Konsolidirajte svoje podatke: Kako kombinirati više diskova za pohranu u sustavu Windows

Sakupio sam prilično veliku kolekciju filmova i TV emisija koje sam kopirao s Blu-ray diskova. Svakih nekoliko godina shvatim da mi treba veći tvrdi disk da ih sve primim, a s uvođenjem 4K Blu-raya čak i moj višeterabajtni pogon puca po šavovima. Kad bi samo postojao bolji način organiziranja i konsolidacije svih ovih datoteka. Ovdje na scenu stupa Windows Storage Spaces.

Índice
  1. Kako funkcioniraju skladišni objekti
  2. Kako stvoriti jedinstveni prostor za pohranu
  3. Postavite vrstu pariteta pohrane
    1. Preporuka naših urednika
  4. Kako dodati novi disk vašem prostoru za pohranu

Kako funkcioniraju skladišni objekti

Ako koristite više pogona za organiziranje svih svojih datoteka, Storage Spaces ih može kombinirati u skup koji Windows vidi kao jedan objedinjeni volumen—s jednim slovom pogona. Ovo je korisna alternativa širenju svih vaših podataka na više internih i vanjskih lokacija za pohranu na neorganiziran način.

Prostori za pohranu također vam omogućuju dodavanje redundancije: ako jedan pogon pokvari, možete staviti novi i ponovno izgraditi svoj prostor za pohranu bez gubitka podataka. (Ovo može biti slično sigurnosnoj kopiji, ali nije zamjena za nju, tako da biste i dalje trebali imati udaljenu, verzioniranu sigurnosnu kopiju s redundancijom ako su vaši podaci stvarno važni.)

Ako ste čuli za RAID, Storage Spaces je sličan, osim što je u potpunosti urađen u softveru – nema potrebe za dodatnom karticom RAID kontrolera. Izvedba vaše pohrane neće biti tako brza kao što bi bila s RAID karticom, ali znatno je jeftinija i lakša za implementaciju kada tek počinjete s ovim vrstama tehnologija udruživanja.

Kako stvoriti jedinstveni prostor za pohranu

Stvorite spremište

(Zasluge: Whitson Gordon)

Za stvaranje prostora za pohranu u sustavu Windows 10 ili Windows 11 otvorite izbornik Start, upišite "prostori za pohranu" i odaberite Upravljanje skladišnim prostorom za otvaranje upravljačke ploče. Klik Napravite novi bazen i skladišni prostor i Windows će vam predstaviti popis pogona spojenih na vaše računalo.

Neće imati navedeno slovo pogona, pa kliknite Pogledaj datoteke kako biste bili sigurni da ste odabrali diskove koje želite. Svaki pogon koji koristite s prostorima za pohranu bit će izbrisan, tako da definitivno ne želite odabrati onaj pogrešan!

Kada ste spremni, kliknite Stvori bazen. Ako naiđete na bilo kakve pogreške, možda ćete morati zatvoriti programe ili čak očistiti pogon iz naredbenog retka prije nastavka.

Postavite vrstu pariteta pohrane

Napravite mjesta za pohranu

(Zasluge: Whitson Gordon)

Imate nekoliko opcija kada postavljate postavku tipa otpora za novi set. Postavljanje na Jednostavan bazen će kombinirati diskove u jedan volumen za pohranu, bez redundancije. Općenito ne preporučujem ovu metodu osim ako nemate solidan sustav sigurnosne kopije - u jednostavnom klasteru, jedan pokvareni pogon znači gubitak svih vaših podataka u klasteru.

Ako ga postavite na Dvosmjerno ogledalo ili Trosmjerno ogledalo, trebat će vam više diskova za istu količinu korisnog prostora. Za dvosmjerno ogledalo potrebna su najmanje dva pogona, a za trosmjerno pet. Međutim, oni također uvode redundanciju, budući da se vaši podaci pohranjuju na više diskova istovremeno. Jedan pogon može pokvariti (do dva s trosmjernim zrcaljenjem) i možete zamijeniti pogon bez gubitka podataka.

The Paritet opcija je neka vrsta kompromisa između gore navedenih opcija. Dobivate više iskoristivog prostora nego što biste dobili od istog broja zrcaljenih diskova, ali još uvijek imate redundanciju zahvaljujući paritetnim bitovima (Otvara se u novom prozoru)—sićušnim bitovima podataka koji pomažu vratiti informacije ako jedan disk zakaže. Nedostatak je što je Parity puno sporiji, pa nije idealan za podatke koje često koristite.

Budući da ovo koristim samo za osnovnu pohranu i medije, a donekle sam ograničen u broju dostupnih pogona, idem s Parityjem. S tri diska od 8TB u Parity modu dobivam oko 14,5TB korisnog prostora, što je dovoljno za moje trenutne potrebe. Ali ako vam je potrebna brža pohrana, možda biste trebali zrcalo, jer će se brže pisati podaci (i brže se vraćati ako disk pokvari).

Preporuka naših urednika

Kada ste spremni, kliknite Stvorite prostor za pohranu— to je sve što je potrebno. Vaš bi novi volumen trebao biti dostupan odmah i možete početi kopirati podatke na njega.

Kako dodati novi disk vašem prostoru za pohranu

Upravljajte prostorom za pohranu

(Zasluge: Whitson Gordon)

Za sada ste gotovi—možete koristiti svoje računalo kao i obično. Ako dođe dan kada vam ponovno ponestane prostora i poželite dodati još više prostora za pohranu u svoj bazen, Storage Spaces to olakšava. Vratite se na stranicu Manage Storage Spaces i kliknite na Promijenite postavke dugme.

Odaberite pogone

Odaberite pogone

Zatim, pored vašeg trenutnog bazena, kliknite na Dodajte diskove dugme. Odaberite svoj pogon (ponovno će se izbrisati, pa ga prvo sigurnosno kopirajte!) i provjerite Optimizirajte korištenje diska okvir je označen—ovo će premjestiti neke od vaših podataka na novi pogon tako da budu optimalno raspoređeni na svim vašim pogonima.

Kliknite na Dodajte diskove a kada Windows završi s premještanjem tih podataka, imat ćete još više prostora za rad.

Prostori za pohranu imaju puno više od onoga što smo ovdje obradili, pa kada budete spremni krenuti naprijed s tim, svakako potražite dodatne značajke koje možete omogućiti putem PowerShell-a. Za sada uživajte u mnogo većem izboru diskova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up