Najbolji Raspberry Pi projekti koje ćete pronaći

Kada je riječ o tehnologiji DIY makera, nekoliko komada hardvera ima svestranost i potpunu dugovječnost kao Raspberry Pi. Lansiran 2012., Raspberry Pi je tiho, energetski učinkovito računalo s jednom pločom koje stane u vaš dlan—ili u bilo što što možete učiniti računalno kontroliranim.

Planet Pi doživio je četiri glavna izdanja Raspberry Pi ploča, zajedno s raznim modifikacijama i varijantama, tijekom posljednjeg desetljeća, s najnovijom i najvećom revizijom Raspberry Pi 4 Model B. (To će trajati barem do Raspberry Pi Foundation ( Otvara se u novom prozoru) otkriva glasine o sljedećem modelu Pi (Otvara se u novom prozoru) 2022. ili 2023.)

Neki od starijih modela prije Pi 4 još uvijek su dostupni za manje od cijene obroka u vašoj lokalnoj zalogajnici, a kreativnost koju su oslobodili gotovo je neograničena. Pogledajmo neke od najboljih Raspberry Pi projekata koje smo vidjeli u 2021.

Índice
 1. Interfon Raspberry Pi
 2. Raspberry Pi automatska provjera temperature s detekcijom maske
 3. Raspberry Pi LED Art
 4. Raspberry Pi Vintage laptop
 5. Raspberry Pi Retro igraća konzola...u ulošku?
 6. Raspberry Pi blokator oglasa
 7. Raspberry Pi pametno zvono i video portafon
 8. Raspberry Pi Porch Piratski alarm
  1. Preporuka naših urednika
 9. Raspberry Pi HAL 9000
 10. Raspberry Pi dozator poslastica za kućne ljubimce
 11. Raspberry Pi pametna sigurnosna kamera s detekcijom lica
 12. Raspberry Pi Smart Mirror

Interfon Raspberry Pi

(Izvor projekta: Interkom otvorenog koda za djecu koja koriste Raspberry Pi i Telegram (Otvara se u novom prozoru))

Iako je socijalno distanciranje mnogima postalo manje prioritet kako se 2021. bliži kraju, ovaj DIY projekt pomaže približiti udaljene članove vašeg kućanstva (uključujući djecu ili supružnike koji rade od kuće). Počelo je kao pokušaj da otac u karanteni ostane u kontaktu sa svojom kćeri u istoj kući nekoliko tjedana.

Interfon Raspberry Pi

(Foto: Chordata)

Zahvaljujući kreativnoj upotrebi bota za glasovni chat Telegrama, možete koristiti Raspberry Pi da pozovete članove obitelji na večeru ili da im javite da mama ili tata (nadamo se ne oboje odjednom) napuštaju kuću zbog Dana mentalnog zdravlja . Sve što vam ovdje treba je Raspberry Pi ploča, USB mikrofon, USB zvučnik, nekoliko tipki i spremnost da ne vičete na članove obitelji koji ne odgovore odmah.

Raspberry Pi automatska provjera temperature s detekcijom maske

(Izvor projekta: TouchFree v2: beskontaktna provjera temperature i maske (otvara se u novom prozoru))

Još jedan genijalan način na koji je Raspberry Pi prilagođen za pomoć pojedincima i zajednicama tijekom pandemije: Što kažete na to da budete COVID policajac? Koristeći softver za označavanje lica i infracrvene temperaturne senzore, ovaj Pi projekt stvara pristupačan kiosk bez dodira koji omogućuje beskontaktne provjere temperature i provjerava da svaka osoba koja prolazi nosi masku.

Budući da je vrućica vodeći simptom COVID-19, kontrolne točke temperature bile su neophodne u nekim školama, uredima i drugim radnim mjestima. Međutim, nije uvijek moguće ručno provjeriti temperaturu beskontaktnim termometrom (potrebno vam je osoblje za to), a oni izlažu osobu koja mjeri temperaturu riziku od izlaganja.

