Nadopunite (ili pojednostavite) svoj preglednik: Kako dodati i ukloniti proširenja

Moderni web-preglednici moćni su alati, ali svoje omiljene možete poboljšati pravim proširenjima. Svi glavni preglednici podržavaju dodatke na radnoj površini, dok ih Safari podržava na iPhoneu i iPadu, a Firefox ih dopušta na Android uređajima. Bez obzira koristite li Chrome, Edge, Firefox ili Safari, proširenja vam mogu pomoći poboljšati iskustvo pregledavanja.

Índice
  1. Kako dodati i ukloniti proširenja za Chrome
  2. Kako dodati i ukloniti Microsoft Edge proširenja
  3. Kako dodati i ukloniti ekstenzije za Firefox
    1. Preporuka naših urednika
  4. Kako dodati i ukloniti Safari proširenja

Kako dodati i ukloniti proširenja za Chrome

Pregledajte Chrome web trgovinu

Proširenja za Chrome mogu se dodati iz Chrome web trgovine (otvara se u novom prozoru). Ovdje se možete pomicati prema dolje po stranici kako biste provjerili preporučena proširenja, tražili određeno proširenje ili pregledavali različite kategorije, kao što su Pristupačnost, Vijesti i vrijeme, Produktivnost, Alati za pretraživanje i Kupnja.

Dodajte proširenje

Za dodavanje proširenja odaberite popis i kliknite na Dodaj u Chrome dugme. Zatim kliknite Dodajte proširenje. Ovisno o proširenju, od vas se može tražiti da konfigurirate dodatak. Ako nije, proširenje će se jednostavno postaviti u Chrome.

Pin nastavak

Većina proširenja prikazat će ikonu u gornjoj desnoj alatnoj traci koju možete kliknuti ili kliknuti desnom tipkom miša za upravljanje. Ali ikona se ne pojavljuje prema zadanim postavkama. Da biste dodali ikonu, kliknite gumb Proširenja (onaj koji izgleda kao dio slagalice). Kliknite na Pin i zatim će se pojaviti proširenje.

Upravljajte proširenjem

Za upravljanje ekstenzijom desnom tipkom miša kliknite ikonu. Možete kliknuti Upravljajte proširenjem da biste konfigurirali bilo koje postavke, odaberite Otkvači da biste ga uklonili iz prikaza u pregledniku ili odaberite Ukloni iz Chromea da ga potpuno deinstalirate.

Upravljajte svim proširenjima

Ako želite vidjeti sva svoja proširenja u Chromeu, kliknite ikonu s tri točke u gornjem desnom kutu, idite na Više alata i odaberite Ekstenzije. Ili kliknite gumb Proširenja na alatnoj traci i odaberite Upravljanje proširenjima. Ovo će vas odvesti na stranicu na kojoj možete upravljati svim instaliranim proširenjima.

Onemogućite ili deinstalirajte proširenje

Možete kliknuti pojedinosti da vidite informacije o određenom proširenju. Ako isključite prekidač proširenja, možete ga privremeno onemogućiti. U suprotnom, kliknite Ukloni da potpuno deinstalirate proširenje.

Kako dodati i ukloniti Microsoft Edge proširenja

Idite na web stranicu Edge Add-Ons

Budući da se trenutna verzija Edgea temelji na Chromiumu, može raditi s proširenjima iz Chrome web trgovine (otvara se u novom prozoru). Ali Microsoft također nudi svoje Edge dodatke (otvara se u novom prozoru) u Microsoft Storeu. Možete provjeriti popularna, najnovija i popularna proširenja, pretraživati ​​određene dodatke ili pregledavati izbor u različitim kategorijama.

Dodajte proširenje

Ako želite instalirati proširenje, odaberite popis i kliknite na Dobiti dugme. Odaberite Dodajte proširenje gumb u skočnom prozoru preglednika. Od vas se može tražiti da konfigurirate ili prilagodite proširenje.

Prikaži proširenje na alatnoj traci

Kako bi proširenje bilo vidljivo u pregledniku, kliknite na Ekstenzije gumb alatne trake (onaj koji izgleda kao dio slagalice). Kliknite na proširenje koje želite vidjeti Prikaži na alatnoj traci gumb (koji podsjeća na oko).

Upravljajte proširenjem

Za upravljanje proširenjem s alatne trake desnom tipkom miša kliknite njegovu ikonu. Odaberite Upravljajte proširenjem za promjenu svih povezanih postavki. Klik Sakrij s alatne trake da biste ga uklonili s alatne trake. Odaberite Ukloni iz Microsoft Edgea da potpuno deinstalirate program iz Edgea.

Upravljajte svim proširenjima

Možete vidjeti sva svoja proširenja desnim klikom na Ekstenzije gumb alatne trake i odabir Upravljanje proširenjima. Sva proširenja iz Chrome web-trgovine bit će navedena na ovom zaslonu u nastavku Iz drugih izvora odjeljak. Svim proširenjima upravljate na isti način.

Kliknite na pojedinosti poveznica za pregled informacija o proširenju. Proširenje možete privremeno onemogućiti isključivanjem njegovog prekidača. Ako želite deinstalirati proširenje, kliknite na Ukloniti odnos.

Kako dodati i ukloniti ekstenzije za Firefox

Pregledajte proširenja

U Firefoxu možete dobiti proširenja s web stranice s dodacima preglednika Firefox (otvara se u novom prozoru). Pomaknite se prema dolje na stranici da biste vidjeli preporučena, najbolje ocijenjena i popularna proširenja, potražite određena proširenja ili odaberite jednu od kategorija na vrhu, kao što su Izgled, Oznake, Privatnost i sigurnost, Alati za pretraživanje i Kartice.

