Kako zaštititi svoj pametni dom od hakera

Vaš pametni dom je futurističko čudo, ali kada se kamere mogu hakirati da nas špijuniraju, mikrofonima na pametnim zvučnicima može se manipulirati laserima, a cijeli sigurnosni sustav može biti ugrožen pametnim utikačem, razumljivo je ako imate rezerve oko povezivanja vaš dom na internet.

Ali nema potrebe u potpunosti izbjegavati prednosti pametnih kućnih uređaja. Trik je razumjeti rizike i iskoristiti dostupne sigurnosne značajke. Bez obzira imate li punu mrežu pametnih kuhinjskih uređaja ili samo jednostavnog glasovnog pomoćnika, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste bili sigurni da nitko ne petlja s vašim stvarima.

Oglas

Índice
  1. Razmislite što vam zapravo treba
  2. Osigurajte svoju Wi-Fi mrežu
  3. Ažurirajte firmware
  4. Zamijenite zastarjele usmjerivače
  5. Upravljajte svojim lozinkama računa
  6. Omogući dvofaktorsku autentifikaciju
  7. Podijelite mrežu
  8. Pratite svoju mrežu

Razmislite što vam zapravo treba

Razmislite što vam zapravo treba

(Zasluge: Shutterstock / KenoKickit)

Prije nego što požurite naručiti pametni zvučnik, termostat ili video zvono, razmislite o svojoj razini udobnosti kada je u pitanju ravnoteža između pogodnosti, sigurnosti i privatnosti. Sigurnosna kamera može ponuditi neki oblik zaštite, ali je li vam prihvatljivo da se snimke postavljaju na Internet? Glasovni asistent poput Alexe nikad ne spava, uvijek sluša vaše naredbe. Je li to jezivo ili pogodnost? Shvatite što trebate od pametnog doma i gdje je privatnost ispred praktičnosti za vas.

Osigurajte svoju Wi-Fi mrežu

Osigurajte svoju Wi-Fi mrežu

(Zasluge: Nikolay Lapshin / iStock)

Izvan kutije, većina usmjerivača koristi SSID specifičan za model i ili su nezaštićeni ili koriste generičku lozinku kao što je "admin", što hakerima olakšava pristup vašem kućnom Wi-Fi-ju i preturanje po vašim povezanim pametnim kućnim uređajima.

Prvo što biste trebali učiniti je zaštititi svoju Wi-Fi mrežu jakom lozinkom. Način na koji to radite malo se razlikuje od uređaja do uređaja, ali osnove su iste; evo kako započeti. Ako vaš usmjerivač to dopušta, također razmislite o promjeni SSID-a, koji je samo naziv vaše Wi-Fi mreže (kao što je PCMag_Home).

Dok ste tamo, provjerite koristite li najviši mogući sigurnosni protokol. U većini slučajeva WPA2 će biti vaš najbolji izbor, ali noviji usmjerivači će imati dostupan superiorni WPA3 standard.

Ažurirajte firmware

Ažurirajte firmware

Firmware je softver niske razine koji pokreće vaš usmjerivač i druge Internet of Things (IoT) gadgete. Možete pristupiti firmveru svog usmjerivača da promijenite lozinku i konfigurirate razne postavke.

Tvrtke uvode ispravke grešaka i nove značajke putem interneta za vaše druge povezane uređaje, a mnoge će se ažurirati automatski kada se povežu na Wi-Fi. Registriranje vašeg pametnog uređaja kod proizvođača može osigurati da ta ažuriranja stignu do vaših gadgeta.

Međutim, još uvijek postoje mnogi uređaji koji zahtijevaju da proaktivno odaberete gumb Ažuriraj kako biste dobili najnovije dodatke i sigurnosne zakrpe. Nemojte ignorirati ova ažuriranja; pokretanje starijih verzija firmvera može vaš uređaj učiniti ranjivim na hakere koji žele iskoristiti nedostatke koji nisu zakrpani.

Možete konfigurirati svoj uređaj za automatsko ažuriranje, ako ste voljni prihvatiti potencijalni rizik uključen u automatsko preuzimanje s poslužitelja trećih strana. U suprotnom, najbolje je postaviti podsjetnik za redovitu provjeru ažuriranja. Amazon (otvara se u novom prozoru), Arlo (otvara se u novom prozoru), Google (otvara se u novom prozoru), Ring (otvara se u novom prozoru), Wyze (otvara se u novom prozoru) i drugi imaju detalje o tome kako provjeriti i ažurirati firmware .

Zamijenite zastarjele usmjerivače

Zamijenite zastarjele usmjerivače

Google Nest Wifi (Omogućila: Zlata Ivleva)

Vjerojatno ste u posljednjih nekoliko godina kupili novi telefon ili prijenosno računalo. Ali što je s vašim usmjerivačem? Predugo skuplja prašinu na polici? Ako vaša internetska izvedba još nije ugrožena, sigurnost vaših povezanih uređaja gotovo sigurno jest. Zastarjeli usmjerivač znači zastarjele sigurnosne protokole i lakšu pristupnu točku za loše aktere.

