Nemate PS5? Kako nadograditi tvrdi disk PS4 na SSD za brže učitavanje

Sony PlayStation 5 ima otmjeni ugrađeni SSD, ali sve dok si ne budete mogli priuštiti konzolu od 500 dolara, zapeli ste s neopisivo sporim učitavanjem na PS4. Međutim, nije sve izgubljeno. Možete nadograditi pogon vaše trenutne konzole na SSD i udahnuti novi život u stari stroj za igranje.

Tvrdi disk od 5400 RPM koji dolazi s PS4 i PS4 Pro bolno je spor, pa će čak i ovako kasno u životu PS4 SSD biti dobra nadogradnja. Neće učiniti vremena učitavanja trenutnim, ali ih može smanjiti za 10 do 20 sekundi ili više (Otvara se u novom prozoru). Ipak, svaka je igra drugačija i neki možda neće vidjeti primjetne prednosti—ali hej, kad sjedite i čekate, svaka sekunda je važna.

Ne morate se previše brinuti oko odabira najbržeg mogućeg SSD-a, ali svakako ćete htjeti kupiti 2,5-inčni model — ne M.2 SSD-ove koji su nedavno postali popularni u računalima. Koristim ovaj model Western Digital Blue (Otvara se u novom prozoru), koji nudi izvrsne performanse za tu cijenu.

Zamjena samog pogona je jednostavna - sve što trebate je odvijač. Međutim, morat ćete prvo napraviti sigurnosnu kopiju svih svojih podataka, ponovno instalirati operativni sustav PS4 na novi disk, a zatim vratiti svoje podatke, što u početku može biti zbunjujuće. Za to će vam trebati jedan (možda dva) USB pogona. Međutim, ako se izvede ispravno, cijeli proces trebao bi trajati samo oko 15 minuta. Idemo kroz stepenice.

Índice
  1. Korak 1: Izradite sigurnosnu kopiju datoteka za spremanje igre
  2. Korak 2: Zamijenite pogon
  3. Korak 3: Ponovno instalirajte softver za PS4
    1. Preporuka naših urednika
  4. Korak 4: Vratite svoje podatke i ponovno instalirajte svoje igre

Korak 1: Izradite sigurnosnu kopiju datoteka za spremanje igre

PS4 rezervni izbornik

(Zasluge: Whitson Gordon)

Budući da ćete početi ispočetka s čistim pogonom, morat ćete sigurnosno kopirati sve svoje podatke prije nego što uzmete odvijač u ruke. Potreban vam je USB pogon za sigurnosnu kopiju spremljenih igara i drugih podataka, osim ako niste pretplatnik na PlayStation Plus (Otvara se u novom prozoru), u kojem slučaju možete sigurnosno kopirati u oblak.

Umetnite svoj USB pogon i idite na Postavke > Sustav > Sigurnosno kopiranje i vraćanje s početnog zaslona. Odaberite Sigurnosna kopija PS4 opcija—svakako želite napraviti sigurnosnu kopiju svojih podataka spremljenih budući da to uključuje i spremljenu igru. Po želji možete sigurnosno kopirati aplikacije poput Netflixa ako želite izbjeći njihovo ponovno preuzimanje.

Ako se pretplatite na PS Plus, možete ići na Postavke > Upravljanje spremljenim podacima aplikacije > Spremljeni podaci u pohrani sustava i odaberite Prenesite u mrežnu pohranu.

Trofeji koje ste zaradili neće biti uključeni u ove podatke o spremanju. Ako vam je dovoljno stalo da ih spasite, idite na odjeljak Trofeji u izborniku PS4, pritisnite Mogućnosti gumb na upravljaču i odaberite Sinkronizirajte trofeje s PSN-om.

Nakon što je proces izrade sigurnosne kopije dovršen, potpuno isključite svoj PS4 tako da odete na Napajanje > Mogućnosti napajanja > Isključi PS4. Ne želite biti na odmoru. Pričekajte da svjetlo prestane treperiti kako biste bili sigurni da je potpuno isključeno, a zatim odspojite kabel za napajanje prije nastavka.

Korak 2: Zamijenite pogon

Western Digital Blue ssd

(Zasluge: Whitson Gordon)

Sony je učinio zamjenu tvrdog diska super jednostavnom (daleko lakšom od postupka dodavanja drugog SSD-a na PS5), međutim, točan postupak razlikuje se ovisno o tome koju verziju PS4 posjedujete. Evo uputa za svaki model:

  • Originalni PlayStation 4: Ako imate originalni PS4, pomaknite sjajnu ploču na vrhu jedinice ulijevo dok se potpuno ne skine. Odvijte vijak koji vam je najbliži na lijevoj strani, zatim povucite kavez tvrdog diska prema sebi. Odvijte četiri vijka koji drže disk na mjestu i zamijenite ga svojim SSD-om.

