Može li ova aplikacija pomoći u očuvanju vaše obiteljske povijesti?

U korporacijama se s višim rukovoditeljima često razgovara prije nego što odu u mirovinu kako bi se uhvatila institucionalna memorija i zadržale vitalne lekcije. Slično tome, djeca i unuci često pokušavaju (ponekad uzalud) natjerati svoje voljene da popune praznine u njihovim životima prije nego što bude prekasno tražiti.

Postoji nekoliko načina da to učinite, od otvaranja kamere na telefonu i pritiskanja gumba za snimanje do pružanja baki olovke i papira, ali posljednjih godina pojavio se niz usluga koje pomažu ljudima da postave prava pitanja o svojim voljenima i, nadamo se, započnu razgovore o sjećanja koja bi inače bila izgubljena u vremenu.

Jedan takav servis je Remento (Otvara se u novom prozoru). Pokrenut je u rujnu na iOS-u (Android uskoro) s 3 milijuna dolara financiranja (Otvara se u novom prozoru). Cilj mu je olakšati snimanje, pohranjivanje i dijeljenje obiteljskih priča. Kao korisnik Androida, iskopao sam svoj stari iPod touch iz ladice s tehnikom na groblju i pokrenuo Remento da zavirim u prošlost. Ponudio je zanimljiv način katalogiziranja velikih životnih trenutaka (i opskurnijih misli o životu), ali korisničko sučelje treba fino ugađanje i aplikacija bi mogla imati koristi od virtualnog hosta koji bi mogao pomoći korisnicima koji su sramežljivi prema kameri da se malo otvore. Evo što možete očekivati.

Índice
  1. Moje ime nije Susan
  2. Tko priča tvoju priču?
  3. Dogovaranje intervjua
  4. Snimite priču iza stavke
    1. Preporuka naših urednika
  5. Reprodukcija i izvoz
  6. Zašto ne uključiti AI?

Moje ime nije Susan

Remento nudi tri opcije prijave: Nastavi s Appleom, Googleom ili e-poštom. Izabrao sam Google, a kada me nije prepoznao kao korisnika, Remento me pitao želim li otvoriti račun. Pristao sam na uvjete i dobio sam zeleno svjetlo za nastavak.

Nakon kratkog pregleda svojih značajki, Remento servira primjer projekta pod nazivom "Susan" na zaslonu Moji projekti, s fotografijom starije žene (Susan, pretpostavljam) pored njezine slike u boji sepije iz desetljeća prije desno, svira akustičnu gitaru.

snimke zaslona primjera Susan projekta na rement

(Zasluge: Remento/PCMag)

Dotaknuo sam Susanin avatar i pritisnuo play na dnu zaslona. U ugrađenoj minijaturi videozapisa koja prekriva stariji isječak, Susan nudi priču o slici. Ispod slike su tri tekstualna kvadrata s upitima na koje je Susan odgovorila o fotografiji ("Kako ste se osjećali zbog tog iskustva?" Što je ovo iskustvo učinilo tako nezaboravnim?" i "Što je ovo iskustvo moglo učiniti još nezaboravnijim?")

Nakon četiri minute Suzanneine pozadine, vratio sam se na glavni zaslon, dodirnuo izbornik s tri točke i odabrao Izbriši projekt. Došlo je vrijeme da krenem na put niz sjećanja.

Tko priča tvoju priču?

Za početak dodirnite gumb plus (+) u donjem desnom kutu. Na sljedećem zaslonu odaberite iz skupa pitanja za sebe ili osobu koju intervjuirate (roditelj, baka, djed, brat ili sestra, partner, dijete ili bilo tko) ili se pomaknite do dna i počnite ispočetka s pitanjima ili fotografijama.

snimke zaslona za stvaranje vlastite priče o iznajmljivanju

Htio sam zamoliti člana obitelji da podijeli uspomene za potrebe ovog rada, ali svi oni žive 6000 milja daleko, i mislio sam da bi držanje iPoda u sesiji Google Meeta bilo manje od optimalnog u smislu konverzacijskih poteza, da ne spominjem kvaliteta videa/audija.

Imam profesionalnog mentora koji je sada u svojim 80-ima, prestižnu osobu s puno bogatih anegdota. Ali izgledali su užasnuto kad sam pitao, kao što sam rekao, "Možeš umrijeti svaki dan, možemo li snimiti neke tvoje priče?" (Nisam, barem ne naglas.)

