Nema više lozinki: Kako postaviti Appleove pristupne ključeve za laku prijavu

Svi mi koristimo lozinke kako bismo osigurali svoje brojne online račune, ali to znači da moramo pamtiti složene kodove ili plaćati upravitelje lozinki. Uz iOS 16, Apple predstavlja novu shemu, nazvanu pristupni ključevi, koja bi mogla pomoći da lozinke postanu stvar prošlosti.

Zaporke vam omogućuju prijavu na svoje račune pomoću Face ID-a ili Touch ID-a na podržanim aplikacijama i web-mjestima. Za nove račune više uopće ne morate stvarati lozinku. Evo kako postaviti i koristiti pristupne ključeve.

Índice
 1. Kako funkcioniraju pristupni ključevi
 2. Koje aplikacije i web stranice rade s pristupnim ključevima?
 3. Postavite zaporke na svoj iPhone
 4. Kako postaviti nove pristupne ključeve
 5. Prebacite se na pristupne ključeve na postojećim računima
  1. Preporuka naših urednika
 6. Kako se prijaviti s pristupnim ključevima
 7. Upravljajte svojim pristupnim ključevima

Kako funkcioniraju pristupni ključevi

Vaš iPhone pohranjuje svaki pristupni ključ koristeći iCloud Keychain. Nakon generiranja lozinke za određenu aplikaciju ili web mjesto, taj se ključ sigurno pohranjuje na vašem telefonu za buduću upotrebu. Sve što trebate učiniti da biste se prijavili na svoj račun jest autentifikacija pomoću prepoznavanja lica ili otiska prsta.

S tehničkog gledišta, pristupni ključ zamjenjuje vašu lozinku skrivenim kriptografskim ključevima. Lozinka se zapravo sastoji od dva odvojena ključa, poznata kao par ključeva. Jedan ključ je javan i registriran na aplikaciji ili web stranici koju koristite. Drugi ključ je privatan i pohranjen samo na vašem mobilnom uređaju. Par ključeva neprimjetno upravlja postupkom autentifikacije između vašeg uređaja i aplikacije ili web-mjesta.

Osim što su jednostavniji i lakši za upravljanje od lozinki, zaporke su dizajnirane da budu sigurnije. Koristeći kriptografiju, pristupni ključevi su jaki i napravljeni da se odupru pokušajima hakiranja. Svaki set pristupnih ključeva povezan je samo s određenom aplikacijom ili web-mjestom, tako da se ne mogu koristiti za prijavu na lažnu aplikaciju ili web-mjesto. Ključ nikada ne napušta vaš uređaj, tako da ne može procuriti. Osim toga, razmjene s iCloud Keychainom šifrirane su od kraja do kraja, tako da ih nitko ne može pročitati.

Koje aplikacije i web stranice rade s pristupnim ključevima?

Glavni nedostatak zaporki je taj što ih trenutno ne podržavaju mnoge aplikacije i web-mjesta. No, kao i sa svakom novom tehnologijom, trebala bi dobiti sve više na snazi ​​kako se više programera uključuje. Evo popisa web-mjesta i aplikacija za koje je poznato da podržavaju zaporke:

 • Best Buy

 • CardPointers

 • Karneval

 • Dashlane

 • eBay

 • GoDaddy

 • Google

 • Kajak

 • Nvidia.com

 • PayPal

 • Safari

 • WordPress

Postavite zaporke na svoj iPhone

icloud lozinke i opcije privjesaka za ključeve

Prije nego što možete postaviti pristupne ključeve, prvo morate ažurirati svoj iPhone na iOS 16. Idite na Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera i dopustite da se ažuriranje instalira, ako već niste. Za sinkronizaciju zaporki na drugim Apple uređajima potreban vam je iPadOS 16 ili noviji na vašem iPadu i macOS Ventura ili noviji na vašem Macu.

Tada ćete morati omogućiti iCloud Keychain, ako već nije omogućen. Ići Postavke > Lozinke > Opcije lozinke i uvjerite se sami Automatsko popunjavanje lozinki prekidač je uključen. Provjerite iCloud lozinke i privjesak za ključeve opcija također.

