Microsoft PowerToys: 11 načina za poboljšanje sustava Windows 10 i Windows 11

Microsoft je pokrenuo početnu verziju PowerToys za Windows 95 kako bi naprednim korisnicima pružio poboljšanu produktivnost i mogućnosti prilagodbe. Vratio se za Windows XP, ali više nije viđen sve do 2019., kada je najnovija verzija PowerToysa postala dostupna za Windows 10. Nedavno je stigao na Windows 11.

Prepun mnoštva uslužnih programa, PowerToys je dizajniran za poboljšanje postojećih značajki — ili dodavanje novih — u Windows 10. Awake sprječava da vaše računalo pređe u stanje mirovanja. Fancy Zones stvara izgled prozora za bolji multitasking. Upravitelj tipkovnice može ponovno mapirati određene tipke. PowerRename vam pomaže preimenovati više datoteka odjednom.

Prije nego što možete koristiti ove značajke, prvo morate preuzeti PowerToys od Microsofta. Zatim možete odabrati koje nove značajke želite dodati svojoj instanci sustava Windows.

Índice
 1. Instalirajte PowerToys
  1. Instalirajte na Windows 11
 2. Probudite se: spriječite da vaše računalo prijeđe u stanje mirovanja
 3. Birač boja: Snimite boje na ekranu
 4. FancyZones: Stvorite prilagođene izglede radne površine
 5. File Explorer Pregled: Pogledajte više formata datoteka
 6. Image Resizer: jednostavno promijenite veličinu fotografija
 7. Upravitelj tipkovnice: ponovno mapirajte tipke i prečace
 8. Pomoćni programi miša: Brže pronađite kursor miša
 9. PowerRename: preimenujte više datoteka odjednom
 10. PowerToys Run: Dodajte univerzalno pretraživanje u Windows
 11. Vodič za prečace: lakše zapamtite svoje prečace
 12. Isključivanje zvuka videokonferencije: Povećana kontrola nad zvukom i slikom

Instalirajte PowerToys

instalirati powertoys

PowerToys se može preuzeti sa stranice GitHub (otvara se u novom prozoru). Potražite najnovije izdanje i kliknite na exe datoteku PowerToysSetup da biste je preuzeli. Dvaput kliknite na exe datoteku da biste je instalirali, a ikona PowerToys trebala bi se pojaviti na traci sustava Windows.

Pritisnite ovu ikonu za otvaranje PowerToys postavke zaslon. Ako se ikona ne pojavi, otvorite je PowerToys (pogled) prečac iz izbornika Start za prikaz ikone programske trake.

postavke powertoys

Ispod Općenito na zaslonu u postavkama PowerToysa, možete odabrati pokretanje PowerToysa kao administrator (što je potrebno za određene alate), promijeniti temu prozora i pokrenuti PowerToys pri pokretanju. Također možete ručno provjeriti ima li ažuriranja ili odabrati automatsko preuzimanje ažuriranja. Microsoft dosta često ažurira PowerToys, pa biste mogli omogućiti automatska ažuriranja.

Svi uslužni programi u PowerToysu trebali bi se uključiti automatski, ali možda ćete htjeti kliknuti na svaki da biste saznali što rade i koje postavke možete podesiti. Pogledajmo svaki pojedinačni alat.

Instalirajte na Windows 11

U sustavu Windows 11, aplikacija PowerToys dostupna je u novom Microsoft Storeu, gdje je možete preuzeti i provjeriti sve postavke u nastavku. Trenutno je naveden kao "pregledan"; GitHub ostaje opcija u sustavu Windows 11 ako više volite tu rutu.

Probudite se: spriječite da vaše računalo prijeđe u stanje mirovanja

postavke upozorenja

Upotrijebite alat za buđenje kako biste lakše držali svoje računalo budnim bez potrebe za rješavanjem postavki napajanja i spavanja unutar sustava Windows. Ovo može biti od pomoći kada izvodite neku vrstu automatiziranog zadatka i želite biti sigurni da vaše računalo neće prijeći u stanje mirovanja.

Kliknite na Probudi se karticu i uvjerite se sami Omogući Wake up uključeno je. Pritisnite padajući izbornik Način kako biste odabrali jednu od tri opcije: Nastavi koristiti odabrani plan napajanja, Ostani na neodređeno vrijeme ili Ostani privremeno.

Ako odlučite držati svoje računalo budnim na neodređeno vrijeme, od vas se traži da postavite broj sati i/ili minuta kako biste odredili koliko će dugo ostati budno. Također možete odabrati da zaslon ostane uključen.

osvijestiti

Kada je Awake omogućen, imat će ikonu u traci sustava Windows. Desnom tipkom miša kliknite tu ikonu za prebacivanje između tri načina. Ovisno o načinu rada koji ste odabrali, vaše će računalo i dalje biti budno.

