Nema punjača u kutiji? Sve što trebate znati o punjenju iPhonea 14

Počevši od iPhonea 12, Apple više ne uključuje zidne adaptere u svaku kutiju kako bi smanjio otpad od pakiranja (i zaradio nešto novca na dodacima). Njegovi najnoviji pametni telefoni – uključujući liniju iPhone 14 najavljenu ovaj tjedan – također uključuju podršku za Appleovo magnetsko MagSafe punjenje. Evo što trebate znati o punjenju iPhonea 12, iPhonea 13 ili iPhonea 14 i što ćete možda morati kupiti.

Índice
 1. Što dolazi s iPhoneom 14?
 2. Kako da napunim iPhone 14?
 3. Što je MagSafe?
 4. Koji je najbrži način punjenja iPhonea 14?
 5. Što da kupim?
  1. Preporuka naših urednika
 6. Radi li MagSafe s kućištem?
 7. Radi li MagSafe sa starijim modelima iPhonea?
  1. Podržani modeli iPhonea
  2. Podržani modeli AirPods

Što dolazi s iPhoneom 14?

što dolazi uz iPhone 13 u kutiji: iPhone i USB-C na Lightning kabel

Kutija za iPhone 14 uključuje sam telefon, USB-C na Lightning kabel i upute. (Zasluge: PCMag / Apple)

Najnoviji iPhone uređaji dolaze s USB-C-to-Lightning kabelom, i to je uglavnom to. Iz kutije, onima koji nemaju Apple adapter za napajanje trebat će USB-C adapter za napajanje.

Osim toga, noviji iPhone uređaji dolaze bez slušalica EarPods, pa ćete morati nabaviti vlastite slušalice za slušanje glazbe i podcasta. Apple prodaje svoje AirPods bežične slušalice (i drugu generaciju AirPods Pro lansiranih sljedeći tjedan), ali postoji mnogo alternativa koje neće razbiti banku, a da ne spominjemo naše izbore za najbolje bežične slušalice i one napravljene s trkačima u um.

Kao što je Apple objasnio tijekom događaja o iPhoneu 12 prije nekoliko godina, isključivanjem adaptera za napajanje smanjuje se veličina kutije. To znači da 70% više uređaja može stati na paletu za otpremu na putu do kupca, što tvrtki omogućuje brže skladištenje polica i smanjenje godišnje emisije ugljika za 2 milijuna metričkih tona, kaže se.

Kako da napunim iPhone 14?

krupni plan iPhone 13 lightning priključka

Noviji iPhone uređaji imaju Lightning priključak na donjem rubu, poput iPhonea 13 prikazanog ovdje. (Foto: Molly Flores)

Za razliku od većine novih Android telefona, Apple nije potpuno prebacio iPhone na USB-C — koji obično pruža veće brzine punjenja — tako da iPhone 14 još uvijek uključuje tipični Lightning priključak za punjenje. To znači da možete koristiti svoj postojeći Lightning kabel i tradicionalni USB-A zidni adapter za punjenje. S priloženim USB-C-to-Lightning kabelom također možete spojiti svoj iPhone izravno na Mac ili neki drugi uređaj poput svjetiljke (otvara se u novom prozoru) ili prekidača za svjetlo (otvara se u novom prozoru) koji ima USB-C priključak.

Osim toga, najnoviji iPhone uređaji kompatibilni su s Qi bežičnim punjačima. Međutim, Appleov glavni fokus za punjenje je njegov ugrađeni MagSafe magnetski konektor za brzo punjenje.

Što je MagSafe?

magsafe

Godinama je Apple koristio izraz MagSafe za opisivanje konektora kabela za punjenje računala. Njihovi magnetizirani vrhovi "škljocaju" u magnetizirane priključke za punjenje MacBooka - i škljocaju ako ih ometaju kako bi spriječili Mac prijenosno računalo da padne na pod, na primjer. Nestali su prije nekoliko godina kada je Apple prebacio MacBook liniju na USB-C punjenje i prijenos podataka, ali su se vratili prošle jeseni u MacBookovima baziranim na M1 Pro/M1 Maxu kao "MagSafe 3".

Apple nudi sličnu tehnologiju u novijim iPhoneima u obliku magnetiziranog "hokejaškog paka" diska koji izgleda kao veliki Apple Watch punjač i pričvršćuje se na stražnju stranu telefona. Ovaj MagSafe priključak uključuje USB-C kabel koji se uključuje u izvor napajanja i puni na 15 W.

Koji je najbrži način punjenja iPhonea 14?

Od iPhonea 5, Apple isporučuje svoje iPhone uređaje (Otvara se u novom prozoru) s 5W USB adapterom za napajanje u kutiji, s izuzetkom iPhonea 11 Pro i Pro Max, koji su isporučeni s 18W USB-C adapterom za napajanje. (Appleovi iPadi također dolaze s 10W ili 12W USB ili 18W ili 20W USB-C strujnim adapterima, ovisno o modelu.) Dakle, osim ako niste kupili svoj prvi iPhone nakon iPhonea 12, vjerojatno imate jedan od ovih uokolo.

