Nema razloga za čekanje: Kako besplatno nadograditi na Windows 11

Ako želite nadograditi na Windows 11, uvijek možete kupiti novo računalo s već instaliranim operativnim sustavom. Međutim, ako vaše trenutno računalo sa sustavom Windows 10 ispunjava sve potrebne zahtjeve za nadogradnju, zašto izdvajati novac za potpuno novi stroj kada je Windows 11 besplatan?

Microsoft nudi nekoliko različitih načina za ažuriranje vaše instance sustava Windows 10 na Windows 11. Niste spremni napraviti trajni prijelaz? Također možete isprobati Windows 11 na 90 dana. Za trajnu nadogradnju to bi moglo biti jednostavno poput ažuriranja vašeg računala. U suprotnom, postoji pomoćnik za instalaciju, alat za stvaranje medija ili ISO datoteka dostupna za preuzimanje. Odaberite metodu koja vam najviše odgovara.

Índice
  1. Provjerite kompatibilnost
  2. Provjerite ima li ažuriranja
  3. Preuzmite pomoću pomoćnika za instalaciju
    1. Preporuka naših urednika
  4. Preuzmite sliku diska

Provjerite kompatibilnost

Provjerite kompatibilnost

Microsoftova aplikacija PC Health Check

Zahtjevi potrebni za nadogradnju na Windows 11 bili su zbunjujući jer je Microsoft bio stroži u pogledu ispunjavanja uvjeta od bilo koje prethodne verzije OS-a. Da biste postigli kompatibilnost, vaše računalo treba podršku za Trusted Platform Module (TPM) 2.0 i Secure Boot omogućen u BIOS-u. Ograničenje TPM-a posebno je teško jer može dovesti do prekida rada mnogih starijih računala sa sustavom Windows 10.

Prije nego što pokušate preuzeti i instalirati besplatnu nadogradnju, prvo provjerite je li vaše trenutno računalo sa sustavom Windows 10 kompatibilno. Najbolji način da to učinite je pokrenuti Microsoftov PC Health Checker. Ako program već nije prisilno instaliran na vašem računalu, možete otići na stranicu sa specifikacijama za Windows 11 (otvara se u novom prozoru) da vidite sve sistemske zahtjeve i preuzmete alat.

Pomaknite se prema dolje do dna zaslona dok ne vidite Provjerite kompatibilnost odjeljak. Kliknite na Preuzmite aplikaciju PC Health Check spojiti i instalirati program. Kliknite na Provjeri sada unutar aplikacije kako biste vidjeli ispunjavate li uvjete. Ako je vaše računalo kompatibilno, poruka će vam reći da vaše računalo ispunjava zahtjeve sustava Windows 11.

Provjerite ima li ažuriranja

Provjerite ima li ažuriranja

Windows 11 već je neko vrijeme dostupan kao ažuriranje na kompatibilnim sustavima Windows 10, pa bi vaš sljedeći korak trebao biti da provjerite je li ažuriranje već dostupno na vašem računalu. U sustavu Windows 10 idite na Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Windows Ažuriranje i kliknite na Provjerite ima li ažuriranja dugme. Ako vas Windows 11 čeka, onda se može instalirati kao ažuriranje.

Preuzmite pomoću pomoćnika za instalaciju

Preuzmite pomoćnika za postavljanje sustava Windows 11

Ako se Windows 11 ne pojavi kao ažuriranje na vašem računalu, svejedno ga možete instalirati pomoću Microsoftovog pomoćnika za instalaciju sustava Windows 11. Idite na stranicu Download Windows 11 (otvara se u novom prozoru) i kliknite Preuzeti sada gumb ispod Pomoćnik za instalaciju sustava Windows 11 odjeljak, a zatim pokrenite datoteku Windows11InstallationAssistant.exe.

Nadogradite na Windows 11

Kliknite na Prihvatite i instalirajte i vaše računalo sa sustavom Windows 10 bit će nadograđeno na Windows 11. Trebali biste moći koristiti svoje računalo tijekom preuzimanja i instalacije. Kada je proces završen, trebate ponovno pokrenuti računalo. Možete odmah ponovno pokrenuti ili pričekati da istekne 30-minutni mjerač vremena kako biste mogli spremiti sve otvorene radove.

