Nema VR, nema problema: Kako ući u Metaverse bez slušalica

Metaverzum je relativno novo (i zbunjujuće) mjesto. Također može biti skupo ako uzmete u obzir VR slušalice koje će vam omogućiti pristup tim virtualnim svjetovima (da ne spominjemo računalo koje vam je potrebno za napajanje). Međutim, ako stvarno želite ući u metaverzum, ali se osjećate preplavljeni traženom cijenom, možete sudjelovati bez trošenja plaće na pokrivala za glavu.

HTC Vive Pro 2

HTC Vive Pro 2 (zasluga: Molly Flores)

Ukratko, ne. Po definiciji, metaverzum je svaki virtualni prostor u kojem korisnici komuniciraju unutar računalno generiranog okruženja. Na taj se način VR i metaverzum mogu kombinirati za poboljšano iskustvo, ali nije uvjet imati oboje. Postoji mnogo različitih virtualnih svjetova, a mnogima od njih možete pristupiti izravno sa svog računala.

Možda mislite da ako samo upravljate avatarom na ekranu, bez ikakve virtualne stvarnosti, to će biti baš kao The Sims. Međutim, iako The Sims ima mnogo sličnosti s metaverzumom, to nije povezani online svijet, što je ključna razlika.

Valve Index VR komplet

Komplet Valve Index VR (zasluga: Molly Flores)

Koja je razlika između korištenja VR slušalica i bez njih? Kada uđete u metaverzum pomoću VR-a, nosite pokrivalo za glavu koje blokira vašu viziju stvarnog svijeta, potpuno vas uranjajući u svijet prikazan na zaslonu slušalica. Čini se da je virtualni svijet točno ispred vas, a kontroleri koje držite u svakoj ruci koriste se za interakciju s objektima i upravljanje vašim avatarom.

Kad idete bez slušalica, vizualni prikazi su mnogo manje impresivni. Digitalnim svijetom se krećete putem računala i iako možete voditi svoj avatar, nećete ga u potpunosti "postati" kao što biste to učinili sa slušalicama. I dalje možete raditi mnogo istih stvari, ali razlika je u većoj odvojenosti između vas i svijeta, kao i manje impresivnih kontrola.

Preporuka naših urednika

vrchat

VRChat (Zasluge: Steam)

VR slušalice obično koštaju nekoliko stotina dolara, tako da metaverzum može biti skup hobi ako date sve od sebe. Prednost sporog početka je ta što možete steći dojam o tome što metaverzum podrazumijeva. Evo nekih virtualnih svjetova u kojima možete uživati ​​bez potrebe za slušalicama.

  • Axie Infinity (otvara se u novom prozoru): Ljubitelji kriptovalute (osobito Ethereuma) i NFT-ova mogli bi prikloniti iskustvu metaverzuma kao što je Axie Infinity, igrica u kojoj igrači skupljaju i kovaju NFT-ove koji predstavljaju digitalne ljubimce (Axies), koji se mogu boriti i uzgajati jedni s drugima unutar igara.

  • Fortnite (Otvara se u novom prozoru): Iako je Fortnite uglavnom online platforma za igranje, s vremenom je dodao više metaverzalnih značajki, kao što su koncerti uživo (Travis Scott je čak imao jedan) i kreativni način rada u kojem igrači mogu graditi vlastite virtualne svjetove i komunicirati jedni s drugima kroz igru avatari tijekom događaja.

  • Minecraft (otvara se u novom prozoru): Minecraft je pješčana igra koja omogućuje igračima da istražuju svijet, rudare resurse, grade strukture i pretvaraju ih u ono što žele. Minecraft je drugačiji jer omogućuje svakom igraču da izgradi vlastiti metaverzum umjesto da svi igrači međusobno komuniciraju na jednom mjestu. Međutim, još uvijek možete igrati online s prijateljima.

  • Roblox (otvara se u novom prozoru): Roblox je platforma za igranje i sustav za stvaranje igara. Igrači mogu dizajnirati vlastite igre i igrati igre koje su stvorili drugi. Naslov ima monetarni sustav unutar igre koji igrači koriste za kupnju unutar pojedinačnih igara (i zaradu stvarnog novca). Izuzetno je popularan, posebno među djecom.

  • Sandbox (otvara se u novom prozoru). Još jedna igra koja uključuje Ethereum, The Sandbox, omogućuje vam stvaranje svega što želite unutar svjetskog sandboxa. Ne postoji konačni cilj prema kojem treba raditi; umjesto toga, igrači grade, posjeduju i unovčavaju svoja iskustva igranja.

  • VRChat (Otvara se u novom prozoru): VRChat vam omogućuje razgovor s drugim ljudima putem vaših avatara, zajedničko igranje igara i interakciju sa širom zajednicom. Zamislite chat sobe iz 90-ih, samo što sada to nisu samo riječi na ekranu, već avatari koji gledaju jedni druge i govore naglas.

Za one koji su novi u metaverzumu, naslovi poput Fortnitea, Robloxa i Minecrafta mogu biti najbolja mjesta za početak. Ako niste neki igrač, VRChat vam može pomoći da se više usredotočite na društveni aspekt; virtualna odjeća također je postala vrlo popularna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up