Kako bi riješio te probleme, 19-godišnji Saksham Bhutani dizajnirao je kiosk koji automatizira proces provjere temperature pomoću orijentira lica, tehnologije dubokog učenja i IR senzora temperature. Ovdje gore je TouchFree v2: beskontaktna provjera temperature i maske. Njegov model napravljen je od Raspberry Pi 3 Model B, Pi Touch zaslona, ​​Pi modula kamere i nekoliko drugih dijelova, nadopunjenih 3D tiskanom strukturom. Raspbian varijanta služi kao OS.

Raspberry Pi LED Art

(Izvor projekta: LumiCube: LED Cube Kit za Raspberry Pi (Otvara se u novom prozoru))

Iako se ovaj projekt čini jednostavnim, to je fantastičan način za početnike da rade na osnovnoj logici ili za naprednije kreatore da pokažu svoje vještine. Korištenjem LED dioda za prijelaz s jednostavnih uzoraka na složene prijelaze, možete stvoriti zadivljujući vizualni naglasak za svoj dom.

LumiCube: LED Cube Kit za Raspberry Pi

(Foto: Abstract Foundry)

Dodajte mikrofon i čak možete programirati LED diode da mijenjaju svoju boju ili uzorak na temelju zvukova, reagiranja na glasove ili glazbu u vašem domu. Očekuje se da će gore prikazani projekt LumiCube biti dostupan kao komplet 2022. putem Indiegogo (Otvara se u novom prozoru) push-a (prije Kickstartera) koji je pokrenut u vrijeme pisanja. (U ovom dizajnu, donijeli biste svoj vlastiti Pi u komplet.) Veza "izvor projekta" dalje gore prikazuje izgradnju i programiranje iza njega. Također možete pronaći mnogo praktičniji/DIY pristup svjetlosnoj kocki na ovoj stranici Hackster.io (otvara se u novom prozoru). (Možda će biti potrebna registracija za pregled.)

Raspberry Pi Vintage laptop

(Izvor projekta: Macbook Pi (Otvara se u novom prozoru))

Jedna od najpopularnijih upotreba Raspberry Pi hardvera je udahnuti novi život starijoj tehnologiji koja bi se inače pridružila odlagalištu. Izvadite taj mrtvi stari Apple laptop iz svog ormara ili zgrabite IBM ThinkPad iz 90-ih s tavana svojih roditelja i koristite bilo koji od njih kao Raspberry Pi kućište!

Starija prijenosna računala idealna su za ovaj projekt jer njihov veći unutarnji volumen kućišta pruža dovoljno prostora za hardver koji vam je potreban. Većina Pi hardvera može stati ispod tipkovnice nakon uništavanja originalnih unutarnjih dijelova. U gornjem primjeru projekta, korisnik je uništio starije MacBook prijenosno računalo i pokazao projekt na ovoj temi na Redditu (Otvara se u novom prozoru).

Imajte na umu da ništa od ovoga neće biti lako. Izvorne ugrađene baterije možda će trebati zamijeniti ili modificirati za napajanje Raspberry Pi-ja i zaslona, ​​uz pažljiv odabir regulatora napona ili prekidačkog napajanja kako bi se osiguralo da Raspberry Pi vidi samo 5 volti ulaza. Također imajte na umu da će biti potrebni vanjski kontroleri kako bi zaslon prijenosnog računala funkcionirao kao Pi zaslon. (Pod pretpostavkom da taj dio prijenosnog računala još uvijek radi!) Nije za one sa slabim srcem ili hardver.

Raspberry Pi Retro igraća konzola...u ulošku?

(Izvor projekta: SNES:Pi Zero (Otvara se u novom prozoru))

Mnogi domišljati igrači stvorili su retro igraće konzole koristeći softver za emulaciju koji radi na Raspberry Pi. (Evo vodiča koji smo radili prije nekoliko godina, pokušavajući učiniti upravo to.) Najnovija varijacija na ovu temu je stvaranje mobilnih igraćih konzola iste veličine kao originalni Nintendo Game Boy ili stavljanje cijele retro igraće konzole u jedan SNES uložak za igru. Što kažete na dramatičnu meta-ilustraciju toga koliko su daleko otišle stvari u videoigrama?