  • PlayStation 4 Slim: Ako imate PS4 Slim, okrenite uređaj. Desno od priključaka nalazi se crni komad plastike s tekstom na njemu - malo ga pritisnite i gurnite udesno da biste ga uklonili. Uklonite veliki vijak ispod, zatim odvojite kavez pogona sa strane PS4 pomoću crne trake. Odvijte četiri vijka koji drže disk na mjestu i zamijenite ga svojim SSD-om.

  • PlayStation 4 Pro: Na PS4 Pro okrenite uređaj i potražite poklopac tvrdog diska s desne strane priključaka. Pronađite urez sa strane i otvorite ga prstom – to je poput malih vrata. (Morao sam primijeniti pristojnu količinu sile da ga otvorim.) Uklonite vijak koji se nalazi ispod njega i izvucite kavez tvrdog diska. Odvijte četiri vijka koji drže disk na mjestu i zamijenite ga svojim SSD-om.

Kada stavite svoj SSD u konzolu, zatvorite ga i ponovno uključite. Međutim, prije nego što ga možete uključiti, morat ćete prijeći na svoje računalo.

Korak 3: Ponovno instalirajte softver za PS4

Izbornik sigurnog načina rada za PS4

(Zasluge: Whitson Gordon)

Umetnite USB disk (ne onaj koji koristite za sigurnosnu kopiju vašeg PS4) u svoje računalo. Desnom tipkom miša kliknite pogon u File Exploreru i odaberite Format, s FAT32 kao vašim datotečnim sustavom. Stvorite mapu na pogonu pod nazivom PS4, a unutar te mape stvorite drugu mapu pod nazivom UPDATE.

Zatim idite na ovu stranicu (Otvara se u novom prozoru) na web stranici tvrtke Sony i pomaknite se prema dolje do Kako ponovno instalirati softver sustava PS4 odjeljak i Datoteka za ponovnu instalaciju PS4 konzole dugme. Možete i otvoriti Ponovno instalirajte softver sustava PS4 padajućeg izbornika za pregled uputa tvrtke Sony. Dopustite da se datoteka preuzme, a zatim je spremite u mapu UPDATE koju ste prethodno stvorili. Nemojte mijenjati naziv datoteke - mora imati naziv PS4UPDATE.PUP da bi radila.

Preporuka naših urednika

Izbacite flash disk i vratite se na svoj PS4. Morat ćete priključiti kontroler pomoću USB kabela, a zatim pritisnite i držite tipku za napajanje dok ne čujete drugi zvučni signal (oko sedam sekundi). Ovo će vas staviti u Safe Mode. Odaberite Inicijalizirajte PS4 (ponovno instalirajte sistemski softver) opciju i pritisnite x.

Umetnite USB disk s datotekom ažuriranja i pritisnite u redu na ekranu. Kada pronađe ažuriranje, odaberite ga Sljedeći za instaliranje softvera za PS4 na vaš novi, brzi pogon. Nakon završetka procesa, vaš PS4 će se ponovno pokrenuti i vratiti vas na početni zaslon za postavljanje.

Korak 4: Vratite svoje podatke i ponovno instalirajte svoje igre

izbornik za oporavak ps4

(Zasluge: Whitson Gordon)

Morat ćete se ponovno prijaviti na svoj PlayStation račun, kao da prvi put postavljate novi PS4. Međutim, prije nego nastavite, morate vratiti podatke koje ste prethodno sigurnosno kopirali.

Ako ste morali ručno sigurnosno kopirati podatke na USB pogon, umetnite ga u konzolu, a zatim idite na Postavke > Sustav > Sigurnosno kopiranje i vraćanje > Vraćanje PS4. Ako ste napravili sigurnosnu kopiju putem PS Plus, otvorite je Postavke > Upravljanje spremljenim podacima aplikacije > Spremljeni podaci u mrežnoj pohrani > Preuzmi u pohranu sustava.

Zatim morate ponovno preuzeti i/ili ponovno instalirati svoje igre, ali kada to učinite, trebali biste se moći vratiti kao da nikada niste otišli—i s kraćim vremenima učitavanja koje će vam omogućiti da igrate što je brže moguće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up