Birač boja: Snimite boje na ekranu

postavke birača boja

Oni od vas koji se bave bilo kojom vrstom grafičkog posla ili web dizajna ponekad će možda trebati stvoriti ili ponovno stvoriti određenu boju. U nekim slučajevima možete uočiti pravu boju na zaslonu i poželjeti je snimiti za korištenje negdje drugdje. Možete, zahvaljujući Color Pickeru.

Na zaslonu postavki PowerToys, zadani tipkovnički prečac za Win + Shift + C daje se za aktiviranje birača boja, ali to možete promijeniti u nešto drugo. Upotrijebite padajući izbornik Ponašanje pri aktivaciji da odaberete ponašanje alata kada se aktivira.

formati boja

Također možete odabrati zadani format boje i odabrati prikaz naziva boje. Pomaknite se prema dolje kako biste odabrali formate boja koje želite da alat za odabir boja prikaže, npr. HEX, RGB, CMYK itd.

odaberite boju

Da biste koristili alat za odabir boja, pronađite boju na web-stranici, slici, u aplikaciji ili negdje drugdje koju želite ponovno stvoriti. Pritisnite naznačeni prečac da biste aktivirali birač boja, zatim zadržite pokazivač iznad boje dok ne vidite njezinu vrijednost. Kliknite na boju i otvorit će se cijeli alat za prikaz vrijednosti za tu boju u svim formatima koje ste odabrali.

kodovi boja

FancyZones: Stvorite prilagođene izglede radne površine

fancyzones postavke

Već možete premjestiti prozore na različite dijelove zaslona kako biste obavljali više zadataka, ali još uvijek može biti izazov manipulirati Windows 10 na pravi način. Omogućite FancyZones na zaslonu postavki PowerToys i to vam može pomoći da unaprijed postavite određeni izgled zaslona. Zatim sve što trebate učiniti je otvoriti prozore u unaprijed definiranim zonama.

fancyzones rasporedi

Klik Pokrenite uređivač izgleda i odaberite jedan od zadanih predložaka, poput stupaca, redaka ili mreže. Zatim dodajte ili uklonite zone kako vam odgovara. Alternativno, kliknite Prilagođen za izradu izgleda od nule. Kada završite, kliknite primijeniti. Zatim možete pokrenuti FancyZones koristeći određeni prečac.

fancyzones prozori

Premjestite prozor u određenu zonu tako da držite pritisnutu tipku Shift i povučete ga na označeno mjesto. Učinite to sa svakim otvorenim prozorom dok se ne popune sve dostupne zone. Također možete podesiti mnoge opcije dostupne s FancyZones pregledavanjem i mijenjanjem na zaslonu postavki PowerToys.

File Explorer Pregled: Pogledajte više formata datoteka

pregled preglednika datoteka

File Explorer u sustavu Windows 10 već može prikazati preglede slika, zvuka, videa i Microsoft Office datoteka. Pregled File Explorera u PowerToys također će vam omogućiti da pregledate Scalable Vector Graphics (otvara se u novom prozoru) (.SVG) slikovnih datoteka i Markdown (otvara se u novom prozoru) (.MD) datoteka. Također poboljšava vašu mogućnost pregledavanja PDF datoteka dajući vam mogućnost pregledavanja do prvih 10 stranica umjesto samo prve stranice.

Kada je ovaj alat omogućen, možete otvoriti File Explorer i kliknuti na Pogled naslov, a zatim odaberite Pregled okno. Sada odaberite svoju .SVG ili .MD datoteku da biste je vidjeli u oknu za pregled ili odaberite PDF da biste vidjeli prvih 10 stranica.

Image Resizer: jednostavno promijenite veličinu fotografija

veličina slike

Ponekad je fotografija ili grafika prevelika za dijeljenje putem e-pošte. Veličinu možete promijeniti korištenjem namjenskog uređivača slika, ali PowerToys Image Resizer alat je praktičniji.

Otvorite File Explorer, desnom tipkom miša kliknite sliku kojoj želite promijeniti veličinu, a zatim odaberite Promjena veličine slike naredba. Odaberite veličinu koju želite koristiti, kao što je mala, srednja, velika ili telefon, ili dizajnirajte svoj vlastiti prilagođeni oblik i kliknite Promjena veličine gumb za stvaranje nove, manje slike.

Upravitelj tipkovnice: ponovno mapirajte tipke i prečace

tipke za ponovno mapiranje

Svaka tipka na vašoj tipkovnici obavlja određenu funkciju, ali što ako želite da tipka radi nešto drugo? Možete koristiti poseban program treće strane za ponovno mapiranje tipkovnice ili možete koristiti PowerToys Keyboard Manager u PowerToys prozoru postavki za dodjelu različitih funkcija određenim tipkama.