SNES: Pi Zero

(Foto: GroupGets)

SNES:Pi Zero pokreće operativni sustav RetroPie (Otvara se u novom prozoru). RetroPie može oponašati tisuće igara. (Naravno, morate zasebno preuzeti ROM-ove za igru.) Raspberry Pi Zero W u srcu SNES uloška može pokrenuti većinu igara za konzole izdanih prije N64. Interni hardver sastoji se od USB čvorišta, Pi Zero i mikro SD kartice. Trebat će vam, naravno, i vanjski zaslon ili TV.

Raspberry Pi blokator oglasa

(Izvor projekta: Pi-hole, preko Linus Tech Tips (Otvara se u novom prozoru))

Prestanite gubiti vrijeme instaliranjem blokatora oglasa na svaki uređaj i web preglednik u svom domu i iskoristite snagu Raspberry Pi za blokiranje oglasa u cijeloj kućnoj mreži. Pi-hole je alat za filtriranje temeljen na DNS-u koji radi na super-jeftinom Raspberry Pi Zero i blokira oglase prije nego što se bilo koji drugi uređaj na vašoj Wi-Fi mreži uključi.

Ako ste zabrinuti zbog blokiranja oglasa koje trebate vidjeti (možda vaš šef želi da potvrdite da oglasi funkcioniraju na web stranici tvrtke), možete također staviti određene URL-ove na popis dopuštenih da ti oglasi ostanu netaknuti.

Raspberry Pi pametno zvono i video portafon

(Izvor projekta: Smart Doorbell/Video Intercom System (Otvara se u novom prozoru))

Želite blokirati prodavače od vrata do vrata ili druge odvjetnike. Ili ste možda zbog pandemije još uvijek nespremni za suočavanje sa stvarnim ljudima na kućnim vratima. Zatim isprobajte pametno kućno zvono s video portafonom na bazi Raspberry Pi. Za ovaj projekt trebat će vam LCD zaslon, gumb za pozivanje, zvučnik, mikrofon i kamera kako biste mogli videochatati s ljudima na ulaznim vratima. (Može se implementirati i kao interkom iz sobe u sobu.)

S ovim projektom možete implementirati jednostavnu skriptu za slanje Gmail obavijesti na vaš telefon kad god netko pritisne tipku zvona na vratima/interkoma. Odatle, Raspberry Pi može koristiti besplatnu uslugu videokonferencije kao što je Jitsi Meet (Otvara se u novom prozoru) kako bi omogućio video chat uživo. Bitovi uključuju Pi 3 Model B; LCD, komponente kamere i mikrofona; i niz unutarnjih priključaka.

Raspberry Pi Porch Piratski alarm

(Izvor projekta: Porch Pirate Cam (Otvara se u novom prozoru))

Nitko ne cijeni što mu se Amazonove pošiljke kradu s trijema. Na internetu možete pronaći razne jeftine alarme koji koriste detektore pokreta, ali onda imate alarm koji se aktivira svaki put kad netko priđe vašim ulaznim vratima.

Ovaj projekt piratskog alarma na trijemu koristi Raspberry Pi i umjetnu inteligenciju za prepoznavanje kada su paketi dostavljeni, a zatim se oglasi alarmom tek kada je paket uklonjen. Možete čak postaviti kameru da vam šalje snimke lopova kako biste taj dokaz mogli dati lokalnim vlastima. Ovdje prikazani model napravljen je od Raspberry Pi 4 i Wyse video kamere.

Preporuka naših urednika

Raspberry Pi HAL 9000

(Izvor projekta: Raspberry Pi HAL 9000 (Otvara se u novom prozoru))

Zašto koristiti dosadni Amazon Echo s Alexom ili Google Home uređajem kada možete koristiti Raspberry Pi da oživite HAL 9000 iz 2001: Odiseja u svemiru? Hal neće biti izmišljena umjetna inteligencija nakon što dovršite ovaj projekt.

