Ne uznemiravaj: Kako utišati obavijesti na vašem Macu koristeći Focus Mode

Pokušavate obaviti neki posao na svom Macu, ali vas stalno prekidaju obavijesti, od kojih neke mogu biti važne, a druge ne toliko. Trik je u tome da vas trivijalne obavijesti ne uznemiravaju, ali ipak pustite da one kritične dođu. A za to se možete okrenuti značajci Focus na Macu.

Dostupan s macOS Monterey, Focus je ažurirana verzija Ne uznemiravaj. Način Ne uznemiravaj i dalje je dostupan, ali uz Focus ga možete fino podesiti s više opcija i postaviti da radi u određeno vrijeme, primjerice kada spavate ili vozite.

Još jedan bonus s Focus modom je da se postavke prema zadanim postavkama sinkroniziraju na vašem Macu, iPhoneu, iPadu i Apple Watchu. Tako, primjerice, ako uključite Ne uznemiravaj na svom iPhoneu, aktivirat će se i na vašem Macu, i obrnuto. Evo kako to sve funkcionira.

Índice
  1. Ažurirajte svoj Mac
  2. Postavite Ne uznemiravaj pod fokusom
  3. Podesite načine fokusa
  4. Postavke brzog pristupa

Ažurirajte svoj Mac

mac ažuriranje

Najprije provjerite imate li macOS Monterey 12.0 ili noviji. Za provjeru trenutne verzije OS-a kliknite na Jabuka ikonu u gornjem lijevom kutu i odaberite O ovom Macu. Ako prozor prikazuje stariju verziju macOS-a, kliknite Ažuriranje softvera za preuzimanje i instaliranje najnovije verzije.

Postavite Ne uznemiravaj pod fokusom

postavke fokusa

Postavi fokus od Postavke sustava > Obavijesti i fokuszatim odaberite Usredotočenost tab. Prema zadanim postavkama, ova značajka nudi šest različitih opcija. Ne uznemiravaj opća je postavka za sve okolnosti, ali također možete dobiti detaljnije i postaviti obavijesti kada vozite, vježbate, spavate, uživate u slobodnom vremenu ili radite.

kontakt iznimke

Odaberite Ne smetaj, zatim odaberite kontakte od kojih želite primati obavijesti. Ispod Dopuštene obavijesti odkliknite na plus (+), zatim dodajte sve koje želite uključiti kao iznimku. Kliknite na Dodati gumb za stavljanje odabranog kontakta na popis. Za uklanjanje kontakta odaberite ime osobe i kliknite znak minus (-) dugme.

izuzeća od primjene

Zatim odaberite aplikacije iz kojih želite dopustiti obavijesti. Kliknite na aplikacije karticu i kliknite plus (+) ikona. Na popisu aplikacija kliknite one koje želite dodati, a zatim kliknite Dodati dugme. Za uklanjanje aplikacije odaberite je i kliknite minus (-) znak.

opcije ne ometaj

Kliknite na Mogućnosti gumb za daljnje fino podešavanje Ne uznemiravaj. Ovdje možete omogućiti ili onemogućiti Dopusti vremenski osjetljive obavijestikoji omogućuje niz obavijesti s nadolazećim vremenom ili rokom, kao što je sastanak ili podsjetnik.

Omogućiti Dopusti pozive od i kliknite na padajući okvir za odabir između Svi, Svi kontakti ili Omiljeni. Omogućiti Dopusti ponovljene pozive propustite više poziva od iste osobe pod pretpostavkom da su ti pozivi hitni.

uključi opcije

Zakažite automatsko uključivanje značajke Ne uznemiravaj na temelju određenih uvjeta. Kliknite plus (+) u nastavku Uključi Automatski odjeljak za odabir kriterija na temelju vremena, lokacije ili primjene.

dodati vrijeme

Ako želite da se uključi u određeno doba dana, odaberite ga Dodajte automatizaciju koja se temelji na vremenu. Odaberite dane i vrijeme kada želite da Ne uznemiravaj stupi na snagu. Klik Dodati finalizirati.

dodaj aplikaciju

Za raspored temeljen na lokaciji kliknite plus (+) potpišite i odaberite Dodajte automatizaciju temeljenu na lokaciji. Odaberite određenu lokaciju s popisa i kliknite Dodati. Za izradu rasporeda za određenu aplikaciju kliknite znak plus (+) potpišite i odaberite Dodajte automatizaciju temeljenu na aplikaciji. Odaberite aplikaciju s popisa i kliknite Dodati.

Ispod Uključi se automatski odjeljak označite sve izglede koje želite omogućiti; poništite one koje želite onemogućiti. Za uklanjanje rasporeda odaberite ga i kliknite znak minus (-) znak. Možete odmah omogućiti Ne uznemiravaj tako da ga uključite Ne smetaj prekidač na vrhu. Inače će stupiti na snagu na temelju rasporeda koji ste izradili.

postavke ne ometaj

Također možete potvrditi okvir za Dijeli status fokusa ako želite da ljudi koji vas pokušavaju kontaktirati budu obaviješteni kada je uključen način Ne uznemiravaj. Označite okvir za Podijelite na svim uređajima ako želite da se postavke fokusa na vašem Macu primjenjuju na vaš iPhone, iPad ili Apple Watch.

Podesite načine fokusa

fokus vožnje

Za postavljanje određenog fokusa odaberite ga iz izbornika Obavijesti i fokus i omogućite odgovarajući prekidač. Na primjer, da biste uključili fokus za vožnju, odaberite Vožnja i omogućiti Vožnja sklopka. Većina opcija za svaki fokus jednaka je Ne uznemiravaj.

opcije fokusa

Možete dodati ili ukloniti određene osobe ovisno o tome želite li primati obavijesti o njihovim pozivima ili porukama. Odaberite Mogućnosti gumb za dopuštanje poziva od određenih osoba i dopuštanje ponovljenih poziva. Uključite pogonsku sklopku kako biste aktivirali ovu postavku. Inače će se automatski uključiti ovisno o tome kako ste ga postavili na svom iPhoneu.

dodati fokus

Vožnja, Fitness, Personal, Sleep i Work su zadane postavke fokusa, ali možete dodati više ili ukloniti postojeće načine. Odaberite unos koji ne želite i kliknite minus (-) ikonu za uklanjanje. Kliknite plus (+) za dodavanje novih postavki, uključujući igre, upozorenja, čitanje ili prilagođene. Ako odaberete Custom, morat ćete unijeti naziv i druge atribute, dodati ih na popis, a zatim konfigurirati različite opcije.

prilagođeni fokus

Postavke brzog pristupa

kontrolni centar fokus

Nakon što je Focus postavljen, više nećete morati ulaziti u Postavke sustava za promjenu postavki. Kliknite na Kontrolni centar ikonu na traci izbornika i odaberite Usredotočenost. Također možete dodati postavke fokusa na traku izbornika.

opcije izbornika

Ići Postavke sustava > Dock & Menu Bar i odaberite Usredotočenosta zatim potvrdite okvir za Prikaži u traci izbornika. Odaberite želite li ga uvijek prikazati ili samo kada je značajka aktivna. Zatim možete pristupiti značajci s trake izbornika klikom na ikonu polumjeseca. Odatle kliknite na određenu postavku fokusa da biste je uključili ili isključili. Klik Postavke fokusa da biste otvorili Postavke sustava kako biste mogli promijeniti bilo koju od postavki i opcija fokusa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up