Ne samo iPhone: Kako koristiti Appleovu značajku Live Text na vašem Macu

Appleova značajka Live Text omogućuje vam kopiranje, dijeljenje, prevođenje ili pretraživanje teksta koji se nalazi na slici. Također možete odabrati telefonske brojeve ili adrese e-pošte snimljene na fotografiji da biste pozvali ili poslali poruku kontaktu. Ova značajka već radi na vašem iPhoneu s iOS 15, a sada radi i na Mac računalima s macOS Monterey.

Za sada samo određene Mac aplikacije podržavaju Live Text, uključujući Safari, Photos, Preview, Quick Look i ugrađeni alat za snimanje zaslona. Unutar tih aplikacija Live Text radi sa živim i statičnim slikama. Samo postavite tekstualni objekt ispred kamere svog Mac računala ili otvorite web stranicu ili slikovnu datoteku koja sadrži tekst.

Índice
  1. Ažurirajte svoj Mac
  2. Kopirajte i zalijepite tekst s fotografija
  3. Zvati na broj sa slike
  4. Pošaljite email adresu sa fotografije
  5. Prevedite jezik iz teksta na fotografiji
    1. Preporuka naših urednika
  6. Potražite tekst na fotografiji

Ažurirajte svoj Mac

Macos Monterey

Prije nego što možete koristiti Live Text, provjerite imate li macOS Monterey 12.0 ili noviji. Za provjeru trenutne verzije OS-a kliknite na Jabuka ikonu u gornjem lijevom kutu i odaberite O ovom Macu. Ako prozor prikazuje stariju verziju macOS-a, kliknite na Ažuriranje softvera gumb za preuzimanje i instaliranje najnovije verzije.

Kopirajte i zalijepite tekst s fotografija

kopirajte tekst

Za kopiranje teksta s postojeće fotografije pokrenite aplikaciju Fotografije i otvorite fotografiju s tekstom. Zadržite pokazivač iznad teksta, a zatim povucite da biste ga odabrali. Kliknite desnom tipkom miša na odabir i pojavit će se izbornik. Kliknite na Kopirati naredba za kopiranje teksta. Otvorite aplikaciju u koju želite zalijepiti odabrani tekst, kliknite desnom tipkom miša na pravo mjesto, a zatim odaberite Zalijepite ga iz izbornika.

uživo

Za kopiranje teksta s fizičke stavke, postavite je ispred kamere vašeg MacBooka. Otvorite aplikaciju Photo Booth i pritisnite okidač. Nakon snimanja slike kliknite na njezinu sličicu u donjem desnom dijelu prozora, odaberite je Udio gumb i odaberite Dodaj fotografijama.

slikovni tekst

Pokrenite aplikaciju Fotografije i otvorite fotografiju koju ste upravo snimili. Postavite pokazivač miša preko teksta na fotografiji i povucite da biste je odabrali. Kliknite na Kopirati naredbu za kopiranje teksta i zatim ga zalijepite u odredišnu aplikaciju ili dokument.

web tekst

Za kopiranje teksta sa slike na web stranici otvorite Safari i pronađite fotografiju ili drugu sliku s tekstom. Odaberite tekst. Ako ga ne možete odabrati, kliknite na njega jednom i zatim provjerite možete li ga odabrati. Desnom tipkom miša kliknite odabir i odaberite Kopiraj iz izbornika. Zalijepite tekst u odredišnu aplikaciju ili datoteku.

Zvati na broj sa slike

telefonski broj

Zatim možete uputiti audio ili video poziv na telefonski broj prikazan na slici. Da biste to učinili iz postojeće fotografije, otvorite biblioteku u aplikaciji Fotografije. Potražite fotografiju s telefonskim brojem i odaberite broj. Desnom tipkom miša kliknite odabir da biste otvorili izbornik iz kojeg možete nazvati broj koristeći svoj iPhone, uputiti FaceTime video poziv ili FaceTime audio poziv.

facetime audio

Za poziv na broj naveden na fizičkom predmetu, postavite ga ispred kamere svog MacBooka i snimite fotografiju pomoću aplikacije Photo Booth. Pritisnite njegovu sličicu u donjem desnom dijelu prozora, odaberite ga Udio gumb i odaberite Dodaj fotografijama. Otvorite sliku u aplikaciji Fotografije i odaberite tekst. Desnom tipkom miša kliknite na njega i odaberite želite li zvati sa svog iPhonea, uputiti FaceTime video poziv ili FaceTime audio poziv.

web broj

Kako biste pozvali broj naveden na fotografiji ili slici na web stranici, odaberite broj. Pritisnite odabir i trebali biste vidjeti prozor s kontaktima koji vam omogućuje da nazovete broj s mobilnog telefona ili ga dodate na popis kontakata.

Pošaljite email adresu sa fotografije

e-poštom fotografiju

Slanje e-pošte na adresu prikazanu na fotografiji ili slici funkcionira isto kao i pozivanje telefonskog broja. Za korištenje postojeće fotografije odaberite i zatim desnom tipkom miša kliknite adresu e-pošte. Odaberite iz izbornika Sastavite e-poruku a zatim pošaljite svoju e-poštu.

Da biste koristili adresu e-pošte prikazanu na fizičkoj stavci, snimite je pomoću aplikacije Photo Booth na vašem Macu i spremite u svoju biblioteku fotografija. Odatle odaberite i desnom tipkom miša kliknite adresu e-pošte, a zatim odaberite Sastavite e-poruku opcija.

A da biste poslali adresu e-pošte prikazanu na fotografiji na web-mjestu, odaberite je, zatim kliknite desnom tipkom miša na nju i sastavite poruku e-pošte.

Prevedite jezik iz teksta na fotografiji

prevesti tekst

Za prijevod teksta na postojećoj fotografiji ili slici iz svoje biblioteke, otvorite sliku, označite tekst i kliknite desnom tipkom miša za odabir. Odaberite Prevedi da biste otvorili prozor prijevoda. Kliknite na trenutni ciljni jezik ako ga želite promijeniti u drugi jezik.

Preporuka naših urednika

Kliknite na igra gumb za slušanje izvornog teksta i prijevoda. Klik Kopiraj prijevod za kopiranje i zatim lijepljenje prevedenog teksta.

prevedi fotografiju

Za prijevod teksta u fizičkom objektu, snimite ga u Photo Booth. Spremite fotografiju u svoju biblioteku fotografija. Odatle odaberite i desnom tipkom miša kliknite tekst. Odaberite Prevedi naredba iz izbornika.

prevesti web

Ako želite prevesti tekst prikazan na fotografiji ili slici na web stranici, označite tekst, a zatim desnom tipkom miša odaberite. Odaberite Prevedi naredba iz izbornika.

Potražite tekst na fotografiji

traženje teksta

Možete izvršiti web pretraživanje iz slike u biblioteci fotografija označavanjem teksta i desnim klikom na odabir. Odaberite Pogledaj naredbu da vidite trenutno tekstualno objašnjenje. U suprotnom, birajte Pretraživanje pomoću (vaš zadani preglednik) za obavljanje web pretraživanja.

pogledati fotografiju

Da biste učinili isto za fizički objekt, prvo ga fotografirajte u Photo Boothu. Spremite fotografiju u svoju biblioteku fotografija. Otvorite fotografiju, odaberite i desnom tipkom miša kliknite tekst, a zatim odaberite Pogledaj naredba ili opcija pretraživanja weba.

web pogledati gore

Ako želite tražiti tekst sa slike na webu, označite riječi, kliknite desnom tipkom miša, a zatim odaberite Pogledaj ili Traži s naredba za korištenje zadanog preglednika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up