Najbolji savjeti i trikovi za Windows 11

Windows 11, najnovija iteracija dugotrajnog Microsoftovog operativnog sustava, stigla je—barem za one s podržanim računalima. Ako napravite korak, primijetit ćete elegantan redizajn, sa središnjom programskom trakom poput Chrome OS-a i zaobljenim kutovima na aplikacijama. Ispod haube je uglavnom isti OS, ali postoje neke nove značajke koje biste trebali znati koristiti. Ovi savjeti pomoći će vam da prijelaz s Windows 10 na Windows 11 bude lakši.

Índice
 1. Ponovno postavite gumb Start
 2. Prilagodite Quicks ploču postavki
 3. Lakše upravljanje radnom površinom
 4. Višestruki rasporedi za više zadataka
 5. Razgovarajte s timovima
 6. Završite stvari sa fokusnim sesijama
 7. Uparite ulazno/izlazne uređaje
 8. Novi načini zvuka
 9. Pogledajte popis aplikacija
 10. Dobijte bolje preporuke
 11. Promjena zadanih aplikacija
 12. Odaberite svoju temu
 13. Bolja vizualizacija baterije
 14. Naviknite se na nove geste dodira
 15. Pokretanje Android aplikacija (u beta verziji)

Ponovno postavite gumb Start

poravnanje programske trake

Prvo što će vam pasti u oči je položaj tipke Start. Dugo se nalazi u donjem lijevom kutu zaslona, ​​sada je u sredini s ostalim ikonama na programskoj traci. Ali ne brinite, možete ga dobiti natrag. Desnom tipkom miša kliknite programsku traku i otvorite Postavke programske trake. Odaberite Ponašanje programske trake padajućeg izbornika i promjene Usklađivanje programske trake da nalijevo. Ovo će premjestiti sve vaše ikone programske trake ulijevo i vratiti gumb Start tamo gdje pripada. Za više informacija o personalizaciji programske trake sustava Windows 11 pogledajte naš vodič.

desni klik na izbornik

Izbornik desnog klika sada se fokusira samo na najvažnije postavke. Ako, na primjer, trebate više postavki—ispis, postavljanje nove pozadine ili prikaz pune lokacije datoteke—odaberite Prikaži više opcija za otvaranje dodatnog izbornika.

Prilagodite Quicks ploču postavki

brze postavke

Windows 11 odvaja Brze postavke koje se pojavljuju u akcijskom centru u sustavu Windows 10 od obavijesti te ploče. Pritisnite područje programske trake koje ima ikone Wi-Fi, zvučnika i baterije kako biste otvorili izbornik postavki koji vam omogućuje kontrolu Wi-Fi-ja, Bluetootha, načina rada u zrakoplovu, načina rada za uštedu baterije i više. Da biste ovdje dodali ili uklonili gumbe za postavke, kliknite ikonu olovke Uredite brze postavke dugme. Poništite ono što ne želite ili kliknite Dodati kako bi nove značajke bile dostupne iz izbornika Brze postavke.

Lakše upravljanje radnom površinom

virtualne radne površine

Microsoft zamjenjuje stari gumb Task View redizajniranom ikonom programske trake, što olakšava stvaranje i upravljanje višestrukim radnim površinama. Samo zadržite pokazivač iznad ikone da vidite otvorene virtualne radne površine ili stvorite novu radnu površinu. Te se radne površine zatim mogu preurediti prema potrebi, a aplikacije koje se nalaze na jednoj radnoj površini mogu se povući na drugu.

ploča widgeta

Dok se Windows 10 bavio widgetima, Windows 11 daje sve od sebe. Ako želite provjeriti vremensku prognozu, potražiti sportske rezultate, pratiti cijene dionica, pratiti promet u blizini, upravljati svojim Outlook kalendarom, prekrižiti zadatke s popisa obaveza ili pročitati najnovije vijesti, nova ikona Widget trake sa zadacima će vas pokriti. Widgete možete prilagoditi svojim potrebama, prerasporediti ih na stranici i upravljati postavkama feeda vijesti putem Microsoft Newsa.

Višestruki rasporedi za više zadataka

snap layouts

Microsoft podržava značajku snimanja i promjene veličine još od Windowsa 7, ali u Windowsu 11 je poboljšana sa Snap Layouts. I dalje možete povlačiti i ispuštati prozore na svoje mjesto, ali u sustavu Windows 11 također možete prijeći pokazivačem iznad gumba Maksimiziraj na podržanim aplikacijama da biste vidjeli izbornik opcija izgleda—jedan veliki prozor s lijeve strane i dva jedan iznad drugog s desne strane , ili tri u nizu, na primjer. Kliknite za odabir željene formacije, a zatim premjestite svoje aplikacije na mjesto.