U redu, podvig bi mogao biti malo manje impresivan nego što bi film mogao sugerirati da bi trebao biti: u svojoj jezgri, ovaj Raspberry Pi HAL 9000 je samo skromni Pi Model 3 ili 4, zvučnik, USB mikrofon i crveni LED s malo kreativnog uređenja izloga. Proizvođač ovdje također ima HAL-alike koji služi kao NAS. Samo ne zaboravite pobjeći ako HAL počne pjevati "Daisy Bell".

Raspberry Pi dozator poslastica za kućne ljubimce

(Izvor projekta: Pi Dog Treat Dispenser (Otvara se u novom prozoru))

Zašto bismo mi hominidi jedini imali koristi od jeftine "uradi sam" tehnologije? Možete upotrijebiti snagu Raspberry Pi-ja, gumba i jednostavnog motora za izradu dozatora poslastica za pse kako bi najbolji prijatelj čovječanstva mogao ubrati nagrade umjetne inteligencije. (Naravno, dizajn koji je postavljen na ploču je pomalo rustičan.)

Pi dozator poslastica za kućne ljubimce

(Foto: milunova/Reddit)

Naravno, jedina stvar bolja od pritiskanja gumba za isporuku poslastica za pse je da se to dogodi automatski. Ovaj korisnik Reddita postavio je svoj Raspberry Pi kao web scraper kako bi otkrio kada njegov Instagram račun dobije novog pratitelja. Dodatak zatim aktivira motor, koji zauzvrat aktivira dozator poslastice.

Raspberry Pi pametna sigurnosna kamera s detekcijom lica

(Izvor projekta: pametna CCTV kamera (s prepoznavanjem lica) pomoću Raspberry Pi 4 (otvara se u novom prozoru))

Da, prije nego što pitate: naravno, Ring kamere već postoje. Te i druge jeftine sigurnosne kamere izvrstan su način da držite svoj dom na oku, ali sada možete upotrijebiti Raspberry Pi i malo kreativnosti da identificirate obitelj i prijatelje te vam poslati upozorenje da znate ako, recimo, prijatelj ili tvoja svekrva svrati kad te nema, ali ne ostavljaj poruku.

Osnovni setup sastoji se od Raspberry Pi 4 Model B, micro SD kartice, kamere s kućištem i napajanja. Nakon što postavite kameru, možete poslati snimku na drugi klijentski uređaj ili je poslati izravno na svoj telefon. Uz malo dodatnog programiranja, možete koristiti prepoznavanje lica da identificirate određene osobe i da vam Pi pošalje upozorenje kada nepoznata osoba posjeti vaš dom.

Raspberry Pi Smart Mirror

(Izvor projekta: Raspberry Pi Smart Mirror (Otvara se u novom prozoru))

Riješite se tog dosadnog starog ogledala u svojoj dnevnoj sobi i zamijenite ga modernom verzijom mitskog čarobnog ogledala! Pametno zrcalo prikazuje web-bazirane aplikacije koje vam omogućuju da provjerite lokalne vijesti, vremensku prognozu, svoj dnevni kalendar i više tijekom brijanja, čupanja, brijanja, šminkanja ili odijevanja. Pi dolazi u igru ​​kao računalni izvor i ugrađeni video drajver.

Ovaj projekt uključuje neke osnovne stolarije (za okvir ogledala) i koristi 3D printer za neke od okvira, ali možete ga pojednostaviti: možete upotrijebiti stari LED stolni monitor, akrilno prozirno ogledalo i Raspberry Pi kao osnova za vaše vlastito pametno ogledalo.

Prestrašili ste se svom ovom kreativnošću? Ako ste novi u Raspberry Piju, ovdje možete pogledati naš vodič za početnike kako biste ušli u prizemlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up