Što je problem s ovakvim aplikacijama. Vi u biti tražite nekoga vama bliskog da vam ispriča svoju životnu priču, u pozadini njihove nadolazeće smrtnosti. Nakon COVID-a, svi smo pomalo osjetljivi na tu temu, što nije iznenađujuće.

Tako sam odustala od traženja sugovornika, ali sam odlučila ne odabrati opciju "Ja" jer mi je bila previše čudna. Zato sam izabrao "bilo tko" da vidite kakvi bi mogli biti razgovorni upiti.

Dogovaranje intervjua

Odabirom “Bilo koga” kao subjekta intervjua dobio sam 10 skupova uputa, uključujući Snimi priču iza objekta; Osvrnite se na fotografije spomenara; i iskoristite ovaj trenutak. Neki skupovi su imali jedno pitanje ili upit, dok su drugi imali pet ili šest.

biram Snimite priču iza stavke dok sam sjedio za svojim stolom okružen poznatim predmetima, uključujući omiljene knjige, uokvirene fotografije i druge razne predmete.

 Napravite snimke zaslona priče iza objekta

(Zasluge: PCMag/Remento)

Sljedeći zaslon pokazao je šest potencijalnih upita koje sam mogao odabrati ili poništiti odabir. Proces nije 100% intuitivan. Za učitavanje fotografije prvo je potrebno označiti upit (prazan kvadratić s fotografijom iznad "Što je ovaj objekt?"). Zatim dodirnite Koristite X od 6 upita ispod, što vas dovodi do zaslona na kojem možete dodirnuti ikonu fotografije za prijenos fotografije ili snimanje nove. Ipak, bio sam malo izbirljiv i nisam prihvatio fotografiju koju sam odabrao.

Umjesto toga, istražio sam neke druge opcije za brzi pristup. Unutar projekta dodirnuo sam izbornik s tri točke i odabrao Uredi pitanja > Dodaj pitanja > Pitanja knjižnicekoji je predstavio 12 kategorija, segmentiranih prema životnom razdoblju (djetinjstvo, tinejdžerske godine, romansa, roditelji, karijera itd.) ili velikim svjetskim događajima, poput COVID-19.

Uredi upite > Dodaj upite > Pitanja o snimci zaslona knjižnice

(Zasluge: PCMag/Remento)

Upute za "Karijeru" doimale su se kao generička pitanja na razgovoru za posao ("Koje su najvažnije lekcije koje ste naučili iz svoje karijere?"), dok su "Proslave" skrenule u kopanje na razini terapije ("Postoje li tradicije koje vaša obitelj prakticira 'ne sviđa ti se?") i "Samorefleksija" imale su tradicionalni "Što biste savjetovali svom mlađem sebi?"

Ništa mi se nije dopalo, pa sam odabrao "Gdje si na svijetu najmiroljubiviji?" samo za ovaj test i dodao je upit mojoj fotografiji na sljedećem ekranu. Dobio sam i opciju da dodam pitanje ispod fotografije.

Snimite priču iza stavke

Dijaloški okvir dopuštenja za iOS zahtijevat će pristup vašem mikrofonu i kameri kako biste mogli snimati videozapise. Učinite to u selfie modu kako biste snimili svoje uspomene ili okrenite kameru prema stražnjoj strani kako biste snimili intervjue s prijateljima ili obitelji.

Ovdje sam se malo izgubio. Moje učitane fotografije naizgled je nestalo, ali pitanja o objektu koji sada nedostaje bila su unaprijed popunjena na dnu zaslona. Onda sam ga našao s pitanjem koje sam ukucao ispod fotografije kao brzi sedam, iako je cijeli kadar trebao biti o ovom objektu. Sigurno bi trebao biti prisutan tijekom procesa intervjua? Zadnji upit je bio "Gdje ste na svijetu najmirniji?" pitanje koje sam odabrao gore.

Napravite snimke zaslona priče iza objekta

(Zasluge: PCMag/Remento)

Htio sam sada nastaviti sa snimanjem, ali gumb "Snimi sada" bio je siv i nije radio. Kad sam kliknuo na njega, pojavio se dijaloški okvir koji me je poticao da uredim svoj upit i… dodam fotografiju. Malo neugodno, ali za potrebe ovog testa, mukotrpno sam izbrisao sve upite osim onog koji se pojavio s prikazanim mojim objektom i pritisnuo "Snimi odmah".

