Mogu li se pridružiti? Sve što trebate znati o punjenju električnog automobila

Punjenje električnog vozila izvan kuće slično je punjenju vozila na plin: dođite do stanice za punjenje, otvorite poklopac na automobilu koji pokriva otvor za punjenje, umetnite platnu karticu u uređaj ako je potrebno i pustite crijevo poput cijevi kabel za vaš automobil. Zasad je dobro, ali postoji nekoliko važnih razlika.

Za razliku od vozila na plin, električna vozila moraju razmotriti kompatibilnost. Priključci za punjenje na električnim vozilima mogu se razlikovati ovisno o proizvođaču automobila i državnim propisima. Oni određuju gdje – i koliko brzo – možete puniti, što je najvažnije pitanje za svakodnevnu vožnju EV-om.

Ovdje su priključci za punjenje koje ćete danas pronaći na električnim vozilima, adapteri koji mogu povećati vaše mogućnosti i savjeti o tome kako znati možete li napuniti svoj automobil na određenoj stanici prije nego što stignete. Napomena: ovo se odnosi samo na električna vozila za američko tržište. Vrste priključaka i priključaka za punjenje također se razlikuju diljem svijeta.

Índice
 1. Razine napunjenosti i gdje ih pronaći
  1. Punjači razine 1
  2. Punjači razine 2
  3. Punjači razine 3
 2. Priključci za punjenje
  1. J1772: Izvorni sjevernoamerički standard
  2. Combo/CCS: Novi i poboljšani standard
  3. CHAdeMO: naslijeđeni priključak za brzo punjenje, postupno se ukida
  4. Preporuka naših urednika
  5. Tesla: Vlasnički priključci za punjenje
 3. Kako locirati stanicu za punjenje

Razine napunjenosti i gdje ih pronaći

Prvo, osnovni pregled vrsta stanica za punjenje i razina napunjenosti svake od njih daje:

Punjači razine 1

tesla mobilni konektor

Tesla mobilni konektor

Na 120 volti ovo je najsporija opcija punjenja. Gotovo isključivo za kućno punjenje preko noći jer je za potpuno punjenje potrebno 10 sati ili više. Manje od 2% javnih punjača su razine 1, prema Ministarstvu energetike SAD-a (Otvara se u novom prozoru), ali većina proizvođača električnih vozila uključuje prijenosni punjač razine 1 uz automobil kako biste lakše započeli. Uključuje se u standardnu ​​kućnu utičnicu i puni automobil kućnom strujom.

Punjači razine 2

zidni punjač

JuiceBox 32 stanica za punjenje

S 208 do 240 volti, razina 2 je druga najbrža opcija punjenja, ali je još uvijek spora i nije održiva opcija za duža putovanja. Često se postavljaju kod kuće i preporučuju se za česte vožnje električnim vozilima po gradu.

Punjači razine 2 također su trenutno najčešća vrsta javnih stanica. Često ih možete pronaći na parkiralištima trgovina mješovitom robom, u trgovačkim centrima, na vašem radnom mjestu ili bilo gdje gdje biste mogli provesti nekoliko sati ili više, tako da dok budete spremni za polazak, vaš automobil ima primjetno povećanje snage.

Punjači razine 3

Teslin superpunjač

Punjenje Tesle Model 3 u Phoenix Superchargeru (Foto: Chloe Albanesius)

Na 400 do 900 volti, ovo je daleko najbrža opcija. Za razliku od razina 1 i 2, koje koriste izmjeničnu struju, ovi punjači koriste istosmjernu struju, pa se nazivaju i DC brzi punjači. Punjači razine 3 samo su za javnu upotrebu.

To bi bio ekvivalent benzinskim pumpama (i nadamo se da ćemo ih jednog dana zamijeniti) jer imaju najkraće vrijeme punjenja za najveću snagu. Kad putujete, morat ćete pronaći punjače razine 3, koji su često tik uz autocestu na odmorištima.

Priključci za punjenje

Tesla Supercharger u Wickenburgu, Arizona

Tesla Supercharger u Wickenburgu, Arizona (Foto: Chloe Albanesius)

Za isporuku nove količine energije, mlaznica stanice za punjenje mora kliknuti u kompatibilni priključak na vozilu. Postoji nekoliko različitih vrsta priključaka za punjenje, ali s vremenom se automobilska industrija približava sve više standardiziranih priključaka. Općenito, stanice razine 1 i razine 2 spajaju se na istu vrstu priključka. Punjenje treće razine postaje malo kompliciranije; ovo je mjesto gdje morate znati osnove dok ste na putu.

J1772: Izvorni sjevernoamerički standard

Opcije punjenja: Razina 1, Razina 2

J1772 punjač

Chevy Volt ima J1772 konektor (Foto: Khairil Azhar Junos / Shutterstock)

Sva američka električna vozila – osim Tesle – imaju priključak za punjenje J1772. Standard je izradilo Društvo automobilskih inženjera (SAE), a J1772 priključci rade sa svim punjačima razine 1 i razine 2 u SAD-u, u skladu s vladinom regulativom. Dakle, bez obzira na to koje električno vozilo kupite, uvijek ćete imati više opcija za punjenje razine 1 i razine 2.

Neki stariji modeli električnih vozila ili plug-in hibridi mogu imati samo jednostavan J1772 priključak koji ne podržava brzo punjenje.

