Kriptovalute i porezi: što trebate znati

Već četvrtu godinu savezni porezni obrasci postavljaju vam pitanja o Bitcoinu i drugim aktivnostima vezanim uz kriptovalute. Pitanje Da ili Ne koje se pojavljuje na vrhu obrasca 1040 postalo je još specifičnije za poreznu godinu 2022. Ono glasi: „Jeste li u bilo kojem trenutku tijekom 2022.: (a) primili (kao nagradu, nagradu ili plaćanje za imovine ili usluga); ili (b) prodati, zamijeniti, pokloniti ili na drugi način raspolagati digitalnom imovinom (ili financijskim interesom u digitalnoj imovini)?"

Što ćete učiniti ako označite okvir Da? Kako unosite te transakcije dok pripremate svoju prijavu poreza na dohodak? Imamo odgovore na ova i druga pitanja.

Índice
 1. Što je kriptovaluta?
 2. Kriptovaluta je vlasništvo, prema poreznoj upravi
  1. Najbolje porezne aplikacije za kripto transakcije
 3. Kapitalna imovina u odnosu na redovni prihod
 4. Izvješćivanje o kriptovalutama pomoću TurboTaxa i H&R Blocka
  1. Preporuka naših urednika
 5. Kako se druge porezne aplikacije nose s porezima na kriptovalute?
 6. Trebate stručnjaka za pripremu kripto poreza?

Što je kriptovaluta?

Prvo, pobrinimo se da smo na istoj stranici kada je u pitanju priprema poreza na kriptovalute. Ovako Porezna uprava klasificira kriptovalutu: to je digitalna valuta ili "digitalni prikaz vrijednosti". Ne možete ga vidjeti, držati u ruci ili staviti u novčanik. U upotrebi je više od desetljeća, a popularnost mu je porasla u posljednjih nekoliko godina. Umjesto korištenja banke za stvaranje, prijenos i razmjenu sredstava, kriptovaluta koristi distribuiranu i šifriranu blockchain mrežu za obradu transakcija. Niti jedna banka ili državno tijelo to ne kontrolira, kao što to čine s tradicionalnim valutama.

Jedinice kriptovalute nazivaju se kovanicama, iako ne postoji fizički kovanica. Kovanice pohranjujete u digitalni novčanik ili se koristite mjenjačnicom ili brokerskom kućom. Neki od glavnih pružatelja usluga razmjene i posredovanja su Binance, Coinbase, Kraken i eToro.

Bitcoin je bio prva kriptovaluta – imamo vodič za kupnju, prodaju i upravljanje njome – i ostaje najpopularnija. Pridružili su mu se, između ostalih, Ethereum, Litecoin i Dogecoin. Kriptovaluta se može koristiti za plaćanje robe ili usluga, kao ulaganje ili jednostavno za razmjenu sredstava s nekim drugim, bilo za različite kriptovalute ili tradicionalnu valutu. Transakcije se bilježe u anonimnom blockchainu, koji se može smatrati digitaliziranom javnom knjigom.

Provjera cijena Bitcoina u stvarnom vremenu na Coinbaseu

(Zasluge: Coinbase)

Za vaše porezne svrhe, vrijednost kriptovalute u dolarima u trenutku transakcije tretira se kao prihod od 1099 ili, ako ga primite kao isplatu od poslodavca, kao W-2 prihod.

Mehanika korištenja kriptovalute često je jednostavna poput skeniranja QR koda ili kopiranja i lijepljenja dugog ID-a. Ono što se događa iza kulisa, međutim, puno je uključenije od vaše tipične bankovne transakcije jer transakciju moraju potvrditi mnogi distribuirani poslužitelji, a ne jedna banka ili mjenjačnica.

Kriptovaluta je vlasništvo, prema poreznoj upravi

Ako ste američki porezni obveznik i koristite kriptovalutu, ali ne plaćate porez na dobit od nje, niste jedini. Također niste u skladu s propisima Porezne uprave (Otvara se u novom prozoru), što bi vas moglo sustići jednog dana. Agencija vas može kazniti ako ne pokažete "razuman razlog".

Od 2014. Porezna uprava smatra kriptovalutu vlasništvom (Otvara se u novom prozoru). Porezni obveznici moraju prijaviti transakcije koje uključuju virtualnu valutu u američkim dolarima u svojim poreznim prijavama, što znači da moraju utvrditi njezinu fer tržišnu vrijednost na datum transakcije. Fer tržišnu vrijednost možete odrediti pretvaranjem virtualne valute u američke dolare ili u drugu valutu koja se zatim može pretvoriti u američke dolare (pod pretpostavkom da je tečaj određen tržišnom ponudom i potražnjom).