U međuvremenu, od iPhonea 8, Appleovi pametni telefoni podržavaju brzo punjenje, koje omogućuje punjenje od 50% u 30 minuta. Ali da bi brzo punjenje radilo, trebate koristiti Apple USB-C-to-Lightning kabel i jedan od ovih adaptera: Apple 18W, 29W, 30W, 61W, 87W ili 96W USB-C adapter za napajanje; ili USB-C adapter treće strane koji podržava USB napajanje (USB-PD).

Apple iPhone 8 i noviji također podržavaju Qi bežično punjenje (Otvara se u novom prozoru), koje puni te iPhone uređaje na 7,5 W putem podržane podloge za bežično punjenje. Kako biste postigli još veće brzine bežičnog punjenja od Qi punjača, sustav punjenja MagSafe marke Apple (Otvara se u novom prozoru) uključit će vaš telefon 15W.

Osim toga, MagSafe magnetska kopča osigurava da se vaš telefon stvarno puni, za razliku od Qi punjača koji može skliznuti s mjesta, ostavljajući vas da se borite za napajanje u posljednjoj sekundi.

Dakle, ako imate adapter za punjenje od 5 W, podlogu za bežično punjenje Qi i MagSafe konektor, MagSafe će vam pružiti najbrže i najpouzdanije vrijeme punjenja. Pitanje je vrijedi li dodatnih 39 USD (Otvara se u novom prozoru) za MagSafe konektor. Ako vam uvijek treba naplata, odgovor bi mogao biti da. Za druge, postojeći adapter za struju ili podloga za punjenje može poslužiti, a tih 40 dolara bolje je potrošiti na robusnu torbicu za zaštitu vašeg skupog novog pametnog telefona.

Što da kupim?

magsafe punjač na iPhoneu 12 uz USB-C adapter od 20 W

(Slika: Apple)

Ako već imate iPhone ili iPad s Lightning kabelom, ne morate ništa kupovati. Priključite strujni adapter koji već posjedujete u zid, uključite Lightning kraj u svoj iPhone 14 i spremni ste za rad.

Ako želite da MagSafe punjač ima "snap" efekt koji osigurava i puni vaš telefon, koštat će dodatnih 39 USD (Otvara se u novom prozoru) za punjač i 1 m USB-C integriranog kabela (imate druge opcije). Apple također prodaje sklopivi punjač MagSafe Duo (otvara se u novom prozoru) koji uključuje podnožje za vaš Apple Watch za 129 USD.

Preporuka naših urednika

Za brže iskustvo punjenja od Appleovog 5W adaptera za napajanje, zasebni 20W USB-C adapter (Otvara se u novom prozoru) također se može koristiti s priloženim Lightning-to-USB-C kabelom i MagSafe punjačem. Prethodno je koštao 29 USD, sada ga možete dobiti za 19 USD.

Iako ćete uz iPhone 14 dobiti Lightning-to-USB-C kabel, Apple također prodaje duže Lightning-to-USB-C kabele; zgrabite ih u duljinama od 1 m (otvara se u novom prozoru) ili 2 m (otvara se u novom prozoru) za 19 USD odnosno 29 USD. Možete ga pronaći i jeftinije na Amazonu (Otvara se u novom prozoru).

Radi li MagSafe s kućištem?

sef s koferom

Kratak odgovor: Da. Ali postoje upozorenja.

Oni koji žele zaštititi svoj iPhone 14 futrolom i koristiti MagSafe magnetsko punjenje trebat će dodatak kompatibilan s MagSafe-om. Naravno, Apple prodaje nekoliko MagSafe-kompatibilnih futrola (otvara se u novom prozoru) i magnetski novčanik (otvara se u novom prozoru). Treće strane, kao što su Belkin i Otterbox, također imaju svoje MagSafe proizvode.

MagSafe kožni novčanik

MagSafe kožni novčanik (Slika: Apple)

Ako imate futrolu koja nije MagSafe bez magneta, trebali biste je moći puniti MagSafe punjačem jer je bežično kompatibilan s Qi tehnologijom, ali se ne može pričvrstiti na futrolu.

Radi li MagSafe sa starijim modelima iPhonea?

Iako je MagSafe punjač dizajniran za rad s iPhoneom 12 i novijim, tehnički je kompatibilan sa starijim telefonima koji podržavaju bežično punjenje, kao i AirPods modelima s kućištem za bežično punjenje (pogledajte službeno kompatibilne modele u nastavku).

Međutim, budući da ovi stariji modeli telefona nemaju magnetnu značajku na stražnjoj strani uređaja, nećete moći "postaviti" svoj iPhone u idealan položaj za punjenje. Podržavaju ga samo linije iPhone 12, 13 i 14. Bilo koji drugi telefon (čak i neki Android telefoni (Otvara se u novom prozoru)) može se lako postaviti na MagSafe konektor, ali neće stati na mjesto.

Podržani modeli iPhonea

Podržani modeli AirPods

PCMag logotip Praktično uz Apple iPhone 14 Pro liniju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up