Korisnici Windows 11 tableta: Pripremite se za ponovno učenje svega

Windows 11 mijenja sve za korisnike tableta. Dok nije objavljen novi OS, rado sam koristio Windows 10 na malom, jeftinom Surface Gou u načinu rada Tablet (bez tipkovnice). Koristio sam ga rekreativno da tražim stvari na webu dok gledam TV i tražim vijesti, e-poštu i sportske stranice. Uz Windows 11, iskustvo tableta potpuno je drugačije.

Zapravo, Microsoft je odlučio u potpunosti odbaciti pojam Tablet moda. U sustavu Windows 10 možete izričito postaviti uređaj na način rada tableta, ali u sustavu Windows 11 taj izbor je nestao. Umjesto toga, računala se automatski prebacuju na način rada prilagođeniji dodiru kada uklonite tipkovnicu. Ikone programske trake zauzimaju malo više prostora, a neke nove geste postaju dostupne. S prvim velikim ažuriranjem sustava Windows 11, koje se obično naziva 22H2, vidjet ćemo više pokreta i drugih novih značajki za korištenje tableta, o kojima ću govoriti u nastavku. Evo pogleda što možete očekivati ​​kada koristite tablet sa sustavom Windows 11.

Índice
  1. Novi način na koji Windows 11 radi na tabletima
  2. Windows 11 geste tableta
  3. Korištenje olovke sa sustavom Windows 11 na tabletu
    1. Preporuka naših urednika
  4. Hoće li korisnici tableta gristi?

Novi način na koji Windows 11 radi na tabletima

Korištenje sustava Windows 11 na tabletu puno je sličnije korištenju na stolnom računalu, dok način rada za tablet u sustavu Windows 10 ima jedinstven osjećaj. Možete vidjeti sličnosti između sustava Windows 11 za tablet i stolno računalo na programskoj traci i u načinu na koji se pojavljuju prozori aplikacija.

Programska traka u Windows 11, normalnom i tablet načinu rada

Programska traka u sustavu Windows 11 je kompaktnija kada koristite tablet s priključenom tipkovnicom (iznad) i raširenija kada odvojite tipkovnicu da biste je koristili u dodirnom načinu (ispod). (Zasluge: Microsoft)

Kada uklonite tipkovnicu tableta ili preklopite tipkovnicu na prijenosnom računalu, ikone na programskoj traci se više proširuju. Gornja slika pokazuje razliku. Suptilan je, ali koristan. Imajte na umu da ikone obavijesti ostaju male. Nasuprot tome, u načinu rada tableta u sustavu Windows 10, ikone na programskoj traci nestaju jer se aplikacije pokreću na cijelom zaslonu. Dok aplikacije preko cijelog zaslona imaju smisla na ručnom uređaju, nemam problema s većom fleksibilnošću koju nudi Windows 11.

U sustavu Windows 11 dobivate iste prozore sa zaobljenim kutovima kao u bilo kojoj aplikaciji za stolna računala, s opcijama da ih postavite na cijeli zaslon. Snap Layouts, nove opcije izgleda prozora koje se pojavljuju kada dodirnete gumb za uvećanje prozora, ne rade tako na tabletu sa sustavom Windows 11. I to će biti riješeno s ažuriranjem 22H2: moći ćete dohvatiti naslov prozora traku prstom, koja vas potiče da se na vrhu zaslona pojavi traka. Zatim prijeđete preko te trake da biste vidjeli opcije izgleda. Iskreno, to nije najintuitivniji proces na svijetu, ali u redu je kad se naviknete.

Snap Layouts u Windows 11 tabletu

Da biste vidjeli dostupne Snap rasporede na tabletu sa sustavom Windows 11, držite gornju traku aplikacije i povucite je na vrh zaslona kako biste vidjeli izbore poput ovih. (Zasluge: PCMag)

Trenutačno možete prikazati samo cijeli zaslon ili promijeniti veličinu prozora aplikacije, iako možete povući naslovnu traku prozora na stranu ili u kut zaslona kako biste ispunili točno jednu polovicu ili jednu četvrtinu zaslona, ​​što je samo po sebi prilično korisno i bolje od što je dostupno na iPadOS-u - u.

