Neka prestane: Kako onemogućiti push obavijesti na webu

Ovih dana svi žele vašu pažnju; čak i vaš web preglednik. Baš kao što web-mjesta mogu dijeliti članke na društvenim mrežama, također mogu poslati svoj sadržaj izravno u vaš preglednik putem push obavijesti. Lako se nenamjerno prijaviti za ova upozorenja, ali postoje načini da ih onemogućite ili učinite manje invazivnima. Evo što trebate znati kako biste te skočne prozore držali pod kontrolom.

Índice
  1. Što su push obavijesti?
  2. Onemogući obavijesti u Chromeu
  3. Onemogući obavijesti u Edgeu
  4. Onemogući obavijesti u Safariju
  5. Onemogući obavijesti u Firefoxu

Što su push obavijesti?

web obavijest

(Zasluge: PCMag)

Jeste li se ikada bavili svojim poslom na mreži, ali vas je prekinula obavijest koja obećava "najnovije vijesti i ažuriranja" sa stranice koju čitate? Kliknite Dopusti i kada web-mjesto ima novu priču ili ponudu za koju misli da bi vam mogla biti zanimljiva, ona će kliziti iz kuta vašeg zaslona s vezom. To se zove push obavijest.

Također postoje obavijesti kada web stranica pokuša upotrijebiti vašu lokaciju ili želi pristup vašoj kameri ili mikrofonu. Ako dopustite ove vrste obavijesti da prolaze, to znači da ćete biti pingani svaki put kada to web mjesto pošalje ažuriranje. Ove obavijesti imaju svoje namjene (u umjerenim količinama), ali ako niste zainteresirani, mogu brzo postati dosadne.

Onemogući obavijesti u Chromeu

chrome obavijesti

(Zasluge: PCMag)

Chrome prema zadanim postavkama omogućuje obavijesti. To znači da će vam web-mjesta prikazivati ​​skočne poruke s upitom da dopustite obavijesti. Međutim, možete ih potpuno isključiti ili isključiti za manje invazivno iskustvo. Za kontrolu ovih poruka idite na Postavke > Privatnost i sigurnost > Postavke stranice > Obavijesti

Ako želite potpuno isključiti ove poruke, odaberite Ne dopusti web stranicama da šalju obavijesti. Ovo će zaustaviti sve push obavijesti iz vašeg preglednika, ali će također uključiti obavijesti povezane s produktivnošću iz aplikacija kao što su Gmail i Google Meet.

obavijest blokirana

(Zasluge: PCMag)

Ako primanje apsolutno nikakvih obavijesti ne zvuči kao problem, možete ih isključiti postavljanjem opcije na uključeno umjesto Koristite tiše slanje poruka. To će zadržati obavijesti, ali ih učiniti manje invazivnima. Ikona zvona pojavit će se u URL traci kada je poruka blokirana. Pritisnite ikonu da omogućite obavijesti za trenutnu web stranicu.

dodajte web stranicu na chrome popis blokiranih

(Zasluge: PCMag)

Također možete isključiti obavijesti za određena web-mjesta ili blokirati sva web-mjesta i staviti na bijeli popis samo neka. Ako postoje određene web stranice s dosadnim obavijestima koje želite zaustaviti, kliknite Dodati gumb za blokirani odjeljak i unesite URL stranice. Za sve web stranice koje ste možda već dopustili, možete kliknuti na ikonu s tri točke i odabrati Blok.

blokirati aplikacije koje ste dopustili u prošlosti

(Zasluge: PCMag)

Na Androidu idite na Postavke > Postavke stranice > Obavijesti za kontrolu obavijesti vašeg uređaja. Korisnici iPhonea mogu jednostavno isključiti skočne prozore u nastavku Postavke sadržaja. Je li sve ovo previše komplicirano? Preskočite to i pregledavajte u anonimnom načinu, koji prema zadanim postavkama blokira obavijesti.

Onemogući obavijesti u Edgeu

rubna obavijest

Microsoftov Edge preglednik prilično je sličan Chromeu, jer se temelji na istom Chromium kodu koji pokreće Googleov preglednik. Za upravljanje web obavijestima kliknite izbornik s tri točke u gornjem desnom kutu i odaberite Postavke > Kolačići i dozvole web mjesta. Ovdje možete kontrolirati dozvole za pristup kameri i mikrofonu, informacije o lokaciji, obavijesti i još mnogo toga.

