Najbolja proširenja za Firefox za online sigurnost i sigurnost

Korištenje interneta ovih dana može biti izazov jer se suočavamo s nizom rizika od zlonamjernog softvera preko špijunskog softvera do web trackera, a svi oni mogu uništiti našu privatnost i sigurnost. Baš kao što se korisnici Chromea mogu boriti protiv ovih prijetnji s pravim proširenjima, tako mogu i korisnici Firefoxa.

Oni od vas koji koriste Mozillin preglednik pronaći će niz dodataka osmišljenih da vas zaštite od zlonamjernih web stranica, web trackera i nametljivih oglasa. Pogledajmo neka od najboljih proširenja za Firefox za online sigurnost i sigurnost.

Oglas

Índice
  1. Kako dodati ekstenzije za Firefox
  2. Kako upravljati Firefox ekstenzijama
  3. Facebook kontejner
  4. DuckDuckGo Osnove privatnosti
  5. uBlock Izvor
  6. NoScript Security Suite
  7. Avast Online Security
  8. Privatnost Badger
  9. Automatsko brisanje kolačića
  10. Skrivene značajke Firefoxa za pregledavanje poput šefa

Kako dodati ekstenzije za Firefox

Kako dodati ekstenzije za Firefox

Proširenja za Firefox dostupna su na stranici Dodaci za Firefox (otvara se u novom prozoru). Ovdje možete tražiti prikladna proširenja za poboljšanje i poboljšanje vašeg iskustva pregledavanja. Također možete pregledavati različite kategorije kako biste pronašli prava proširenja za prave radnje.

Nakon što pronađete proširenje koje želite dodati u svoj preglednik, idite na stranicu s dodacima. Kliknite Dodaj u Firefox da biste instalirali proširenje. Od vas će se tražiti dopuštenje za dodavanje proširenja. Pritisnite gumb Dodaj.

Kako upravljati Firefox ekstenzijama

Kako upravljati Firefox ekstenzijama

Većina proširenja prikazana je na alatnoj traci Firefoxa. Desnom tipkom miša kliknite ikonu da biste prilagodili proširenje, uklonili ga s alatne trake ili izbrisali iz Firefoxa.

Za daljnje upravljanje proširenjem ili pregled svih proširenja kliknite ikonu hamburgera () u gornjem desnom kutu i odaberite Dodaci. Kliknite na postavku Proširenja. Sada možete onemogućiti ili ukloniti bilo koje proširenje i upravljati opcijama za pojedina.

U mnogim slučajevima također možete odabrati želite li da proširenje radi u prozoru privatnog pregledavanja.

Facebook kontejner

Facebook kontejner

Poput mnogih tvrtki na webu, Facebook voli njuškati vaše online aktivnosti kako bi prikupio informacije o vama za ciljano oglašavanje. Čak i kada ne koristite stranicu, Facebook može pratiti vaše posjete drugim web stranicama putem kolačića trećih strana. Facebook Container (Otvara se u novom prozoru) pokušava se boriti protiv ovog njuškanja izoliranjem vaše Facebook sesije u zasebnom spremniku.

Nakon što instalirate ovo proširenje, otvorite svoju Facebook stranicu kao i obično. Kada napustite stranicu, odjavljeni ste s Facebooka i vaši Facebook kolačići se brišu, tako da vas društvena mreža ne bi trebala moći pratiti dok koristite druge stranice.

DuckDuckGo Osnove privatnosti

DuckDuckGo Osnove privatnosti

DuckDuckGo je stekao reputaciju tražilice koja vodi računa o privatnosti koja ne prati vaša pretraživanja, za razliku od Googlea i Binga. DuckDuckGo Privacy Essentials (Otvara se u novom prozoru) proširuje tu ideju u proširenje s nekoliko značajki. Prvo, mijenja vašu zadanu tražilicu u DuckDuckGo kako bi se osiguralo da vas nitko ne može pratiti. Odatle, proširenje radi kako bi vas zaštitilo iza kulisa na web stranicama koje posjećujete.

Dodatak daje ocjene privatnosti za web stranice koje posjećujete kako biste mogli procijeniti njihovu sigurnost. Ugrađena zaštita privatnosti također blokira skrivene trekere trećih strana kako bi spriječila druge subjekte da saznaju kamo idete. Kad god je to moguće, proširenje čak pokušava natjerati nesigurne web stranice koje su još uvijek zaglavljene na HTTP-u da koriste sigurniji i šifrirani HTTPS protokol.

uBlock Izvor

uBlock Izvor

Stranica s dodacima za Firefox dom je mnogih programa za blokiranje oglasa. Jedno vrijedno oružje u vašoj borbi protiv nametljivih oglasa je uBlock Origin (Otvara se u novom prozoru). Za blokiranje oglasa ovo se proširenje oslanja na nekoliko filtara koji su odmah spremni, a zatim vam omogućuje da ih dodate kako biste povećali njegovu učinkovitost.