Ako trebate novi ruter, najnoviji standard za kućni internet je Wi-Fi 6 (i 6E). Već postoji mnogo dobrih Wi-Fi 6 usmjerivača. Također možete birati iz naše kolekcije najboljih usmjerivača, usmjerivača za igre i Wi-Fi isprepletenih mreža.

Upravljajte svojim lozinkama računa

Upravljajte svojim lozinkama računa

Sada kada je vaša Wi-Fi mreža osigurana, sada morate zaštititi pojedinačne uređaje i usluge koji se na nju povezuju. Mnogi pametni uređaji kontroliraju se putem pridružene mobilne aplikacije i morat ćete postaviti račun za svaki od njih.

Korištenje iste lozinke za sve je zgodno, ali je sigurnosna noćna mora. Ako je jedan od tih računa ugrožen i lozinka je otkrivena, hakeri sada potencijalno imaju ključeve svih ostalih računa na kojima ste koristili tu lozinku.

Umjesto toga, stvorite jedinstvenu lozinku koju možete zapamtiti, ali koju drugi neće moći pogoditi. Možda ćete htjeti koristiti generator nasumičnih lozinki za stvaranje kodova koje je teško pogoditi i upravitelj lozinki da ih sve zapamtite.

Omogući dvofaktorsku autentifikaciju

Omogući dvofaktorsku autentifikaciju

Jake lozinke su jedna stvar, ali možete učiniti korak dalje omogućavanjem dvofaktorske autentifikacije na uslugama koje to podržavaju. To će značiti da čak i ako se haker dočepa vaše lozinke, neće se moći prijaviti na vaš račun bez dodatnog šesteroznamenkastog koda koji se koristi za potvrdu vašeg identiteta.

Idite na sigurnosne postavke za račune koje želite zaštititi i postavite to povezivanjem usluge sa svojim telefonskim brojem ili aplikacijom za autentifikaciju kao što je Google Authenticator ili Authy. Sada kada se prijavite, ti će računi zahtijevati vašu lozinku i još jedan oblik provjere autentičnosti. To može biti šesteroznamenkasti kod poslan putem tekstualne poruke ili generiran pomoću autentifikatora po vašem izboru.

Mnogi pametni kućni uređaji podržavaju 2FA, uključujući Amazon Echo, Arlo, Google Nest, Ring i mnoge druge. Naš vodič objašnjava tko ga ima i kako ga postaviti.

Podijelite mrežu

Podijelite mrežu

Upozorenje FBI-a iz 2019. (Otvara se u novom prozoru) navodi da "vaš hladnjak i prijenosno računalo ne bi trebali biti na istoj mreži. Držite svoje najprivatnije, osjetljive podatke na odvojenom sustavu od ostalih IoT uređaja." Uostalom, kada haker dobije pristup vašem nezaštićenom hladnjaku, to učini kako bi zatim provalio u vašu bežičnu mrežu i ukrao podatke s vašeg prijenosnog računala ili telefona.

To možete spriječiti postavljanjem uređaja na više mreža. Većina usmjerivača omogućuje stvaranje sekundarne mreže za goste, koja se također može koristiti za one pametne kućne uređaje. Ovo ne samo da oslobađa propusnost za pregledavanje i strujanje, već potencijalno može odvojiti vaše IoT uređaje od podataka koje želite zaštititi.

Dakle, sada ako vas hakiraju, malware koji zarazi vaše pametne kućne uređaje vjerojatno neće napraviti skok (Otvara se u novom prozoru) i zaraziti uređaje na vašoj glavnoj mreži.

Pratite svoju mrežu

Pratite svoju mrežu

Firewalla Purple (Zasluge: Molly Flores)

Ako ste i dalje zabrinuti za sigurnost mreže, možete ručno nadzirati tko je na vašoj Wi-Fi mreži. Wireless Network Watcher (Otvara se u novom prozoru), na primjer, pokazat će vam svaki uređaj povezan putem vašeg usmjerivača kako biste ih mogli usporediti s uređajima koje posjedujete.

Za dodatnu zaštitu od mrežnih ranjivosti, preporučujemo ulaganje u sveobuhvatan sigurnosni paket za zaštitu od svega što bi loši akteri mogli pokušati ubaciti u vašu kućnu mrežu.

Međutim, postoje i uređaji koji mogu nadzirati vašu mrežu u potrazi za ranjivostima. Firewalla prodaje uređaje koji vam omogućuju da vidite i upravljate svim mrežnim uređajima i njihovim radnjama. (Firewall Purpleu smo dali počasti izbora urednika.) Tu je i Fingbox (Otvara se u novom prozoru), koji može otkriti ranjivosti, blokirati nepoznate uređaje i učiniti mnogo više.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up