Najbolje porezne aplikacije za kripto transakcije

Drugim riječima, ako planirate koristiti kriptovalutu, morate voditi ozbiljno knjigovodstvo. Možete koristiti neke opće računovodstvene aplikacije poput Intuit QuickBooks Online, zajedno s integriranim aplikacijama ili nekim dodatnim unosom podataka. Dobar savjet je da počnete voditi detaljnu evidenciju svih svojih kripto transakcija od samog početka jer bi rekonstrukcija višegodišnjih transakcija mogla biti teška ili čak nemoguća.

Znači li to da biste mogli biti na udaru transakcija iz 2014.? Da. Zapravo, Porezna uprava je poslala pisma poreznim obveznicima uključenim u transakcije kriptovalutama, obavještavajući ih da moraju podnijeti izmijenjene prijave i platiti porez.

Kapitalna imovina u odnosu na redovni prihod

Ako prodajete svoj dom jer se selite ili prodajete dionice jer želite unovčiti dobit, te se nekretnine smatraju kapitalnom imovinom. Virtualne valute su slične. Kada ih prodate i ostvarite profit, plaćate porez na kapitalnu dobit, bilo kratkoročnu (koja se drži manje od godinu dana i oporezuje se kao uobičajeni prihod) ili dugoročnu (na Prilogu D).

Ti se iznosi izračunavaju na isti način kao i ostali kapitalni dobici i gubici. Uzimate svoju osnovu troškova (iznos koji ste platili za valutu) i izračunavate koliko je porasla ili pala od tog datuma. Stope kapitalnih dobitaka za poreznu godinu 2022. mogu biti 0%, 15% ili 20%, ovisno o vašem oporezivom dohotku.

Međutim, ako prodajete nekretninu u sklopu poduzeća ili obrta, ta se nekretnina ne smatra kapitalnom imovinom i oporezuje se kao uobičajeni prihod. Isto pravilo vrijedi i za prodaju virtualne valute. Porezna uprava gleda na "karakter" dobitka ili gubitka - vašu namjeru ili zašto prodajete.

Često postavljana pitanja Porezne uprave o transakcijama virtualnom valutom (otvara se u novom prozoru) nudi jasne odgovore na najčešća pitanja. Također možete pročitati sažetiju obavijest Porezne uprave 2014-21 (Otvara se u novom prozoru).

Izvješćivanje o kriptovalutama pomoću TurboTaxa i H&R Blocka

Dostupan je namjenski softver za porez na kriptovalute (otvara se u novom prozoru) (nismo ga testirali), ali možete izvršiti pripremu poreza za kriptovalute pomoću mrežnih poreznih usluga.

TurboTax i H&R Block jedine su dvije usluge pripreme poreza koje vas vode kroz proces bilježenja prodaje kriptovalute. Pitanja i odgovori TurboTaxa u ovom području detaljni su i nude obilje smjernica. Transakcije kriptovalute možete prijaviti pomoću bilo koje druge internetske usluge za pripremu poreza, ali one nisu osmišljene da vam pomognu u tome na način na koji to čine TurboTax i H&R Block (TurboTax je jači u ovom području).

Osim TurboTaxa, trebate potražiti TurboTax Premier (89 USD savezne prijave) ili TurboTax Self-Employed (119 USD federalne) da biste dobili pomoć s porezima na Bitcoin i altkoine. Deluxe verzija (59 američkih dolara) ga ne uključuje.

TurboTaxov Crypto Mini Wizard nalazi se u odjeljku Vaš prihod, pod Ulaganja i štednja (1099-B, 1099-INT, 1099-DIV, 1099-K, Crypto). Postoji nekoliko uobičajenih situacija koje bi zahtijevale da ispunite ovaj odjeljak. To biste učinili ako:

 • Kriptovalute primljene kao plaćanje za robu ili usluge

 • Prodano, razmijenjeno, potrošeno ili pretvoreno

 • Primio ga kao prihod, a zatim ga držao i prodao za zaradu

 • Dobili ste ga na dar (oporezivo samo kada ga prodate, zamijenite ili otudite)

 • Primio novu kriptovalutu od AirDrop-a

Transakcije kriptovalute ponekad se prijavljuju na obrascu 1099-B, obrascu 1099-K, obrascu W-2 ili Prilogu C (zarađeni prihod, baš kao i gotovina), ili na poreznoj prijavi koju vam šalje vaša mjenjačnica. Mjenjačnice nisu obvezne slati ove obrasce, pa se nemojte iznenaditi ako ga ne budete imali do 2022. Vaša je odgovornost pratiti svoje transakcije.

