Mrzite izbornik Start sustava Windows 11? Evo kako ga promijeniti ili zamijeniti

Novi izbornik Start u sustavu Windows 11 teško je počeo. Iako vjerojatno ima svoje obožavatelje, mnogi ljudi su dali palac dolje njegovom sučelju. Međutim, ako ste jedan od njih, možete učiniti više nego samo žaliti se na to.

Iako novi izbornik Start nije tako prilagodljiv kao Windows 10, postoje načini da izgleda i radi onako kako želite. Ako to nije dovoljno, razmislite o prebacivanju na alternativni izbornik Start sustava Windows 11, kao što su Start 11 i StartAllBack, kako biste vratili tradicionalniji izbornik Start i postavili izgled, dojam, boje i druge elemente.

početni izbornik

Prije nego što bilo što promijenimo, pogledajmo kako izgleda zadani izbornik Start sustava Windows 11. Na vrhu izbornika, okvir za pretraživanje omogućuje vam pretraživanje aplikacija, datoteka i postavki. Odjeljak Prikvačeno prikazuje aplikacije koje su prikvačene; pomičite se gore i dolje da biste ih sve vidjeli. Da biste vidjeli popis svih instaliranih aplikacija, kliknite na Sve aplikacije dugme.

Odjeljak Preporučeno prikazuje nedavno dodane i nedavno otvorene aplikacije i datoteke. Kliknite na Više gumb za prikaz dužeg popisa. Ispod ovog odjeljka nalazi se ikona vašeg profila, gdje možete promijeniti postavke računa, zaključati računalo ili se odjaviti. Gumb za uključivanje s desne strane omogućuje vam stavljanje Windowsa u stanje mirovanja, isključivanje računala ili ponovno pokretanje.

Índice
  1. Promijenite preporučene aplikacije i datoteke
  2. Dodaj mape
  3. Dodavanje i uklanjanje prikvačenih aplikacija
  4. Ponovno postavite gumb Start

Promijenite preporučene aplikacije i datoteke

preporučene primjene

Ako želite nešto promijeniti, idite na Postavke > Personalizacija > Start, gdje možete reći Windowsu da prestane prikazivati ​​nedavno instalirane aplikacije, često korištene aplikacije i nedavno otvorene stavke u izborniku Start, popisu aplikacija i drugdje. Eksperimentirajte sa svakom od ove tri opcije kako biste odredili koje ćete uključiti, a koje isključiti. Ako isključite sve tri opcije, odjeljak Preporučeno u izborniku Start bit će prazan.

Dodaj mape

mape

Možete dodati mape na dno izbornika Start iz Postavke > Personalizacija > Start > mape. Uključite prekidač pored bilo koje mape koju želite vidjeti pored ikone napajanja. Na ovaj način možete jednostavno pristupiti postavkama, pregledniku datoteka, dokumentima, preuzimanjima itd.

Dodavanje i uklanjanje prikvačenih aplikacija

odspojiti aplikaciju

Izbornik možete dodatno prilagoditi uklanjanjem, prikvačivanjem i premještanjem određenih aplikacija u odjeljku Prikvačeno. Desnom tipkom miša kliknite ikonu aplikacije i kliknite Odvoji od početka za uklanjanje aplikacije iz izbornika Start. Vidjet ćete da aplikacija ostaje na popisu aplikacija.

popis aplikacija

Ako želite dodati aplikaciju u izbornik Start, kliknite Sve aplikacije da vidite sve svoje instalirane aplikacije. Kliknite desnom tipkom miša na stavku koja još nije u izborniku Start i odaberite Prikvači na početak.

premjestiti na vrh

Sve aplikacije dodane u zakačeni odjeljak mogu se premjestiti kako želite. Dakle, ako neke koristite češće od drugih, pomaknite ih na vrh prikvačenog odjeljka za lakši pristup. Učinite to brzo desnim klikom na ikonu i odabirom Premjesti na vrh. Ili jednostavno povucite ikone na svoje mjesto.

Ponovno postavite gumb Start

ponovno poravnajte programsku traku

Možda ste također primijetili da je gumb Start u središtu programske trake u sustavu Windows 11, što se razlikuje od uobičajenog mjesta u donjem lijevom kutu zaslona. Ako vam se više sviđa način na koji je uvijek bila postavljena, možete premjestiti cijelu programsku traku na mjesto.

Otvori Postavke > Personalizacija > Programska trakazatim odaberite Ponašanje programske trake opcija. Upotrijebite padajući izbornik Poravnanje programske trake za promjenu ikona od sredine prema lijevo. Gumb Start, zajedno s drugim ikonama na programskoj traci, pomaknut će se u donji lijevi kut. Za više informacija o prilagodbi programske trake pogledajte naš vodič.

stardock

Ako vam se i dalje ne sviđa izbornik Start u sustavu Windows 11, razmislite o preuzimanju alternative. Najbolji izbor je Stardock Start 11 (Otvara se u novom prozoru), koji je još uvijek u beta verziji, ali je otvoren za sve. Za besplatno probno razdoblje od 30 dana kliknite na Preuzmite najnovije ažuriranje link ispod u zelenoj boji Preuzmite beta verziju gumb na Stardock.com. Nakon toga košta 4,99 USD (3,99 USD ako nadograđujete s prethodne verzije) i uključuje 30 dana izravne tehničke podrške, plus neograničen pristup njihovim forumima tehničke podrške.

početak 11 stila

Zaslon za postavljanje programa pita želite li da programska traka bude lijevo poravnata ili centrirana. Zatim možete odabrati stil izbornika Start, kao što je stil Windows 7, moderan stil, stil Windows 10 ili stil Windows 11. Ako više volite klasični izbornik Start s dva stupca, odaberite stil Windows 7 ili moderan stil. Možete dodatno prilagoditi stil klikom na strelicu prema dolje pored njega i odabirom kompaktnog ili mrežnog izgleda.

početak 11 postavki

Prođite kroz druge opcije postavki kako biste prilagodili gumb Start, programsku traku i funkciju pretraživanja. Možete postaviti kada i kako se pojavljuje izbornik Start 11 Kontrolirati tab. Na primjer, možete ga postaviti tako da se klikom na gumb Start pokreće izbornik Start 11, ali pritiskom tipke Windows na tipkovnici pokreće se uobičajeni izbornik Start sustava Windows 11.

početak 11

Kada završite, kliknite gumb Start da biste vidjeli svoj novi izbornik Start. Desnom tipkom miša kliknite bilo gdje na izborniku Start da biste ga izmijenili brisanjem ili preimenovanjem prečaca i premještanjem prečaca u određene mape. Također se možete vratiti na postavke Start 11 da biste promijenili bilo koju opciju desnim klikom na programsku traku i odabirom Konfigurirajte Start 11.

startallback postavke

Još jedna dobra alternativa izborniku Start sustava Windows 11 je StartAllBack (Otvara se u novom prozoru), koji košta 4,99 USD (1,50 USD ako nadograđujete s prethodne verzije) nakon 30-dnevnog probnog razdoblja. Prvo se od vas traži da odaberete željenu postavku izbornika Start u dva stupca s opcijama kao što su Proper 11, Kinda 10 i Remastered 7.

počevši skroz natrag

Da biste dodatno prilagodili StartAllBack, koristite kartice s lijeve strane za uređivanje izbornika Start, programske trake, File Explorera i više. Kada završite, kliknite gumb Start za korištenje novog izbornika. Desnom tipkom miša kliknite bilo gdje da biste izbrisali, preimenovali ili premjestili određene prečace.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up