Razgovarajte s timovima

timski razgovor

Microsoft Teams — besplatna aplikacija za slanje poruka, pozivanje i videokonferencije — ugrađena je u Windows 11. Započnite videopozive i razgovore s nove ikone za chat na programskoj traci; nema potrebe za otvaranjem aplikacije Microsoft Teams. Možete sinkronizirati svoje kontakte pomoću mobilne aplikacije Teams, ali ako vaši kontakti ne koriste Teams, pošaljite pozivnice e-poštom ili SMS-om. Također možete voditi SMS razgovore s kontaktima čak i ako se ne registriraju za Teams, a mogu se pridružiti video razgovorima putem web veze.

Završite stvari sa fokusnim sesijama

Windows 11 Sesije fokusa

S porukama i videochatovima koji se pojavljuju tijekom radnog dana, lako je omesti vas dok se posao gomila. Fokusne sesije u sustavu Windows 11 potiču vas da odvojite vrijeme za rad koji zahtijeva kontinuirani, duboki fokus. Trenutačno je dostupan u novoj aplikaciji Alarmi i sat i nudi brz način da dobijete najmanje 30 minuta neprekidnog rada. Ako prijeđete više od 45 minuta, aplikacija automatski zakazuje pauzu od pet minuta otprilike na polovici vaše sesije. Evo vodiča korak po korak o tome kako ga postaviti za svoje računalo.

preglednik datoteka

Sa sustavom Windows 11, Microsoft pojednostavljuje traku na vrhu izbornika File Explorera. Sada su vidljive samo opcije rezanja, kopiranja, dijeljenja, sortiranja i prikaza; nema potrebe probijati se kroz više kartica i postavki koje nikada nećete koristiti. Windows 11 također dodaje a Novi gumb za stvaranje novih mapa i prečaca kao i dokumenata na temelju programa koje ste instalirali.

Uparite ulazno/izlazne uređaje

ulaz izlaz

Windows 11 dobiva cjeloviti zvučni izbornik s mogućnošću uparivanja novih ulaznih i izlaznih uređaja. Otvori Postavke > Sustav > Zvuk i kliknite Dodaj uređaj u odjeljku Izlaz za spajanje vanjskih zvučnika ili drugih uređaja. Ili kliknite Dodaj uređaj pod Ulaz za spajanje vanjskog mikrofona. Tada ćete imati mogućnost povezivanja putem Bluetootha, bežičnih dokova i više. Pomaknite se prema dolje do odjeljka Napredno i kliknite Svi zvučni uređaji kako biste vidjeli potpuni popis svih ulaznih i izlaznih uređaja spojenih na vaše računalo.

Novi načini zvuka

poboljšati zvuk

Dobivate dodatnu kontrolu nad audio izlazom u sustavu Windows 11, uključujući mono audio i poboljšane audio načine. Za mono, otvoreno Postavke > Sustav > Zvuk, zatim omogućite Mono audio za kombiniranje lijevog i desnog audio kanala. Za poboljšani zvuk—uključujući pojačanje basa, virtualni surround, korekciju prostorije i izjednačavanje glasnoće—kliknite Svi zvučni uređaji u odjeljku Napredno izbornika Zvuk odaberite uređaj za pristup izborniku Svojstva i omogućite Poboljšajte zvuk.

Pogledajte popis aplikacija

popis aplikacija

Windows 11 dodaje dodatni korak za pregled cijelog popisa instaliranih aplikacija. Umjesto da otvorite izbornik Start i odmah vidite popis aplikacija pored živih pločica, morate kliknuti na Sve aplikacije u odjeljku Prikvačeno na izborniku Start. Tada ćete moći pregledavati popis ili tražiti određenu aplikaciju.

početni izbornik

Govoreći o živim pločicama, konačno ih više nema u sustavu Windows 11. Na njihovom je mjestu jednostavniji izbornik Start na koji možete prikvačiti aplikacije za lakši pristup. Otvorite popis aplikacija, desnom tipkom miša kliknite aplikaciju i odaberite Prikvači na početak da biste ga premjestili u odjeljak Prikvačeno. Zatim možete povući aplikaciju na željeno mjesto. Za uklanjanje aplikacija kliknite desnom tipkom miša i odaberite Odvoji od početka.