Ako niste vodili evidenciju, potražite opciju na svom računu kripto razmjene za preuzimanje svoje narudžbe ili povijesti trgovanja kao CSV datoteku. Ako često trgovate, preuzmite svoju povijest povremeno tijekom godine, budući da vaša burza može, na primjer, ograničiti podatke na tri mjeseca.

Preporuka naših urednika

TurboTax vam omogućuje uvoz transakcija s 30 financijskih usluga, uključujući Coinbase i Robinhood. Stranica vas vodi kroz postupak ili vam govori kada će obrasci biti dostupni. Testirali smo porezne web stranice u veljači, prije nego što su svi obrasci finalizirani, tako da ne možemo jamčiti koliko će proces za vas teći glatko. Uvijek možete učitati CSV datoteku sa svog računala ako ne možete uvesti obrazac izravno sa svoje burze. Postoji više načina da to učinite ovisno o vašoj situaciji, a TurboTaxove datoteke pomoći to objašnjavaju.

Uvijek imate mogućnost ručnog unosa onoliko transakcija koliko vam je potrebno. Ako ih imate mnogo, uštedjet ćete vrijeme korištenjem agregatora transakcija kao što je CoinTracker. TurboTax treba naziv usluge i EIN platitelja (ako imate 1099-B). Sada koristi istu stranicu koju biste koristili za prijavu prodaje bilo koje vrste ulaganja. Potrebno je dostaviti sljedeće:

Nakon unosa podataka i klika Nastavi, pojavljuje se sažetak transakcije. Možete dodati još transakcija ili nastaviti s povratom ako ste gotovi. Konačni sažetak vam govori je li to bio kratkoročni ili dugoročni dobitak ili gubitak i koliki je bio dobitak ili gubitak.

Unos jedne transakcije kriptovalute u TurboTax

(Zasluge: TurboTax)

Korisnici TurboTaxa kojima se duguje povrat mogu ta sredstva položiti na Coinbase račun, gdje se mogu pretvoriti u kriptovalute.

H&R Block jedino je drugo web mjesto za osobne poreze koje uključuje posebne alate i upute za prijavu transakcija kriptovaluta u vašoj poreznoj prijavi. Podržavaju ga samo Premium (trenutno 69 USD za savezne) i Samozaposleni (89 USD u trenutku pisanja ovog teksta). Očekuje se da će se obje verzije pojaviti kasnije tijekom porezne sezone.

Od prošle godine, H&R Block je poboljšao svoje kripto alate. Stranica preporučuje ručni unos za manje od deset transakcija, ali vam omogućuje da izvijestite o ukupnim iznosima samo ako su vaše kripto transakcije dostupne na obrascu 8949 ili vašoj izjavi o dobiti/gubitku. Unesite podatke o prodaji slično kao što biste to učinili u TurboTaxu, iako sada možete nastaviti dodavati transakcije na istoj stranici. Počevši od porezne sezone 2022., možete uvesti transakcije putem CoinTrackera.

Prikupljanje detalja transakcije za pripremu kripto poreza u H&R Blocku

(Zasluge: H&R Block)

Kako se druge porezne aplikacije nose s porezima na kriptovalute?

Možete koristiti bilo koju poreznu aplikaciju za izvješćivanje o transakcijama kriptovalute, ali nećete dobiti veliku pomoć s njom, zbog čega preporučujem korištenje TurboTaxa ili H&R Blocka—ili certificiranog poreznog stručnjaka. Ako prijavite transakcije kriptovalute pomoću druge aplikacije, morate izračunati fer tržišnu vrijednost kriptovalute u američkim dolarima za svoju poreznu prijavu. Svaki prihod od kriptovalute unosite kao i bilo koju drugu sličnu stavku pri povratku.

Neke web stranice nude kratke teme pomoći o pripremi poreza na kriptovalute, ali to je sve. FreeTaxUSA je najbolji među takvim servisima. Ima dobar članak pomoći o toj temi koji identificira različite obrasce porezne uprave za unos transakcija na temelju načina na koji ste primili kriptovalutu (kao što su ulaganja, rudarenje i plaće). Također ima niz izvrsnih, jasno napisanih često postavljanih pitanja.

Trebate stručnjaka za pripremu kripto poreza?

Možete pokloniti virtualnu valutu, prebaciti je između novčanika ili mjenjačnice i kupiti u američkim dolarima bez stvaranja oporezive situacije. Ali ako imate brojne oporezive događaje ili trebate nadoknaditi zaostatke iz prošlih godina, možda ćete se morati posavjetovati sa stručnjakom, po mogućnosti CPA-om, koji je specijaliziran za pitanja poreza na virtualnu valutu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up