Dođite do web stranice za posluživanje oglasa, kliknite ikonu alatne trake uBlock Origin i možete vidjeti koliko je oglasa blokirano i odakle dolaze. Preko ikone možete ukloniti oglas, onemogućiti JavaScript i blokirati druge neželjene elemente. Također možete isključiti blokiranje oglasa za pojedinačne stranice.

Na nadzornoj ploči uBlock Origin možete omogućiti ili onemogućiti različite opcije, dodati višestruke popise filtara, izraditi vlastite filtre i staviti određene web stranice na bijeli popis.

NoScript Security Suite

NoScript Security Suite

JavaScript, Flash i neki drugi formati mogu predstavljati sigurnosne rizike jer imaju ranjivosti koje omogućuju zlonamjernom softveru da zarazi vaš sustav. U Firefoxu možete onemogućiti ove elemente za sve stranice, ali ponekad su vam ti formati potrebni za učinkovito pokretanje određenih odredišta.

NoScript Security Suite (otvara se u novom prozoru) daje vam potrebnu kontrolu da dopustite JavaScript, Flash, Java i druge izvršne datoteke samo iz pouzdanih domena. Ova je vrsta sadržaja prema zadanim postavkama dopuštena samo za određene stranice. Zatim ručno dodajete domenu koju želite. Proširenje vas također štiti od napada skriptiranjem na više web stranica, pokušaja mamaca za klikove i drugih opasnosti.

Avast Online Security

Avast Online Security

Ako se želite zaštititi od stranica za krađu identiteta, reklamnog softvera i web tragača, Avast Online Security (Otvara se u novom prozoru) je za vas. Ovo proširenje automatski prepoznaje i filtrira web stranice za krađu identiteta kojima je cilj ukrasti vaše podatke.

Može blokirati društvene mreže, oglase i web analitiku da vas prate, bilo na svim web stranicama ili samo na web stranicama koje odaberete. Također može pokazati je li lokacija sigurna ili rizična na temelju povratnih informacija drugih korisnika Avasta.

Da biste koristili Avast Online Security, kliknite njegovu ikonu na alatnoj traci kako biste vidjeli ocjenu svoje trenutne stranice. Tada možete vidjeti koje vas stavke pokušavaju pratiti i blokirati ih sve ili pojedinačno. Pokrenite pretraživanje i proširenje će prikazati ikonu pokraj svakog rezultata koja pokazuje je li ta stranica sigurna ili ne.

Privatnost Badger

Privatnost Badger

Većina proširenja koja blokiraju web praćenje oslanjaju se na određene filtre ili vas prisiljavaju da ručno odaberete želite li dopustiti ili blokirati svaku web stranicu. Privacy Badger (Otvara se u novom prozoru) pokušava vas spasiti ove gnjavaže; umjesto toga, uči koje vas web stranice pokušavaju pratiti i zatim blokira praćenje.

Način na koji ovaj proces funkcionira je slanje signala Ne prati tim web stranicama. Samo ovo možda neće učiniti ništa, jer web stranice često ignoriraju te zahtjeve. Međutim, ako se zahtjev zanemari, Privacy Badger uči blokirati praćenje.

Ekstenzija također počinje blokirati ako vidi isti tracker na tri različite stranice. Dođite do određene stranice i kliknite ikonu alatne trake na Privacy Badger. Možete vidjeti koji su trackeri blokirani i izmijeniti ili isključiti to blokiranje za tu stranicu ako želite.

Automatsko brisanje kolačića

Automatsko brisanje kolačića

Brisanje kolačića koje više ne želite ili ne trebate može biti naporan proces. Ili ih se riješite svih odjednom ili potražite određene kolačiće koje želite ukloniti. Automatsko brisanje kolačića (otvara se u novom prozoru) omogućuje jednostavniju i bržu kontrolu kolačića.

Možete odabrati automatsko brisanje svih kolačića kada zatvorite stranicu ili možete raditi s kolačićima za svaku pojedinačnu stranicu. Možete ga također staviti na bijelu listu tako da se kolačići nikada ne uklanjaju ili na sivu listu tako da se kolačići uklanjaju samo kada ponovno pokrenete preglednik. Zaslon s postavkama daje vam detaljniju kontrolu nad time kada, hoće li i kako se kolačići brišu.

Skrivene značajke Firefoxa za pregledavanje poput šefa

Skrivene značajke Firefoxa za pregledavanje poput šefa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up