Prijavite se u Windows 11

Nakon što se računalo ponovno pokrene, možete se ponovno prijaviti u Windows. Nakon završetka konačnog postavljanja, bit ćete postavljeni na svoju novu radnu površinu sa sustavom Windows 11.

Stvorite instalacijski medij za Windows 11

Druga je mogućnost korištenje Microsoftovog alata za stvaranje medija, programa koji vam omogućuje stvaranje instalacijskog medija za novi OS. Ovo je praktična metoda ne samo za ažuriranje vašeg trenutnog računala, već i za postavljanje potrebnih medija za ažuriranje drugih računala.

Na stranici za preuzimanje sustava Windows 11 (otvara se u novom prozoru), kliknite Preuzeti sada gumb ispod Stvorite instalacijski medij za Windows 11 odjeljak. Pokrenite preuzetu datoteku MediaCreationTool.exe, zatim prihvatite licencne uvjete, potvrdite svoj jezik i odaberite izdanje sustava Windows koje želite instalirati. Zatim možete odlučiti kopirati instalacijske datoteke na USB pogon ili generirati ISO datoteku i snimiti je na disk.

Kopirajte na USB pogon ili generirajte ISO datoteku

Ako idete putem USB-a, provjerite imate li flash pogon s najmanje 8 GB prostora za pohranu priključen na računalo. Alat zatim preuzima potrebne instalacijske datoteke sustava Windows 11 i kopira ih na USB pogon. Nakon dovršetka ovog postupka, otvorite pogon i dvaput kliknite na datoteku setup.exe za početak nadogradnje.

Ako umjesto toga odlučite generirati ISO datoteku, odaberite lokaciju za preuzimanje i zatim dvokliknite datoteku u File Exploreru. Zatim trebate dvaput kliknuti na datoteku setup.exe.

Preporuka naših urednika

Instalirajte nadogradnju

Klik Sljedeći da Windows 11 provjeri ima li ažuriranja, a zatim prihvatite licencne uvjete. Zaslon Spremno za instalaciju pokazuje da će Windows 11 biti instaliran i da će vaše osobne datoteke i aplikacije biti sačuvane. Za izmjenu ovih izbora kliknite Promijeniti. Tada možete odabrati zadržati svoje osobne datoteke i aplikacije, samo svoje osobne datoteke ili izbrisati sve.

Prijavite se na radnu površinu sustava Windows 11

Klik Sljedeći a zatim odaberite Instalirati za početak nadogradnje. Nakon što se računalo ponovno pokrene, prijavite se kako biste dovršili postavljanje. Ovisno o tome što odaberete zadržati, Windows može od vas tražiti da prilagodite postavke privatnosti. Zatim ćete biti odvedeni na radnu površinu.

Preuzmite sliku diska

Preuzmite ISO datoteku

Također možete odabrati izravno preuzimanje Windows 11 ISO datoteke. Na stranici za preuzimanje sustava Windows 11 (otvara se u novom prozoru) idite na Preuzmite sliku diska Windows 11 (ISO) odjeljak i odaberite Windows 11 iz padajućeg izbornika. Odaberite jezik proizvoda, kliknite Potvrdia zatim kliknite na Polijetanje gumb za preuzimanje ISO datoteke.

Spremno za ugradnju

Nakon preuzimanja, dvokliknite ISO datoteku, a zatim dvaput kliknite datoteku setup.exe. Klik Sljedeći na početnom instalacijskom zaslonu kako biste provjerili postoje li i preuzeli ažuriranja za Windows 11. Na stranici Spremno za instalaciju na zaslonu ćete vidjeti da će Windows 11 biti instaliran i da će se vaše osobne datoteke i aplikacije zadržati prema zadanim postavkama.

Provjerite Windows 11

Ako želite ovo promijeniti, kliknite Promijeniti i prebaciti se na Samo osobne datoteke ili Ništa. Klik Sljedećizatim Instalirati za početak nadogradnje. Nakon što se vaše računalo ponovno pokrene, prijavite se u Windows 11 da biste vidjeli svoj novi operativni sustav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up