Klik Obavijesti. Prema zadanim postavkama, obavijesti su postavljene na Pitajte prije slanja, što vas je i dovelo ovamo. Ovu opciju možete isključiti kako biste potpuno uklonili obavijesti ili je omogućiti Zahtjevi za tihu obavijest kako biste osigurali da skočni prozori ne ometaju vaše pregledavanje.

blok obavijesti

Ako odaberete tihe obavijesti, web stranice koje pokušavaju poslati zahtjeve prikazat će ikonu zvona u adresnoj traci. Možete kliknuti ovu ikonu, a zatim kliknuti Dopusti ovu stranicu biti obaviješten ili Upravljati da otvorite stranicu Obavijesti u Postavkama.

Pojedinačna web-mjesta također se mogu dodati na popise blokiranih ili dopuštenih klikom na Dodati i unesite URL. Također možete postaviti dopuštenja specifična za web mjesto, uključujući obavijesti, klikom na ikonu lokota u adresnoj traci i odabirom Dopuštenja za ovu stranicu. Dopuštenja se zatim mogu postaviti na Pitaj, Dopusti ili Blokiraj.

Onemogući obavijesti u Safariju

postavke obavijesti

Safari vam omogućuje upravljanje obavijestima iz vašeg preglednika i postavki sustava. Dok je Safari otvoren, idite iz glavnog izbornika macOS-a i odaberite Safari > Postavke > Web stranice > Obavijesti da vidite sva web mjesta za koja ste dopustili ili odbili dozvole za obavijesti.

Upotrijebite padajući izbornik za svaki unos za promjenu dopuštenja ili označite web mjesto i kliknite Ukloniti da ga potpuno izbrišete. Također možete poništiti potvrdni okvir pokraj njega Dopusti web stranicama da traže dopuštenje ako želite potpuno zaustaviti skočne obavijesti.

postavke safarija

Obavijestima se također može upravljati na razini operativnog sustava. Ići Postavke sustava > Obavijesti i fokus > Safari i isključiti Dopusti obavijesti da ih potpuno onesposobi. Ako samo želite učiniti obavijesti manje dosadnima, prilagodite kako želite da se prikazuju.

kontrolni centar

Još jedna opcija dostupna korisnicima Mac računala je Ne uznemiravaj, koja će isključiti sve obavijesti na određeno vrijeme. Ići Postavke sustava > Obavijesti > Ne uznemiravaj da biste prilagodili kako će ovo funkcionirati. Kliknite na Kontrolni centar ikonu u gornjem izborniku i odaberite Ne smetaj da ga brzo uključite u bilo kojem trenutku.

Obavijesti na iPhoneu potpuno su druga životinja. Njima možete upravljati putem zaslona postavki ili Ne uznemiravaj.

Onemogući obavijesti u Firefoxu

firefox obavijest

Mozilla zna da korisnici mrze skočne obavijesti (Otvara se u novom prozoru), pa su učinili nešto po tom pitanju u Firefoxu dopuštajući web stranicama da traže vaše dopuštenje samo ako ste na neki način komunicirali sa stranicom. U suprotnom, obavijest s malim govornim oblačićem u adresnoj traci omogućit će vam dopuštanje ili blokiranje obavijesti. Također postoji više od jednog načina za upravljanje obavijestima.

firefox obavijesti

Za kontrolu obavijesti za jedno web mjesto kliknite ikonu lokota u adresnoj traci, a zatim odaberite Sigurnost veze > Više informacija za otvaranje prozora s informacijama o stranici. Kliknite na Dozvole karticu i pomaknite se prema dolje do Pošalji obavijesti. Ako želite promijeniti postavke obavijesti, poništite to Koristite zadanoa zatim odaberite između Uvijek pitaj, Dopusti i Blokiraj.

postavke firefoxa

Daleko lakši način je otvoriti izbornik hamburgera u svom pregledniku i otići na Postavke > Privatnost i sigurnost, a zatim se pomaknite do odjeljka Dozvole. Ovdje možete dopustiti web stranicama pristup lokaciji vašeg računala i perifernim podacima, kao i primati obavijesti. Omogućiti Pauzirajte obavijesti dok se Firefox ponovno ne pokrene da biste isključili obavijesti do sljedeće sesije pregledavanja.

firefox obavijesti

Za nešto trajnije kliknite postavke pored Obavijesti. Izbornik će prikazati popis web stranica koje ste prethodno blokirali ili dopustili izravno iz obavijesti. Ako na popisu postoje stavke koje želite promijeniti, upotrijebite padajući izbornik za prebacivanje između Blokirano i Dopušteno ili ih možete potpuno ukloniti s popisa.

Provjerite Blokirajte nove zahtjeve koji traže dopuštanje obavijesti na dnu izbornika za blokiranje svih novih zahtjeva za obavijesti u budućnosti.

PCMag logotip Kako očistiti predmemoriju u bilo kojem pregledniku

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up