Dodaj ekstenzije

Da biste instalirali proširenje, odaberite ga i kliknite na Dodaj u Firefox dugme. Klik Dodati a zatim odaberite želite li da se proširenje izvodi u privatnom prozoru. Klik U redua proširenje se automatski pojavljuje na alatnoj traci.

Upravljajte proširenjem

Proširenjem možete upravljati desnim klikom na njegovu ikonu na alatnoj traci. U skočnom izborniku odaberite Upravljanje proširenjima za promjenu svih povezanih postavki. Možete kliknuti Ukloni s alatne trake da biste ga uklonili iz pogleda, ali ga ostavili instaliranog. Klik Uklonite nastavak ako ga želite potpuno deinstalirati iz Firefoxa.

Upravljajte svim proširenjima

Da biste vidjeli sva svoja proširenja, kliknite ikonu hamburgera u gornjem desnom kutu i odaberite Dodaci i teme. Da biste onemogućili proširenje, isključite njegov prekidač. Za pokretanje drugih naredbi kliknite ikonu elipse za proširenje. Sada možete njime upravljati, konfigurirati razne opcije ili ga potpuno ukloniti.

Pristup proširenjima za Firefox

Korisnici Androida obično ne mogu koristiti proširenja u pokretu, ali mali broj je dostupan ako koristite mobilnu verziju Firefoxa. Možete ih vidjeti ako otvorite svoj preglednik i odete na stranicu Firefox Add-ons za Android (otvara se u novom prozoru). Vidjet ćete izbor preporučenih proširenja; dodirnite Pogledajte više preporučenih proširenja link na dnu da vidite više.

Dodajte proširenje

Dodirnite proširenje koje vas zanima da biste pristupili njegovim detaljima i ocjenama. Možete ga instalirati dodirom Dodaj u Firefox dugme. Odaberite želite li koristiti proširenje u privatnom načinu pregledavanja. Možda ćete sada morati konfigurirati i prilagoditi proširenje, koje će tada stupiti na snagu.

Preporuka naših urednika

Konfigurirajte proširenje

Da biste provjerili ili dodatno konfigurirali određeno proširenje u Firefoxu, dodirnite ikonu s tri točke na vrhu preglednika i odaberite Dodaci. Odaberite naziv proširenja i trebali biste vidjeti zaslon na kojem možete vidjeti njegov status i konfigurirati njegove postavke.

Upravljajte proširenjem

Možete upravljati svojim proširenjima u aplikaciji klikom na ikonu s tri točke i odabirom Dodaci > Upravitelj dodataka. Odaberite proširenje, a zatim isključite prekidač da biste ga onemogućili. Također možete dodirnuti Ukloniti gumb za deinstalaciju iz Firefoxa.

Kako dodati i ukloniti Safari proširenja

Pristupite Safari proširenjima

Za instaliranje proširenja u Safari na macOS, otvorite svoj preglednik i kliknite Safari > Safari proširenja. Alternativno, otvorite aplikaciju Mac App Store, odaberite Kategorijea zatim odaberite Safari ekstenzije. Možete se pomicati prema dolje po zaslonu kako biste vidjeli različite kategorije i proširenja ili ih izravno pretraživati.

Instalirajte proširenje

Možete instalirati određeno proširenje odabirom popisa i klikom na Dobiti gumb, a zatim odaberite Instalirati. Od vas se može tražiti da prilagodite proširenje ili dopustite određenim dopuštenjima za rad sa Safarijem.

Upravljanje proširenjima

Za pregled i upravljanje proširenjima kliknite Safari > Postavkea zatim odaberite Ekstenzije tab. Poništite popis da biste privremeno onemogućili proširenje. Ako želite deinstalirati proširenje, odaberite ga i kliknite na Deinstaliraj dugme. Također ćete morati izbrisati njegove osnovne aplikacije kako biste potpuno deinstalirali proširenje; trebala bi se pojaviti poruka koja vas traži da to učinite.

Pristupite Safari proširenjima na iPhoneu ili iPadu

Podrška za proširenja na iPhoneu i iPadu iznimno je ograničena. Dok vam Apple dopušta instaliranje proširenja za Safari, nećete moći učiniti isto za Chrome, Edge ili Firefox na svom uređaju. Da biste instalirali proširenje u mobilnu aplikaciju Safari, idite na Postavke > Safari > Proširenja i dodirnite Više proširenja odnos.

Instalirajte proširenje

Na stranici Safari proširenja sada možete vidjeti različita dostupna proširenja. Odaberite određeno proširenje koje vas zanima da biste saznali više o njemu. Dodir Dobiti gumb za preuzimanje i instaliranje proširenja. Zatim možete otvoriti aplikaciju za proširenje kako biste postavili uslugu ili konfigurirali njezine postavke.

Aktivirajte proširenje

Sada otvorite Safari, dodirnite Ah ikonu na lijevoj strani i odaberite Upravljanje proširenjima da vidite sve instalirane dodatke. Uključite prekidač za proširenje koje želite omogućiti, zatim dodirnite Gotovo. Produljenje bi sada trebalo biti na snazi.

Onemogućite ili uklonite proširenje

Ako želite onemogućiti proširenje, otvorite Ah ponovno i odaberite Upravljanje proširenjima. Zatim možete isključiti prekidač pored proširenja da biste ga isključili. Da biste potpuno deinstalirali proširenje, morat ćete izbrisati njegovu aplikaciju s početnog zaslona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up