Prilagodite izbornik Start

U sustavu Windows 10, gumb Postavke pojavljuje se iznad gumba Start kada ga dodirnete. Nije tako u sustavu Windows 11, ali možete ga vratiti (Otvara se u novom prozoru) putem Postavke > Personalizacija > Start > Mape. Ovdje također možete dodati File Explorer, druge uobičajene mape i ikone mreže.

Dobijte bolje preporuke

preporučene primjene

Novi izbornik Start ima odjeljak Preporučeno za nedavne datoteke i često korištene aplikacije. Da biste prilagodili ono što se ovdje pojavljuje, otvorite Postavke > Personalizacija > Start tako da možete reći Windowsu da prestane prikazivati ​​nedavno instalirane aplikacije, često korištene aplikacije ili nedavno otvorene stavke u izborniku Start, popisu aplikacija i drugdje.

Promjena zadanih aplikacija

Prilagodba sustava Windows 11: Kako promijeniti zadane aplikacije

U sustavu Windows 10 lako je odabrati zadanu aplikaciju, ali sa sustavom Windows 11 postupak je kompliciraniji jer morate navesti zadanu aplikaciju za svaku vrstu datoteke. Otvorite aplikaciju Postavke i dodirnite odjeljak Aplikacije u lijevom izborniku. Odaberite Zadane aplikacije, kliknite na aplikaciju koju želite postaviti kao zadanu vrstu datoteke i vidjet ćete popis svih vrsta datoteka koje može obraditi. Pritisnite željenu vrstu datoteke i odaberite aplikaciju iz izbornika koji se pojavi. Za potpuni pregled procesa pogledajte naš vodič.

Odaberite svoju temu

osvojite 11 tema

Teme su se vratile u Windows 11, ali ovaj put rade ruku pod ruku s mračnim načinom rada. Otvori Postavke > Personalizacija i odaberite jednu od zadanih tema kako biste odjednom promijenili pozadinsku sliku, zvukove, kursor, boju isticanja i temu boje. Otvorite Teme za uređivanje trenutnih tema, dodavanje novih tema iz Microsoftove trgovine ili stvaranje vlastitih.

Bolja vizualizacija baterije

testna upotreba

Windows 11 radi bolji posao od svog prethodnika pomažući vam da vizualizirate podatke o potrošnji baterije. Ići Postavke > Sustav > Napajanje i baterijaa zatim otvoriti Potrošnja baterije tab. Ovdje ćete pronaći grafikon koji prikazuje koliko ste energije potrošili u posljednjih nekoliko dana ili sati. Popis aplikacija u nastavku koji prikazuje potrošnju energije po pojedinačnim aplikacijama. Ako pronađete program koji možda troši previše energije, možete isključiti korištenje u pozadini i staviti ga u stanje mirovanja, baš kao što to dopuštaju iPhone i Android uređaji.

ruka koja koristi geste dodira na Windows tabletu

(Microsoft)

Ako koristite kabriolet ili tablet sa zaslonom osjetljivim na dodir, poput zadivljujućeg novog Surface Pro 8, morate se naviknuti na potpuno novi skup gesti dodira, od kojih mnoge uključuju korištenje više prstiju. Prelaskom prsta s lijeve strane više ne otvarate mod za promjenu zadataka, već Widgets panel s vijestima i informacijama. Da biste prikazali Task View, sada morate povući prema gore po zaslonu (bilo gdje) s četiri prsta. Prevlačenje s desne strane i dalje otvara obavijesti srećom. Povlačenjem s vrha prema dolje više se ne zatvara aplikacija, ali možete povući prema dolje po prozoru aplikacije s tri prsta kako biste minimizirali aplikaciju i otkrili radnu površinu. Prelazak s tri prsta prema gore otvara sve pokrenute prozore.

Pokretanje Android aplikacija (u beta verziji)

Pokretanje Android aplikacija (u beta verziji)

Ako ste Windows Insider, imate rani pristup Android aplikacijama u Microsoft Storeu. Trenutačno je ograničen na 50 aplikacija Amazon Appstore, ali još ih je na putu. Evo kako preuzeti podsustav Windows za Android, instalirati Appstore i igrati se s Android aplikacijama na računalu sa sustavom Windows 11.

Michael Muchmore pridonio je ovoj priči.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up