Windows 11 geste tableta

Povlačenje ruke prema gore s tri prsta u Windows 11 načinu rada tableta

Da biste otvorili prikaz zadataka, povucite prema gore s tri prsta u sustavu Windows 11.

Klizanje s bočne strane tableta promijenilo se u sustavu Windows 11. U sustavu Windows 10, klizanje s lijeve strane otvara Task View, omogućujući vam jednostavno prebacivanje između otvorenih aplikacija. Stalno ga koristim na svom uređaju Surface Go. U sustavu Windows 11, povlačenjem slijeva otvara se panel Widgets, koji mi rijetko treba. Klizanje s desne strane u sustavu Windows 10 daje vam pristup često potrebnim brzim postavkama kao što su zaključavanje rotacije i svjetlina zaslona. Sada u sustavu Windows 11 dobivate samo ploču s obavijestima. Da biste došli do tih ključnih brzih postavki u sustavu Windows 11, trebate dodirnuti jednu od tri ikone uz desni rub zaslona. Nakon ažuriranja 22H2 za Windows 11, moći ćete prijeći prstom prema gore s desne strane programske trake kako biste malo lakše došli do tih postavki (prijeđite prstom prema dolje da zatvorite postavke).

Pregledajte zadatke u sustavu Windows 11 na tabletu

Evo kako Task View u Windows 11 izgleda na tabletu.

Windows 11 dodaje neke nove geste u usporedbi sa Windows 10. Jedna od njih – povlačenje s četiri prsta prema gore – omogućuje vam ulazak u pregled zadataka. Ako tablet držite na boku, ova gesta je manje zgodna od povlačenja palca s lijeve strane kao u prethodniku OS-a. Tjera vas da tablet držite jednom rukom, što nije najbolje za veće i teže tablete. I dalje možete dodirnuti ikonu Task View na programskoj traci, što bi moglo biti lakše iako je to manje prirodna gesta od jednostavnog prelaska palcem.

U sustavu Windows 10, prevlačenje jednim prstom s vrha aplikacije prema dolje potpuno zatvara aplikaciju. Windows 11 nema ovu značajku i nema novog pokreta za repliciranje; dodirnite X u gornjem desnom kutu prozora kako biste zatvorili aplikaciju kao na radnoj površini.

Možete, međutim, minimizirati aplikacije povlačenjem prema dolje s tri prsta. Ova gesta zapravo minimizira sve otvorene aplikacije kako bi se otkrila radna površina. Ako minimizirate aplikacije na ovaj način, prelazak s tri prsta prema gore sada ih vraća na zaslon. To također znači da dvije vrlo slične geste, povlačenje s tri ili četiri prsta prema gore, čine dvije vrlo različite stvari.

Klizanjem s tri prsta s jedne strane na drugu prebacuje se između otvorenih aplikacija, što se ne čini ništa zgodnijim od jednostavnog dodirivanja ikone programa na programskoj traci, iako bi nekima moglo biti korisno. Opet, u sustavu Windows 10 moja je radnja prijeći prstom slijeva i odabrati aplikaciju koju želim iz prikaza zadataka.

Prebacivanje virtualnih radnih površina na Windows 11

Ovako izgleda kada prelaskom s četiri prsta prelazite između radnih površina u sustavu Windows 11 na tabletu. (Zasluge: Microsoft/PCMag)

Još jedna gesta omogućuje vam prebacivanje između više radnih površina: klizanje lijevo ili desno s četiri prsta. To donekle ima smisla i slično je prebacivanju između više virtualnih radnih površina na macOS-u, koji ima veću biblioteku pokreta za svoje trackpadove (ali ne i za zaslone osjetljive na dodir) koji su dosljedni i nedvosmisleni. Nažalost, to je donekle teško izvesti na Windows tabletu; Smatram da radi bolje kada na trenutak odložite četiri prsta na zaslon prije nego što napravite gestu.

Pomičete se povlačenjem dva prsta i povećavate i smanjujete širinjem i stiskanjem dva prsta - onako kako to funkcionira na gotovo svakom zaslonu osjetljivom na dodir na svakoj platformi koja ga ima. Cijenim što možete prelaziti naprijed-natrag u svojoj povijesti pregledavanja weba s jednim ili dva prsta koji se pomiču lijevo ili desno.