Combo/CCS: Novi i poboljšani standard

Brzina punjenja: razina 1, razina 2 i razina 3

CCS J1772 Combo EV punjač

Mustang Mach-E ima J1772 konektor s poklopcem koji pokriva dodatnu CCS kompatibilnost. (Foto: Jeenah Moon / Bloomberg / Getty Images)

Većina novijih automobila prešla je na nadograđeni J1772 Combo/CCS priključak. Kombinirani sustav punjenja (CCS) ili Combined Charging Port omogućuje sve razine punjenja putem jednog priključka. U osnovi ima osnovni J1172 priključak na vrhu i dodatnu plug-in komponentu ispod. Slično je kućnoj utičnici s tri utikača u koju možete uključiti uređaj s dva utikača (punjači razine 1 ili 2, u ovom primjeru), ali postoji i opcija za uređaj s tri utikača (punjač razine 3). .

Ako vaše vozilo ima CCS priključak, pokriveni ste za sve svoje potrebe punjenja. Provjerili smo priključke za punjenje na izdanjima EV iz 2022. (Otvara se u novom prozoru), kako je izvijestila Kelly Blue Book, i svi osim Tesla Cybertrucka imaju CCS punjač. Brzo se pojavljuje kao novi standard, s predsjednikom Bidenom koji je izjavio da sve stanice za punjenje stvorene kroz sredstva računa za infrastrukturu moraju uključivati ​​CCS konektore.

CHAdeMO: naslijeđeni priključak za brzo punjenje, postupno se ukida

Brzina punjenja: Razina 3

Preporuka naših urednika

CHAdeMO punjač

CHAdeMO priključak (Foto: Ole Spata / Picture Alliance / Getty Images)

CHAdeMO (Otvara se u novom prozoru) standard je za punjenje električnih vozila u Japanu i bio je uobičajen na ranim električnim vozilima japanske proizvodnje kao što su Nissan Leaf i Mitsubishi i-MiEV. Ali kako CCS punjači postaju standard, CHAdeMO je na izlazu. Samo nekoliko električnih vozila još uvijek dolazi s ovom vrstom priključka, a 2020. Nissan je potvrdio (Otvara se u novom prozoru) da je u tijeku službeni prijelaz na CCS priključke.

Godine 2021. Electrify America, jedan od najvećih instalatera stanica za punjenje u SAD-u, objavio je (Otvara se u novom prozoru) da više neće postavljati te strojeve izvan Kalifornije, gdje ih posebni propisi drže na životu. I dalje ćete vidjeti CHAdeMO stanice na cesti, ali većina, ako ne i sve, također ima CCS konektore.

Tesla: Vlasnički priključci za punjenje

Brzina punjenja: razina 1, razina 2 i razina 3

Tesla punjenje

Teslin vlastiti utikač za punjenje (na slici desno) (Foto: Paul Sladen / Wikimedia Commons)

Tesle imaju vlastite priključke za punjenje i ekskluzivnu mrežu javnih punionica samo za Teslu. Međutim, oni i dalje slijede osnovna načela punjenja razine 1, 2 i 3. Za punjenje kod kuće vlasnici Tesle više u paketu ne dobivaju mobilni konektor za punjenje iz standardne utičnice. Međutim, još uvijek postoji adapter (otvara se u novom prozoru) za razinu 1 punjenja ili zidni konektor koji se može instalirati (otvara se u novom prozoru) za razinu 2 punjenja.

Na cesti, vlasnici Tesle mogu koristiti bilo koju stanicu marke Tesla ili ne-Tesla sa standardnim adapterom J1772 (Otvara se u novom prozoru) (50 USD) za punjenje razine 1 i razine 2. Za punjenje razine 3 na stanici koja nije Tesla , Tesla prodaje CHAdeMO adapter (Otvara se u novom prozoru) (510 USD) i CCS Combo Adapter (Otvara se u novom prozoru) (250 USD). Osim toga, glavni izvršni direktor Elon Musk najavio je planove da Teslinu mrežu učini dostupnom za sva električna vozila, uključujući superpunjače, dodavanjem CCS konektora.

Kako locirati stanicu za punjenje

google maps punjenje električnih vozila

google karte

Nakon što saznate s kojim punjačem radi vaš automobil, možete tražiti tu vrstu u uobičajenim aplikacijama kao što su Google Maps, Apple Maps i PlugShare. Upisivanjem "ev charging stations" u Google Maps ili Apple Maps često se vraćaju informacije o stanicama u blizini, uključujući vrste utikača (J1172, CCS, CHAdeMO, Tesla) i koliko ih ima.

Plugshare

Plugshare

PlugShare (Otvara se u novom prozoru), najčešća aplikacija specifična za EV, prikazat će kartu dostupnih stanica za punjenje u vašem području. Također možete filtrirati prema vašem specifičnom priključku za punjenje, uključujući osnovne zidne utičnice, u slučaju da imate vlastitu opremu. Kada kliknete na lokaciju, utvrdit će se koje su vrste prodajnih mjesta dostupne, jesu li besplatne ili se plaćaju, koliko ih je u upotrebi i nedavne vlasnike električnih vozila koji su se tamo "prijavili".

Za vlasnike Tesle, PlugShare ima kartu specifičnu za Supercharger. Zaslon nadzorne ploče unutar Tesle također olakšava traženje obližnjih stanica i prikazat će broj dostupnih punjača dostupnih u stvarnom vremenu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up