Nema miša? Kako kliknuti desnom tipkom miša na Macu

Klikom miša možete učiniti mnogo toga. Desnom tipkom miša možete učiniti još više; uredite fotografiju, kopirajte i zalijepite, otkvačite aplikaciju, ispišite dokument, ponovno otvorite zatvorenu web stranicu i još mnogo toga. Ali kako to učiniti sa trackpada na vašem Macu? Moderni Macovi više nemaju fizičke tipke na dodirnoj podlozi za pritiskanje, pa to nije tako jednostavno. Možete kupiti miš za svoj Mac ili možete naučiti funkcionalnost ugrađenu izravno u macOS. Evo što trebate znati.

Índice
  1. 1. Control-klik s tipkovnicom
  2. 2. Dodirnite touchpad s dva prsta
  3. 3. Desnom tipkom miša kliknite kut Trackpada
  4. 3. Desni klik s opcijama pristupačnosti
  5. Bonus: Prisilni klik za više opcija

1. Control-klik s tipkovnicom

U macOS-u, ekvivalent desnom tipkom miša naziva se Control-click jer uključuje držanje Control tipke na tipkovnici i korištenje trackpada (ili miša) za klik, što otvara novi kontekstni izbornik. Možete pritisnuti Control-kliknuti ikonu u Docku da biste dobili opciju uklanjanja, Control-kliknuti datoteku da biste vidjeli opcije uređivanja ili Control-kliknuti web stranicu da biste imali opciju ponovnog učitavanja.

2. Dodirnite touchpad s dva prsta

stranica postavki trackpada

Vjerojatno će vam trebati dvije ruke za kontrolu i klik, pa ako je to previše gnjavaže, postoji alternativa. Prema zadanim postavkama možete pritisnuti dodirnu podlogu s dva prsta da biste izvršili istu radnju kao Control-klik.

Ova se funkcija može prilagoditi ako otvorite Postavke sustava i kliknite Trackpad. Budi siguran Sekundarni klik (Funkcija Control-klik) je omogućena. Ako imate Dodirnite za klik omogućeno, možete kliknuti desnom tipkom miša dodirom s dva prsta.

3. Desnom tipkom miša kliknite kut Trackpada

kutni klik

Ako vam se ne sviđa opcija klikanja s dva prsta, možete postaviti kut trackpada kao poseban gumb za desni klik. Stavite ovo ispod Postavke sustava > Trackpad pritiskom na padajući izbornik sekundarnog klika i odabirom Pritisnite u donjem desnom kutu ili Pritisnite u donjem lijevom kutu. Sada, umjesto da koristite tipku Control ili dva prsta, možete jednostavno kliknuti kut trackpada koji ste odabrali i pojavit će se izbornik desnom tipkom miša.

3. Desni klik s opcijama pristupačnosti

opcije pristupačnosti

Za one koji trebaju pristupačniju opciju, pritisnite Opcija + naredba + F5 za otvaranje izbornika Mogućnosti pristupačnosti. Možete kliknuti Omogući tipke mišazatim koristite Funkcija + Control + I prečac za otvaranje izbornika desnom tipkom miša za bilo koji program koji ste trenutno odabrali.

tipke miša

Možete i kliknuti Omogućite tipkovnicu pristupačnosti za dodavanje virtualne tipkovnice na vaš zaslon. Na ovaj način možete kliknuti Kontrolirati na toj tipkovnici i kliknite gdje trebate izbornik desnom tipkom miša.

Bonus: Prisilni klik za više opcija

prisilni klik

Iako to nije isto što i desni klik, Appleova značajka Force Click još je jedan način da dobijete više funkcionalnosti (otvara se u novom prozoru) jednostavnim klikom. Uz Force Click, možete čvrsto dodirnuti jednim prstom (ili tri) za traženje teksta na mreži, pregled poveznica, pregledavanje datoteka u Quick Looku, dodavanje datuma u vaš kalendar, otvaranje App Exposea i više.

Za korištenje Force Click potreban vam je MacBook ili MacBook Pro iz 2015. ili noviji, MacBook Air iz 2018. ili noviji ili Magic Trackpad 2. Stavite ga u Postavke sustava > Trackpad i uvjerite se sami Detektori pretraživanja i podataka i Prisilni klik i dodirna povratna informacija su omogućeni.

postavke prisilnog klika

Možete koristiti padajuću strelicu ispod Pogledaj za prebacivanje između korištenja jednog ili tri prsta za izvođenje prisilnog klika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up