Još nekoliko poteza dolazi s ažuriranjem 22H2 za Windows 11: moći ćete prijeći prstom prema gore sa programske trake (osim s desne strane, kao što je gore objašnjeno) da pozovete izbornik Start; povlačenjem prema dolje po izborniku odbacuje se. Ovo je pomoć, jer trenutno nema pokreta koji bi nazvao taj najvažniji dio Windows korisničkog sučelja. Još manji dodaci uključuju mogućnost klizanja desno i lijevo unutar izbornika Start za prebacivanje između prikaza Prikvačeno, Sve aplikacije i Preporučeno. Nije to tako velika stvar, jer je dodirivanje gumba za brisanje za te prikaze jednostavno poput prelaska prstom. Posljednja točka o ovim ažuriranjima pokreta 22H2: sada prate vaš prst umjesto da automatski animiraju. Opet, ne mislim da je to velika stvar, ali nekim će ljudima novo ponašanje biti prirodnije.

Korištenje olovke sa sustavom Windows 11 na tabletu

Korištenje olovke s Windows tabletom nastavlja povećavati produktivnost i kreativnost, iako se način na koji koristite olovku promijenio u sustavu Windows 11. Isprobao sam Surface Slim Pen 2, koja se lijepo uklapa u odvojivu tipkovnicu Surface Pro 8.

Preporuka naših urednika

Olovka s Windows 11 na tabletu

Različite olovke imaju različite mogućnosti, ali prema zadanim postavkama, klikom na gornji gumb Surface Slim Pen 2 otvara se aplikacija Whiteboard. Možete promijeniti ovu zadanu postavku u OneNote, alat za izrezivanje (za snimke zaslona) ili bilo koji program po vašem izboru.

Dvostruki dodir gornjeg gumba pisaljke prema zadanim postavkama pravi snimku zaslona, ​​ali opet, možete otvoriti bilo koju aplikaciju koju želite.

Mogućnosti olovke i olovke za Windows 11

Možete postaviti gumbe Surface Pen za otvaranje bilo koje aplikacije koju želite.

Bočna tipka na olovci je poput desne tipke miša, otvara kontekstne izbornike, ali također vam omogućuje da povlačite stavke po radnoj površini.

Ono gdje unos olovkom zaista blista u sustavu Windows 11 je pisanje teksta. Čak je i moj nemaran i nečitljiv rukopis najčešće savršeno protumačen načinom rukopisa na dodirnoj tipkovnici. Reći ću da radi bolje u OneNoteu, Microsoft To-Do, PowerPointu i jednostavnim web okvirima za unos teksta nego u Wordu, gdje se olovka bolje koristi za bilješke. Iz tog razloga bi korisnicima tableta možda bilo bolje da pišu koristeći Wordov izvrstan govorni unos nego olovkom.

Pero ili olovka stvarno dolaze na svoje za crtanje i označavanje, a teško ih je nadmašiti kada trebate potpisati digitalni dokument. Nova Slim Pen 2 ima 4096 razina pritiska, dodirnu povratnu informaciju i nultu silu tinte, što znači da se pisanje i crtanje pojavljuju na zaslonu trenutno. Apple ne otkriva specifikacije razine pritiska za svoje stiluse, kojima također nedostaju kontrolni gumbi.

Hoće li korisnici tableta gristi?

Možda je samo stvar privikavanja na nove geste i procese, ali Microsoft si ne čini uslugu drastičnim mijenjanjem načina na koji koristite tablet s Windows 10 na 11. Zapravo više volim koristiti tablet s Windows 10 čak i ako koristim iPad, jer je odlična pogodnost bočnog prelaska za moje najpotrebnije značajke.

Međutim, postojeći Windows 10 u tablet modu nikada nije prijetio dominaciji iPada u areni tableta, a možda su ove promjene pokušaj da se Windows tableti učine konkurentnijima. Drago nam je vidjeti da je Microsoft uključio poboljšanja kako Windows 11 radi na tabletima u sljedećem velikom ažuriranju OS-a, 22H2. I dalje bih želio vidjeti povratak nekih značajki koje su ga učinile tako dobrim u sustavu Windows 10.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up