Kako postaviti nove pristupne ključeve

Generirajte pristupni ključ za aplikaciju

Ako postoji podržana aplikacija ili web mjesto za koje nemate račun, pristupni ključ možete izraditi ispočetka. Za ovaj primjer koristimo aplikaciju Kayak (Otvara se u novom prozoru), ali se koraci mogu malo razlikovati od aplikacije do aplikacije.

Idite na ekran za prijavu i odaberite opciju za prijavu sa svojom adresom e-pošte. Unesite svoju adresu e-pošte, zatim dodirnite kreiraj svoj račun dugme. Pojavljuje se obavijest s pitanjem želite li spremiti pristupni ključ za svoju adresu. Dodir Nastaviti, i pristupni ključ je kreiran. Tada ste prijavljeni u aplikaciju.

Generirajte pristupni ključ za web stranicu

Da biste postavili pristupni ključ na web stranici, idite na zaslon za izradu računa. Unesite svoju adresu e-pošte, zatim odaberite opciju za Face ID ili Touch ID. Dodir Nastaviti kao odgovor na obavijest s pitanjem želite li spremiti pristupni ključ za ovu stranicu. Tada ste prijavljeni na stranicu.

Prebacite se na pristupne ključeve na postojećim računima

Dodajte ključ za pristup aplikaciji

Ako već imate račun s aplikacijom koja podržava pristupne ključeve, možete promijeniti način prijave tako da vam više ne treba lozinka. Evo primjera korištenja aplikacije za kreditne kartice CardPointers (Otvara se u novom prozoru).

Prijavite se u aplikaciju sa svojom email adresom i postojećom lozinkom. Idite na zaslon postavki i idite na Upravljanje pristupnim ključevima > Dodaj novi pristupni ključ za izradu ključa za pristup računu.

Preporuka naših urednika

Dodajte ključ za pristup web mjestu

Ako već imate račun na web stranici koja podržava pristupne ključeve, prijavite se svojim korisničkim imenom i lozinkom. Idite na zaslon postavki i potražite opciju za zaporke, Face ID ili Touch ID ili sigurnosni uređaj. Odaberite tu opciju i trebali biste vidjeti obavijest s pitanjem želite li spremiti pristupni ključ za web mjesto. Dodir Nastaviti za izradu pristupnog ključa.

Kako se prijaviti s pristupnim ključevima

Prijavite se svojom lozinkom

Sada se želite prijaviti u aplikaciju za koju je kreiran pristupni ključ. Otvorite aplikaciju i idite na zaslon za prijavu. Dodirnite gumb ili poveznicu za prijavu. Trebala bi se pojaviti obavijest s pitanjem želite li se prijaviti svojim pristupnim ključem. Provjerite je li ta opcija odabrana i dodirnite Nastaviti. Tada ste prijavljeni pomoću svog pristupnog ključa.

Prijavite se na web mjesto koristeći svoju lozinku

Da biste se prijavili na web mjesto za koje imate pristupni ključ, idite na zaslon za prijavu. Unesite svoju adresu e-pošte, ako je potrebno, a zatim odaberite želite li se prijaviti pomoću Face ID-a, Touch ID-a ili sigurnosnog uređaja. Trebala bi se pojaviti obavijest s pitanjem želite li se prijaviti svojim pristupnim ključem. Dodir Nastaviti prijaviti se.

Upravljajte svojim pristupnim ključevima

Upravljajte svojim pristupnim ključevima

Možete pregledavati i upravljati aplikacijama i web stranicama za koje su kreirani pristupni ključevi. Na svom iPhoneu idite na Postavke > Lozinke. Aplikacije i web stranice navedene su na zaslonu. Zatim možete dodirnuti određeni unos da biste vidjeli dodatne pojedinosti o pristupnom ključu.

Ovdje možete vidjeti svoje korisničko ime za račun i kada je lozinka kreirana, dodati bilješku o računu, pa čak i dodati ili ukloniti odgovarajuću lozinku. Ako ikada poželite ukloniti pristupni ključ sa svog uređaja, dodirnite Izbriši pristupni ključ. U suprotnom odaberite Uredi za promjenu određenih informacija, kao što je vaše korisničko ime.

PCMag logotip Praktično uz Apple iPhone 14 Pro liniju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up