografije i videozapise koje ste snimili. Možda ćete htjeti iskoristiti ovu priliku da oslobodite malo prostora brisanjem svih stavki koje ne želite zadržati—osobito ako zauzimaju puno prostora za pohranu.

Omogućite iCloud fotografije na iPhoneu

Sada je vrijeme da uključite iCloud fotografije. Na svom telefonu idite na postavke i dodirnite svoje ime. Odaberite iCloud > Fotografijezatim omogućite Sinkronizirajte ovaj iPhone. Od vas se također traži da odaberete između optimiziranja iPhone memorije ili preuzimanja i spremanja originala.

icloud postavke fotografija

Ako na vašem telefonu nema dovoljno prostora, odaberite Optimizirajte iPhone pohranu za preuzimanje manjih kopija vaših fotografija u nižoj razlučivosti. Ako imate dovoljno prostora, izaberite Preuzmite i spremite izvornike za spremanje većih verzija fotografija u višoj razlučivosti na vaš telefon.

Dok ste ovdje, možda biste se htjeli priključiti Dijeljeni albumi ako želite mogućnost dijeljenja vlastitih fotoalbuma s drugim ljudima ili pristup albumima koji su podijeljeni s vama (za dijeljenje fotografija sa svojom Apple obitelji, pokušajte umjesto toga s Shared Photo Library). Dopustite da se vaše fotografije i videozapisi učitaju i sinkroniziraju u iCloud fotografije.

Ovisno o tome koliko stavki treba sinkronizirati, proces bi mogao potrajati. Od ovog trenutka nadalje, sve što snimite na svom telefonu također će biti sigurnosno kopirano na iCloud.

Omogućite iCloud fotografije na iPadu, Macu i Apple TV-u

iCloud Photos se također može omogućiti s vaših drugih Apple uređaja, uključujući iPad, Mac, pa čak i Apple TV. Nakon što je značajka uključena, fotografije i videozapisi mogu se pregledavati putem aplikacije Fotografije na ovim uređajima.

Uključite prekidač za iCloud fotografije

Za korištenje iCloud fotografija na iPadu idite na postavke i dodirnite svoje ime. Otvorite iCloud > Fotografijezatim uključite prekidač pokraj njega iCloud fotografije. Tada biste trebali moći vidjeti svoje sinkronizirane fotografije u aplikaciji Fotografije.

Postavite iCloud fotografije na Macu

Možete postaviti iCloud fotografije na Macu iz System Preferences (System Preferences na Macu s macOS Ventura). Odaberite Apple IDa zatim kliknite iCloud. Označite okvir za Fotografije i unesite lozinku za svoje korisničko ime, ako se to od vas zatraži. Nakon što se vaše fotografije i videozapisi sinkroniziraju, možete ih pogledati u aplikaciji Fotografije na vašem Macu.

Koristite iCloud fotografije na Apple TV-u

Za postavljanje iCloud fotografija na Apple TV-u idite na Postavke > Korisnici i računi. Odaberite iCloud a zatim uključiti iCloud fotografije. Otvorite aplikaciju Fotografije na svom Apple TV-u da biste pregledali svoje fotografije i videozapise.

Omogućite iCloud fotografije na svom Windows računalu

Također možete prenijeti iCloud fotografije na Windows računalo preuzimanjem besplatne aplikacije iCloud za Windows (Otvara se u novom prozoru) iz Microsoftove trgovine. Nakon instalacije kliknite gumb Start i odaberite iCloud prečac. Prijavite se sa svojim Apple korisničkim imenom i lozinkom i aplikacija iCloud prikazuje sav potencijalni sadržaj za sinkronizaciju.

Postavite iCloud fotografije na Windows računalu

Kliknite na Mogućnosti gumb pokraj Fotografije, a zatim omogućite iCloud fotografije i Dijelite albume (ako želite dijeliti svoje albume i pristupiti drugim dijeljenim albumima). Klik Gotovozatim odaberite primijeniti za spremanje promjena.

Uključite prekidač za iCloud fotografije

Možete pogledati svoje iCloud fotografije u File Exploreru tako da odete na Fotografije\iCloud fotografije\Fotografije. Međutim, neće biti razvrstavanja po datumu ili drugim organizacijskim značajkama. Bolja je opcija uvesti svoje fotografije i videozapise u aplikaciju Windows fotografije (što Windows 11 radi automatski (otvara se u novom prozoru)).

Otvorite aplikaciju Fotografije

Da biste to učinili, otvorite aplikaciju Fotografije. Kliknite na ikonu elipse u gornjem desnom kutu i odaberite postavke. Odaberite Dodajte mapu i odaberite mapu iCloud Photos. Klik Dodajte ovu mapu u Slike.

Preporuka naših urednika

Dodajte mapu iCloud Photos

Vratite se na glavni zaslon s fotografijama i pričekajte da se fotografije sinkroniziraju. Tada biste trebali moći vidjeti svoje fotografije i videozapise po datumu. Glavni nedostatak iClouda za Windows je taj što sinkronizacija radi samo u jednom smjeru, što znači da se sve promjene koje napravite u sustavu Windows neće odraziti drugdje.

Pogledaj fotografije

Iz tog razloga ćete htjeti uređivati, brisati i na drugi način upravljati svojim fotografijama na iPhoneu, iPadu ili Macu ili na iCloud.com.

Pogledajte fotografije na iCloud.com

Vaše fotografije i videozapis također će se sinkronizirati na mreži. Otvorite svoj preglednik i idite na iCloud.com (Otvara se u novom prozoru). Prijavite se svojim Apple računom, a zatim kliknite Fotografije da biste vidjeli sve svoje sigurnosne kopije fotografija i videozapisa poredane po datumu. Zatim možete kliknuti Favoriti da vidite sve što ste označili kao favorite ili Nedavno vidjeti nove dodatke.

Idite na iCloud.com

U odjeljku Albumi kliknite strelicu za Vrste medija i odaberite određenu vrstu stavke, kao što su Video zapisi ili Panorame. Ako ste izradili bilo koji foto album na svom iPhoneu, kliknite strelicu za Moji albumi i odaberite određeni za pregled fotografija i videozapisa u njemu.

Pogledaj albume

Možete kliknuti na fotografiju da biste je vidjeli na cijelom zaslonu, zatim kliknite desnu ili lijevu strelicu da biste se pomaknuli naprijed ili nazad u biblioteci fotografija. Ili povećajte ili smanjite fotografiju pomicanjem klizača u gornjem lijevom kutu.

Pogledajte fotografiju

Možete odabrati više fotografija ako koristite Ctrl + klik ili Shift + klik. Na alatnoj traci u gornjem desnom kutu možete prenijeti više fotografija, dodati odabrane fotografije u album, označiti fotografije kao omiljene, dijeliti fotografije, preuzeti slike ili ih izbrisati.

Odaberite više fotografija

Imajte na umu da ako izbrišete fotografiju s iCloud.com, ona se također briše s vašeg iPhonea i svih drugih sinkroniziranih uređaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up