To mi je dalo odbrojavanje 3, 2, 1. Pričao sam minutu o objektu. Crvena crta na dnu ekrana pokazala mi je koliko je vremena preostalo. kliknuo sam na "Pauziraj snimanje"a zatim dalje "Gotovo za sada".

Preporuka naših urednika

Reprodukcija i izvoz

izvoz snimke zaslona

(Zasluge: PCMag/Remento)

Na sljedećem ekranu sam imao opciju Play i sve je izgledalo u redu; kvaliteta zvuka bila je dobra. Kliknuo sam na izbornik s tri točke i vidio opcije uključujući Izvezi snimku, koja je bila dostupna samo s videom, Upit samo sa zvukom ili Upit s video i audio preklapanjem. Ja sam izabrala ovo drugo.

Izdvojio je kombiniranu datoteku od 35,6 MB, koja je bila prevelika za slanje putem Gmaila, pa sam je spremio u svoje datoteke lokalno na iPod touch, i pojavila se u mojim albumima gdje je savršeno svirala. Ako bih to želio podijeliti, morao bih to prenijeti u oblak i dobiti poveznicu za dijeljenje.

Zašto ne uključiti AI?

Pred Rementom je dug put. Koncept uputa je izvrstan i vidi se da se razmišljalo o njihovoj izradi. Vidim, nakon nekoliko zaustavljanja i pokretanja, kako napraviti pristojan intervju s voljenim rođakom. Ali video ugrađeni je premali; to je u biti sličica.

Ako namjeravate ovo koristiti, preporučujem da pogledate nekoliko Rementovih promotivnih videa (Otvara se u novom prozoru) na Vimeu kako biste prvo stekli osjećaj za tijek aplikacije, jer nije toliko intuitivna. Na TikToku također postoje kreatori koji daju svoju ocjenu (Otvara se u novom prozoru) ako i njih želite provjeriti.

Da ne budem zloban, ali nije svaka obitelj puna sretnih uspomena. Ipak, teške situacije, kušnje, nevolje i tako dalje su fascinantne i zaslužuju biti zabilježene za potomstvo. Međutim, govorim iz iskustva, nije uvijek moguće natjerati bake i djedove da se otvore svojim unucima.

Na primjer, nekoliko članova moje (sada pokojne) obitelji imalo je avanture drskosti tijekom Drugog svjetskog rata i pokušao sam ih navesti da razgovaraju sa mnom o tome. Ali pripadnici Oružanih snaga obično se ne otvaraju prema civilima, pogotovo ako su s njima u rodu.

Ovdje umjetna inteligencija – posebno virtualni ljudi – može uskočiti u pomoć. Kad sam pisao o virtualnim ljudima koji pomažu veteranima da se pripreme za razgovore za posao, saznao sam kako su se vojni veterani osjećali ugodnije pričajući o svojim borbenim iskustvima s umjetnom inteligencijom koja ne osuđuje.

Mislim da bi buduća iteracija aplikacije poput Rementa s virtualnim čovjekom koji izvlači sugovornikova sjećanja jako dobro funkcionirala. Pogotovo ako umjetna inteligencija s vremenom izgradi povjerenje potičući osobu da puca malo svaki dan.

Tada bi osnovna obrada prirodnog jezika i strojno učenje mogli ekstrapolirati semantičko značenje, primijeniti oznake, kategorizirati, besprijekorno dovršiti polja metapodataka u pozadini i isporučiti kohezivnu priču. Slični projekti stvoreni su za ljude koji žive s demencijom, putem glasovnih asistenata, kako bi se potaknulo vraćanje sjećanja kako bi se sinapse nastavile aktivirati.

Mnogi ljudi sada imaju barem desetljeće sjećanja pretočenih u svoje račune na različitim društvenim mrežama. Razumijem vrijednost poticanja međugeneracijskih razgovora, pohranjenih za potomstvo, putem aplikacija kao što je Remento (Otvara se u novom prozoru). Ali mora postojati način da se umjetna inteligencija stavi u pozadinu kako bi se dosljedno popisivali najvažniji događaji iz nečijeg života i stvarala priča tijekom vremena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up