Koliko RAM-a imam na računalu?

Počinje li vaše računalo biti tromo? Mogu ga mučiti smrzavanja, vrtnje kotača ili čak poruke o pogrešci "malo memorije". Ako vidite bilo koji od ovih problema u vrijeme kada bi vaš procesor trebao raditi, možda vam je potrebno više RAM-a. Ali prije nego što kupite više, dobro je još jednom provjeriti koliko već imate. Evo kako vidjeti koliko RAM-a vaše računalo trenutno ima i trebate li ga nadograditi.

Índice
  1. Što je RAM?
  2. Saznajte koliko RAM-a imate
  3. Problemi s RAM-om? Posavjetujte se s upraviteljem zadataka ili monitorom aktivnosti
    1. Preporuka naših urednika

Što je RAM?

RAM je kratica za Random Access Memory i to je vrsta superbrze memorije koju vaše računalo koristi za pohranu podataka koji su mu potrebni u kratkom roku. Zamislite svoj tvrdi disk kao ormar za arhiviranje u kojem su pohranjeni svi vaši podaci, a svoj RAM kao svoj radni stol na koji stavljate stvari na kojima trenutno radite. Što više RAM-a imate, to više projekata i programa vaše računalo može držati otvorenim odjednom, a da se ne zaglavi unoseći stvari u i iznoseći stvari iz poslovičnog ormarića za dokumente.

Nažalost, u doba tanjih i lakših uređaja, mnoga moderna prijenosna računala imaju RAM trajno zalemljen na matičnu ploču, što znači da ga ne možete nadograditi bez kupnje potpuno novog računala. Ali ako imate stolno ili prijenosno računalo koje se može nadograditi (kao što je prijenosno računalo Framework), dodavanje više RAM-a obično je prilično jednostavno.

Samo trebate pronaći kompatibilni stick (što može zahtijevati malo internetskog istraživanja), otvoriti svoje računalo i zamijeniti RAM u namjenskom utoru. Prije nego što uložite novac na novi stick, bilo bi dobro vidjeti treba li vam stvarno ili je taj novac bolje potrošiti na drugu nadogradnju, poput SSD-a.

Saznajte koliko RAM-a imate

Windows 10 o postavkama

16 GB RAM-a dostupno je na ovom računalu sa sustavom Windows 10

Bez obzira koristite li Windows 10 ili 11, provjera RAM-a je jednostavna. Otvori Postavke > Sustav > O meni i idite na odjeljak Specifikacije uređaja. Trebali biste vidjeti redak pod nazivom "Instalirani RAM" koji će vam reći koliko trenutno imate.

Windows 11 o postavkama

8 GB RAM-a dostupno je na ovom računalu sa sustavom Windows 11

Ako još uvijek koristite Windows 7, trebali biste izvršiti nadogradnju jer je službena podrška završila. U međuvremenu otvorite izbornik Start, kliknite desnom tipkom miša Računalo a zatim kliknite Svojstva. Ovo bi trebalo otvoriti prozor s osnovnim specifikacijama vašeg računala. U odjeljku Sustav trebali biste vidjeti redak koji označava instaliranu memoriju.

windows 7 sustav

4 GB RAM-a dostupno je na ovom računalu sa sustavom Windows 7

Korisnici Mac računala imaju jednostavan način provjere specifikacija svog računala: samo kliknite ikonu Apple u gornjem lijevom kutu zaslona i odaberite O ovom Macu. U Pregled kartici, prikazat će vam se jednostavan popis specifikacija, uključujući količinu trenutno instalirane memorije.

o ovom macu

8 GB RAM-a dostupno je na ovom MacBook Airu

Nažalost, moderni Macovi nemaju nadogradivi RAM. Većina iMacova i starijih MacBookova je nadogradiva, dok noviji modeli MacBookova imaju RAM trajno zalemljen na matičnu ploču. Pronađite svoj model u odjeljku O ovom Macu i pretražite na mreži da vidite što je dostupno na vašem računalu.

Problemi s RAM-om? Posavjetujte se s upraviteljem zadataka ili monitorom aktivnosti

upravitelj zadataka

Kao opće pravilo, 4 GB postaje "nedovoljno", dok je 8 GB sasvim u redu za većinu računala opće namjene (s vrhunskim računalima za igranje i radnim stanicama do 16 GB ili više). Ali to se može razlikovati od osobe do osobe, pa postoji točniji način da vidite trebate li stvarno više RAM-a: Windows Task Manager.

Nastavite s normalnim radom, a ako vaše računalo počne usporavati, pritisnite Ctrl + Shift + Esc za pokretanje Windows upravitelja zadataka. Kliknite na Izvođenje karticu i odaberite Memorija na bočnoj traci da vidite grafikon vaše trenutne upotrebe RAM-a.

Preporuka naših urednika

Ne želite da grafikon bude potpuno prazan—uostalom, neiskorišteni RAM je potrošeni RAM—ali ako je vaš RAM potpuno pun kada pokušavate obaviti osnovne zadatke poput pregledavanja weba ili pisanja dokumenta, vjerojatno ste zbog nadogradnje. (Iako možete pokušati zatvoriti aplikacije za koje Upravitelj zadataka kaže da koriste puno RAM-a ili deinstalirati nepotrebna proširenja iz preglednika.)

Ako vaš RAM ne puca po šavovima tijekom tih usporavanja, onda je vaše usko grlo vjerojatno negdje drugdje i trebali biste potražiti druga rješenja za ubrzanje vašeg računala.

monitor aktivnosti

U macOS-u trebali biste provjeriti Monitor aktivnosti. Kad osjetite usporavanje, otvorite se Launchpad > Ostalo i odaberite Monitor aktivnostiili pritisnite Command + Shift + U za otvaranje mape Utility i odabir Monitor aktivnosti odatle. Kliknite na Memorija na vrhu prozora da biste vidjeli grafikon na dnu koji vam pokazuje koliko se vaše RAM memorije trenutno koristi.

Upamtite da više slobodnog RAM-a nije bolje—sve dok imate nešto slobodnog RAM-a, sve je u redu i trebali biste razmotriti druge potencijalne nadogradnje. Ali ako Monitor aktivnosti kaže da je vaš RAM pun, vjerojatno vam treba više. U međuvremenu možete provjeriti popis procesa i zatvoriti sve programe koji koriste puno memorije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up