Za promjenu jednog ključa kliknite Ponovno mapirajte ključ. U Ključ kliknite na + znak, zatim pritisnite tipku koju želite promijeniti ili je odaberite s padajućeg izbornika. U Preslikano na odjeljak, upišite ili odaberite tipku za koju želite da se aktivira kada pritisnete prvu tipku.

Klik u redu, a vaš će ključ biti ponovno mapiran na svoju novu funkciju. Budite oprezni pri dodjeljivanju pojedinačnih tipki jer one mogu imati važne funkcije u sustavu Windows ili njegovim aplikacijama.

ponovno mapiranje prečaca

Upravitelj tipkovnice također vam omogućuje dodjeljivanje i ponovno dodjeljivanje tipkovničkih prečaca klikom Ponovno mapirajte prečac. Kliknite na + znak, a zatim pritisnite prečac koji želite koristiti (ne više od dvije tipke odjednom). U Preslikano na odjeljak, upišite ili odaberite radnju koju želite da tipkovnički prečac aktivira. Klik u redua zatim pritisnite prečac koji ste ponovno mapirali.

Možete izbrisati tipku ili prečac u bilo kojem trenutku otvaranjem prozora postavki upravitelja tipkovnice i klikom na ikonu kante za smeće pored stavke koju želite ukloniti.

Pomoćni programi miša: Brže pronađite kursor miša

pomoćni programi za miša

Jeste li ikada izgubili trag kursora miša na ekranu? To se lako može dogoditi ako je kursor malen ili se prelako stapa s pozadinom. Pomoćni programi miša mogu vam pomoći pronaći kursor koji nedostaje. Nakon što omogućite Mouse Utilities na zaslonu PowerToys, jednostavno pritisnite tipku Ctrl na tipkovnici. Krug poput radara usmjerava vas na kursor tako da ga možete brzo locirati.

PowerRename: preimenujte više datoteka odjednom

powerpreimenuj

Windows ne olakšava skupno preimenovanje datoteka, osobito ako svakoj datoteci želite dati jedinstveni identifikator. Pomoću PowerRename možete preimenovati više datoteka na temelju određenog uzorka. Otvorite File Explorer i odaberite datoteke koje želite preimenovati.

Kliknite desnom tipkom miša na jednu od datoteka i odaberite PowerRename iz skočnog izbornika. Možete pretraživati ​​i mijenjati tekst u datotekama, numerirati svaku datoteku sljedećim brojem i izvoditi druge radnje. The Preimenovano stupac prikazuje novi naziv datoteke. Kada ste spremni, kliknite primijeniti za preimenovanje datoteka.

PowerToys Run: Dodajte univerzalno pretraživanje u Windows

powertoys trčanje

Pronalaženje određene aplikacije ili datoteke za otvaranje može biti izazov, osobito ako se stavka ne pojavljuje u izborniku Start ili na nekom drugom prikladnom mjestu. Ako imate omogućen PowerToys Run, možete pritisnuti Alt + razmaknica i počnite upisivati ​​naziv stavke koju želite. Rezultati će se početi popunjavati dok upisujete; kliknite na rezultat koji želite otvoriti.

Vodič za prečace: lakše zapamtite svoje prečace

vodič za prečace

Windows 10 nudi razne tipkovničke prečace koje možete koristiti u kombinaciji s tipkom Win. Na primjer, Win + E otvara File Explorer, Pobjeda + I otvorite Postavke i Pobjeda + M minimizira sve otvorene prozore. Ali kako zapamtiti sve te prečace?

Ne morate ako imate omogućen PowerToys Shortcut Guide. Samo pritisnite tipku Win ili određeni prečac dok se ne pojavi Vodič za prečace i ispiše sve dostupne prečace.

Isključivanje zvuka videokonferencije: Povećana kontrola nad zvukom i slikom

video konferencija

Jeste li ikada htjeli brzo isključiti video ili zvuk tijekom virtualnog sastanka? Evo alata za isključivanje zvuka videokonferencije koji će vam pomoći. U PowerToysu provjerite je li uključen alat za isključivanje zvuka, a zatim zabilježite prečace za isključivanje zvuka, videa ili oboje.

Tijekom sastanka koristeći Zoom, Microsoft Teams ili sličan alat, pritisnite prečac za isključivanje zvuka i nitko vas ne može čuti. Pritisnite prečac za isključivanje videa i zaslon će se isprazniti. Pritisnite prečac za oboje kako biste poništili audio i video. Ponovno pritisnite iste prečace za vraćanje zvuka i slike.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up